Dopravní nehoda. Poradíte, prosím?

luci_ela
20. zář 2023

Ahoj děvčátka.
Právě mi volala babička, že dnes v 6h ráno měla nehodu na kruhovém objezdu. Ve tmě do ní vjelo auto, ve chvíli kdy vjížděla na kruháč. Druhá strana tvrdí, že mu tam vjela ona, ona si však myslí opak. V šoku s ním sepsala formulář, ale teď nad tím přemýšlí, co když to vlastně opravdu její chyba nebyla? A tak se chci zeptat. Je možné si i po sepsání nehody pro pojišťovnu, vyžádat u policie záznam z kamer pro potvrzení jednoho či druhého tvrzení a dodatečně ho doložit pojišťovně? Já jako neřidič se v tom vůbec neorientuji. Děkuji

somalicats
20. zář 2023

@luci_ela No, většina kruhových objezdů je konstruována tak, že tam jsou značky Dej přednost v jízdě při vjezdu na kruhák, takže pokud je to tento typ kruháku a ona vjela na kruhák a nedala přednost, tak je to bohužel její chyba.

jinajanna
20. zář 2023

Jaká část jejího auta je nabouraná? Pokud levá, pak nedala přednost autu, co jelo na kruháči.

slecnami
20. zář 2023

Jak píšou holky nade mnou, naprostá většina je značena tak, že ten, co vjíždí na kruháč, musí dát přednost autům, co už na něm jsou. Druhá věc je teda ta, jak rychle auto jelo, ale jinak to asi bude její chyba, řekla bych.

betelgeuzz
20. zář 2023

na většině kruháčů dává přednost ten, kdo do něj vjíždí. Pokud víš, na kterém kruháči se to stalo, dá se podívat přes google na značení, jestli u něj není vyjímka. Pojišťovna si to ale podle mě ověřuje podle obrázku, který kreslíš na tu zprávu a místo, kde se to stalo. U mě se byli podívat i na auto, jestli odpovídá poškození tomu nákresu.

luci_ela
autor
20. zář 2023

@slecnami Má bouchnutou lehce stranu u řidiče. A teď mi psala, že už byla téměř na výjezdu

luci_ela
autor
20. zář 2023

@betelgeuzz Její auto je opravdu lehce ťuklé na straně řidiče. Auto toho druhého bylo poškozené o dost více. Značení objezdu nevím, musela bych se podívat. Ale teď mi psala, že byla už na výjezdu z kruháče když se to stalo

betelgeuzz
20. zář 2023

@luci_ela Tak na výjezdu, nebo vjezdu? Kdyby on jel moc rychle a dojel ji, tak narazí do zadku.

somalicats
20. zář 2023

@luci_ela Těžko by měla nabouranej bok u řidiče, kdyby z kruháku vyjížděla.

journals
20. zář 2023

Podle popisu jasně její chyba

luci_ela
autor
20. zář 2023

@betelgeuzz To jsem jí říkala také, že mi úplně nedává smysl. Ještě jsem si to tu teď kreslila 🙈😃
Sama za sebe si myslím, že bude vina z její strany. A na druhou stranu chápu že je asi trochu zmatená, možná ještě trochu v šoku. Zítra si prý ještě zavolá na pojišťovnu

luci_ela
autor
20. zář 2023

@journals Já si to myslím také, i když neřídím. Ale smysl mi to nedává aby to byla chyba ze strany druhého řidiče. Ona teď po rychlém telefonu už asi taky uznala, že za to může.
Já se tu jen chtěla poradit ☺️ jelikož se v tom vůbec neorientuju

veroniquecz
20. zář 2023

@luci_ela pokud má nabouranou levou stranu, tak je to její chyba, vjela mu tam. Předpokládám, ze druhé auto má ko předek.

nupta
20. zář 2023

A to nevolali policii?

betelgeuzz
20. zář 2023

@luci_ela měla by mít i kopii toho záznamu, který s druhým řidičem sepsali. Tak jí to můžeš zkontrolovat. Ale spíš si myslím, že je po nehodě v šoku, přemýšlí o tom, není si jistá, jak to všechno proběhlo.

betelgeuzz
20. zář 2023

@nupta není nutné volal policii, když to odnesou jen plechy.

nupta
20. zář 2023

@betelgeuzz Máš pravdu, ale když do mě někdo narazí rozjeté auto, tak bych volala...

betelgeuzz
20. zář 2023

@nupta zapomněla jsem dodat, že pokud se účastníci shodnou na viníkovi. Pořád nevidím důvod, volat policii. Mám nehodu za sebou, víceméně obdobnou, auto z vedlejší mi nedalo přednost a už jsem nedobrzdila. Řidič to uznal, sepsali jsme, nakreslili, nafotili a pojišťovna v pohodě vyřídila.

nupta
20. zář 2023

@betelgeuzz Asi máš pravdu. Hlavně, když se nikomu nic nestalo.

sinicka
20. zář 2023

K dotazu: pokud babička bude mít námitky, tak to pojišťovna prověří sama. Má svoje znalce. A jde to v podstatě protahovat až do rozhodnutí soudu. Což by v tomto případě byly vyhozené prachy a čas a nervy, protože podle popisu prostě nedala přednost a je jednoznačným viníkem babča.

@nupta
Policie se musí zavolat pouze:
1) vznikne škoda 3. osobě (poškozená silnice, dopravní značení, jiné vozidlo….)
2) je některý z účastníků nehody zraněn
3) přesáhne škoda na majetku 100.000 Kč
4) řidiči se nedohodnou
Policajti obvykle dávají viníkovi na místě pokutu, takže spíše nevolat. Stejně to skončí euroformulářem.

1pomnenka
21. zář 2023

Četla jsem jen zběžně, ale kde je nabourané to druhé auto? V přední části nebo na straně spolujezdce?

20190418
21. zář 2023

Ufff...ve tmě do babičky vjelo auto když vjížděla na kruháč? 99% kruhovych odjezdů ma pravidla nastavená tak, že na KO mají auta přednost. Babička buď špatně vidí, nebo má slabší postreh, horší pozornost, neumí pravidla nebo ztrací soudnost (když to chce ještě napadat). Otázka je, zda by vůbec ještě měla jezdit. Staří řidiči jsou stejné nebezpečí jako mladí cípci. Babička ať raději nic nenapadá a vy ji opravdu důsledně pozorujte, zda vůbec má na to, aby ještě řídila. Můj táta je řidič z povolání, je mu 72let. Řídí pořád skvěle, zdraví super, ale taky už to na moc dlouho za volantem nevidím. Ty reflexy prostě ochabují ať se nám to líbí nebo ne.

uzivatelkapetra
21. zář 2023

Pokud to nebylo u vjezdu, ale u výjezdu, tak se mohl druhý řidič tlačit z vnitřního pruhu kruháče do výjezdu a nevšimnout si jí nebo (jak často řidiči dělají) prostě počítal s tím, že zpomalí, aby mu nepřekážela.
Důležité je opravdu místo střetu.

helen_h
21. zář 2023

@uzivatelkapetra Ano máte pravdu.
@luci_ela To je tedy taky důležité, jak píše @uzivatelkapetra Jestli neslo o ten kruháč se dvěma okruhy

ssedrumm
21. zář 2023

Ja tedy nedokážu posoudit, ALE je pravda, ze plno lidí neumí na kruhovem objezdu jezdit, zaradit se v pruzích apod. A pokud již na kruhovy objezd najížděla, tak dotycny ji mel nechat vykonat úkon, nebo i babca na to mela šlápnout... kdoví. Zaznam z kamer by asi ukazal vic, jelikož ted to mohou byt jen domenky 🤷

te_reza
21. zář 2023

@ssedrumm auto již jedoucí po kruhovém objezdu má vždycky přednost, pokud to značkou není upraveno jinak nebo nemá víc jízdních pruhů. Podle poškození vozidla mu tam prostě vjela a on nestihl zareagovat.

sinicka
21. zář 2023

@ssedrumm nedání přednosti je vždycky horší, než že ji měl nechat dokončit najíždění.

20190418
21. zář 2023

Já tady nechci prosazovat nějaký age shaming... ale autorce je 34, její babičce bych tedy tipla minimálně 74 (2x20), spíš asi víc...lidé kolem 80ti prostě za volant nepatří, nota bene v noci.
@luci_ela Babičce bys měla v první řadě poradit, aby už nejezdila. Třeba by to mohla být motivace pro tebe si ten řidičák udělat a podle potřeby jí vozit.

hanka_12345
21. zář 2023

@luci_ela tak pokud tam byly kamery apod tak policie si tohle poresi sama ne? eventuelne by vam dali nahlednout pri nejakem vslechu ale to nevim zda se praktikuje. Jak se ale pise vyse take to vidim na chybu babicky

marge_s
21. zář 2023

@hanka_12345 policie tohle neresi, vubec tam nebyla, je to vec pojistovny. Vyslech kdyz jde o tukanec fakt ne. To by nedelali nic jineho 🙂 Pri hlaseni na pojistovnu je dobre uvest, ze si nejste jisti vinikem. Pojistovna si to doresi, ale pokud je v nakresu, ze vjizdela na kruhak-asi neni o cem. Nakres je predpokladam ok, musely s nim souhlasit obe strany.

odula
21. zář 2023

@somalicats leda by byl dvoupruhovej, řidič vlevo by měnil pruhy a nevsiml by si ji.
@luci_ela byl dvoupruhovej? Jinak jestli to bylo na vjezdu, tak zřejmě nedala prednost. Jedina jiná možnost ještě tzv " neumozneni daní prednosti", ale to by ten člověk na kruhaci musel je strašně rychle, což se na kruhaci většinou neděje. Proto to je kruhac.