Ahoj, mate jiz nekdo zkusenosti s dvojjazycnou vychovou?
ahojky,my s malým mluvíme česky a neměcky,můj tatínek je němec a takže malej slyší nemčinu i od dědy,jsem ráda,určitě se to bude hodit. 😀
Take to tak chci. Maminka bude mluvit cesky a tatinek spanelsky. Jenom mam obavy z toho, ze zijeme ve Spanelsku a ja jsem dost ukacena, ze bude umet lepe cesky nez spanelsky.
česky a neměcky,žijeme ve švýcarsku.Přítel je švýcar 🙂 je to veliká výhoda pro děti!
Ahoj Usamartin, pises, ze jako dite jsi v tom mela gulas. Ty jsi tedy taky z dvojjazycne rodiny?
Ahoj, u nas to bude podobne, cekame mimi v srpnu. manzel je Australan, ale dvojjazycny (mluvi anglicky a recky) a chtel aby deti umely obe reci taky. K tomu samozrejme i cesky. Asi to bude narocne (chudaci deti, predem je lituju), ale jsme pripraveni to zvladnout. 🙂
Ja nase lituji take, protoze bydlime v Baskicku, od skolky tedy jeste pribude baskictina. Ale nekde jsem cetla, ze deti z dvojjazycnych rodin se uci jazyky rychle. No uvidime.
doubek: Ano jsem ! Sice jsou oba rodice americane, ale oba byly v CZ na universite karlove a chtely abych i ja studovala v cechach, proto me ucily i cesky, abych se neztratila az pojedu do CZ ! Pamatuju si, ze se mi to hodne pletlo, nekdy sem rekla neco cesky pak zase anglicky .. pak pulku vety cesky a pul anglicky ! Ale cim jsem byla starsi tim to bylo lepsi ! A pak jsme si s rodici dohodli tyden anglicky, tyden cesky ! A ted .. sami vidite , ze mi to problem nedela ! 😉 ale pro deti to bude urcite dobre, ze se domluvi i s rodinou v CZ !! A pokud se s tim zacne uz od miminka !! Je to bezproblemove !! 🙂
Opravdu nemuzu verit, ze nejsi Ceska, protoze tvoje cestina je perfektni.Myslim si, ze cestina je silene komplikovana a nekdy dost nelogicka. Kdyz jsem se zacala ucit spanelsky, vzdycky mi vsechno pripadalo jasne a logicke a oduvodnitelne, coz v cestine neni. Jses fakt dobra.
usamartin: ja taky smekam pred tvou cestinou, opravdu te obdivuju. Muj manza se ucil cesky v CR skoro rok, ale strasne se s tim trapil, a pritom jiny reci pochytava lip. Ty pady, sklonovani a koncovky sloves proste nemohl vstrebat. A dneska uz i to malo, co umel, dost zapomnel. Cestina se asi mnohem lip uci odposlouchanim nez z knizek 🙂
A nejen, ze Usamartin umi mluvit. Umi i gramatiku. Ta je taky supertezka. Ja si nemyslim, ze nemam problem s gramatikou, dokonce mne ve skole bavila, ale ted fakt vidim, ze slovo odduvodnitelne jsem napsala s gramatickou chybou. Ja se musim jazyk ucit z knizek, odposlouchavani je take dulezite, ale bez ucebnic bych to nezvladla. Ucila jsem tady Spanely a po dvou tydnech byli schopni napsat par radku o sve rodine, vcetne padu a koncovek. To jsem skutecne necekala. Ale doma takove uspechy nemam s jazykem. Bohuzel. ☹
Ahoj,nas to tedka taky teprve ceka,ja budu mluvit na dite jen cesky,tatinek francouz jen francouzsky,melo by to byt takhle v pohode,ale chce to pry opravdu striktne dodrzovat...taky bych chtela dite co nejdrive ucit anglicky,ale to teprve uvidime 🙂
Ja sice zatim zkusenosti nemam, ale docela se o to zajimam, protoze manza je Anglican a navic zijeme v Nemecku.
Znami jsou take oba cizinci a jejich 4lety syn mluvi 3 jazyky (nemecky se naucil az ve skolce)
prominte mi holky, syn mel hladika a pak se mi jeste poblinkal za vystrih, tak sem sla prevliknout jak jeho tak i me ! Teda holky diky za poklony, nerikam ze to nebylo jednoduche ale pro me to bylo zcela normalni ! Chapala jsem to jako normalni vec ! A moc jsem si tech 18 let prala poznat ceskou zemi na vlastni kuzi ! A muzu bez obav rici , ze je to nadherna zeme ! Mate tak skvele bohatou slovni zasobu, ze to neni ani mozne ! 🙂 Koukam, ze nas tady je uz vice ! A kazdy z jine zeme ! Hodne me zarazil doubek a zeme jmenem "Baskicko" ! To jsem snad ani neslysela nikdy, a to jsem vysokoskolak 🙂
Je zajimave ze cesi chteji do USA a USA do cech - za studiem ! Universita karlova - je proste uzasna ! Holky moc vam zavidim , ze zijete tam, kde zijete ! Vcera jsem byla nakupovat a na bilbordu byl Pilsner Urkvel .. pivo bylo osvicene 😀 americane jine pivo nekupuji !
Baskicko je ve Spanelsku, severni cast, anglicky Basque 🙂
miluska: moooc dikes !!! To uz je neco jinehooo 😀
Usamartin: mozna, ze kdych napsala, kde je teroristicka skupina ETA, bylo by to jasnejsi 😀
doubek: 😀 😀 😀 ted jsi me opravdu pobavila ! A jak je ve spanelsku ? je tam teplo ? 🙂
Ahoj.
U nás to bude stejně jako u většiny dvojjazyčných rodin.Já budu na mimi mluvit česky,manžel turecky.I když ovládám jeho rodnou řeč, chci aby uměla (budeme mít holčičku)jeho řeč bez chyb a správně ovládala gramatiku.Samozřejmě k tomu později přidáme němčinu i angličtinu.Asi nejlépe od školky , protože v tomhle věku se učí nejlíp
Je tady dost teplo. Okolo 20 C. Obloha byla bez mracku cely den. Nekteri lide byli jenom ve svetrech.
No to ja tady mam 28 C ! Bydlime v San Diegu ! A tady se chodi jen v trickach 😅
Tak ja jsem na tom stejne. Ziji v anglii, manzel je anglican a ja ceska. Mame 21 mesicniho chlapecka. Ja na nej mluvim cesky a manzel anglicky. Musim rict ze malinky chape vsechno jak v cestine tak v anglictine. S mluvou je to zatim horsi vybira si co je pro nej jednoduchsi...radeji nez auto rekne car, ale za to rekne boty a ne shoes, ale vi co ta slovicka znamenani. 🙂
ahoj ! my take uvazujem o AJ a CZ !! 🙂 Ja jsem ceska a manzel american ! 😀
usamartin,
tak to teda taky smekám před tvojí češtinou, ale hlavně gramatikou!!!! Je vynikající a mnohem lepší než lecjakého Čecha!!!! My to budeme mít ještě zábavnější, já na děti česky, manžel německy a mezi sebou s manželem anglicky 🙂 a anglinu kluci chytnou, aby rozumněli co si říkají rodiče 🙂 . No a jelikož se s jednou maminkou na pískovišti bavím rusky..... uvidíme.... Držím jim palce, protože i já z toho mám dost maglajs, protože to ještě prokládám slovenčinou 😎
4a : panii tak to cumim !! Jak to zvladaaasss ??? tolik cizych jazyku !! smekam pred tebou "" ale jinak dik ze ty zase smekas prede mnou 😀
no zrovna, když jsem byla v Praze, tak mi jedna paní říká, že mluvím pomalu. Taky si uvědomím, že jsem použila špatně tvar slovesa nebo pád a ještě hůř, že míchám jazyky, což je průšvih. Někdy mluvím fakt jak dement. Snažím se tu naší partnerskou řeč držet v angličtině, protože mi ji manžel za tu dobu známe, pěkně zkazil. Mícháním německých, českých a slovenských slov. Prostě co je dřív na jazyku. To je to nejhorší co může být 😠 . No a když čtu knížku v ruštině, tak se mi stává, že když na mě někdo promluví, tak rusky odpovím. Že jsem to udělala, poznám podle výrazu obličeje... že nechápou, co říkám. Čekám, kdy mi prdne v hlavě 🙂
4a : 😀 😀 😀 Dej tomu casek ! Me take trvalo nez jsem si zvykla na slovicka jako jsou "hukot", "fičák" , " to čumim ".. a takova ty vase hovorová CZ !! 😀 nekdy sem si taky pripadala jak debil kdyz mi nekdo rekl ty si "kecka" a ja si pod tim predstavila botu 😝 A obcas se mi take stavalo, ze jsem prisla do obchodu a zacala jsem automaticky mluvit anglicky 🙂 taky se na me koukali jak na blaznaaa !!! ale jde fakt o zvyk !!! 😀
Když mě je to už trapný. Posledně v sámošce, kam chodím každý týden na velký nákup. V oddělení salámů si ¨vybírám a jak přemýšlím tak na obyčejný dotaz, na který jsem chtěla odpovědět ne, jsem až napočtvrté odpověděla německy. Taky jsem se v tom samém oddělení nemohla správně vyžvejknout a ten blbec kráječ salámů mi povídá,no jo, němčina je těžkej jazyk. Tak to jsem teda viděla rudě a říkám mu česky, no jo debile, až budeš umět nějakej jazyk, tak si to povíme. Slovu debil určitě rozumněl, to tu znají 🙂 . A sklaplo mu. Už mě neobsluhuje, vyhýbá se mi.
Aspoň že je ve Vídni česká škola, tak kluky budu vozit tam. Teda pokud nás vítr nezavane někam jinam🙂) Do školky určitě do rakouský. A budou mít správné oba jazyky.
Me se zase jednou stalo. Byly jsme se s Martinem podivat v New Yorku a tak se prochazime a najednou nas zastavi jeden "turista" a povida : which way to go in ... pak vytahl slovnik - cesko-anglicky..to jsem se uz pomalu zacinala smat !! a pak ten turista .. sakra jak se rekne anglicky kostel. To uz jsem nevydrzela a rekla jsem : Kostel se rekne anglicky church a ten najdete kdyz pujdete po grande avenue a pak na konci ulice doleva ! 🙂 koukal na me jak na debila ! ani nepodekoval a prchal 😀
Je super ze tam mate ceskou skolu ! Jsou tam nejake poplatky ? - skolne ? 🙂
jsou, měsíčně 200 EUR. A je o ni takový zájem, že otevřeli druhé ročníky. Se nedivím, když vidím tu úroveň vzdělání tady...
🙂 ahojik. ja jsem americanka ale cesky umim ( z duvodu studia v CZ - UK Praha ) ! ted se nam narodila dvojcata a jelikoz je manzel cech a ja americanka, deti budem ucit jak cesky tak anglicky. A uz jsme se domluvili ze ja na ne budu mluvit anglicky a martin cesky !
Kdyz jsem byla ja mala, nejdriv jsem v tom mela peknej gulas, ale postupem casu se to vyrovna ! A ted se bezvadne domluvim jak v CZ tak v USA. 😉