Dobrý den, prosím je tu někdo kdo se zabývá potravou, co které jídlo obsahuje, způsobuje atd..? Měla bych otázku..
Po nasazení určitých léků, jsme s lékařem došli k závěru že bude třeba trochu dieta a doplnění živin a vitamínů v potravě.. Byl mi sestaven orientační jídelníček, kdy mám přes den docela dost zeleniny a ovoce, luštěnin a k dopolední svačině mandle/ořechy.. Jenže od doby kdy tuto kombinaci jím, mám průjem a to dost.. Někde na internetu jsem našla, že mandle obsahují hodně vlákniny a vitaminu E ktery pri předávkování způsobuje únavu a průjem.. Obzvlášť polud konzumují i špenát, vejce a jiné potraviny bohaté na vitamín E.. Zajímá mě, zda je možné že jsou zažívací potíže způsobené tímto, nebo to může býtz něčím jiným? Dny kdy jim ořechy jsou v pohodě, vždy jen den s mandlemi. Špatně mi není, jen mě bolí břicho..
Děkuji za odpověď
A prosím slušně a vecně, už tak je to nepříjemné řešit přes internet..
Bohužel lékař je tam až v pondělí odpoledne.
Dobry den 🙂
V prvom rade nedoporucujem konzultovat jedalnicek s ludmi na internete. Informacii o vyzive je na internete strasne moc a maloktore maju podlozenu pravdivost.
Vas prispevok mi neposkytuje dostatocne informacie na to aby som Vam vedela pomoct/poradit. Ocividne riesite nejake zdravotne problemy, uzivate nejake dalej nespecifikovane lieky atd. Lecebna vyziva sa nie vzdy rovna "zdravej" racionalnej strave, ktora sa vseobecne doporucuje.
Doporucujem prekonzultovat Vas jedalnicek s lekarom, ktory z nejakeho dovodu doporucil upravu jedalnicku, popripade navsivit nutricnu ambulanciu/poradnu, kde pracuju vzdelane nutricne terapeutky.
Pekny den🙂))
@natalko dekuji, ano to samozřejmě, ale spis me zajímá viz výše, zda muze dojit při 50g mandlí a celkem vysokemu prijmu zeleniny k předávkování vitaminem E, nebo jestli to muze byt jen intolerance mandli, nebo je mozna alergie, ikdyz na ostatní orechy neni.. V pondělí budu resit zmenu mandli za neco jineho, samozřejmě s lekarem. Ale na toto mi muze dát odpoved i nekdo na internetu ;)
Předávkování vitamíny ze stravy moc nehrozí, to nastává při konzumaci potravinových doplňků. Některé mandle mohou být těžce stravitelné a nebo jedovaté, problém u ořechů je i v jejich možném žluknutí a tedy znehodnocení, když se špatně skladují nebo jsou starší.
Cokoliv, po čem ti není dobře, vyřaď. Alergie nebo nesnášenlivost to klidně být může.
Jinak obecně zvýšené množství vlákniny s dostatkem tekutin může hlavně v začátcích po přechodu na jinou stravu způsobit průjem, nadýmání, bolesti břicha...
Který nutrient potřebuješ dodávat ve zvýšeném množství? 😉 Pokud hledáš náhradu, mrkni do této databáze, najdeš tam složení potravin a dá se filtrovat i dle obsahu nutrientů, teď jsem vytáhla např. E https://www.nutridatabaze.cz/vyhledavani-potrav... Tuto databázi používají i profesionálové, takže se dá říci, že je "ověřená".
@keksik002 taky záleží kolik gramu těch mandli jíš? Taky na ne můžeš byt alergicka zkus je vymenim třeba za vlašske 😉