Dobrý den, s přítelem uvažujeme o miminku, ale z jedné věci mám dost strach.
Přítel v minulosti (asi před 7 lety) bral dost dlouho drogy..prý kromě heroinu bral vše. Hlavně perník. Už 7 let je čistý a už to nechce. Chci se zeptat, jaká je šance, nebo spíš riziko, že by dítě bylo nějak postižené? Je to už 7 let.
Nepište mi, že na co s ním jsem
Jako chlap je to schopný, postará se, penize vydělá, umí investovat, kvalitní napady má, jen tohle se mi honí hlavou.
Já neužívala drogy nikdy, rovněž nepila a nekourila.
Jj, pokud fakt nebere tak po sedmi letech je čistý.A problémů s početím, popř. zdravotních bych se nebála.
Po sedmi letech by fakt už mělo být tělo čisté.
Jestli od té doby kompletně změnil životní styl, je pravděpodobně fakt i vyléčený. Sedum let je dlouhá doba.
Pokud bral fakt tvrdý drogy, tak jednak po 7 letech abstinence už to bude u chlapů "vše vyměněný" a navíc rizik, že do toho sletí znovu bych se nebála víc než toho, že se rozejdete z jiného důvodu. Takže podle mě klidně.
Alkohol a tabák bývají větší problém, protože to je prostě všude kolem a vrací se k tomu snáz.
Co se tyce zdravotni stranky pro poceti, bude na tom po sedmi letech jako clovek, co nikdy drogy nebral.
Nicmene mysli na to, ze pervitin, kokain i vlastne alkohol jsou ukrutne sracky a pokud byl skutecne zavisly, te chuti na se nezbavi nikdy. I kdyz je 7 let cisty, je to 7 let trvajici boj. Mej na pameti, ze v pripade velkeho stresu ci nejake nepohody muze dojit (a bezne dochazi i po mnoha letech abstinence) k relapsu. A to s daleko vetsi intenzitou. Vytvor si tedy v hlave plan, jak budes postupovat, kdyz k tomu dojde a toho se paj drz. Kdyz k tomu nedojde, bude to moc fajn, drzim palce.
Nikdy bych si s fetakem at uz byvalim neudelala dite,jednou to mel v sobe bude to tam mit porad a oni se k tomu radi vraci.mam kamaradku take chtela miminko ale chlap byl driv fetak cca 10 let si pichal nejakou sracku pak prestal na 5 let a znova se k tomu vratil takze tem lidem se neda verit.nebud hloupa a nedelej si snim dite.jen muj nazor ale kazda si dela co chce.drzim palce at se rozhodnes dobre.
@leila7 jasne tam pise ze tohle slyset necche, zajima ji zdravotni stranka tak nechapu vas popich
miluju- poradim ji neco idkyz to slyset nechce, zpluju to ale nakonec ji napisu klasickou vetu ktera to pozvedne a to - at si kazdy dela co chce
tak proc ji to sem pisete? vzdyt at si dela co chce, ne?
@hanka_12345 Tak ono je to i o tom, že a) sklony k závislosti se dědí, b) hrozí relaps a s ním spojená brutální změna chování, c) hrozí ekonomické nebezpečí , tj. že všechny prachy nahází do drog. A z toho všeho vyplývá, že hrozí, že zůstane sama a stát (tedy my všichni) se jí budeme skládat na pomoc.
Takže celkem chápu, že někdo píše, ať se na těhotnění s bývalou smažkou vykašle.
Jeden svara taky bral od mlada drogy, nevim tedy jake, ale i sedel kdyz kvuli nim kradl. Pak ho pustili, je cistej a nasel si jinou zenu a maj dve zdrave holcicky. Oba teda hulej jak fabriky. Normalni cigarety.
Takový člověk má vždy už sklony k tomu, si dát. Větší stres, blbá parta.. a jede v tom znova. Nešla bych do toho. (mám zkušenost s drogově závislým)
Spermie se obnovují, i vše v těle. Po 7 letech už to bude ok.
Já vám fandím. Všichni jsme nějak žili, i když drogy jsou už tvrdé sousto, ale u nikoho ti nikdo nezaručí, že nespadne do alkoholu, drog, automatů, jídla a obezity, závislosti na sexu, milenky atd. atd. Vše je náročné pro vztah i člověka samotného. Nerýpala bych se v minulosti. Záložní plán bychom musela mít každá, nikdy nikdo neví, co nás čeká. Ale my ženy jsme silné a poradíme si. Pokud je to fajn chlap, žij přítomností, minulost pusť a nestresuj se budoucností. Držím palce!
@cilkat Rozumím, nechtěla jsem poučovat ani být důležitá. Jen tím, že se to slovo "vyléčit" používá v tomto kontextu (celospolečensky) nevhodně, může být i dost zavádějící. Ten člověk pak už stojí celý život krůček od propasti a ano vztah s ním je rizikovější než s někým bez závislosti (i tak bych do toho šla, pokud se jedná o vztah dlouhodobý, žijí spolu a on se o sebe stará..). Každopádně závislí, abstinující a al anon vědí, proč ten rozdíl zdůrazňuju (jsem jedním z nich).
@lichozroutsudy tak takové soudy, že se mi budete skládat na pomoc a prorocké řeči miluji. Jako přítel vybudoval něco, na čem si zakládal a drogy má u zadele, to na okraj. Já se dokážu uživit i s děckem sama.
A mimochodem, stejně živis celé kvantum nepřizpůsobivých, takže tohle adresuj těm, kteří jsou na úřadech od narození až po smrt, slovo práce neznají a jen berou dávky a příspěvky..mám kolem sebe nejeden takový případ.
Delej si co chces. Treba i deti s abstinujici smazkou. Mne to je sumak.
Za me dite s nikym, kdo v byl nekdy na necem zavisly. Porad je to abstinent (od jakekoliv zavislosti). Staci malo a vrati se tam, kde predtim skoncil. Bohuzel mam i primou zkusenost v rodine. 10ti leta abstinence od alkoholu, a pak se k tomu vratil. Navratu predchazeli pracovni trable.
Neni treba hned cloveka odsoudit kvuli minulosti. Vubec se k tomu vratit nemusi, jak tady pisou. Hodne stesti 🍀
Spíš bych se bála, aby do toho nespadl znova. Třeba při větší psychické zátěži...jinak na početí by to vliv mít nemělo. Ale nebála bych se, pro svůj klid, zkonzultovat to u svého lékaře/na genetice...
Co se týče postižení, je tam riziko jakou každého jiného člověka. Toho bych se nebála. Co se týče nějakého relapsu jak tu někteří píší, je to individuální a člověk neví co bude zítra. Znám lidi, co do toho neustále padají, ale znám lidi, co abstinují úspěšně několik let a také založili rodinu. Nikdo nemůže soudit, zda se k tomu dotyčný vrátí… ano riziko je vždy, ale hodně záleží na tom daném člověku, jakou má motivaci, vůli… já bych je neodsuzovala a neházela všechny do jednoho pytle! Btw predispozice k závislosti mohou u potomků být, ale to neznamená, že jen čuchnou k např alkoholu a už budou závislí… (to píšu jen pro uklidnění). Pokud partner funguje, je čistý, atd. Šla bych do toho a na některé komentáře tady se z vysoka vyprdla. Každopádně vyřiď chlapovi, že je fakt dobrej, že abstinuje tak dlouho a ať drží dál 🙂
Myslím, že na to studie nejsou, nebo jsem o tom neslyšela. V okolí jsem vypozorovala, že muži, co mají nebo měli kladný vztah k hulení trávy (obecně divočejší mládí), mají často děti s autismem nebo disfázií, ale třeba je to náhoda....
A pak ber taky v úvahu i zdravotní stav partnera, jakožto budoucího otce svého dítěte. V okolí mám pár lidí s divokou minulostí, kterým se to nehezky odrazilo na zdraví.... někteří se nedožili ani třicítky a to i ti, co kompletně změnili svůj životní styl. Prostě je to dohnalo, zdraví máme jen jedno a tělo si bohužel vše pamatuje.
Taky bych se nevracela minulosti,ano může se k závislosti vrátit,ale taky nemusí,třeba bude mít větší motivaci k tomu dítěti a už se k závislosti nevrátí,nevím ,že všichni takový soudy dávají hned,můj švagr hulil trávu a teď kouří jenom cigarety,sice to není o nic lepší,ale proč říkat hned takové soudy,jinak po zdravotní stránce by dítě nemuselo být postižené,držím palce🍀
@lutu11 jo ,ale alkohol máš na každém kroku,drogy se blbě schání
@martinka0209 Tak to si jenom myslíš.
Já si myslím ze po 7 letech abstinence už musí cistej úplně.