Granty / dotace pro neziskovou org. Nemáte někdo zkušenost?

unabashed
9. led 2023

Holky, prosím, nemá tu některá zkušenost se žádostmi o dotace pro neziskovou organizaci? Pokud ano, mohla bych poprosit o radu, kde bych našla relevantní informace? Ráda bych se dočetla, zda je toto pro nás cesta, co vše musíme splnit, jaké jsou pak z dotace plynoucí podmínky apod. A asi spíše tedy dotace z EU, tuším, že tady u nás v ČR nemáme šanci....

betelgeuzz
9. led 2023

Já mám zkušenost s dotacemi pro kulturní spolek, kdy žádáme o dotaci město. A pak u SVJ se Zelenou úsporám. Hledala bych u poskytovale dotace, mívají zveřejněné podmínky poskytnutí dotace, kolik poskytují, co pak musíš vyúčtovat atd.

unabashed
autor
9. led 2023

@betelgeuzz no a to je právě to první, u čeho jsem se zasekla, kdo by vlastně byl poskytovatel dotace. Sjíždím internet (vymysleli jsem to teprve dnes v noci), hledám informace, ale jsme tak specifická organizace, že hned na tuto první otázku nenacházím odpověď. Protože když se koukám na co všechno lze dotace získat, v jakým oblastech, tak se tam neumíme naším zaměřením napasovat.

Ale děkuji moc, bude to tedy to první, od čeho se odpíchnu. Ne tedy jak získat, ale od koho a pak postupně další kroky.

betelgeuzz
9. led 2023

@unabashed Vím, že u nás poskytuje dotace i kraj, ale na věci, které mají dosah do celého kraje, ne jen města. Takže podle té činnosti, jakého je rozsahu, bych hledala poskytovatele. Město u nás poskytuje dotace na rok, během 14 dní se budou dávat žádosti, takže bych si s hledáním pospíšila, podle mě to má spousta poskytovatelů stejně. Ale Zelená úsporám se zase dávala na tu konkrétní akci i během roku, takže hodně záleží na tom předmětu, na který chceš žádat.

unabashed
autor
9. led 2023

@betelgeuzz my máme celorepublikový dosah. Obecně by se dalo říct, že se na nás obracejí s žádostí o pomoc lidé, kteří se dostali do těžké životní situace a my jim pomáháme poradenstvím ve více oblastech, kdy ale jedna oblast výrazně převládá. Doposud jsme si zakládali na tom, že nás nikdo nefinancuje, ale situace pro nás začíná být neúnosná (sami jsme si hradili cesty za klienty apod.), i my pociťujeme zdražování či snížení vlastních příjmů ohledně současné ekonomické situace. Takže teď hledáme cestu, jak vlastně pokračovat a bez peněz mám obavu, že to brzo zabalíme, i když neradi.

14 dní, no tak to máme co dělat.... 🙂

betelgeuzz
9. led 2023

@unabashed zkusila bych ministerstvo práce a soc. věcí, zkusit jim napsat, jestli poskytují. Nebo některá města mají i organizace, které pomáhají malým obcím s žádostmi, tak by třeba poradili.

dobevacka
9. led 2023

@unabashed Souhlasím s @betelgeuzz. Pokud potřebujete peníze na provoz, koukni na MPSV, možná Operační program zaměstnanost? Nepíšeš bližší informace, tak je těžké říct, zda tam pro vás něco bude. Kromě města, ve kterém působíte, bych zkusila i kraj... Pokud ani tam byste neuspěli a máte takový dosah, jaký píšeš, zkusila bych žádost o individuální dotaci.

unabashed
autor
9. led 2023

@betelgeuzz
@dobevacka moc oběma děkuji za rady. Zkusíme co půjde a buď z toho něco bude nebo ne. Ale díky za ten odrazový můstek 🙂

bertoldina
9. led 2023

@unabashed Bez konkrétní specifikace cilovky se radi blbe. Můžete spadat pod socsluzby, prevenci kriminality,.... je toho fura. Celorepublikové dotace mají ministerstva, pak jsou krajské dotace a krajské a obecní granty. A grantové programy mají i firmy. Někde už máte na letošek smůlu, někde se teprv vypisuje. A začít rovnou evropskými granty je velké sousto...

garfa4
Autor odpověď smazal
Zobraz
garfa4
9. led 2023

@bertoldina omlouvám se, ptala jsem se na něco, co je v tvé reakci, ale nejprve jsem to přehlédla. Proto jsem to smazala

unabashed
autor
10. led 2023

@bertoldina seznam firem, které mají grantové programy asi neexistuje, že? Projdu si stránky krajů a obcí. Souhlasím, že ty evropské granty asi budou pro nás nedosažitelné, ale za skoro 30 let fungování nejsme ve všech sférách státního aparátu úplně oblíbení, proto mě spíš napadlo jít za hranice, kde bychom nemuseli tolik pociťovat právě zátěž té neoblíbenosti.

bertoldina
10. led 2023

@unabashed Neziskovky.cz mivaly grantový kalendar, nevim, jestli ještě funguje. Ale každý si to prostě hlídá a hledá sám. Peníze z EU se schvalují tady. Na tvém místě bych si našla vyrocku nějaké podobné organizace, odkud získávají finance. Ale snadné to není, ani pro ty zajete a zkušené organizace.

unabashed
autor
10. led 2023

@bertoldina je mi to jasné, že možná se ubíráme špatnou cestou, nebo ne špatnou, ale složitou s nejistým výsledkem. Ale když čtu ty maily lidí, co se na nás ve svém zoufalství obracejí, nějak se nedokážu smířit s tím, že to "jen" kvůli penězům zabalíme. Ale tak, jak to bylo doposud, už je to pro nás dlouhodobě neudržitelné.... Donátorství moc nefunguje, to nás nezachrání, proto nás napadly ty dotace. Tak uvidíme, zda najdeme cestu, jak pokračovat. Podobné organizace nejsou, za poslední 3 roky dvě skupiny lidí zkusily rozjet 2 podobné "projekty" a už to odpískaly. Je to opravdu velmi specifická oblast. Ale moc děkuji za rady a informace 🙂 Jak jsem psala výše, aspoň mám díky Vám nějaký ten odrazový můstek kde hledat 🙂

bertoldina
10. led 2023

@unabashed Bohužel se dají jen držet palce, není teď dobrá doba na shánění financí😒.

unabashed
autor
10. led 2023

@bertoldina to máš bohužel pravdu....

peprik1
11. led 2023

Já dotacím rozumím a mám zkušenosti s žádáním o dotace. Dotaz je příliš obecný. Jak již psal někdo výše, je otázka pro koho a co děláte, jaká jste právní forma, zda máte soc.službu - omlouvám se, nečetla jsem celé vlákno, možná na to odpovídáte někde jinde. Pokud byste chtěla poradit, ozvěte se.

unabashed
autor
11. led 2023

@peprik1 byla bych moc ráda za pomoc, mohu napsat soukromou zprávu? Již jsem obeslala několik organizací či firem a v tuto chvíli čekám na případnou odpověď, takže zatím žádné ucelené informace nemám, za možnost kontaktu budu opravdu ráda

peprik1
17. led 2023

@unabashed urcite. Napiste.