Dvě křestní jména, jaký na to máte názor?

klispina
12. únor 2015

Ahoj těhulky i maminky. S přítelem uvažujeme jestli dáme mimi dvě křestní jména. Čekáme chlapečka a uvažuje o jménu Jakub Jiří. Kdyby se narodila holčička tak by měla jméno Nella Kristýna. Druhé jméno je po tatínkovi a mamince. Jaký máte nazor na dvě jména děkuji 🙂

andrrriiik
12. únor 2015

Ahoj,ja mam Maxe Michaela.To druhe je taky po tatinkovi 😉

hanivasi
12. únor 2015

Podle me je to zbytecne. Stejne oslovujes jen jednim. Akorat tak pridelavas problemy detem pri vyplnovani jmena do ceskych formularu. Kdyz mas jen dve kolonky na jmeno a to na krestni a prijmeni, a ta prvni kolonka je mala,kam to napises? Je to zbytecna moda. Tot muj nazor.

fillipepi
12. únor 2015

Podle mě je to každého věc, kolonky nekolonky. Jestli se vám dvě jména líbí, tak je dejte. Není problém, aby si jedno prcek v budoucnu nechal vymazat, když mu bude dělat problémy při administrativě nebo se mu nebude líbit. My třeba druhé jméno dáme, protože prostě chceme, i když používat budeme to první.

nonnni
12. únor 2015

kolonka nekolonka, dejte takova jmena, ktera se vam libi...dcery i manzel maji kazdy dve jmena a nikdy nebyl problem s kolonkou na krestni jmeno...paradoxne je vetsinou kratka kolonka na prijmeni....

jaja01k
12. únor 2015

Mně osobně se to nelíbí a nevidím důvod dávat dvě jména. Ale vím, že je to teď tak nějak v módě, tak ať si každý dá jmen kolik chce 🙂

espada
12. únor 2015

@klispina Dvě jména mají být podle mě jen z důvodu náboženských tradic. To znamená křestní, biřmovací... Jinak je to pardon hloupá móda. Rodiče se cítí výjimečně, dětem to přinese akorát problémy.

nonnni
12. únor 2015

@espada jake problemy mohou dve jmena prinest? Jakoze se nezvladne podepsat?

andrrriiik
12. únor 2015

My zadne problemy s kolonkama nemame.A moda nemoda,to je kazdeho vec.

veruska007
12. únor 2015

Původně jsme chtěli pro dceru jedno jméno, ale když se narodila, zjistili jsme, že cítíme, že k ní patří ještě druhé jméno. Nicméně jsme nechtěli, aby měla problémy s kolonkama, s vysvědčením (vím, o čem mluvím, moje sestra měla atypické křestní jméno a bylo to za trest, kolikrát přinesla diplom, vysvědčení, žákovskou... s nesprávným jménem), takže jsme druhé jméno dali jako křestní. Pojmenováváme ji jak kdy, jedním jménem či oběma, někdy je spojím obě do jednoho 😉

gosa22
12. únor 2015

jsem pro...my jsme taky dali 😉

espada
12. únor 2015

@nonnni Vyplňování jakýchkoli kolonek bude radost. Ale mě je to jaksi jedno, ať dají jména třeba tři. Ale je to jen móda a podezřívám rodiče, že to dělají jen, aby byli "výjimeční" a ne pro to dítě.

fillipepi
12. únor 2015

:D :D :D Kolonky mě začínají bavit. Sice žijeme ve státě plném byrokracie, ale zase bych to s těmi kolonkami tak nedramatizovala. Jako dítě patrně nevyplníte ani jednu, to si užijí většinou "výjimečně se cítící" rodiče.... A je spousta kolonek, kde netřeba sdělovat celé jméno, pokud se používá pouze to první. Mnohem víc bych v tomhle ohledu litovala maminek, co si nechají jak své rodné příjmení, tak příjmení manželovo, ty už si patrně dost zavyplňují, ale to je úplně jiná diskuze. 😉 Dát druhé jméno po někom blízkém mi navíc přijde jako krásné gesto.

espada
12. únor 2015

@fillipepi Jojo, je krásné gesto dát druhé jméno po rodičích, teda po sobě 😀

nonnni
13. únor 2015

@espada pokud nutnost vyplnit extra jmeno bude tou nejvetsi prekazkou v zivote mych deti, tak budu uprimne rada... to bysme take mohli zacit zadat prejmenovani lidi s dlouhym prijmenim, protoze je to nefer v porovnani s nekym, kdo ma prijmeni Srp.

Rodice muzes podezrivat z cehokoliv, o jejich duvodech stejne vis houbeles 😉

espada
13. únor 2015

@nonnni Prostě si myslím, že je to hloupost. A zakladatelka uvedla, že ta druhá jména by byla rodičích. Z toho dedukuji, že ta jména chtějí dát kvůli sobě. A to je ještě větší hloupost. Tak ať dají rovnou jedno jméno po rodičích ne? Každý chce být prostě "originální" a " zajímavý" za každou cenu. Je to můj názor a hotovo a víc se k tomu vyjadřovat nebudu 🙂

nonnni
13. únor 2015

@espada a jak zrovna ty vis, ze jejich duvody (dat druhe jmeno po nich) jsou pateticke a ciste za ucelem byt originalni a zajimavy? Muj manzel ma take druhe jmeno po svem otci, ktery ma sve druhe jmeno zase po jeho otci... podcenujes kulturni tradice, chtelo by to trosku relativismu, misto determinismu. Ze ty to povazujes, ciste subjektivne, za hloupe jeste nema zadnou vypovidajici hodnotu o skutecnosti. Nerikej mi, ze ve tvem zivote neni nic, co ostatni povazuji za hloupe, ale pro tebe to ma hlubsi vyznam...ma treba tva dcera nausnice? Vis, ze v mnoha zapadnich spolecnostech je toto (davani nausnic kojencum a malym detem) brano za hloupy akt, za mrzaceni ditete, zasahovani do jeho autonomie a casto je to asociovano s nizsi tridou spolecnosti? Pricemz v CR nelze pominout kulturni pozadi teto tradice.

Nebud tak militantni k odchylkam, nikdy nevis, co je za nimi 😉

nov777
13. únor 2015

@espada Souhlasim. Vidim to stejne, pouze pokus se odlisit a modni vlna.

pisisvori
13. únor 2015

@nonnni ano, ale my žijeme v CR a máme tady své tradice, zvyklosti ....a k těm prostě 2 jména nepatří (pokud to není jméno po kmotrech při křtu). Je to stejné jako někdo tvrdí, že dává cizojazyčné jméno proto, kdyby žili v cizině🙂 = holý nesmysl...protože spousty tradičních českých jmen se používá v dalších mnoha zemích světa (Anna, Marie, Jakub, Jan, Jiří, Tereza atd. atd). Stejné jako nepoužívání -ová u příjmení, používání "Jana Novák Svobodová" a dalších🙂.
Ale je to každého život🙂...jen tady maminky vyjadřují svůj názor. Nikomu nic nezakazují nebo nenařizují🙂

nonnni
13. únor 2015

@pisisvori ja porad nechapu, proc je jakakoliv odchylka od stadniho prumeru vetovana s takovou vervou...proc je nutne za kazdym odlisnym cinem hledat snahu uspokojit ty nejnizsi potreby, notabene skrze dite, misto toho, aby se clovek zamyslel nad mnoha dalsimi duvody, ktere cloveka k takovemu cinu mohou vest. Me treba napada hned nekolik na priklad zakladatelky. Muze v tom byt laska k jejich jmenu (a nevybirame vsichni jmena tak, aby se primarne libila prave nasim detem?), ale nechteji mit jmena s ditetem naprosto shodna? Nebo muze jit o jmeno s rodinnou tradici, ktere se jim naopak nelibi natolik, aby ho dali, jako jedine jmeno? A co kdyz jsou neverici, museji se tim padem vzdat druheho jmena, jen aby nepohorsili?

Napsat, ze mi dve jmena neprijdou uplne tradicni volbou je jedna vec, ale nazyvat to hned hlouposti a snahou se zviditelnit skrze dite je trosku prehanan reakce.

pisisvori
13. únor 2015

@nonnni právě proto co děláš ty🙂 Kdyby každý přiznal, chci se odlišovat od průměru, chci něco zvláštního....vždyť na tom není nic špatného (protože to je se 100% jistotou v 90% pravý důvod proč to dělají🙂🙂 ) nebo jsem prostě jen "opice", která když vidí, že Gottovi děti se jmenují Nella Sofie, tak moje děti se tak taky budou jmenovat, tak to každý přejde bez komentáře...ale když se většina za tohle přiznání stydí a hledá nějaké vznešené důvody, kterými to omlouvají, tak to některé lidi mírně "nadzvedne"🙂

pisisvori
13. únor 2015

není totiž nic špatného na tom ctít tradice, mít rád zvyky nebo i být šedým průměrem a nevybočovat a stejně tak není nic špatného jít vždy proti proudu, chtít se odlišit....jen se to někdo bojí přiznat

nonnni
13. únor 2015

@pisisvori otazkou je, proc te to tak nadzvedava, proc ta potreba to tem lidem vysvetlit, ze jsou uplne prizemni a ze jsi je prokoukla 🙂

Vse co jsi napsala jsou domnenky, zalozene na bulvaru. Jisteze nekdo bude davat jmeno svemu diteti, protoze nekdo odstartoval vlnu...vzdycky to tak bylo a vzdycky to tak bude...ostatne ta uber tradicni jmena v podobe Josefu atd je take jen modni trend, to same Adam, vubec to nebyvalo plosne davane jmeno a ted uz delsi dobu vede...tak proc nedat jmena dve? Jde o uplne stejny trend... muze to byt neco noveho z hlediska "mrkejte na me" a uplne stejne to muze byt jen dalsi moznost, ktera se lidem otevrela, aby vyjadrili sve citeni v ramci pojmenovani ditete. Do jejich pohnutek proste nevidis a ani nemuzes.

nonnni
13. únor 2015

@pisisvori nic spatneho neni ani na jednom...a stejne tak neni nic spatneho na tom se nechtit ze svych pohnutek nekomu zpovidat a obhajovat, jen aby si ti druzi mohli saturovat svou potrebu si dokazat, ze to vedi stejne lepe, nebo jim to vlastne bylo jasne uz davno predtim🙂

texetka
13. únor 2015

Já mám dvě příjmení - moje a po manželovi a žádné potíže mi to nepřináší . U dítěte jsme se shodli, že dáme 2 křestní jména . A fakt v tom nevidím to, že se chceme nějak odlišovat nebo že je to moda ... Ale chápu, že někteří to tak mohou cítit .

pisisvori
13. únor 2015

@nonnni no jasně pravdu máš přece jen ty🙂🙂🙂

nonnni
13. únor 2015

@pisisvori asi ne, ted totiz nechapu o cem pises celkove 🙂

andrrriiik
13. únor 2015

My synovi taky dali dve jmena,protoze se nam to libi,prvni kterym ho oslovujeme a druhe po tatinkovi,jako pocta.Rozhodne jsme se tak nerozhodli,abysme byli zajimavi.A toto podezrivani me docela urazi ☹

espada
13. únor 2015

@nonnni Ja nejsem militantní. Je to jen můj názor. Nevím, proč mě tak řešíš. Zakladatelka se ptala na názor a já jsem jí ho uvedla, toť vše. Ona se bezpochyby zaridi podle sebe.

Jinak si nemyslím, že dvě jména jsou kulturní tradice. Je to křesťanská tradice při udělování určitých svátosti. Ale to je na jiné téma.

espada
13. únor 2015

@andrrriiik Pokud výjimečnost ve tvém případě není důvodem pro dvě jména, není důvod se cítit uražená. Myslím ale, že v 90 procentech případů tomu tak je. A to mi nikdo nevymluví.

nonnni
13. únor 2015

@espada a jak vysvetlis zmnozeni jmen treba u kmenu a narodu, kteri nejsou ani krestane, ale vyznavaji treba animatismus?

Militantni mi prisel tvuj prispevek, kde davani dvou jmen smahem odsuzujes, jako hloupou modu a navic argumentujes tim, ze to diteti prinese jen problemy. To me zaujalo, proto jsem reagovala.