Domácí násilí u synovy spolužačky. Dá se s tím něco dělat?

18. pro 2021

Pěkný večer,
syn se nám dnes svěřil s tím, že mu jeho spolužačka řekla tajemství. Její tatínek bije maminku. Úplně se mi udělalo zle, holčičce je teprve 6 roků a má mladšího sourozence. Její rodinu neznám, ale hodně se mě to dotklo. Sama pochazím z rodiny, kde se toto dělo a žádné dítě by to nemělo zažít. Už jsem kontaktovaka třídní učitelku. Zajímá mě ale, zda nemáte s podobnou situací zkušenost. Dá se s tím něco dělat, pokud se to potvrdí?

mourovatakocka
18. pro 2021

Zkušenosti nemám, ale byla bych s alarmováním velmi opatrná a dobře vážila slova při rozmluvě s učitelkou.

barmil
18. pro 2021

Učitelka má při takovém podezření povinnost informovat ospod a ten zahájí šetření. Není to legrace, rodiče budou vyšetřovat a děti mohou klidně skončit v ústavu, na přechodnou dobu, než se to došetří a určí se, zda mohou v rodině zůstat, nebo se bude hledat příbuzný, nebo pěstoun, který by si je vzal.
Já bych si nejdříve všechny informace dle možností ověřila, než bych to poslala dál, můžeš všem zúčastněným hodně ublížit, i když to myslíš dobře.

autor
18. pro 2021

@mourovatakocka
@barmil Dekuji za nazor. Ja jsem pani ucitelce napsala, co mi syn rekl a zeptala se, zda se to da nejak proverit. Nejdrive jsem konzultovala s krizovym interventem, ktery mi to doporucil. Pani ucitelka mi napsala, ze o tom promluvi se skolnim psychologem. Samozrejme nikoho nechci obvinit, nebo nekomu ublizit, ale ani mi neprijde spravne to nechat uplne byt. Podle krizove linky v tomhle pripade neni ohlasovaci povinnost. 🤷‍♀️ Snad jsem to tedy neudelala uplne spatne. Deti podle vseho nebije.

autor
18. pro 2021

@barmil
@mourovatakocka Jen chci teda dodat, ze pani ucitelka je rozumna zenska, ktera sama psala, ze to muze byt jen nedorozumeni, ale ze je rada, ze o tom vi a domluvo se s psychologem. Nemyslim, ze by nekoho obvinila.

merope
18. pro 2021

Probrat to se školní psycholožkou je určitě dobrý nápad - ta si o tom může s holčičkou popovídat a uvidí se.

autor
18. pro 2021

@merope Děkuji. Já to pravě vnímam taky jako dobré řešení. Třeba se ukáže, že je to jinak. Pevně v to doufám.

barmil
18. pro 2021

Holky jen ty školní psycholožky neprecenujte. To nejsou psychologové. Jsou to učitelky se školením, ne lékaři, stejně jako ospod, bohužel, nema vzdělání, které by k takovým vyšetřováním potřeboval a co si budem povídat, kdyz se od dětí chcete něco dozvědět, stačí navadeci otázka a ony vám potvrdí to, co chcete slyšet.. Takze to je fakt nebezpečné. Ideální je opravdu dětský psycholog, který ví, jak dialog vést a věřte, že se neptá, zda někdo někoho bije, nebo někdo place..

monika3456
18. pro 2021

Určitě bych doporučila psychologa, školní psycholog je na nic. Jinak, je dobře, že se tím zabývate

autor
18. pro 2021

@monika3456 To by jiste bylo lepsi, ale s tim by museli neco udelat rodice, coz vzhledem k situaci asi neni uplne realne. U nas na skole podle CV funguje vystudovany psycholog, ne proskoleny pedagog. 🤷‍♀️ No, uvidime. Mne proste neprijde v poradku nad tim mavnout rukou, ac to samozrejme neni ma vec.

tez83
18. pro 2021

Udělala jste dobře.Ovsem pokud vztáhne ruku pouze na matku,je to všechno také pouze na ni!Pokud ona s tim nic nebude delat...🤷Moc se s tím neudělá,bude se rešit pouze to,zda jsou děti temto situacím přítomny.

skororozvedena
18. pro 2021

@barmil Tady Tě tedy musím opravit, pleteš se. Školní psycholog je psycholog, nikoli učitelka s dvoudenním školením. Tohle vím stoprocentně, jsem z oboru. Několik mých kamarádek tuhle práci dělá a kromě 5-letého studia mají další kurzy, některé i dlouhodobé výcviky. Souhlasit se dá pouze s tou částí, že to nejsou lékaři, ani kliničtí psychologové. A samozřejmě taky záleží na zkušenostech, když to bude mladá holka ze školy, tak bych ji opravdu nepřeceňovala... Ale ani nepodceňovala.

merope
18. pro 2021

@barmil @monika3456 Tak možná záleží jak na které škole. Ok, je potřeba zjistit, zda školní psycholog na dané škole je opravdu psycholog. Ale pokud @skororozvedena píše, že to je standard, tak to asi bude všude. Možná je potřeba to nezaměnit s výchovným poradcem.

zuzkasim
18. pro 2021

@barmil
@merope Školní psycholog je vždy psycholog, na tuto funkci je nutné hotové magisterské vzdělání. Ví, jak se ptát. Možná jste si to fakt spletly s výchovným poradcem, což je pedagog, který musí mít pak ještě 2 roky celoživotního vzdělávání. Ač je část jeho práce psychologii blízká, psycholog to fakt není a nikdy si na něj ani nehraje.

Pro autorku: udělali jste to nejlepší, co jste mohli. Děti toho napovídají hodně, je potřeba všechny informace dost filtrovat a ověřovat, přesto to může být pravda, stejně jako nemusí. Teď už je to na šetření dalších lidí.

barmil
18. pro 2021

@merope standard to není, vím, mamka i babicka jsou z oboru a u dcery na škole se tímto titulem honosí opravdu jen proskolena učitelka.