Dítě v pozdějším věku - muž. Kde je u vás ta hranice?

1. zář 2024

Casto tu ctu diskuze, kdy se zeny ptaji, kdy je ten strop, mit posledni dite.
Ale co chlap? Kde je u vas ta hranice tady?

sorboni30
1. zář 2024

Je to jak kdo se cítí, jak vypadá, kolik toho zvládne.. někdo je chcíply ve 30, někdo v 50.
Já mám 40 let a můj muž 46 let. Máme 2,5 letou holčičku. No jsme si říkali, že jsme na třetí dítě staří, ale jak ho vidím..on snad nestárne. Vypadá na 30, má stále hodně energie, blbne s klukama, letos skončil s fotbalem..
Jako první dítě bych u chlapa nad 45 už asi ne.. ale druhé, třetí.. jo když by byl aktivní bez zdravotních problémů

ninive211
1. zář 2024

Za mě ta hranice je taková, aby muž stihl vychovat dítě vč. potenciálních studií na VŠ (tj. do cca 25) nejpozdéji do odchodu do důchodu (v budoucnu do 68-70 let). Aby nemusel kvůli potomkovi přesluhovat, když už zdraví neslouží nebo aby kvůli otci-seniorovi dítě /mladý dospělý nebyl vyloučen ze studií, protože na to není, protože otec je důchodce. Tzn. hranice je u mě jen o málo vyšší než u ženy-tak těch 42-45 let max. Pořizovat si mimino po padesátce, nedejbože po šedesátce považuji za nerozum, zejména tedy i za nerozum matky. Nedokážu si představit šedesátníka, sedmdesátnika, jak vychovává puberťáka, v tomto věku už chlapi chtějí mít "klid" a zůstává vše na té ženě.

gruyerre
1. zář 2024

Ono je těžké říci nějakou věkovou hranici (u ženy taky nevím, kdy bych tu hranici určila). Protože nejde jen o to, jak je na tom teď. Potřebujeme, aby byl zdravý, silný a pracující aspoň tak dlouho, než si to poslední dítě začne vydělávat, což může být klidně až ve 25 letech, když půjde studovat. No těžko říct, ale když si to takhle spočítam, tak po tom 45. roce už mi to přijde docela pozdě.

ninive211
1. zář 2024

@sorboni30 V 45 můžeš být aktivní a po 60 můžeš sotva chodit. Po té šedesátce se to strašně láme a zdraví jde do kopru, i u do té doby aktivních lidí. Proč asi drtivá většina lidí brojí proti zvyšování věku odchodu do důchodu-protože věk dožití VE ZDRAVÍ je max. na hranici té pětašedesátky. Spíš níž. Kolega (zdravý, štíhlý, aktivní, sportovec) mi potvrdil, že věk je znát už po té padesátce, že už padesátka je jakýsi velký zlom. A mít v tomto věku doma batole nebo předškoláka...

ines76
1. zář 2024

My se s manzelem nasli pozdeji a meli jsme dite v mych 38, jeho 44, sourozenec už se nepodařil. Teď je synovi 10, manželovi 54 a musim říct, že ho syn udržuje v mladsim duchu nebo jak to říct - podnikaji spolu sporty (kolo - na nem zacal manzel jezdit v 50, lezení), studujou různý technický novinky, manzel ho uci pogramovat a letovat elektronicky spoje, společně jezdime po industrialnich zajimavostech... kdyby syna nebylo, uz by z nej byl starej paprda co akorat sedi u počítače, i povahou k tomu ma sklon, a ja jsem taky spis taková domaci pecka. Taky spolu jezdi na akce tatinku s detma (takova particka ze třídy, tzn.deti jsou stejne stary), sice hudruje, že je tam nejstarší, ale zase diky synovi vyjde trosku z komfortni zóny a nakonec se mu to líbí. Až bude synovi 20, jemu bude 64, za mě ještě přijatelný...

bonavoxa
1. zář 2024

40. Víc ani ťuk.

sorboni30
1. zář 2024

@ninive211 já to myslela tak, že od 45 let nahoru s prvním ditetem.. se nemusí pak dožít jeho 18-tin. Obzvlášť právě v dnešní době plné stresu, život je zrychlený a je to jiné než před XXX lety dozadu..

junetule
1. zář 2024

Tak muj manzel ma 48 let a cekame pro nej prvni mimi. Ja uz mam dve dospele z prvniho manzelstvi. Ale je zcela v pohode a jak koukam kolem, tak ma vice vitality, nez jeho 30ti leti kamaradi. Za me nezalezi az tak na veku, ale na tom, jak se muz citi, jaky ma styl zivota.

izz76
1. zář 2024

Pro mě je hranice stejná jako u ženy, povazuju za ideální když se povede porodit děti do 40let. Samozřejmě život píše různé příběhy a ne každému se to v tomhle věku povede. Osobně znám dva muže kteří mezi 50-60 založili rodinu,děti s mladší ženou,jedou už druhé kolo a oba jsou vyřízení a nebaví je otcovství. V současné době je jim kolem 65, jeden mám děti 13 a 6,druhy 12 a 8. Peníze mají, oba jsou úspěšní podnikatele,ale dětem se nevěnují, jsou z nich unavený a raději tráví čas mimo domov.

hennrietta
1. zář 2024

Pro mě byla horní věková hranice do 35 let. Kdyby se z nějakého důvodu nezadařilo dřív, tak 40.
Manžel měl věkovou hranici do 43 let. Teď je mu 44 a porodím nám druhé dítě.
Za mě je i u chlapů taková ta věková hranice kolem 40 let. Nad 45, když je to plánovaně, tak už mi to přijde nefér vůči dětem.

me_druhe_ja
1. zář 2024

@izz76 tohle je ale podle mě hodně o povaze. Jasné, zdraví je jedna věc, ale pokud je člověk zdrav, tak se v 55 úplně krásně může věnovat malýmu dítěti se vším všudy.
Naopak pokud tě děti nebaví, tak na ně kašleš i v 25. A že takovejch chlapů znám....

me_druhe_ja
1. zář 2024

Neexistuje žádná obecně platná hranice. Pokud to jde přirozeně.
Navíc v dnešní době se diametrálně mění životní styl, energie, možnosti...dneska lidé v 55 vypadají jako dřív třicátníci.
Samozřejmě někdo je na tom zdravotně lépe, někdo hůře, ale co si budem povídat: dost to ovlivnime sami. 🙂 Pokud chlap chce, cítí se na to, je fit, tak ať si má klidně dítě i v 50.

izz76
1. zář 2024

@me_druhe_ja Tihle dva chlapi, které jsem uvedla se dětem z prvního manželství věnovali, především v oblasti sportu. Teď už jsou pohodlný,oba ještě pracuji, podnikají a ve volném čase radeji chtějí klid než se věnovat dětem. Částečně to bude možná tím,ze už si to kdysi užili,děti už mají dost a není to pro ne zajímavé.Asi je rozdíl mít v 55 první dite než čtvrté.

skororozvedena
1. zář 2024

Je fakt zajímavé jak se to posouvá. Me měli rodiče ve 35, na tu dobu "staří rodiče" A dnes?! Nicméně, nikdo neví kolik času mu zbývá. Za me taky plus mínus 40, Max těch 45 let. Ono se o tom tolik nemluví ale i kvalita spermií se zhoršuje, rizika stoupají. A to, že je otec zabezpečeny finančně, fakt není všechno.

skororozvedena
1. zář 2024

@izz76 Je mi líto jak těch dětí, tak těch matek. Pokud to tak neměli domluvené předem. Ale zas, každý má nějaké téma, že jo....

korin
1. zář 2024

Naše 3. dítě se narodilo, když měl chlap necelých 48. Jeho věk jsem nikdy moc neřešila, prostě to tak je, já jsem mladší zhruba o 11 let. Ratolest má už sedm a zatím dobrý. Tak aktivní jako tyhle prázdniny (turistika, ferraty, voda...) jsme snad ještě nebyli. Doufám, že nám to všem vydrží.

konidana
1. zář 2024

Kamarad se zenil a mel dite v 50. Se tricetiletou nebo mozna i mladsi zenou. Za 10 let uz rikal, ze toho ma plne kecky.

ejzi
Autor odpověď smazal
Zobraz
zmrzlinka
1. zář 2024

Max 40 let.

pilzzee
1. zář 2024

Cim je clovek starsi, tim je pravdepodobnejsi, ze u nej vypukne nejaky zdravotni pruser. Muj svagr se uz asi 7 let od asi 44 leci s rakovinou (uspesne), manzeluv svagr na ni ted v 52 zemrel. Tyto veci clovek nechce resit s batoletem, nebo s malym ditetem. Cize ackoliv to u chlapu teoreticky odkladat jde, tak bych to taky nijak neprehanela.

martinka_33
1. zář 2024

Vždycky ksem byla ma starší a vždycky jsem chtěla pro děti mladého tatínka... Tak jsem vybrala mladého tatínka jenze mi nedoslo ze s nim budu muset i žít 😅 Takže to neklaplo... Naštěstí mu deti nejsou lhostejné, protoze jsou borci co si napichaj smrady o ktery se pak nestaraj, platej povinnou almužnu alíků a stejne všechno živí máma.... Toliko k tomu zabezpečení 🤔
Nakonec i starši taťka může deti zabezpečit a to lépe než ten mladý (koukněte na božského Káju). Osobně nemam hranici pro věk tatínka, teď už ne...

martinka_33
1. zář 2024

@pilzzee to je bohužel pravda, stáří neunikneš a onemocnet muze sice i mladý človek ale je mnohem pravdepodobnejsi ze onemocni starsi clovek.

drep
1. zář 2024

@pilzzee jako popravdě si to úplně nemyslím. Budeš mít super fit šedesátníky, co doma jen přebalej kurf mezi trekem v himaláji a sjížděním řeky v bosně a morbidně obézní gaučáky, kteří se ve čtyřiceti zadýchaj při chůzi do schodů. Mnohem míň bych se bála pořídit si dítě s tím prvním. I nádorová onemocnění, o civilizačních ani nemluvě, víc, než jen s věkem, souvisí s životním stylem. A pak můžeš mít černého petra jako můj kamarád z výšky, který je několikansobný mistr republiky v cani-crossu, praktický lékař (takže na rozdík od nás ostatních nemá ty tisíce hodiny prokázaně kancerogenní noční práce) a přesto má v 39 letech glioblastoma multiforme.

ele_nka
1. zář 2024

Já jsem dítě starších rodičů a pamatuju si jako dnes když jim umřel první kamarád (bylo mi 12 let). Když mi bylo 14 let během jednoho roku jim zemřelo přátel 5 a já začala mít úzkostné stavy, kdy jsem se o svoje rodiče panicky bála. Nezažila jsem ani jednoho dědu, ani jedna moje babička se nedožila mojí svatby nebo mých dětí.
Ono to není jen o tom to dítě vychovat, ale mít i dost času na to s nimi ten jejich život sdílet.
Takže já věděla vždycky, že dítě nad 35 let, už je za mojí hranicí.

pilzzee
1. zář 2024

@drep Ja ale mluvim o te pravdepodobnosti. Prave kolem sebe dost vidim pripady, kdy to se zivotnim stylem nesouviselo vubec. Ale furt plati, ze pokud tam nekde ten cernej petr je, tak kazdym rokem je mu clovek bliz 🙂

drep
1. zář 2024

@pilzzee já asi vidím jiný věci. Na áru mi leží lidi, co je dohnal jejich životní styl a rozhodně nemůžu říct, že by to bylo častější ve vyšším věku. Naopak těch obézních s mrtvicí v mém věku (pod čtyřicet) je teď tolik… proto nějakou fatální nemoc považuju za pravděpodobnější u “nezdravého” mladého než u zdravého starého.

daasqua
1. zář 2024

Já měla limit u muže asi 40 a u ženy asi 38 (na jakékoli dítě). Prostě mi přijde divné, když jde bělovlasý stařík s dítětem do první třídy. Já měla docela staré rodiče na tu dobu (otec 30 a matka 33), všichni okolo mě měli o 10 let mladší a já se občas i styděla, i když vypadali dobře a sportovali se mnou. Teď kolem sebe vídám starší matky a přijde mi to prostě zvláštní, i když je taková doba. I já bych možná děti zpětné naplánovala dřív (mám v 31 a 33), abych měla v sobě víc toho mladistvého elánu.

janule0123
1. zář 2024

Tam je tolik proměnných … jsou pánové co dbají o své zdraví a vypadají mladší; netrápí je spatny zdravotní stav.. pak jsou pánové… pivecko, panáček, chleba na utriti ruk, zelenina dobra pro zvířátka …s prvním typem ano, s druhým ne 🤣ikdyz by vyli stejně staří .. s borcem z fabriky od pasu bych v padesáti asi taky dite neřešila-kdyby něco, ať dite zvládne vystudovat bez nějakých větších problemu .. jinak pokazit se muže v jakýmkoli věku… měla jsem babi a dedu z jedny strany - oba umreli po padesátce lehce inflart a nehoda … z druhy strany mel můj děda 40 když se narodil můj taťka … nejstarší ze vsech prarodičů .. a jedinej koho si pamatuju a byl tu celkem ve formě ikdyz jsem už byla na vysoké .:: takže tak 😎

konidana
2. zář 2024

@martinka_33 krom bozskeho Kaji napr.i Marko Cermak. Nevim v kolika mel posledni dite, ale myslim ze kolem 60, spis az po. Je mu asi 85 a furt je velmi aktivni

exbordelar
2. zář 2024

@drep PRESNE!! Mam naprosto totozny nazor.
Drtiva vetsina lidi si ty nemoci privodi svym zivotnim stylem. Ve zdravotnictvi uz se pohybuji pres dvacet let a kazdej den se mi tohle potvrzuje.
Takze chce-li se clovek dozit vyssiho veku (aspon 70 let) ve zdravi a sobestacnosti, je treba zacit mit to sve telo i dusi mit rad - tj. doprat mu dostatek pohybu, primerenou a zdravou vyzivu a pecovat o sve vztahy.