Dítě s vyléčeným závislým na drogách. Mohlo by být dítě postižené?

16. srp 2024

Dobrý den, s přítelem uvažujeme o miminku, ale z jedné věci mám dost strach.
Přítel v minulosti (asi před 7 lety) bral dost dlouho drogy..prý kromě heroinu bral vše. Hlavně perník. Už 7 let je čistý a už to nechce. Chci se zeptat, jaká je šance, nebo spíš riziko, že by dítě bylo nějak postižené? Je to už 7 let.
Nepište mi, že na co s ním jsem
Jako chlap je to schopný, postará se, penize vydělá, umí investovat, kvalitní napady má, jen tohle se mi honí hlavou.
Já neužívala drogy nikdy, rovněž nepila a nekourila.

kessien
16. srp 2024

Já si myslím ze po 7 letech abstinence už musí cistej úplně.

luciesofiealex
16. srp 2024

Jj, pokud fakt nebere tak po sedmi letech je čistý.A problémů s početím, popř. zdravotních bych se nebála.

cilkat
16. srp 2024

Po sedmi letech by fakt už mělo být tělo čisté.
Jestli od té doby kompletně změnil životní styl, je pravděpodobně fakt i vyléčený. Sedum let je dlouhá doba.

merope
17. srp 2024

Pokud bral fakt tvrdý drogy, tak jednak po 7 letech abstinence už to bude u chlapů "vše vyměněný" a navíc rizik, že do toho sletí znovu bych se nebála víc než toho, že se rozejdete z jiného důvodu. Takže podle mě klidně.

Alkohol a tabák bývají větší problém, protože to je prostě všude kolem a vrací se k tomu snáz.

lichozroutsudy
17. srp 2024

Co se tyce zdravotni stranky pro poceti, bude na tom po sedmi letech jako clovek, co nikdy drogy nebral.

Nicmene mysli na to, ze pervitin, kokain i vlastne alkohol jsou ukrutne sracky a pokud byl skutecne zavisly, te chuti na se nezbavi nikdy. I kdyz je 7 let cisty, je to 7 let trvajici boj. Mej na pameti, ze v pripade velkeho stresu ci nejake nepohody muze dojit (a bezne dochazi i po mnoha letech abstinence) k relapsu. A to s daleko vetsi intenzitou. Vytvor si tedy v hlave plan, jak budes postupovat, kdyz k tomu dojde a toho se paj drz. Kdyz k tomu nedojde, bude to moc fajn, drzim palce.

leila7
17. srp 2024

Nikdy bych si s fetakem at uz byvalim neudelala dite,jednou to mel v sobe bude to tam mit porad a oni se k tomu radi vraci.mam kamaradku take chtela miminko ale chlap byl driv fetak cca 10 let si pichal nejakou sracku pak prestal na 5 let a znova se k tomu vratil takze tem lidem se neda verit.nebud hloupa a nedelej si snim dite.jen muj nazor ale kazda si dela co chce.drzim palce at se rozhodnes dobre.

hanafilipova
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
hanka_12345
17. srp 2024

@leila7 jasne tam pise ze tohle slyset necche, zajima ji zdravotni stranka tak nechapu vas popich
miluju- poradim ji neco idkyz to slyset nechce, zpluju to ale nakonec ji napisu klasickou vetu ktera to pozvedne a to - at si kazdy dela co chce

tak proc ji to sem pisete? vzdyt at si dela co chce, ne?

lichozroutsudy
17. srp 2024

@hanka_12345 Tak ono je to i o tom, že a) sklony k závislosti se dědí, b) hrozí relaps a s ním spojená brutální změna chování, c) hrozí ekonomické nebezpečí , tj. že všechny prachy nahází do drog. A z toho všeho vyplývá, že hrozí, že zůstane sama a stát (tedy my všichni) se jí budeme skládat na pomoc.

Takže celkem chápu, že někdo píše, ať se na těhotnění s bývalou smažkou vykašle.

konidana
18. srp 2024

Jeden svara taky bral od mlada drogy, nevim tedy jake, ale i sedel kdyz kvuli nim kradl. Pak ho pustili, je cistej a nasel si jinou zenu a maj dve zdrave holcicky. Oba teda hulej jak fabriky. Normalni cigarety.

lilian2111
18. srp 2024

Takový člověk má vždy už sklony k tomu, si dát. Větší stres, blbá parta.. a jede v tom znova. Nešla bych do toho. (mám zkušenost s drogově závislým)

lennus
18. srp 2024

Spermie se obnovují, i vše v těle. Po 7 letech už to bude ok.
Já vám fandím. Všichni jsme nějak žili, i když drogy jsou už tvrdé sousto, ale u nikoho ti nikdo nezaručí, že nespadne do alkoholu, drog, automatů, jídla a obezity, závislosti na sexu, milenky atd. atd. Vše je náročné pro vztah i člověka samotného. Nerýpala bych se v minulosti. Záložní plán bychom musela mít každá, nikdy nikdo neví, co nás čeká. Ale my ženy jsme silné a poradíme si. Pokud je to fajn chlap, žij přítomností, minulost pusť a nestresuj se budoucností. Držím palce!

urtica
18. srp 2024

@cilkat Závislost vyléčit nelze, dá se pouze dlouhodobě abstinovat. Ještě bych vzala v úvahu, jak dlouho jsou spolu a zda spolu žijí. jinak souhlasím s @lennus

cilkat
18. srp 2024

@urtica Co v tomhle případě znamená slovo "vyléčit" by bylo asi na dlouhou a velmi vášnivou debatu, která by tu nejspíš nebyla přínosná. Myslím, že v základní myšlence se shodujeme.

urtica
18. srp 2024

@cilkat Rozumím, nechtěla jsem poučovat ani být důležitá. Jen tím, že se to slovo "vyléčit" používá v tomto kontextu (celospolečensky) nevhodně, může být i dost zavádějící. Ten člověk pak už stojí celý život krůček od propasti a ano vztah s ním je rizikovější než s někým bez závislosti (i tak bych do toho šla, pokud se jedná o vztah dlouhodobý, žijí spolu a on se o sebe stará..). Každopádně závislí, abstinující a al anon vědí, proč ten rozdíl zdůrazňuju (jsem jedním z nich).

autor
19. srp 2024

@lichozroutsudy tak takové soudy, že se mi budete skládat na pomoc a prorocké řeči miluji. Jako přítel vybudoval něco, na čem si zakládal a drogy má u zadele, to na okraj. Já se dokážu uživit i s děckem sama.
A mimochodem, stejně živis celé kvantum nepřizpůsobivých, takže tohle adresuj těm, kteří jsou na úřadech od narození až po smrt, slovo práce neznají a jen berou dávky a příspěvky..mám kolem sebe nejeden takový případ.

lichozroutsudy
19. srp 2024

Delej si co chces. Treba i deti s abstinujici smazkou. Mne to je sumak.

lutu11
19. srp 2024

Za me dite s nikym, kdo v byl nekdy na necem zavisly. Porad je to abstinent (od jakekoliv zavislosti). Staci malo a vrati se tam, kde predtim skoncil. Bohuzel mam i primou zkusenost v rodine. 10ti leta abstinence od alkoholu, a pak se k tomu vratil. Navratu predchazeli pracovni trable.

lallaa
20. srp 2024

Neni treba hned cloveka odsoudit kvuli minulosti. Vubec se k tomu vratit nemusi, jak tady pisou. Hodne stesti 🍀

moncheris
20. srp 2024

Spíš bych se bála, aby do toho nespadl znova. Třeba při větší psychické zátěži...jinak na početí by to vliv mít nemělo. Ale nebála bych se, pro svůj klid, zkonzultovat to u svého lékaře/na genetice...

telios
20. srp 2024

Co se týče postižení, je tam riziko jakou každého jiného člověka. Toho bych se nebála. Co se týče nějakého relapsu jak tu někteří píší, je to individuální a člověk neví co bude zítra. Znám lidi, co do toho neustále padají, ale znám lidi, co abstinují úspěšně několik let a také založili rodinu. Nikdo nemůže soudit, zda se k tomu dotyčný vrátí… ano riziko je vždy, ale hodně záleží na tom daném člověku, jakou má motivaci, vůli… já bych je neodsuzovala a neházela všechny do jednoho pytle! Btw predispozice k závislosti mohou u potomků být, ale to neznamená, že jen čuchnou k např alkoholu a už budou závislí… (to píšu jen pro uklidnění). Pokud partner funguje, je čistý, atd. Šla bych do toho a na některé komentáře tady se z vysoka vyprdla. Každopádně vyřiď chlapovi, že je fakt dobrej, že abstinuje tak dlouho a ať drží dál 🙂

skarol
21. srp 2024

Myslím, že na to studie nejsou, nebo jsem o tom neslyšela. V okolí jsem vypozorovala, že muži, co mají nebo měli kladný vztah k hulení trávy (obecně divočejší mládí), mají často děti s autismem nebo disfázií, ale třeba je to náhoda....

skarol
21. srp 2024

A pak ber taky v úvahu i zdravotní stav partnera, jakožto budoucího otce svého dítěte. V okolí mám pár lidí s divokou minulostí, kterým se to nehezky odrazilo na zdraví.... někteří se nedožili ani třicítky a to i ti, co kompletně změnili svůj životní styl. Prostě je to dohnalo, zdraví máme jen jedno a tělo si bohužel vše pamatuje.

martinka0209
21. srp 2024

Taky bych se nevracela minulosti,ano může se k závislosti vrátit,ale taky nemusí,třeba bude mít větší motivaci k tomu dítěti a už se k závislosti nevrátí,nevím ,že všichni takový soudy dávají hned,můj švagr hulil trávu a teď kouří jenom cigarety,sice to není o nic lepší,ale proč říkat hned takové soudy,jinak po zdravotní stránce by dítě nemuselo být postižené,držím palce🍀

martinka0209
21. srp 2024

@lutu11 jo ,ale alkohol máš na každém kroku,drogy se blbě schání

lilian2111
21. srp 2024

@martinka0209 Tak to si jenom myslíš.