Do kolika let jste čistili dětem zuby nebo dočisťovali?
Já tak daleko ještě nejsem, ale podle mě dost záleží na dítěti: na šikovnosti a taky odpovědnosti. 😀 obecně se říká, že se má docistovat do 10 let až. Ale fakt je to kus od kusu. 🙂
8 let a večer dočišťuji, ráno tak půl na půl.
Jsem totální exot dnešní doby, ale NIKDY, ani jedinkrát jsem zadnemu svemu díteti nesahla do pusy! Mam na to strasny vzpominky z detsvi, rekla bych trauma, kdy me máma zuby čistila kdyz jsem byla ve školkovem veku... a dodnes nemam cisteni zubu v oblibe. Naopak moje deti si čistí zuby velmi poctivě. Zejména dcera (skoro desetiletá) venuje ústí hygieně velkou důslednost, osmiletý syn občas trošku fláká a je potřeba ho mírne nasmerovat (jakoze i mezizubní katáček je důležitej) a nejmladší jde po vzoru své sestry, takze je jasne ze ve trech to nebude dokonalost, ale pro me je hlavni ze si čistí zuby ráda 👍
Dočišťovala jsem do 9 let.
To bude o zručnosti dítěte. Ale do 10 let za zuby mohou rodiče. Syn bude mít teprve 3, občas má tendenci si sám čistit, ale spíše si hraje. Určitě nezapomínat na mezizubní kartáčky. Já počítám, že synovi budem čistit zuby tak v období školky a pak budem jen dočisťovat, než opravdu bude poznat, že to dělá dobře - existuje barvení plaku, aby dítko vědělo, jak je dobře vyčistěno.
9 let a ještě jsem dočisťovala
Má 9 a dočišťuji, je to i ze dvou doplňujících se důvodů: když to nedělám, má zuby totálně plné toho "povlaku" - když to nedělám, odvykne si a pak se totálně hroutí a navaluje se jí i když jen má otevřít pusu u Dr. a ta jí tam ani nesahá. Zatímco když dočišťuji, je zvyklá a v pohodě i když jí tam Dr. šahá. Je jasné, že s tím, jak se jí šíleně navaluje když na to zvyklá není, tak by nebylo možné jí třeba ani zub odvrtat kdyby měla kaz. Takže prostě nesmí mít kaz. Takže dočišťuju.
Nase zubarka rika do 12, takze syn uz ma zodpovednost za sve zuby sam a nedelam si iluze, ze je to top cisteni. Dcery 10 a 7 stale docistuji.
Syn 7r si zuby čistí sám, ale mezizubní prostor nití nezvládne takže mu pomáhám . Dceři dočisťuji i jednosvazkovým kartáčkem. Obě děti chodí na dentální hygienu takže návyky mají.
Ano, taky jsem četla, že je úplně v pohodě dětem dočisťovat zoubky klidně i do těch 10 let. Radši takhle než riskovat, že si je prostě nevyčistí důkladně.
Mám téměř 5 letého a čistím já. Ráno rychlovka a večer dost důkladně 5 minut. Myslím, že budu pokračovat tak do 13 let dle doporučení zubaře. On je navíc celkem pohodlnej, tak mu vyhovuje, že on nemusí.
Asi do 8 let? Pak uz jsem to vzdala a jen jsem hlidala, aby si ty zuby aspon nejak cistili. Od malicka jsem je k tomu vedla, cistili jsme spolu, ale presto k tomu deti mely spis odpor, a v tech 8 letech jsem je uz jen ukecavala, ale bez fyzickeho donuceni to nekdy bylo marne🙄 Dcera si v puberte zacla krom sveho vzhledu starat celkem dobre i o zuby (vypada to tak) , syn v puberte na to kasle. Jeho pece se trochu zlepsila porizenim sonickeho kartacku, ale ma i tak jeste velke rezervy. Idealne bych mu zuby mela docistovat jeste ted v patnacti🙄
Rekla bych, ze to je o zrucnosti. Starsi necistim zuby od 1.tridy. je to poctivka. Zato mladsi. Te budu cistit zuby jeste v 18.let. ta na vsechno totalne j.be😀😀
@martinka_33 A jsou všichni bez kazu?
Do 12 let říkají zubaři
@martinka_33 Věř mi, že z trhání zkažených zubů u zubaře, navíc ty roky zpátky, kdy se s nějakými city dětských pacientů moc nes.ali, bys měla mnohem větší trauma, než z toho, že ti tvoje rozumná a zodpovědná máma do té pusy sahala.
@tereziezavily nic takoveho se ovsem nedeje 🤔😉 Nejak si myslim ze to posvatny cistenicko dava mensi cast vlivu na zdravost zubu nez je mu prikladano. Za to takova celkova zdravost organismu, imumita bude zrejme to hlavni. Jinak by muj padesatiletej muz byl zarucene bezzubej, jemze on ma zuby vsechny, ma par opravenych kazu (min nez ja) a to si zuby cisti jen kdyz se chce se mnou líbat 😅 a moje segra naopak venuje.ustni hygiene velkou dukladnost a se zuby ma problemy, bphuzel je to podle me tom ze ma autoimunitni onemocneni.. takze se o zuby svych deti nebojim. Teda bojim, kdyz bidou xkrat za rok brat antibiozika nebo nedej Boze budou mit nekake vazmeksi zdravotni problemy, pak se to na zubech odrazi... ale naprosto nezalezi jestli jim prohrabavam pusu nebo ne ☝️
jako cistit a docistit je rozdil. cim dele tim lepe.
@martinka_33 To, co píšeš, je alibismus na entou. Samozřejmě, že na tom, jestli jim "prohrabáváš pusu", záleží. Zubní kazy nejsou žádná tajemná neznámá, nejsou o názoru, ale mají jasného původce - těmi jsou bakterie, které vytvářejí kyseliny, které naleptávají sklovinu tak, až vznikne dírka a zubní kaz. Řešení je velmi jednoznačné - ty bakterie účinně odstranit a nenechat je naleptat sklovinu. Žádná tvoje vlastní zázračná imunita s tím nemá co dělat. Ano, ve výsledku záleží na mnoha proměnných, někdo má zuby geneticky kazivější, někdo zase mléčné zuby vůbec nečistí a ony se nestihnou zkazit až do samovolného vypadnutí, někdo má zuby křehčí nedostatkem vitamínů, jiný je má zase odolné. To ale nic nemění na tom, že zubní hygiena je základ (nejen pro zuby samotné, ale i pro dásně) a že dokonale čisté zuby jsou zdravé zuby. Zuby budou tvoje děti potřebovat po celý život a co ti prochází u mléčných zubů, neprojde ti u stálého chrupu, o který je prostě třeba umět dobře pečovat. Až budou tvoje děti ve dvaceti platit nehorázné částky za zubaře, protože si v dětství neosvojily správné hygienické návyky a neumí si (podobně jako spousta jiných dětí) vyčistit dobře zuby, doufám, že budeš takhle hezky sebevědomě, jak tady obhajuješ svoji neschopnost se postarat o vlastní dítě (protože čištění zubů od prvního zoubku je naprosto základní hygienický úkon v péči o dítě), ty nové zoubky cvakat.
Starsi syn 6 let čistím já a věřím, že ještě pár let budu, se zoubkama jsme si užili svoje, sám vyžaduje čištění ode mě, zkouší to i sám, ale pak vždy přijde 🙂 je to pro něj takový relax, něco pustím, lehne si mi na klín otevře pusu a odpočívá 😅
8 a 6,5 vecer my poradne vycistime sonickym, nit a deti pak jedou jednosvazkovym. Rano sami normalnim kartackem. Jednou za cas omrknu se zrcatkem. Planujeme to tak do tech deseti...u syna mozna az do dvaceti 😆
Do 5 let stačí.
Hodlám docistovat klidně do 12, nehodlám řešit zkažený zuby. Za zuby dítěte proste zodpovídá rodič a je to jeho vizitka
@tereziezavily takto to být rozhodně nemusí. V moji generaci rodiče dětem zuby skoro nečistili a ve 20 významně zkažené zuby nemĕl skoro nikdo (a že sladkých hnusů jsme jedli možná víc než dneska)
(A to píšu jako někdo, kdo bude dočišťovat asi ještě v pubertě🙂).
@tereziezavily naprosto souhlasím!! Naši na to u nás děti dost kaslali. Štěstí že se za komancu chodilo hromadně se školou k zubaři jinak bych asi dneska v ty puse nic neměla. Zadní zuby spravované už v mladém věku. Od té doby jsem na zuby pes. U všech! A děti obzvlášť!! Nechci aby 1 litovali. To že má někdo trauma z čištění bude asi problém někde jinde. My jsme s dětmi v poho, čistí se bez problémů a násilí v klidu.
Dceri asi do 10 let, pak se musela naucit sama,kdyz mela fixni rovnatka a synovi jsem docistovala vecer do 11 a pul, Bohuzel tatinkovi se uz nechtelo (bral ho kazdy vikend na chalupu) a pry si to vycisti sam lip i niti, takze ja uz to taky nechala na nem.
Starší má 6 a pořád dočišťujeme a uvidíme, jak bude zručnej.. pak si to pohlídám tabletami pro obarveni plaku, aby sám věděl, že to zvládne/nezvládne a je potřeba dočisťovat.