Diabetičky 1. typu a těhotenství 🙂)

ddaaiissyy2727
25. lis 2014

Dobrý den všem🙂))
jsem Diabetička 1 typu od roku 2010 a do budoucna plánuji mimi, ale celkový hemoglobin mám 8. Je mi 25 let a doktorka mi říká ať si pospíším co nejdříve.Je tu někdo kdo má s tím nějaké zkušenosti? jak to probíhá a tak? Mimi plánuji ta v příštím roku....
Děkuji.)))

voslik
25. lis 2014

Ahoj,
já mám diabetes 13 let, teď je mi 28 a jsem v 36. týdnu. To ať si pospíšíš asi doktor myslel tak, že čím déle máš diabetes, tím hůře tělo reaguje, můžou nastat různé pozdní komplikace (oči, srdce, nervové zakončení). Ale to je hodně individuální. Pět let s diabetem není zase tak moc, ale ten glykovaný hemoglobin je hodně vysoký.
Důležité je mít před otěhotněním dobrou kompenzaci a tudíž i dobrý glykovaný hemoglobin. Jestli máš teď glyk. hemoglobin 8 (podle nových norem 80), tak to je opravdu moc. Já jsem začínala na 50ti a podařil se mi snížit na 40. Už kvůli tvému vlastnímu zdravý je takovéhle číslo dost riskantní. Pokud jsi na perech, zkusila bych si zjistit, jestli bys neměla možnost dostat inzulínovou pumpu. Pokud plánuješ mimi tak za rok, vyřešila bych to co nejdřív, aby ses mohla s pumpou naučit všechny fígle.
Hlavně musíš fakt zapracovat na té kompenzaci, protože pro počátení vývoj potřebuje mimčo hezké glykémie, aby se co nejvíc minimalizovaly možnosti vývojových vad nebo vad srdíčka a podobně.

ddaaiissyy2727
autor
25. lis 2014

Ahojky🙂)
děkuji moc za odpověď a přeji Vám obou dvou hodně zdravíčka a držim palce🙂)
Vím, že mám dost a bojuju s tím a o pumpě jsem uvažovala , ale uprimne bych ji nechtela...:(
nemáš nějaké fígle jak jsi dala cukr dolů? Myslim si, že se snažím vše dodrzovat a i sportuji a nejak se to proste nedari...:(

werumka
25. lis 2014

@ddaaiissyy2727 Ahoj, k té potřebě mít pumpu musíš dozrát. V době, kdy máš cukrovku chvíli, tak i to samotné píchání inzulínu je dost velký zásah. A nošení pumpy 24 hodin denně se může zdát ještě horší. Ale reálně to s tou pumpou je mnohem jednodušší - i z hlediska sportu. A v těhotenství je fakt k nezaplacení. Měla jsem syna ve 23 letech, po 20 letech s cukrovkou. Ale doporučení znělo pro nás všechny stejně - ideálně mít první dítě do 25 let, protože to se s tím dokáže organismus poprat nejlépe. Zkusila bych zapracovat na snížení glykovaného hemoglobinu a včas začala jíst dopředu kyselinu listovou. Řekni i svému diabetologovi o svých záměrech na těhotenství, ať Ti s tím může pomoct on nebo třeba edukační sestry.

voslik
25. lis 2014

Přesně tak, jak píše werumka. K rozhodnutí nechat si nasadit pumpu člověk musí dozrát. Já jsem ji taky nechtěla. Bála jsem se, že to bude divné, jak ji budu nosit, že už ji budu muset mít napořád a podobně. Nakonec jsem se rozhodla pro a nemůžu být spokojenější. O pumpě skoro nevím, ze spánku mě neruší, nejčastěji ji nosím za kalhotkama, takže ani nepotřebuju žádné speciální pásy a pouzdra. Když mi to o těch kalhotkách říkala paní, co mě zaučovala, koukala jsem na ni jako na blázna, že to snad nemyslí vážně. Ale je to fakt nejlepší (alespoň pro mě).
Mívala jsem glykáš taky pěkně vysoko a podařilo se mi ho snížit až s pumpou. Pera mi prostě nevyhovovala, nebyla jsem schopná se na nich zkompenzovat. Kdybych asi vynaložila větší úsilí, tak by to bylo lepší. Ale prostě mi nejde ten striktně daný režim a nakonec jsem i zjistila, že ač se snažím jak chci, tak s dlouhodobým inzulínem prostě nejsme kamarádi.
Sport mi pomohl i na perech, ale jinak asi nic neporadím. Jedině se měřit a měřit a snažit se o co nejpřísnější režim. Anebo si pořídit pumpu 🙂
A ještě přidám odkaz na fórum - www.diaforum.cz

werumka
25. lis 2014

@voslik Jojo, přesně, taky jí nosím za kalhotkama 😀 😀 Jakou máš?

voslik
26. lis 2014

@werumka Já mám accu-chek spirit combo. Ani mi vlastně nedali na výběr, takže jsem sama nestudovala další nabídku. Ale jsem s ní spokojená a se servisem taky. Co ty, máš jinou?

werumka
26. lis 2014

@voslik Já mám ještě pořád D-tron, ale teď v prosinci přejdu taky na Combo. Ta D-tronka mi vyhovovala proto, že se do ní dávaly předplněné inzulínové cartridge. Když jsem měla kdysi H-tron, což byla jedna z prvních pump, tak jsem z toho plnění zásobníků šílela 🙂 Ale hodně lidí má Minimed od Medtronicu. Je to jiná firma, ale pumpy už si jsou všechny dost podobné.

ddaaiissyy2727
autor
27. lis 2014

jejda..:D jak to čtu, tak pumpa je věda 😀 😀 no asi take k tomu casem dospjeju🙂))
Ten cukr je katastrofa... Jen co mi ted hodne pomaha a mam ohodne nizsi glimci tak je jecmen🙂))
Moc doporucuji! sece mnamka to neni, ale citim se vyborne🙂))

luji
27. lis 2014

@ddaaiissyy2727 snad se nebudete zlobit, ze jsem vas sem vpadla, ale zaujal me nadpis diskuze...bratr ma diabetes od 4 let, ted mu bude 19 a pumpu ma cca 10let....jsme od sebe vekove o 13 let, takze si moc dobre pamatuju, jake bylo ziti pred pumpou a po ni a moje rada zni-nevahejte ani minutu....bracha mel vecne vysoke vykyvy glykemii, jednou 20, pak zase hypo, hemoglobin 10....jakykoli vyslap do kopce byl pro nej narocny, protoze se nedarilo zvladat hypogkykemie....a ted? Sportuje, hraje v kapele, hemoglobin 5 a navrat k perum je pro nej nocni mura.

ddaaiissyy2727
autor
2. pro 2014

Děkuji moc za zkušenosti🙂) jsem ráda za každou radu. 17.12 jdu na kontrolu k doktorce, tak se jí zkusim 🙂) Třeba pumpa bude asi nejlepší nápad🙂)

Děkuji moc a že moc závidim hemoglobin 5🙂)) budu na tom makat taky🙂