Dietní sůl - mix NaCl a KCl, máte zkušenosti?

collette
22. led 2015

Dámy, prosím o radu/poradu/názor/zkušenost.
Byla jsem teď v Polsku na exkurzi v solném dolu. V obchodě se suvenýry jsem narazila na kuchyňskou sůl se sníženým obsahem sodíku. Je to mix 75 % NaCl a 25 % KCl. Vzhledem k tomu, že KCl je hořký, tak jsem byla skeptická, ale příjemně mě překvapilo, že je ta sůl chutná. Hledala jsem na netu a narazila na směsi s obsahem NaCl sníženým dokonce až na 60 %. Obecně se tomu říká dietní sůl. Pokud tedy sůl může být dietní🙂
Trpím na otoky a když si dám víc slaného jídla, tak jsem jak pumlíč. A slané já ráda. Tohle by byla výborná alternativa.
Máte zkušenosti?

llluckaaa
22. led 2015

@collette Draselnou sůl nejím, ale o její existenci vím, jelikož jsem nutriční terapeut (dietní sestra) 😉 "Dietní" myslí z pohledu diety č. 10 Neslané šetřící. Při otocích a podobných problémech se doporučuje snižovat množství sodíku (a to především toho, který je ve formě soli přidáván do potravin) a současně zvyšovat množství přijatého draslíku (jíst hodně zeleniny, peckovité ovoce, brambory, luštěniny atd.). Takže draselná sůl je jistým řešením, obzvlášť když si ji nasypeš na zeleninový salát 🙂

collette
autor
22. led 2015

@llluckaaa Díky, se zeleninou problém nemám, jím málo příloh, spíš žádné, takže to doháním zeleninou (v létě saláty, teď v zimě pečenou a grilovanou). Miluji fazole😀 Co se draslíku týče, mám ráda banány, ale zase ten cukr, že🙂
Jen mě mrzí, že i když jsem se ty otoky snažila řešit s lékaři, tak o tomto se mi nikdo nezmínil☹ Ale diuretika by mi rvali. Přestože ví, že mám paradoxně při své tělesné konstituci nízký tlak☹