Dvojí příjmení po svatbě?

17. lis 2021

Ahoj, rada bych slysela vas nazor na dve prijmeni? Vypada to, ze me pritel pozada o ruku, ale vzhledem k veku a praci bych nerada zcela zmenila sve prijmeni. Nebylo by to uz tak snadne jako, kdyz je clovek mladsi..neni to o mem zvyku, ale opravdu o pracovnich kontaktech atd. Na druhou stranu bych nechtela, abychon po svatbe meli prijemni kazdy jine. Oba mame prijmeni pomerne delsi a ceska, takze uvazuju nad tvarem muzskym a poslednim ceskym, treba Vyhlidal Novakova 🙂 Jak vam to pripada? Co si myslite o takovych jmenech? Dekuji za vase nazory ;)

pampeliska1313
17. lis 2021

Taky jsem o tom uvažovala, ale protože jsem jedináček a ještě dcera a nechtěla jsem, abysme “úplně zanikli” líp to asi vysvětlit neumím. Nakonec jsem do toho nešla, protože se mi nelíbilo, že to jde jen u jednoho partnera. Ale pokud to máte vázaný na pracovní vztah, je fajn toho využít, když to jde.🙂

dekus
17. lis 2021

Já bych volila spíše obě příjmení s -ová. Pokud by přítel byl cizinec, tak bych ponechala tvar mužský, ale u typicky českých jmen se mi tahle varianta moc nelíbí.… jinak obecně dvě příjmení mi dnes už nepřijdou nijak zvláštní. 👍

blondynka400
18. lis 2021

Pracovní kontakty nemají nic společného s tím, že se člověk bude oficiálně jmenovat jinak. S tím se dá pracovat. A o věku to též není. Je to o tom co chceš a nechceš, u tebe to vypadá že nechceš a hledáš výmluvy. Já též uvažovala, že si nechám obě jméno, i ženské ego je silné, ale je to dlouhé a nepraktické... A svého rozhodnutí nelituji.

fyii
18. lis 2021

Ja mam dve prijmeni a prave kvuli praci. Delam s cizincema a za ty roky tvrde driny se ho naucili i prekoktat, tim padem jsem.si ho nechala. I po letech presne vedi o koho se jedna. Nehlede na to, ze chlapovo jmeno je pro ne daleko hur vyslovytelne. Obe mam s ---ova. V beznem zivote s detmi pouzivam vyvdane, v pracovnim sve rodne. Zadne komplikace mi to necini.

marselina
18. lis 2021

Po první svatbě jsem si nechala jak svoje příjmení tak vyvdane. Pak jsem se rozvedla vzala si zpět své rodné. Když jsem se vdala po druhé, nechala jsem si už pouze manzelovo.

rozitta
18. lis 2021

Taky myslím, že můžeš ve styku s klienty používat dál dívčí jméno a v občance mít jiné. Stejně jako naše některé známé osobnosti vystupují pod určitým příjmením ale v OP mají to svoje. Zkus se na to informovat.

lovemusicsun
18. lis 2021

Já mám obě s -ová. Je to dost dlouhé, ale pro mě to bylo důležité. Vdávala jsem se dost pozdě a se svým rodným příjmením jsem toho prostě už dost dokázala a byla s ním srostlá. Nějak jsem si nedokázala představit, že se ho úplně zbavím. Navíc to hodně potěšilo mého tátu. A manželovi to bylo jedno, nechal to na mě. Dnes používám běžně manželovo příjmení, v oficiálním styku samozřejmě obě. Líbí se mi to a rozhodně toho nelituji.

levandule_k
18. lis 2021

Já jsem kdysi uvažovala, že bych si nechala svoje příjmení, ale bylo to v době, kdy jsem byla mladší. Uvažovala jsem i o dvojím příjmení, ale to se mi nechtělo, protože dvě příjmení mi přijdou dlouhá.

Ještě jsem manželovi navrhovala, že by si mohl vzít moje příjmení, ale úplně se na to netvářil.

Mně na tom nejvíc vadilo, že děti by jednou měly příjemní jenom po manželovi a manžel by měl jenom svoje, že by tam nepřijal moje. Já bych se odlišovala. Pro mě je třeba důležitá jednota v rámci mojí rodiny.

Pokud to děláš kvůli práci a necháš si mužskou část manželova příjmení, já proti tomu nic nemám, ale třeba moderátorka Emma Smetana má mužský tvar a spoustu lidí to v diskuzi kritizovala, i když možná to bylo způsobeno i tím, že Emma je v některých názorech odlišná. Takže pokud to děláš vyloženě kvůli práci, tak bych se zamyslela nad tím, jestli mi mužská forma paradoxně neublíží.

gruyerre
18. lis 2021

Ano, udělala bych to tak, jak píšeš: manželovo příjmení bez ová + svoje rodné příjmení. Většinou to zní pěkně, podle mě lépe než ...ová +...ová 🙂

drep
18. lis 2021

Já myslím, že lepší být zajímavý osobností než deseti příjmeními. Taky mám pod dívčím jménem renomé, přednášky, članky atd. Moje příjmení mělo 12 písmen, manželovo 13, takže dvě příjmení jsem vyloučila rovnou, vzala mužovo a protože žiju v čechách, tak normálně přechýlené. I po roce občas v práci použiju rodné a vysvětlím, že se teď jmenuji jinak a zatím to všichni zvládají.

petuik
18. lis 2021

Mám dvě ová+ová a bez problému a zas bych do toho šla znova.

mon_88017
18. lis 2021

Mám obě, manželovo v mužském tvaru (německé jméno), svoje s -ová, protože se mi líbí, jak to vypadá a protože jsem si chtěla zachovat příslušnost k mému původnímu "klanu". Problémy s tím nemám, jenom se občas nevejdu na řádek nebo do kolonky na úředních lejstrech.
V práci používám svoje dívčí, pod nímž jsem tam nastupovala, ve školní komunikaci manželovo buď v mužském tvaru nebo s -ů na konci (např. Müller- Müllerů místo Müllerová), na úřadech obě.
Ve vašem případě bych volila formu -ová -ová, k českým příjmením mi to tak nějak sedí líp, "Dvořáková Vyhnánková" mi připadá hezčí a logičtější než "Dvořák Vyhnánková".

sayast
18. lis 2021

Mam dve příjmení s -ova. Mam to teda kvůli dceři z prvniho manželství, casem to po ex chci vymazat. Představuji se podle toho kde jak potrebuji 😁. U deti je to jasne, v praci a soukromne jen novejsim. Obe snad jen na urade.

irmamala
18. lis 2021

Mně se to nelíbí, vadí mi to při oslovování v práci, přijde mi to směšně při představování. Ještě docela dobře zní krátká cizí přijmení, jako Auš, Decastelo, ale Marie Novák Bláhová, to je fakt uhozené 🙂 Ale samozřejmě je to každého věc.

danulka04
18. lis 2021

Podle mě je jedno jakou variantu zvolíš, vysvětlovat to budeš tak jako tak. Když si necháš manželovo příjmení po svatbě, tak budeš muset lidem říkat že seš to ty, když si necháš dvě příjmení, tak se zase lidi budou ptát jakým tě mají oslovovat nebo proč máš dvě. A moje zkušenost je, že lidi dokážou zkomolit úplně všechno, takže je to tuplem fuk. Měla jsem úplně jednoduché české dívčí příjmení a kolikrát mi ho tak zkomolili, až to člověk nechápal. Teď mám po manželovi delší a složitější jméno původem z němčiny a to je peklo. Ani lidi v práci to po 2,5 letech neumí přečíst a čtou to jakože přehláskované, přestože tam žádná přehláska není. Takže za mě je opravdu jedno jak se jmenuješ, jde o to aby se to líbilo a vyhovovalo tobě 🙂

katule1990
18. lis 2021

Osobně se mi dvě přijmení nelíbí, ale když už, tak mi přijde rozhodně lepší mít obě -ová. Nemyslím to nijak zle, ale mužský tvar (zvlášť u českých příjmení) na mě působí hrozně směšně, nemůžu si pomoct. Moje zkušenost je taková, že v práci si lidi zvyknou. V e-mailech jsem se prvni asi 2 měsíce do závorky podepisovala i rodným přijmením, osobně/po telefonu vždy vysvětlila a sedlo si to celkem rychle. Nicméně pokud se ti dvě i líbí, tak je dej 🙂.

autor
18. lis 2021

@blondynka400
@rozitta
@drep
Neni to o mem egu, ani se nevymlouvam. Pusobim ve dvou sro jako jednatel a v jedne a.s. jsem v predstavenstvu. Kompletni zmenou prijmeni by se to v obchodnim rejstriku jevilo jako uplne nova struktura spolecnosti, navic mam opravdu hodne obchodnich kontaktu, musela bych i emailove adresy a nekonecne dlouze to vsem vysvetlovat :( U znamych osobnosti mi to prijde prave uplne jednoduche, protoze se to dvakrat objevi v Blesku a uz si to vsichni hromadne pamatuji…

makovice88
18. lis 2021

Moje znama vybudovala vlastni podnik, pres 20 let s urcitym prijmenim. Ted se rozvedla, vzala si zpet svoje divci prijmeni a funguje uplne normalne. Zmenila e-mail, klientum vysvetlila a jelo se dal.
Nechapu, co chces sahodlouze nekomu vysvetlovat, kdyz se vdas. I ja v praci po svatbe proste napsala: Hele uz nejsem XX, ale XY a nazdar. 😁

barmil
18. lis 2021

Mam, moje studia a kariéra jsou moje zásluha, tak jsem si nechala svoje a manzelovo mám bez ová.

antoinet
18. lis 2021

Dneska už v této oblasti není přísná legislativa ani striktní společenské očekávání. Ta svoboda moct si vybrat je na tom skoro to nejtěžší 😀 A naučit se žít s tím, že každá varianta má své odpůrce, všem se zalíbit nemůžeš.
Mně osobně přijde více příjmení za prvé nepraktické a za za druhé neestetické. Takže bych volila mezi variantou nechat si dívčí (pokud jsou ti obchodní partneři neschopní přijmout změnu) nebo šla klasicky do manželova, bude to tradiční, hezké a okolí se musí přizpůsobit.

terulin
18. lis 2021

Já mám dvě příjmení. Práce nebyla hlavním důvodem, ale svou váhu při rozhodování měla. Pracuji v oboru, kde si lidé vybírají hlavně podle jména a já nechtěla přijít o "zavedenou" značku. Nejdřív mi to přišlo jako super nápad, teď bych si asi nechala jen to své příjmení... S těmi dvěma dělám bordel všude a všem (ani moji rodiče a manžel si nejsou nikdy 100% jisti, jak se jmenuju). Představovat se oběma znamená divný pohledy, někde se nevejdu do kolonek. Většinou si lidé zapamatují jen jedno a pak jsou zmatení, když se sejdou dva a každý si mě spojuje s jiným....

terulin
18. lis 2021

A obě jména mám v českém tvaru

asinehri
18. lis 2021

Pokud máš pěknou kariéru, nabídni partnerovi, ať se jmenuje po tobě 😀

autor
18. lis 2021

@asinehri To mam 😄 ale to mi prijde uz moc krute 😂

autor
18. lis 2021

@barmil Nejde mi ani tak o karieru, ale opravdu uz o nejakou “silu” jmena v businessu, neumim si predstavit, ze bych jej ze dne na den zmenila a i pokud bych je pouzivala nadale “neopravnene”, vazne to udela zmatek v obchodnim rejstriku ad. 🤷‍♀️

ondul
18. lis 2021

Mam ova,ova. Jsem s tim spokojena. Mam svoje jmeno i rodinne jmeno, ideal.

kassandra1
18. lis 2021

Za mě jsou obě varianty děsný. Ová ová proč nutit lidi aby si pamatovali dvě příjmení jednoho člověka? A řešit kterým z nich ho oslovovat? A varianta mužské zkrácené je za mě vyloženě směšná. Vlastně nevím ani jak pak oslovovat? Oběma? Podáte mi to paní Vyhlídal Nováková? Za mě prznění češtiny, pardon.

sudylichozrout
19. lis 2021

Mam dve prijmeni. Je s tim trochu srani, ale jsem za to rada 🙂

autor
19. lis 2021

@sudylichozrout No, ze je to slozitejsi mi je jasne. Ale nektere nazory me trochu precejen odrazuji…i kdyz stale si myslim, ze je to nejidealnejsi reseni situace - v praci zustane jmeno stejne/podobne, dite se bude jmenovat stejne jako otec a ja prijmu jeho prijmeni mezi sve 🙂)

veronicka89
19. lis 2021

A já chci zase moje příjmení bez ova s tím že se tak bude jmenovat i můj chlap🤩