Domácí mazlíček pro dítě. Jakého byste doporučily?

ilema
23. zář 2020

Ahoj holky,

Prosím o vaše zkušenosti, pokud máte 😁 s osmáky degu (počítám případně se dvěma, aby nebyl sám), zakrslým králíčkem a ježkem. Případně s jiným hlodavcem nebo jiným podobným mazlíčkem, určitě ne činčilu, fretku hlavně kvůli prostoru. Jak jsou tihle mazlici hluční v noci, jak jsou nároční na péči. Bohužel se budeme muset rozloučit s naším 18letym pejskem a dalšího zatím nechci. Sedmileta dcera už několik let "prudí" s králíčkem a ja tápu, co k vánocům, tak mě napadlo zabít dvě mouchy jednou ranou, nějaké zvířátko do klece, které si pomazlí, to je důležité, musí to být zvířátko, které se dá ochočit a nechá se poňuchňat a zvládne se o něj s dozorem starat. Děkuji všem.

anetka1701
23. zář 2020

Ježek je super, ale bejvá alergická reakce na bodliny a navíc je aktivní výhradně v noci. Jo a pěkně smrdí... Králík je kus od kusu :D Ale obecně je fajn. Morčata jsou taky dobrý, ale chce to 2. Mám výbornou zkušenost s potkanem 🙂

Co plaza? Agamu? Želvu?

Jinak zvíře určitě od chovatele, pak bude vymazlený a bude tam o dost menší riziko vrozený vady nebo nemoci.

U nás jsou nejlepší zvířátka koně :D :D Ty neutrápí, postaraj se o ně a ještě to je strašně cool ve škole :D :D :D :D

ilema
autor
23. zář 2020

@anetka1701 joooo pro koně už taky hlasovala, ale na toho nejsou prostory a čas 😔 Musí to mít srst, takže želva nebo plaz to ne. No a ježka vyškrtávám ze seznamu. Děkuji.

andrea93133
23. zář 2020

Já měla křečky (džungeráky) když jsem byla malá 😂 nenáročný, nepotřebuje moc prostoru ale v noci dělaj trošku bordel.. pak jsem měla osmáka (asi trochu špatnej kus páč kousal, věčně zdrhal a taky dělal v noci bordel), pak jsem měla pískomily (páreček) a ty dělali děsnej bodel a věčně miminka, který pak sežrali takže šli do světa, zakrslého králíka ze kterého vyrost trochu větší králík a ten sice nekousal, ale byl nějakej věčně nasranej 🤷‍♀️ asi taky špatnej kus nebo co.. za mě byli nejlepší ti džungeráci 😂

mourovatakocka
23. zář 2020

@ilema Upřímně pokud chce dcera králíčka, pořídila bych králíčka. Kdysi jsem chovala ledasjakou havěť a snad jsem jen neměla kontaktní osmáky nebo si vystačili sami, ale nebyli na mazlení 🤷

monaluza
23. zář 2020

Osmaci jsou nejlepsi volba, chovame je uz od roku 2008 a rozhodne se jich nehodlame zbavovat 😉. Na koukani i lehke mazleni pro deti jsou super a neni s nimi nijak zvlast velka prace. A porizeni dvou rozhodne schvaluju, samotnemu by bylo smutno...

dulmich
23. zář 2020

Měla jsem křečky, králíčky, rybičky a teď mám kočku, obyčejnou domácí. Za mě kočka top, jak na mazlení, tak na úklid a nemoci. Králíčka už nikdy. Jednak nepořádek a pak ty nemoci.

ilema
autor
23. zář 2020

@dulmich kočku máme, ale jsme na kraji vesnice a je víc venku jak doma. K nám přijde slupnout pár granulí, podrbat za uchem a jak malej spustí řev, kočka je fuč a ukáže se zas druhý den 😁

konidana
23. zář 2020

Já měla křečka a dcera cca od 7 let taky. Dzungaraka. Malinký nenáročný zvíře. Pak se v 10 letech vyprosila králíka... no je to takový lekavý tululum . občas kousne, od dcery se nechá i mazlit a měl období kdy prekusoval kabely nebo cural na postel a taky prokousal každému dítěti jeden batoh protože v něm sdělily ovoce🙄😅

ilema
autor
23. zář 2020

@monaluza tak zatím jsi první, kdo je schvaluje, mám trochu strach, že se neochočí, dcera je kontaktní a potřebuje si zvířátko pomazlit, samozřejmě už je dost velká, aby věděla jak.

dulmich
23. zář 2020

@ilema jo tak to naše je taky teď víc venku, ale pořídila jsem si ji ještě na bytě. Tak když syn řekne, že chce zvířátko, tak máme kočku, naštěstí 😁 ale pamatuji si, že ještě na střední měla kamarádka potkana, a to byla pecka, hodně inteligentní zvířátko, umělo spoustu věcí, hrát si, normálně jej měla celé dny za krkem

ilema
autor
23. zář 2020

@mourovatakocka no tak ona chce kromě potkana všechno co potkáme ve zverimexu, s volbou by asi nebyl problém, spíš řeším, aby nebyl králíček v noci moc hlučný. No i ti osmáci... Kdysi jsem četla o nějakým takovýmhle zvířátku, co bylo aktivní ve dne, ale za boha si nemůžu vzpomenout 😁

konidana
23. zář 2020

@ilema králík je nejaktivnější ráno a večer. Když ho pustím z klece v 6 tak se může potrhat jak běhá. To samy večer v 19 nebo v 21h. Pak ho zavrem do klece a je v klidu. Ale mel by mit klec aspoň 1m a pouštět denne na hodinu nebo dve probehnout i mimo klec. Pres víkend nam vydrží zavřený. Takový obecně nejpohodlnější zvíře bude nejspíš morče.

ilema
autor
23. zář 2020

@andrea93133 trochu mi připomínáš moje zvířátka, čekala jsem kontaktního pejska a celých 18 let nevyžadoval podrbat a stačila mu pouze moje potažmo naše přítomnost. Jak ses pokusila o bližší kontakt, ztuhla a konec, bylo vidět, jak trpí 😀 kočka jakbysmet, chodí domů na granule, nechá se chvíli podrbat a zmizí na celý den i noc... Jako malá jsem měla andulku, kterou jsem trpělivě učila mluvit a ona mě furt jen klovala 🤦‍♀️ křečka jednoho, ale brzy umřel, tak ty už jsem pak nechtěla...

ilema
autor
23. zář 2020

@konidana a dá se naučit? Třeba na sedmou ráno a pak večer na osmou? Dcera by klec asi musela mít v pokojíku, na chodbě je chladno a průvan a zas nechci, aby ji rušil... Já věřím tomu, že by ho měla venku i během dne, ona je na ty zvířátka zatížená, ale jde mi o tu noční aktivitu...

konidana
23. zář 2020

@ilema vyleze kdykoli ho pustíme. Akorát v létě pres den spis polehaval ze mu bylo vedro. Taky ho máme puštěného kolikrat celý den. nejlepší info o kralikach je na kralici.cz.. krecek dela v noci vetsi bordel... akorat tedy nesmi dostat kralik na noc vetev. S tou pak lomcuje jak ji okusuje a mlati o klec😅. Jo a jak se pouští ven tak je vsude seno... roztaha ho dost jen jak.mu ulpí na chlupech... máme chlupace.

andrea93133
23. zář 2020

@ilema jooo ještě jsem měla morče.. na toho jsem zapomněla na Čendu, ten byl skvělej, jenže chytil rýmu a umřel.. oni jsou na to hodně náchylní, jako králíci.. naši měli andulku Pepíčka, škoda že jsme tenkrát neměli kameru a neposlali to do Natočto protože to by jsme stopro vyhráli, ten sice povídal jen Pepíčku, Pepíčku, ale klouzal se mámě po kartáčích (ty co jsou v myčce se většinou dělají ručně, měla to jako domácí práci), když jsme měli polívku, ten paňár nám lezl až do talíře a žral nám nudle, sedal na hlavu, na prst, lítal se cachtat do dlaně, když jsme si tam napustili vodu a byl strašně nasranej když si teta co přišla na návštěvu sundala brejle (sedal jí na hlavu a ťukal jí do skel, koho by to nesralo že), klouzal se po stole, věčně padal za skříň a vylezl celý od pavučin (velká masivní obývací stěna se kterou se nedalo hnout), tulil se, dával pusinky, byl prostě skvělej, pak jsme jednou přišli ze školy a Pepíček ležel nataženej a nožičky nahoře, brácha brečel, dával ho zpátky na bidýlko a volal z pevný mamině na mobil, že je Pepa nějakej divnej, že nedrží na bidýlku ať hned přijede z práce že potřebuje doktora 😂 takovýho už naši neměli.. o kočkách co jsem měla nemluvím, jedna skvělá, tu mi pak přejelo auto, další jsem svou přítomností obtěžovala, teď mám dva psi, jeden mě potřebuje jen na vyvenčení a žrádlo, druhá by byla nejradši moje siamský dvojče 😂

gracinka7
23. zář 2020

Křeček kouše a moc se nemazlí, morče piští, králík dupe, myška trošku smrdí.
Fajn jsou pískomilové, ale jak ti utečou, všechno sežerou.
Já byla asi nejspokojenější s potkanem. I do školy jsem ho nosila.

konidana
23. zář 2020

@gracinka7 tak máme nekralikovyho králíka. Nedupe. V noci bordel nedělá. Ale všechno kouše 😅 od ty doby co dostava čerstvé větve na okus, ale už moc ne. A taky smrdí.. Když mu dcera nevycisti zachudek. Což bývá dost pravidelně 😅

ela90
23. zář 2020

My jsme jako děcka měli dva osmáky. Neuvěřitelně inteligentní zvíře. Hlavně samice teda. To byla pecka. Když byly zavřené dveře ven, klec měli otevřenou. Běhali po bytě. A zase se vraceli do klece na jídlo a potřebu. V noci si nepamatuju nějakou hrůzu. Muselo se jen vytáhnout běhací kolo 🤣. Jediné co mě vytáčelo, tak vyhazovali z klece to co nechtěli žrát a bobky. Ale nedělali po bytě. Jen z jedné strany klece jsme furt uklízel bordel. Uměli přiběhnout na písknutí kdy pak dostali oříšek a par takových blbosti na co se nechali vycvičit. Jo a podrbkání a pomazlení se té samici líbilo.
Třeba za mě lepší jak morče. To jsme měli taky a přišlo mi takové jednoduché oproti těm osmákům.

gracinka7
23. zář 2020

@anetka1701 to se má, že je ve škole cool. Hlavně ať to vydrží 🙏 Mě kvůli koním šikanovali 😢

@konidana ten náš kouše hlavně kabely 😂

petaov
23. zář 2020

@andrea93133 Měli jsme u našich úplně stejně bezvadnou a přítulnou andulku jak popisuješ. Jmenoval se Filípek a byl to fakt velký mazel. Poslouchal na slovo, jedl s námi z talíře. Dokonce s mamkou věšel prádlo na balkoně, seděl jí na rameni a neodletěl. Myslím, že byl přímo od chovatele od mala. Když nám pak umřel, koupili jsme jiného ve zverimexu a ten k nám ani nechtěl, ani nejedl, tesknil po ostatních andulkách. Nakonec jsme ho vrátili zpět.
@ilema Za mě tedy ideální andulka, ale přímo od chovatele. Jako malá jsem měla křečka, dal se potulit, ale taky pořád zdrhal pod nábytek. Starší syn si přeje morče, tak zatím zvažujeme. Prý když se trefí dobré plemeno, tak je pak hodné.

elesse
23. zář 2020

Koukam, ze zkusenosti s kralikem jsou ruzne. Ta nase se da hladit jen kdyz chce, jinak zdrhne. A v noci se s ji neda v jedne mistnosti byt, prevraci domek, lomcuje zachodem, kouse klec... a to prosim i kdyz je pustena cely den na volno a mela by byt unavena🙂

hojda
23. zář 2020

Já mám info o 3 králících a nic moc☹. Jak proběhne puberta,tak se jim často změní povaha a často moc kontaktní nejsou.

cherie24
23. zář 2020

@ilema ježci fakt strašně smrdí, toho bych domů teda nechtěla 🙈 s králíčkem je to opravdu o povaze. Může to být úžasný mazlík a nejlepší kamarád, který může být 24hodin puštěný a do klece chodit jet na záchod, ale taky to může být kousavá netykavka. Teď i frčí králičí hop a holčičky se tam opravdu zabaví a baví to i ty králičky. Sama jsem to tehdy zkoušela se svým ušákem, ale tam je i dobře vidět povaha kralíků. Někteří se nechají tahat a drží i kdyby se jim dělo nevim co a jiní kopají, hned jak se je člověk pokusí zvednout a tím jak mají v zadních nohách sílu, tak umí i fest poškrábat. Musí se s ním taky 2x ročně chodit na očkování, stříhat drápky a hodně trpí na nadýmání a dost často to pak pro ně nekončí moc dobře. Pak je supr i morče. Je s nima prča a mazlíci jsou to taky úžasní. Je to i taková popelnice a nemusí se člověk bát, že mu něco dá a ono pak zdechne na zažívací problémy. Většinou nekoušou, nekopou, umějí se ozvat, když mají hlad, vítají když děti přijdou domů. Takové fajn zvířátko pro děti ☺

dashyyy
24. zář 2020

měla jsem od dětství mraky morčat a potkanů.. za mě potkan naprosto boží chytrý zvíře, ale mají velice krátkou životnost.. jako každý dva tři roky oplakávat byl mazec.. takže za mě určitě morče 🙂 ideálně teda dvě.. pokud vezmete morče z CHS je dobrý předpoklad, že nebude náchylné na nemoci.. nepamatuju, že by některé z těch, které jsme měli nějak výrazně trpělo na nemoci.. jednou jsme řešili srst ze špatného sena, ale to byla moje chyba ne zvířete, takže si určitě nemyslím, že by byli náchylní jako třeba králíčci 🙂

adel2507
24. zář 2020

Měli jsme kdysi s bráchou osmáky a byli super. Neměli jsme je ochočené až tak, že by se dali nějak mazlit, ale strašně rádi se nechávali škrábat pod krkem a na břiše.🙂 Byli hrozně chytří. Akorát je potřeba počítat s tím, že potřebují mít velkou klec, kde budou mít možnost šplhat a skákat.
Jinak morče je podle mě určitě fajn volba..je to takový nenáročný mazlík..🙂
Zakrslého králíka jsme měli dvakrát a asi jsme neměli štěstí..byli to celkem divoši, kteří nejradši přehryzávali po bytě kabely.🙂
Ještě mě napadla činčila..nikdy jsem ji teda neměla, ale vždycky se mi moc líbila..

irmamala
24. zář 2020

Máme dva králíky a jsou volně. Je na nich super, že jsou čistotní, tišší a je to už kus zvířete, žádnej křeček za sklem. Akorát na mazlení bohužel nejsou. Ten jeden vůbec a ten druhý jakože to přežije, ale jak může hned zdrhne. Chtěla jsem původně morče, ale ve zverimexu mě přesvědčili, že králici jsou na ochočení lepší. Je to asi kus od kusu, protože znám lidi, kteří mají králíčky mazlivé jako pejsky. Teď bych šla asi spíš do morčete, kvůli dětem a mazlení. Ale zase je s nimi mnohem víc práce. Králici chodí na záchod, kdežto u morčat se musí čistit celá ubikace.

dashyyy
24. zář 2020

@irmamala četla jsem, že když je morče od malička vedené, naučí se na záchůdek stejně jako králík 🙂 osobní zkušenost s tím ale nemám 🙂

luci_ela
24. zář 2020

@anetka1701 Potkana mohu také doporučit. Jsou to milá a velice chytrá zvířátka. My máme tedy už 11leteho britského kocoura u 3lete dcerky. Až nás jednou opustí, koupíme opět. Potkánek je krátkověké zvíře a já je vždy pak hrozně obrečela 🙂😢

camelinka
24. zář 2020

Ja nedam dopustit na morcata, jedno nam ted v lete umrelo po sedmi letech a byl to mazel, spis takovy nas treti pes 🙂 Ted mame pro zmenu dve holky a taky si je hodlame vymazlit 🙂