Ahoj holku poprosím o vaší radu snad poradíte.Máme fenku asi rok,jsou jí 4roky a máme jí od předešlého majitele který jí chtěl dát pryč.Máme barák se zahradou,fena má neustálý výběh venku a i možnost být s námi vevnitř.Dávat ven do boudy jsme jí nechtěli přeci jen je paneláková a bojím se že by si špatně zvykala.Trápí mě jedna věc.Už od začátku se stane že párkrát do měsíce vykoná potřebu doma.Já jsem na RD takže to moc nechápu jsem s ní furt je fixovaná hodně na mého muže ale posledních asi 14 dní každé ráno najdu výkaly a moč na podlaze :( už nevím co s tím zkoušeli jsme i udělat procházku před spaním ale přijde mi že dělá naschvály že pán jde do práce :( Včera s ní přišel muž z venku kdy jí házel i míček ale potřebu venku nevykonala,kolem jedné slyším jak jde na drzovku do obýváku a tam se vyprázdní!:( už nevím co dělat jsem otrávená z toho každé ráno uklízet nadílky přestože má pohyb venku pořád.Vyhubováno dostane ale není to nic platné.Chápu kdyby to bylo štěně ale myslím že už je dost velká aby vydržela od 23.00hodin do 7.00 ráno bez záchodu.Poradte jak jí to odnaučit aby to nedělala.Máme batole a nechci aby mi to tu cítilo psím záchodem
Vzhledem k batoleti vy bytě, bych pejska asi přemístila na zahradu do zateplené boudy 🙂
@kecalka2
Nebo zkus napsat dotaz sem: http://www.hafici.cz/psi-poradna/
Když si nevím rady napíšu sem a většinou mi někdo poradí 🙂
@krealeaa Moc děkuji zkusím se zeptat tam a budu čekat na odpověd.Můžu ti říct že já už včera taky měla sto chutí vyhodit jí ven a nechat už jí venku nadobro.Je blbý že jsou ted mrazy a jsem lítostivá na ní ale tohle mi už přijde jak naschvál a ne že akutně potřebuje.Jiní pejsci mají přeci třeba pracující páníčky a vydrží doma i 12hodin bez záchodu-myslím dospělého psa né štěně.
pes nikdy nedela nic naschval.ona Te nechce nastvat.Jak casto chodite na prochazku? Kdyz to udela venku, pochvalit.Je dost mozna, ze to dela stresem, zmena majitele je velka zmena, to je jakoby diteti vymenili mamu.Podivej se na stranky psi skoly Falco, tam je i moc dobry poradna, kde muzes dat dotaz. Kdyz ji ted vyhodis ven, odrovnas ji tim, nedelej to.Dej ji cas at si zvykne. Jake podminky mela u predchoziho majitele?Treba ji to nikdy nenaucil.
@vysivani Vyhazovat jí nechci na to je mi jí líto ale můžu ti říct že včera jsem měla sto chutí to udělat.:( U předchozího majitele to byl děs.Nechal jí třeba celý víkend samotnou doma bez venčení:( takže podle mě je na to zvyklá a přijde jí to normální .Jinak občas sem majitel přijede se na ní podívat ale nějak je jí volný což mi přijde zvláštní na to že jí měl od štěněte
@kecalka2 tak moje batole uz spi a protoze s Tvym pejskem soucitim, tady mas rozbor me, jakozto cloveka co ma se psy a jejich psychikou dlouholete zkusenosti:
Tvoje fenka byla tyrana. Uz jen to ji cely vikend nevencit je tyrani, nehlede na to, ze vzdycky znas jenom spicku ledovce a to vsechno, co se tam delo ti ten "pan majitel"NEREKL a nerekne. Byla zvykla, ze prochazky jsou nejaky bonus, ale nejsou to pravidelne vymesovaci prochazky, neboli nechape, ze se ma vyvencit venku(ze to ted bude pravidelne)a doma uz ne. Delala to tak chudak cely zivot. MUSIS JI TO NAUCIT JAKO BYS UCILA MALE STENATKO.To znamena: za vsechno co udela venku mohutne chvalit, odmenit piskotem atd. Mas to naopak horsi nez se stenetem, stene nema nic naucene, Tvoje fenka ano. Ale pujde to.Ted jsem si az precetla, ze to udela jen parkrat do mesice, tak to je dobry, to znamena, ze to pochopila a potrebuje jen cas. Dite taky nehodis do mrazu, kdyz se pokaka.Taky kdyz ji manzel haze celou prochazku micek, je z toho tak nadsena(asi si s ni nikdy nikdo nehral)ze proste ZAPOMENE ze se ma vykakat. Zase jako dite. At ji manzel haze balonek jen prvni pulku prochazky a pak at ji pripomina, ze ma vykonat potrebu a pak pochvalit a odmenit kokinem.A kdyz mate zahradu, nemuze ji manzel aspon vypustit na zahradu, at to udela tam?Nebo s ni jit na prochazku hned rano?20minut?Tak jak se to dela se stenetem:Hned po jejim probuzeni ven, aby pochopila, ze se to dela venku a pak ty intervaly prodluzovat a do tech sedmi ti krasne vydrzi.Taky zalezi cim ji krmite a kdy. Lepsi je to rano.A prochazky pravidelne, aby vedela, ze je to ted neco na co se muze spolehnout. Navstevy predchoziho "majitele"nedejte. Pes musi byt ve strasnem stresu, ze ji ten chlap zase odvede od vas do toho pekla,kde byla.A tim se i to podelavani doma zhorsi!!! Ja vim ze to je tezky mit trpelivost, to kolikrat nemame ani s detma, ale ujali jste se tyraneho pejska, za coz vam bude neskonale vdecny, ale prosim dejte ji cas a pravidelne prochazky a opravdu jak se stenetem. Nauci se to. Je nejista, boji se, nevi, jestli je u vas uz natrvalo, bude vas milovat,za domov co ji date. Kdyz budes mit vztek, mej ho na toho chlapa, ale ta fenka za to nemuze. Pes neumi delat naschvaly...at se dari.
@vysivani Moc ti děkuji za krásnou odpověď.My jí bereme jako člena rodiny.Kupujeme ji granule kvalitní,předchozí kupoval ty obyc.Naučila jsem se že mám žrádlo nandat a po půlhodině zase schovat aby věděla že je čas k jídlu.to jsem třeba nevěděla vždy jsem nechala žrádlo celý den v misce.Na mráz bych jí nevyhodila hodně jsme si na ní zvykli i ona na nás.Veškerá péče o psa je jen na mě včetně vycesavani,vybírání klíšťat,koupání,krmení.Muž by ji ani nenalil vodu jak zapomíná.A přesto ho miluje víc než mě ☹co sem si tak všimla je na chlapy jak posedlá.Miluje prostě spíš panskou společnost než ženský.Musím být trpělivá a snad to zvládnu.Mě už přišlo zvláštní když se přišel na ní podívat bývalý majitel žev ho nešla pomalu ani přivítat.je hodně akční v paneláku pořád stekala hlavně jak tam byla sama☹společenská a tvrdohlava.Když na ní zavolám tak když se jí nechce tak za mnou nejde.přijde mi že se i dost bojí teď už je to tedy lepší ale začátku pořád plakala když jsem třeba jen něco vyprávěla a zvedla ruku.krcila se.Nejspíš ji i bil.teď je taky pořád herečka nedávno jsme jí s veterinarkou dávaly odcervovaci tabletu a strachy se pocurala.Cítím lásku i od ní ale přijde mi že ke mě tak nevzhlizi jako k chlapovi kterej se o ní nestará jen občas pomazli☹
kecalka 2: Ja te chapu. Zena to ma tak,(vcetne me) ze kdyz dava nejakou peci, tak ocekava, ze se to oceni,
a taky tihne k tem co pecuji o ni. Jenomze pes nema takove uvazovani. Drzi se vzdy zakonu hiearchie a smecky.
Vzdy bude vic"brat"cloveka, ktery ma vyssi prirozenou dominanci. Prirozena dominance neni o tom, ze se krici nebo pouziva nasili(takovych se naopak strani a boji),
ale to, co vyzaruje. Coz muz casto byva. Vetsi autorita u psa.Je to ten fajn typek, co se s ni pomazli a skvele hazi balonek i kdyz ji neda nic od stolu.
Pes oceni, ze se ji venujes, ze jsi ji dneska vytahla treti kliste a ze ji davas jidlo(i kdyz vycesavani a koupani je pro ni spis opruz, i kdyz je to nutny, coz ona nevi), ale nebude te za to vic uznavat nez tveho muze. Nejde to,
v zakone smecky musi vzdy vic uznavat toho, kdo je "vys"(nechapej to spatne, proste muzska dominance z psiho pohledu), kdyby to pes neudelal a dejme tomu neprivital prvni toho vys postaveneho jedince, byl by za to ve smecce potrestan a to je geneticky zakodovane.
Je tu moznost jak vic porozumet temto zakonum(psi skola falco, na strankach neco precist) a pak je mozne, ze by se role obratily, ale to chce fakt se hoooodne ucit(me to trvalo tak rok, byla jsem asi mesic jen ve smecce s psama)a vysledek je nejisty. Hlavne na to ted s batoletem nemas hadam cas, jezdit na nejake kurzy. Tak to udelej takto:1.Fenka opravdu potrebuje cas, aby se vzpamatovala, za nejakou dobu na tve zavolani prijde vzdycky(i kdyz treba pozdeji,pokud honi zajice)a ver ze te ma rada uz ted. A kdyz vidite, ze v nejake situaci evidentne bere vic manzela, co ho tak obejmout a rict:"Jak vidis, jsi neodolatelny!" Manzel bude stastny, fenka taky a ty pak koneckoncu taky. Nevycitej jim to v duchu, mas evidentne fajn manzela, ze se ji libi.
Ne, je to zdarma 🙂
Jinak ještě dodám že dávat pryč jí nechceme máme jí moc rádi i jí lásku dáváme je tedy hodně tvrdohlavá je to kříženec středního růstu