Máte některá doma extrémně nemocné dítko? Jak to přežívate a zvládáte?
Syn má 24. ATB ve svém životě a já už to nějak nedávám.
U každé zvýšené teploty mě začíná bolet břicho a hlava. Syna už i hodně pozoruji, balím a opecovavam.
Rady na to, co pomáhá dětem, ani moc nepotřebuju, protože jsme zkoušeli snad už vše. Alternativní způsoby i běžné věci, preparáty na předpis.
Jej tak to je sila kolin je synovi, jestli se muzu zeptat? A chodite i do práce. Kamarádka ma hidne nemocné deti prakticky od zari do března vzdy:(. Jsou jin teprve tri a necelý jeden rok a několikrát uz i v nemocnici. No popravdě taky to moc nedává a nevi si rady a desi se doby, kdy by mela nastoupit do práce.
@kaja2016 A zjistila se u vas nějaká porucha? To vydrželo az do dospělosti jo?
A ATB jsou nasazované z jakého důvodu?J
Před nasazením ATB se udělá výtěr,CRP nebo vyšetří moč?Byl vystrenej na imunologii a na ORL? Asi v první řadě bych syna nechala řádně vyšetřit.
@kaja2016 na virozu by ti atb byly k nicemu protoze ucinkyhi na bakterie a ne na viry.
Mamka jednou splachla atb do zachodu kdyz je mel bracha v jeslich uz po nekolikate a od te doby je nepotreboval.zkusila bych mu je nedat a hlavne jak uz psali vyse ho nechat poradne vysetrit protoze neustalym davanim atb si zadelava na velke problemy v budoucnu
@slunickovm chodím do práce. Syn je předškolák. Trvá to od narození. Hlídá babička. Letos byl ve školce první 2 týdny v září.
@zmrzlinka on je vyšetřený. Už několikrát. Sledovaný na imunologii. Na ORL jezdíme. Měl v uších trubičky. Brali mu nosní mandli.
Teď měl třeba zápal plic, zánět ledvin, angínu, zánět středního ucha.
@kaja2016 on má věci, co se bez ATB řešit nedají. Na virózy netrpí.
@zelenaesmolda když já je dost dobře spláchnout nemůžu. Nebo by sis troufla nedat ATB na zápal plic, zánět ledvin, angínu, zánět středního ucha, kdy mu týden teklo ucho? Crp má u toho klidně i 180.
Na tu anginu bych to mozna riskla.Pritel mel cca 2 roky zpet anginu a vylecil se bez ATB.Nejsem doktor,pisu jenom zkusenost ze sveho okoli 🙂
@zelenaesmolda on měl hnisavou angínu 40,8° horečku, po 5 dnech měnili ATB, protože první nezabrala Ale tu měl jen 2x. Jinak to jsou nejvic uši. U nás dávají ATB až když se to nelepší, nebo to vleze i na druhé ucho. Případně zápaly plic. Loni měl 3x zánět průdušek a bez ATB.
A pricina se nevi?Slaba imunita?
@zelenaesmolda imunitu má na spodní normě. Ale má problém, že když něco chytne, tak s tím imunita má problémy bojovat. Tak mi to aspoň vysvětlovala doktorka.
a zkouseli jste mimo klasicke mediciny nejakou alternativu?nejsem zadna lesana ale na druhou stranu zkusit se ma vsechno.treba zmena stravy,zivotniho stylu,prostredi?
@slunickovm Mam hranicni bunecnou imunitu - ja ted t hlavy presne nevim jakych konkretne typu krvinek. Nyni ale jiz dva roky ty vysledky standardni. Jedine co se zmenilo, ze nechodim moc mezi lidi a od jara do podzima bydlime CHKO. Manzel a dcera maji imunitu dobrou, takze nic domu nenosi... Jinak takov paradox, ja asi od 15 ti let nemela teplotu vyssi nad 37,8 . Jednou tedy v italii jsem mela dva dny horecku v dospelosti, jinak nic. Ja si ti vysvetluju tak, ze telo pochopilo, ze to proste nema cenu a je lepsi pockat, az vir odejde. A jeste poznamka, dr me vysvetlovala, ze lide s oslabenejsi imunitou maji celkove vice beznych zanetu v tele a proto pomaha ta izolace, pac se zaceli stare zanety a pak ma imunita vice prostoru bojovat s externi infekci...
@zelenaesmolda měnili jsme jídelníček, zkoušeli jsme homeopatika, jíst... Prostě všechno možné. Jemu nedělá dobře kolektiv a bacily dětského kolektivu. Když nechodí do školky, tak to je o hodně lepší, teď vydržel měsíc zdravý, ale starší dítě chodí do školy. Pádlo nám hlídání, tak šel se mnou mladší do družiny. Stáli jsme 20 minut na chodbě, rozjela se mu rýma a má chycené obě uši. Jedno mu samo prasklo.
Na spodni norme, tak to je presne to, co jsem mela ja. Chce to nejakou sikovnou imunolozku. Ja mela stesti protekce a dostavala transfer krvinek ( i dkyz jsem na to s timto nalezem nemela narok), ale.strasne to teda bolelo. Nyni uz maji sofistikovanejsi infekce a je to opravdu supr kura. Chodis mimo sezonu 1x tydne na injekce, zanety v tele se pobiji v zimw opravdu o polovinu.mensi nemocnost. Ale moje dr na to ma grant. Nicmene ted mi rikala kamaradka, co ma syna se stejnym problemem, ze ji to predepsala obvodacka, takze se to snad uvolnilo. Jspu to krvinky z prasat, jak se presne to jmenuje nevim, bohuzel...
@kaja2016 on chodil na injekční doplňování imunoglobulinů. Měl asi 5 dávek. A žádný větší efekt to nemělo.
A z výtěrů mu zjistili co?
A nebyvaji zanety az komplikace po virose? Ja mam dojem, ze jo. Psala jsi, ze chytil za 20 minut rymu - ta je viroveho puvodu. 5 davek je malo, to je potreba chodit aspon 3 mesice. Pak chvili pauza a pak jeste jednou. Mimo sezonu proste porad. Ale jak rikam moje dr na to vyzkum a mela grant.
Dcera byla minulý rok hodně nemocná, za sezonu od podzimu do jara, měla asi čtvery ATB. Když se jí nedávno zvětšila uzlina na krku, napadaly mě různé katastrofické scénáře. MUDr. jí dělala kompletní krevní testy, i na EBV,mykoplasmata, toxoplasmózu, autoimunitní nemoci, alergie, ale nic moc se nezjistilo. Až na to, že má hodně málo vitamínu D, i když jsme ho suplementovali, takže tělo tím růstem potřebovalo asi nějaké mega dávky. Uzlinu má pořád, takže zítra jedeme další vyšetření...klidná teda nejsem. A snáším to velice zle, všechny tyhle nemoci, kdy se nedá jít ven a normálně existovat. Už jsme si vypěstovala až přehnanou obavu z bacilů a snažím se preventivně děti nevystavovat zvýšenému riziku. Je to docela psycho.
Pokud to jde, doporucila bych Vam zvazit stehovani do chko ci k mori. U me treba nemocnost pri dlouhodobejsim pobytu v techto dvou lokalitach mizi na minimum. Ono to zni silene, jenze srdce kazdou virosou a zanetem se opotrebovava a snizuje se jeho zivotnost. My ted na presunu k mori pracujeme, vyhledove tam zit budeme. Chci tu byt dlouho.-)
@kaja2016
kam se budete stehovat? 🙂
@zelenaesmolda Ja nechci to tady psat. Ani narodnost muze a tak, mam tu foto a uz tak sdilim citlive informace... Ale napis soukrome, jestli chces.-)
@sharka88 opakovaně má ve vyterech zlatého stafylokoka a hemofila. Což je prý běžné osídlení a dál se to neřeší.
@kaja2016 tyto injekce, co měl syn, jsou prý maximálně 3-5 dávek. Měl je ale opakovaně.
Tak zanety mohou být i od bakterií.
@bonavoxa zvětšené uzliny má syn vlastně pořád. Doktorka neřeší. Prý je tak často nemocný, že by byl zázrak, kdyby je mel normální.
@kaja2016 my bydlíme na vsi v čistém prostředí. Letos jsme byli u moře a vraceli jsme se s nemocí, loni měl po moři angínu, rok předtím měl u moře laryngitidu.
Jezdíme na hory a pokaždé nějaká nemoc. Nejméně je nemocný doma, když není ve školce.
No tak na horske chate s dalsimi lidmi jasne ze neco chyti, ja nevim, jake podminky mate u toho more. Po letu jsem tez casto onemocnela. Klimaticka zmena na 1 tyden tez muze byt na skodu. Tam jde hlavne o to eliminovat kontakt s lidmu v uzavrenem prostoru na minimum a pohybovat se v nejakem zdrvai prospwsnem prostredi. . Ale nechci ti nic tlacit. Na to si musi clovek prijit sam... Jinak ja v detstvi tez mela anginy, nalezy na plicich ( zapak plic primo tedy ne), zanety str.ucha. Vzdy si to nasedlo na chripku a angina je proto, ze nekde neco olizne, popr.olizne kamose a nebo ma bacila v sobe - ci nekdo v rodine.
@kaja2016 my nebyli s dalšími lidmi. Měli jsme pronajatou chalupu a byli jsme tam jen my.
K moři jezdíme autem. Většinou všude jezdíme na 3-4 týdny a on onemocní v druhé polovině pobytu.
@kaja2016 u něj si to většinou nesedne na nic. Prostě najednou začne sipat, jdeme k doktorce a hle on zápal plic (už 4x). Dokonce ani nekasle. Ucho ho kolikrát chytlo vlastně z ničeho. Bez rýmy, bez teploty.
Na ty výtěry se ptám proto, že občas je dobré nechat vyšetřit rodinu. Někdy se stává, že stačí přeléčit ATB člena rodiny a dítě má na nějakou dobu pokoj. Když je bacilonosič v rodině, stačí pak nějaký vir, změna prostředí, stres a je to. Na oslabenou imunitu se hned nabalí bakterie, se kterou je dotyčný v denním kontaktu.
Jinak mám momentálně dítě doma tři týdny. Zítra jsem ho chtěla dát do MŠ a navečer zase teplota. Nemocný také pořád, ale jen virózy a ucho s lokálními léky. Klid byl jen od června do poloviny srpna...rekord v MŠ celý červen a od září dva týdny v kuse. Mám doma ještě mladší, která toho chytne polovinu, ale je to zase další doba doma.
A hrabe mi.....
Jinak mě ještě napadá i psychosomatika. Pečující maminka
Ja jsem mela takove detstvi, virosa 2x do mesice vzdy horecky nad 40 a/nebo zvraceni, tehdy se tolik nedavali atb, takze ty jsem tolikrat urcite nemela. Jak je stary? Ten stav imunity je samozrejme stejny az do dnes a pokud by te precejenom zajimalo co pomaha, protoze u me to je opravdu snadne - nezit v meste a pohybovat se mimo vetsi kolektivy. Imunita de potom tak spravi, ze nejaky dalsi rok dele vydrzim. Aktualne uz mam 2hym rokem nalez v norme. Je to pravdepodpbne tim, ze jsem 4tym rokem doma na materske.