Ahoj holky, asi na me vsechno pada a potrebuji znovu nakopnout. Od rodiny se toho uplne nedockam a neocekavam. Jsme s manzelem pet let svoji, mame deti, ale jeho cestina zamrzla a v Praze pry nepotrebuje se o cestinu snazit. Ale tak ja vicemene vsechno zarizuju a vykomunikuju. Uz jsem si teda dupla, ze nektery veci treba ohledne auta nebo tak nechci zarizovat. Ze zacatku me to bavilo a chlap chodil na cestinu. Pak zmenil praci, kde vsichni umi anglicky a ve ktery je uz nekolik let od rana do vecera. Takze nema cas ani na konicky, natoz na dalsi veci. Vecer prijde domu a je rad, ze jeste stihne deti nez jsou spat. On neni vubec jazykovy typ, to musim priznat.
Malovali jsme si to oba jinak. Spolecny pratele prakticky nemame, protoze ne kazdymu je prijemny porad mluvit anglicky, kdyz jsme Cesi. Rodina nas rada vidi, ale komunikace silena. Ja nevim, jak tomu pomoct, nechci svuj svet porad delit na cas s manzelem a bez manzela s ostatnima. Mate to nektera podobne, nebo jak jste to vyresily? Mrzi me to, ted mi to je i hodne lito ale musim se s tim poprat. Pro me je muj manzel porad ten nejlepsi chlap. 😉
@petrak15 já nemám vlastní zkušenost, ale znám dvě podobné rodiny.
Jedno jsou sousedi a jejich dcera je synova spolužačka. Tam to je hodně komplikované neb oni jsou 3 jazyčná rodina. Ona malajka mluvící čínsky , on čech, dohromady se baví anglicky. Myslím, že té ženě stačí realizovat se v práci (nevím co dělá možná překlady) a být doma s manželem a dcerkou.
Druhá rodina je moje kamarádka, která má 2 děti (kluci ve škole) a manžela o kterém víme že existuje, ale nikdo ho nikdy neviděl 😉 trochu nadsázka, ale ona jezdí většinou sama nebo sama s dětma. On je z anglie. Jednou jsem ho viděla, pár slov česky umí, myslím, že docela rozumí. Ale i když někde byli spolu, on se spíše straní. Jsou spolu asi něco kolem 10let.
@princezna8 ja s nim o tom mluvim, uz si prijdu jako kolovratek..
@konidana manzel jako pani Columbova 😂 to je neco, co mam ted ja a dost me to unavuje. Jako on taky neco cesky rozumi, rekne par slov, ale to je tak vsecko. Nepotrebuju, aby se naucil cestinu jako tlumocnik, ale kdyz se on sam rozhodl, ze tu chce zit, tak bych uvitala i tu komunikativni cestinu. Po tech letech tady.
A ja vim, ze to tady za me nikdo nemuze vyresit. Jenom jsem potrebovala vyslechnout. Dekuju.
@petrak15 manzel je v cr 12 let, poznala jsem ho pred 5ti lety a to uz umel cesky naprosto skvele, ale musim rict, ze on chtel sam proste se zaclenit do spolecnosti, navic mel vzdy takovou praci, ze malo kdo umel anglicky a ma i konicky kde kdyz se chce ucastnit, tak proste musi, ucil se uplne jednodusse, kazdy den slovnik a treba 100-200 slovicek denne, aktivne cestinu pouzival doma i v praci... holt musi chtit sam😄
Jde to když se chce. Můj muž tady žije s rodiči 20 let a oni se sem stěhovali když jim bylo přes 30 a naučili se všichni super, ale má tu i strýce, který si nenašel vztah a v práci mluvit nepotřebuje, tak i po těch letech nemluví nic moc. Mě třeba zase vadí, ze se u nás doma mluví jen česky, protože mi přijde Škoda, ze děti nebudou svůj druhy rodný jazyk ovládat
@petrak15
pokud nebude chtit sam tak s tim nic neudelas,maximalne na nej muzes zacit mluvit jenom cesky a proste ty veci,ktere resis prestat resit aby se musel snazit.
dalsi volba je odstehovat se do anglicky mluvici zeme
@petrak15 S manželem jsme 20 let. On česky umí, když je to nutné, tak i mluví. Ale... je to prostě jiná mentalita, a tak na spoustu akcí stejně chodím sama, protože mám pocit, že ho to nebaví, nezajímá, nemá potřebu tam být. Mrzí mě to, protože ten čas taky musím dělit mezi něj a ostatní, ale o ty ostatní nechci přijít jen proto, že chlap je "jinej". Vždycky si říkám, že to je jeho smůla, když chce o všechno přijít. A upřímně, kolikrát si to bez něj užiju víc, protože se nemusím snažit ho pořád zapojovat a starat se o to, jestli se baví.
Jinak když chce, tak umí být okouzlující a umí si užívat. Ale musí chtít on, ne já.
Radu bohužel nemám, ale aspoň víš, že v tom nejsi sama.
@petrak15 zdar. Osobní zkušenost nemám. Ale - bydlím v zahraničí a vypozorovala jsem že je celkem častý, že kdyz ma čech partnera švéda, tak spolu často mluví anglicky. I když čech je ve švédsku třeba 10 a více let. Proste si pro rodiny překládaj a pro přátele též . Jenom jsem chtěla pridat úhel pohledu . Umím si představit , ze čeština je pro cizince minimálně stejně těžká jako švédstina pro čecha. Ne-li těžší. Já sama jsem se trochu rozmluvila až cca 8 let po příchodu do švédska (Protože jsem pořád používala anglictinu). A stejně pro mě furt není lehký se přinutít a svedstinu používat. Protože si prostě nepokecam. Takže i kdyz se snažím tak stejně nakonec sklouznem s přáteli k aj. Je to trapné, vím. Ale zároveň - je potřeba si uvědomit že jazykem člověk vyjadruje svoji osobnost, kým je a jak myslí. A komunikace v cizí řeči, pokud ji člověk neovládá perfektně, je omezující. A pokud je clověk na začátku (A jo, 5 let není zas tak moc, když nemáš buňky) tak i zahanbujici (komu se chce vyjadrovat na úrovni batolete že jo.). Tak tomu zkus dát ještě čas, nějak ho motivovat. Spíš než do kurzu zkus mluvit na něj cesky - jednoduše, překládat mu konkretni situace atp. Dávat postedky na lednici se "slovickem dne" :D atp. A hlavně trpělivost. Fakt to není lehký ,být v cizí zemi a učit se tak těžkej jazyk (cestina je pro anglosasy fakt klada;) )
@pavlusak to dělá hrozně moc pokud musíš mluvit denně. Já byla v itálii a za 3 měsíce(!!! Jop za 3 MĚSÍCE ne tři roky) jsem mluvila celkem plynule na komunikativni úrovni. Protože jsem musela. Nikdo anglicky ani slovo. A tady??? Twe. Po 10 letech jsem ráda že se můžu bavit o počasí. :D ale je to i o vztahu k tomu jazyku, to je fakt . A o blízkosti m mentalit a způsobu vyjadřování. . Italstinu jsem nasala automaticky. Jak houba. Švédstinu saju spíš jako .... gore -tex :D
@odula dekuji za tento nazor, dost mi otevrel oci. On pro nas dela opravdu hodne, je to starostlivy tata a super manzel. A ja vim, ze to neni jednoduchy, cestina neni uplne snadna a treba ja taky nejprve musela byt a zit v Anglii nebo Nemecku, abych se rozmluvila. A moc chapu srovnani italstiny a svedstiny. Poznamku s goretexem si pujcim. 😂
zkuste mu pustit na youtube kanál tadygavin - jak se američan učí česky, moc hezké.
@petrak15 mám to úplně stejně. Již 18 let. Teď jsem se dokopala učit se jeho jazyk pořádně, ale čeština mu nic neříká.
Ps: Colomba a jeho imaginární ženu miluju 🙂
Osobně si nedovedu představit, kdyby můj muž (cizinec) nechtěl/ neuměl mluvit česky, i když v ČR nežijeme. Jak by mluvil s mými rodiči? (generace, která se učila pouze rusky) Musela bych pořád překládat? Ani náhodou. Jezdím do ČR na dovolenou a odpočinout, nikoliv na překladatelský kongres.
A pokud se na to podívám z druhé strany: mně osobně by dost vadilo žít v zemi a nemluvit jejím jazykem. Spoléhat se na to, že většina lidí se domluví anglicky? Není to jenom lenost?
@janneke Ty se na to díváš podle mě dost černobíle: čeština je opravdu dost tezkej jazyk a upřímně být cizincem a učit se jí musí být peklo. Naprosto chápu, že každej do toho nejde, když si v práci a v komunikaci se ženou/dětmi vystačí AJ....A nebo se snaží, ale trvá to xx let. Taky ne každý má bohužel talent na jazyky...
@janneke není to jenom lenost. Garantuju ti že ne. Já se o sobě zcela neskromne domnívám že mám talent na jazyky mluvím anglicky, italsky, teď už konečně trochu švédsky, učila jsem se němčinu a francouzštinu - ty nepoužívám takže to vyvanulo , jsem schopná číst latinsky a španělsky, .. A stejně twe.... naučit se trochu švédsky bylo peklo. Prostě jde o o vztah k tomu jazyku na jeho ... řekněme konceptualni úrovni. Prostě když ti není blízká mentalita (A nemusí to být osobní), způsob myšlení, je těžký se jazyku naučit. Fakt že jo.
@petrak15
Ahoj,ja ti rozumiem,presne viem o com pises.Ak budem mat viac casu zajtra,napisem viac.
Oni taky Cesi umeji byt dost neuprosni, Kdyz slysi cizence mluvit cesky. Vubec bych se nedivila, kdyby to treba castecne pramenilo z toho. Ja jsem vdana v USA. Doma mluvime anglicky a neocekavam, ze muj muz se nauci cesky, aby mohl mluvit s moji rodinou. Manzelstvi z cizincem nese mnoha uskali.
@petrak15 Muz je tez cizinec. Cesky docela mluvil, ale blbe. Jeho byvala zena vse zarizovala, opravovala mu emaily ( kdyz uz teda musel sam nekam napsat - popr je psala za nej), mel tendence v tom pokracovat. Byly spolu 10 let a cesky se zacal ucit na pocatku vztahu s ni. Ona s nim mluvila jinym jazykem, ktery umeli oba - nebyl rodny ani jednoho z nich. Zili v CR. My jsme spolu 5 let - nic mu nezarizuju, posledni rok uz na nej hazim i zarizovani za sebe, emaily si pise sam, doma se mluvi cesky a jeho cestina je uz asi 2 roky temer perfektni. Stale ho tedy opravuji. Me dostal, kdyz na zacatku vztahu neznal slovo " ustlat postel " a v nejake diskuzi o tom me sdelil, ze pouzivam archaicke a neobvykle vyrazy:D Tehdy jsem zmercila puvos problemu. Takze zakladatelko, nech ho se v tom vymachat. Jinak ja se jeho jazyk taky ucim, kdyz je moznost.
@kaja2016 a jak to teda rikal on? :D
@mariegroth Tak to ano, ale zijete v USA. Ja take nemluvim plynne jazykem meho muze, ale pokud bych tam zila, tak uz je ze slusnosti se ucim, o nic nejde prece.
@zelenaesmolda Nijak, to slovo ustlat proste slysel po 10ti letech prvne:D On byl problem u byvale asi i v poradku, mam ten dojem:D A to ja nejsem zadna pani desinfekce.-)
@kaja2016 tak chlap je taky cizinec,mluvime anglicky ale par zakladnich frazi zna ale ustlat postel na to taky rec neprisla.Dulezite veci jako objednat pivo to umi :D
@zelenaesmolda Haha, to jo, ale on uz cesky mluvil pomerne slusne, s mnoha chybama a tak, ale obstojne. Jo ja to znam. Dve piva prosim. Mela jsem kamarada, zije tu asi 8 let, pritelkyne Ruska, pracuje v americke firme, tudiz motivace nula. Ovsem jedno pivo, dve piva, pet piv - to zvlada dobre:D
@kaja2016
u nas jeste jde velice dobre "das mi dvacet liber prosim?" kdyz se zeptam ja tak odpoved "ne,nemam" 😀
@petrak15 Tak si s nim o tom promluv, ze chces aby mluvil normalne cesky...