Ahoj Holky, chtěla jsem se zeptat, zda někdo z Vás má zkušenosti s domem hned vedle dálnice/nájezdu, kdy v podstatě místo plotu máte odzvučňující stěnu?
1. Je ty auta hodně slyšet?
2. A co v noci, je to o hodně horší?
3. Co prašnost?
4. Kdybyste si mohly vybrat, zůstaly byste tam bydlet, anebo byste raději daleko od dálnice/nájezdu?
Já mám osobní zkušenost, kdy nájezd je cca 300m od domu a je to neskutečná hučárna, ale slyšela jsem, že paradoxně díky těm odhlučňovacím stěnám u domů, které jsou hned vedle, je ticho.
Bydlela jsem 300 metrů od Jižní spojky, v 9.patre paneláku směrem k té spojce a nepamatuju si, že by nás to rušilo třeba v létě při spaní s otevřenými okny. Naši mají domek těsně u Strakonické ve vesnici na Dobříšsku, je tam sice protihluková bariéra a dům je vlastně pod náspem (bariéra je nahoře na náspu), ale stejně je to rachot ve dne v noci, spaní s otevřenými okny nepřipadá v úvahu... Takže moje zkušenost je dál=líp, ale asi je v tom víc faktorů, které ovlivňují pocity na konkrétním místě...
@priefi ve 4., posledním, bylo to slyšet i dole a prach byl i na autech. Chlap byl hysterický, že musí každý týden do myčky, protože měl špinavé auto...🙄🙈😬 Ale mě fakt nejvíce štvaly v létě náklaďáky, co vozí hlínu, písek..., protože ty byly nejhlučnější a vždy mě vzbudily. Jo a taky párkrát pluh v zimě, ten byl taky výživný.
Rachot bude,mensi ci vetsi,ale bude.Za me urcite ne,nekoupila bych to ani za 1 kc.No vlastne za 1 kc bych to koupila,ale pak hned prodala..😂😂Staci vymol na dalnici,a korby od tezkych nakladaku je fakt hukot.Vlastni zkusenost.Dalsi vec co bych nechtela,tak urcite dychat ten bordel z aut a aby po takove zahrade mi behaly deti.Dekuji nechci.
Bydlela jsem 15let přímo u hlavní čtyř proudové silnice a bylo to hrozný. Hluk většinu dne, v noci magoři co se snažili na rovince dostat z auta úplně nejvíc. Prach, že se nedalo vůbec větrat a bezpečnost, ta vadila rodičům nejvíc, strach kdy nás kdo přejede. Jednou jedno auto vyletlo ze silnice a sejmulo náš plot. Ani zadarmo bych už k rušné silnici bydlet nešla
Nebydlíme u dálnice, ale poblíž frekventované pražské silnice a bohatě stačí, neustálý hluk, i když nijak velký, ale stačí už ta neustálá přítomnost nějakého šumu, podle mě tedy to samo o sobě na zdraví dopady nic moc. V noci moc provoz není, ale hluk se hrozně nese a kolikrát mě dokáže vzbudit nějaký
blbeček, co to valí kilo. Pak taky zvýšená prašnost, což o to, okna umyju, ale co plíce, že, koncentrace škodlivin ve vzduchu. K dálnici bych dobrovolně nešla nikdy. To, že v noci prostě není ticho a ráno už zase zní byť vzdálený šum aut, no prostě to nesnáším.
Plus tedy když jsme byli na prohlídce, nezdálo se mi to nijak hrozné, ono to opravdu je slyšet relativně málo, ale v bydlení a té každodennosti mě to nakonec obtěžuje poměrně dost.
@tervi no jo, co hluk. Ale ten vzduch co se tam dýchá. Ten prach i zplodiny nesedaj jenom na auta a okna že jo. Co se týče hluku - My jsme bydleli nějakej čas v bytě, kterej byl od dálnice asi 400m a hluk byl stejně slyšet. Samozřejmě hlavně v noci. Ale bydlet k dálnici bych nešla hlavně kvůli tomu prachu a zplodinam.
Ahoj, bydlíme v Praze u velké výpadovky na E55, okna mužů umývat furt, to je jak bahno na oknech během chvíle. Máme kvalitní vekro okna, tak to jde, ale v noci při otevřených slyšíš všechno a kolikrát se mi vzbudí i syn. Budeme se stěhovat a silnici ani z okna vidět nechci. Než stromy obrostou listy, tak je slyšet vše.
Dobrovolně bych nešla k silnici bydlet nikdy (už nikdy). Bydleli jsme v pronájmu nad silnicí ve městě a první ráno si vybavuju úplně přesně, vzbudil mě rachot autobusů v šest ráno... Na hluk si asi zvykneš, ale toho prachu!!!
Holky, moc děkuji za všechny příspěvky. Včera jsme byli na prohlídce a musím říci, že co se týče prašnosti, tak to tam bylo docela ok. Nejednalo se o centrum města (v centru menšího města v klidné aktuálně části bydlíme) a vzduch tam byl mnohem čistější než tam, kde bydlíme. Ale ten hluk... Ufff... Nejsem si jistá, zda bych si na ten rachot zvykla... A navíc pan majitel na dotaz, zda cena je pevná, anebo zda by šel na dohodu, odpověděl, že níž určitě nepůjde. Takže vyřešené, nemáme zájem. Cena na to, v jakém byl stavu, byla vysoká a tím, že byl u dálnice, i přehodnocená, takže za mě určo ani náhodou, manžel taky říkal, že za tuto cenu s ohledem na všechny skutečnosti, už tento dům řešit nebude... Tak budeme hledat dál 😔 Někdy mi přijde, že snad ten dům ani nenajdeme.
@priefi Asi 5 let jsem bydlela v paneláku a u něj nájezd na rychlostku (odhlučnění bylo). V zimě to šlo, nejhorší jsou náklaďáky a velká auta v létě, když je vedro a máš otevřená okna, to se nevyspíš. To bylo peklo. A ten prach taky není nic moc, bílá okna věčně špinavá... Jako studentský startovní byt to bylo fajn, zkušenost, ale už bych do toho (s dětmi) nešla.