Divné kresby dětí. Co to s dětmi je?

klokanka31
12. kvě 2022

Moje nevlastní neteř začala kreslit smutné obrázky, např.černý kruh, v něm černýho panáčka s ubrečeným výrazem, nebo černý kruh a v něm černou mrtvou kočku, a obrázky nám ještě rozdává. Moje známá má syna, ten prý taky poslední dobou maluje divný věci. A včera u našeho baráku kreslila nějaká holčina (cca 8 let) na zem křídou spoustu obrázků. Dneska jsem venku čekala a tak jsem si obrázky prohlížela, a nestačila jsem se divit. Spousta hrobů s nápisy R.I.P. , nápisy SMRT, ozubený kola a pod nimi panáčci bez hlavy, opodál zas hlavy se smutným výrazem bez těl... Tak si říkám co to s dětmi je? 🤔

konidana
12. kvě 2022

@klokanka31 maj zrovna takový období 😉 některý děti to tak prostě maj...

palja
12. kvě 2022

@klokanka31 no některé děti to tak mají. Já jsem to v tomto věku taky kreslila. A kolem 11 roku jsem zase kreslila siluety těhotných žen. Neznamenalo to nic zásadního.

klokanka31
autor
12. kvě 2022

Tak to aspoň švagrovou uklidním, ona už přemýšlela jestli nevzít dceru k psychologovi🤦‍♀️

levandule_k
12. kvě 2022

Nemůže to mít z války na Ukrajině, pořád to je ve zprávách, děti jsou hodně vnímavé. My jsem si jako malí hráli na povodeň, protože zrovna byli velké záplavy.

levandule_k
12. kvě 2022

Možná by bylo dobré si s neteří o těch obrázcích popovídat, třeba slyšela něco o smrti a potřebuje si to zpracovat.

darkwitch
12. kvě 2022

Taky jsem měla období kreslení rakví a křížů - dobře se to kreslilo a i takové nemehlo jak já to zvládlo vystinovat...

klokanka31
autor
12. kvě 2022

@levandule_k To nevím, já tu holčinu osobně neznám...a u té neteře bych to spíš viděla na problémy co mají doma...I když měli loni 2 úmrtí v rodině tak jestli to nemůže být i z toho...

veronikec
14. kvě 2022

Dětská kresba je zajímavé téma a napoví lecos, zkuste si na netu najít třeba nějaké diplomové práce, které se tím zabývají.. V podstatě černá barva znamená něco špatného, ale pokud to není doprovázeno dalšími věcmi, třeba změnami chování, může to být jen období, také možná vliv války, covidu, kterým nás krmili 2 roky...

merope
15. kvě 2022

@klokanka31 Tak návštěvou psychologa nic nezkazí, ale dětští jsou teď tak vytížení, že je otázka, zda sežene nějaký termín. Pokud tam byly 2 úmrtí v rodině, může to mít ještě nezpracované - může se bát, že jí "zmizí" maminka a tatínek. Jinak pokud sama vůbec netuší, může pomoci navštívit psychologa i ona sama a probrat to s ním a pak podle toho jít za psychologem i s dcerou.

klokanka31
autor
15. kvě 2022

@merope Ono na tu neteř toho je moc, pořád nezpracovala rozvod rodičů, v létě smrt prababičky, na Vánoce smrt babičky plus zhroucení mamky (nefunguje jim vztah s mým bratrem), ještě během loňskýho roku přišli o mimčo v 11.tt, to asi taky věděla...

merope
15. kvě 2022

@klokanka31 Tak to je ale určitě dobré na psychologa - práce s celou rodinou. Čím dřív, tím líp.

kajka321
15. kvě 2022

Děti zpracovávají zážitky prostřednictvím hry (tedy i kresby). Dělají si vlastního psychoga. Nezpracovaná témata omylaji do nekonečna při hře, kresbě. Dokonce je to nemusí ani moc zatěžovat. Jen mely treba silný zážitek. U nás se po pohřbu kočky zase vše pohřbívalo.. přešlo to. Všechny emoce mají své místo, není třeba se jim vyhýbat, zvláště zpracování smrtelnosti tvá dlouho. Dětem vrtá toto téma hlavou, protože smrtí se otevírají nová témata k zamyšlení.. co bude po smrti a pod.