Zdravím, nikdy jsem nedlabala dýni,ale člověk míní a děti mění. Takže mám pár technických dotazů a prosím o radu.
Vydlabala jsem teď vnitřek,ty špagatky se semínky. Jde to nějak využít nebo se to vyhazuje? Jako jestli to teba rozdělit a z dýně něco udělat a semínka schovat? Šlo by pak z nich něco vypěstovat?
A ta pevnější oranžová část, ta už je ztracená když z toho má být strašidlo nebo to mam zkusit nějak vydlabat? Ono to totiž moc nejde.
Děkuji všem.
Taky vydlabu a vyhodím , ono taky záleží jakou dýni máš , jakoupila dýni přímo na Helloween což je nejedla ..... Jinak se připojím
Holky jak to udělat aby to hned nechytlo plíseň ? Máte nějaký trik nebo se to děje všem ? ( Nám vždy chytne plíseň tak cca za 3 dny po vydlabání
@agneska7 Nám chytla plíseň taky hodně brzo,proto už na dýně kašlu 🤔
Seminka lze uchovat a příští rok vypěstovat další takové dýně, ale je to velmi plodné, takže z jednoho semínka nám vyšlo cca 20 dýní. Jinak jedlé jsou všechny dýně, jen tyto mají málo dužniny, proto se píše, že nejsou vhodné na vaření. A jak psáno výše do týdne to zplesniví, takže se to nedá ani využít ke konzumaci.
No je to normální dýně. Jedlá je,tak je mi líto vše vyhodit.
@whitechocolate muzu poprosit o radu co s těmi semínky teď? Nechat usušit? Jsem nějaká vybrala a chtěla bych to zkusit příští rok zasadit. I když velký výnos nečekám, jsem houby zahradník. Letos se mi podařilo vypěstovat 1 (slovy jednu) cuketu, všem ostatním to roste jak plevel.
Já je jen umyla a usušila na topení. Jinak toto roste jak plevel, to zvládne opravdu každý.😉
@whitechocolate Kazdy ne 😂😂😂😂 já jsem ten případ kterému neroste nic 🙈
@pribylovapetra
Když chci aby dýně dlouho vydržela, tak se snažím vydlabat co nejvíce té dužiny (to měkké), ale musí se opatrně, aby se neproloupalo skrz kůru.
Semínka oddělím od vláken a dám sušit na plechu na topení, a pak dávám našim hlodavcům.
Jinak letos byla obecně na sázení špatná sezona - dlouho chladno, hodně pršelo, u nás slimáci sežrali všechno - od máty, petržel až po slunečnice, takže věřím, že příští sezonu už to vyjde ;)
@sigyn u nás taky ti hnusni slimaci žrali co mohli a to toho na zahradě moc nemáme. Kdyby nebyli,mohla jsem mít ty cukety aspoň 3 🙂
Přesně tak, jestli to je dýně normálně k jídlu,tak z dužiny udělat polívku 😉.. no a s tou plísní by mě taky zajímalo co dělat..ono když do toho člověk dá svíčku,tak proces ještě asi podpoří, co🙈
Moje kolegyně Američanka ten vnitřek se semínky vždycky upekla, myslím s olejem a solí a pak jsme to křupali na halloween party. Bylo to moc dobrý, ale mě se to nikdy tak nepovedlo. Asi měla nějaký trik aby to neměla tvrdý.
@pribylovapetra Já vždycky vydlabala ten vnitřek,vyhodila,a do dýně vyřezala obličej. Toť vše 🙂