Ahoj, čisté že zvědavosti mě zajímá jaký máte názor na fatální alkoholovy syndrom? Já se o tom teď dočetla náhodou, protože jsem se dozvěděla od kamarádky že zjistila před týdnem, že je těhotná. Ovšem je v 18tt. Prostě MS měla normální a až na preventivní ji to řekli.
Ale ona se netají tím, že tvrdém alkoholu holduje a že i po zjištění si dala. Podle jejího přítele i 2x týdne láhev tvrdého vypije. (což my většinu z nás asi položilo)
Omlouvám se za anonym, ale mám ji zde v přátelích 😂
Hlavně mě zajímá, zda někoho takového třeba znáte, že se mu narodilo miminko se syndromem, nebo opak, že znáte někoho kdo hodně pil a měl miminko zdravé. Děkuji
Ježiš to už je vtip ne? Jedna v těhotenství bere drogy, další chlastá... Co to je za dobu proboha??
@klokanka31 ženský s hovnem v hlavě místo mozku..
@95newmommy2020 no tak tohle vůbec není pravda, že by musela vypit půl litru tvrdého denne ani, že má větší toleranci alkoholu jako alkoholicka.
Alkohol je vůbec nejvíc devastujici v tehotenstvi pro vývoj dítěte, pohybuji se pracovne v této oblasti a nic neni tak smutné jako dítě s FAS, ne na všech je to na první pohled pro běžné lidi patrne. Hrozi vyssi riziko PAS a to dost vysoke, poruch intelektu, epilepsie a dalsich potizi, co si lze predstavit. Troufam si tvrdit, že flaska tvrdého týdne je opravdu toxicka. Problem vidím v tom, že se nejedná o popijeni, kdy by si dala treba denne jen jednoho maleho panacka, nybrz jako zavisla to do sebe lije, protoze nezna jako alkoholicka míru. Možná pije i víc, než priznanou flasku. Za mě hruza, když vím, co to napacha a u alkoholu to není nějaká mozna... tohle je jistota, pokud takto pije...
Tak já jssem teda viděla spoustu dětí s FAS - na některých to vidět je, na některých na "druhý pohled" - jsou nesoustředěné, roztěkané, můžou mít nižší intelekt, bývají drobné... ale viděla jsem i takové, na kterých to vidět opravdu bylo. Jinak myslím, že pokud je to opravdu reálný dotaz a kamarádka tady je, tak ti anonym nepomůže....
Největší problém je, že na ni to ani není vůbec poznat že pije. Fakt, vůbec by jste to do ní neřekli ať by jste ji znali jakkoliv. Myslím že pokud to sama neřekne např lékaři nebo na příjmu, lékaři budou mít asi těžké na neco přijít že?
A myslíte že něčemu pomůžu když ji např nahlásí sociálce? (pokud tedy bude pít dal) aby se s miminkem začalo pracovat ihned po narození??
jako nechci být ošklivá, ale FAS nedá nějakou "rehabilitací" ihned po narození odpracovat, to jsou nevratná poškození a záleží na míře, některé se projevují až s věkem. A určitě smysluplná podpora má vliv na fungování těchto dětí doma, ve škole/školce... ale není nic, co by to zvrátilo. Pokud bude mít těžší projevy s FAS se stigmaty v obličeji hned po narození, tak by se to mělo v porodnici zjistit, ale důležité je, že se to vůbec stane, ideální je to nenechat být. Já tak doufám, že tenhle příspěvek je troll, ale má smysl, pokud si byt jen jedna matka myslí, že dvě flašky tvrdého týdně je ještě ok a nemá to na FAS vliv..
Holky bude to pravda. Já se na interně ptala, jestli můžu sem tam jedno kafe a doktorka říkala, že dneska je spousta žen, co se neomezí ani v cigaretách a alkoholu a jak je to hrozný a že s tím nemůžou nic dělat. Vysvětlej, že to dítě to poškodí, ale jsou maminky, co sobě prostě neupřou.
Jinak FAS má různá stádia. Takový ten FAS, kdy to poznáte na první pohled je vzácný, ale je plno podstupňů, kdy se to pozná až časem. Viděla jsem o tom reportáž, mluvil tam nějaký porodník. Že se jim dlouho nenarodilo miminko s tím jasným klinickým obrazem FAS. Ale velmi často se rodí takové slabší FAS. Někdy na to přijdou už v porodnici, někdy až pediatr, někdy během života, dejme tomu prvních let. Někdy až ve škole, kdy jinak normální dítě má slabý prospěch a po vyšetření se přijde na to, že má sníženou inteligenci.
Ahoj, opět píšu, dnes jsem s kamarádkou mluvila o celém tématu, nedalo mi to a prostě jsem začala. Odprisahla mi, že už nepije vůbec a přiznala že vážně o těhotenství nevěděla ale že je pravdou jak moc pila 😪 sama teď neví co si pocit a neví jak moc má děťátko šance že nebude mít viditelné následky, ale i ty co se projeví třeba až časem. Začala jist vitamíny, aby alespoň trochu vynahradila svou nezodpovednost.
Asi ji to věřím, ale sama se ptám, myslíte nebo kdo je z oboru, víte, že mimčo má ještě šanci?
Mě to hrozně zajímá protože sama jsem těhotná, sice jiný týden ale i tak si nedovedu představit anj tak pít ani že třeba o tom žena fakt neví do takového pozdějšího týdne a chová se normálně (neomezuje se v ničem)
Musela by vychrupnout tak půl litru tvrdyho denně. A jestli je zvykla, ten limit a odolnost organismu je taky vyšší. Takže si myslím, ze to nehrozí.
Jinak nikoho s FAS neznám, ani jsem žádný takový miminko/dote neviděla. (Ono je to na nich vidět)
Každopádně jsem o tom hodně četla a studovala si to v tehu. :D