Ahoj, chci se zeptat, zda máte také někdo deprese z toho co bude. Strašně moc přemýšlím, jak ušetřit peníze a postavit dům, mám hrůzu z toho jak pozemek, dům, všechno je drahé.. a ještě větší hrůzu mam z toho, co moje děti. Jak je finančně zabezpečit. To už mě pak fakt jen napadá vykrást banku (Berte s nadsázkou, nejsem psychouš co vážně uvažuje vykrást banku) :D
Mám z toho hrůzu už několik let a brečím i kvůli těm představám, nebo když prohlížím inzeráty, kolik milionů co stojí.. přijde mi to hrozně nereálné. Je tu prosím někdo na tom stejně?
@knuffel Díky, rada nad zlato. Myslím, že žít jako člověk a zabezpečit děti je dost reálný a smysluplný cíl.
@michelleponky nemam sen mit barák. Mame byt na hypo, splacena bude než bude dite dospělé a neco dáváme stranou
@michelleponky OK, tak nemusí být barák a můžete spořit dětem.
@michelleponky Musíš slevit ze svých nároků. Je hezká představa mít barák, kde vychováváš svoje děti. Podle profilu jsi z Prahy, tam jsou ceny baráků opravdu vysoké. Pokud nemáte adekvátní příjmy, tak bych buď uvažovala o stěhování do lokality, kde seženete s chlapem práci a budete si moct dovolit postavit barák. V opačném případě se smířit s tím, že koupíte třeba menší byt, ale ušetříte finance pro pohodlný život s dětmi, tak abyste nemuseli žít z ruky do pusy.
Pro mě je hodně důležité dát dětem dobré vzdělání, nemyslím nutně nějakou hogo fogo školu, ale aby se dokázali živit něčím užitečným a potřebným, plus finanční gramotnost. Samozřejmě je super, pokud jim můžeme předat i nějaký majetek movitý nebo nemovitý, ale pokud ho nedokážou udržet, tak k čemu...
za mě volit si malé splnitelné cíle, odkládat dětem třeba na jazykový kurz, kvalitní hračky, které je rozvíjejí, místo baráku se smířit s bytem, abys viděla, že to jde a pomalu se sunete dopředu. A dobré životní pojištění, aby člověk věděl, že když onemocní nebo bude mít úraz, tak nebude totálně v pr...
@michelleponky co to pro tebe znamená “žít jako člověk”? V současné době ve velkém městě je pro průměrnou rodinu dům sci-fi. Chce si to udělat plán. Kde bydlím teď, kolik nasetreno, dosáhnu na hypo, mám chuť/možnost se za dostupným bydlením odstěhovat.....
@michelleponky Pokud se jedná o děti, tak investuj do jejich vzdělání, tím jim dáš nejvíc, co můžeš. K tomu domu, podívej se třeba do Německa, tam polovina lidí žije v nájmu. https://www.exportdosrn.cz/article/polovina-nem...
@michelleponky Proč potřebuješ něco za miliony? Stačí nájemní byt, zdraví, peníze do zásoby na půl roku, kdyby se něco vyloženě poserinkalo a děti? Však i děti budou jednou dospělé, dovedeš je do toho období a pak tradá - postarají se samy a možná lépe, než bys je zabezpečila ty - normálně budou pracovat, vybudují si nějakou pozici ve světě a budeš se mazlit s vnoučaty. O co jde?
Měj koníčky, záliby, smysl života - rodinu třeba, ale k tomu fakt miliony nepotřebuješ.
Pro mě bylo nereálně dát za vlastní byt 3+1 v centru Brna 5 milionů. Finančně bychom na to dosáhli, ale co když jeden příjem vypadne - úraz, výpověď, mateřská. Z rodičáku se to dá těžko financovat, tak jako když chodíš do práce. Tak jsem se prostě sebrali a přestěhovali s manželem do menšího města, kde stejný byt seženeme za polovinu. Vím, že to zvládneme i s dětmi. Můžu jim dopřát všechno od kvalitní stravy, vzdělání, kroužků, zážitků,...prostě na co si vzpomenu.
A hlavně se nemusím klepat jak drahej pes, když bude nějaký problém s výpadkem příjmu.
Já myslím, že to dost i dělají sociální sítě. Když se člověk diva, že se dost lidí má líp než on(skutečnost taková být nemusí že) ve výsledku stejně nejvíc záleží na zdraví a na rodině. Všechno ostatní se nějak poddá. Nech to všechno plynout. Člověk plánuje a nakonec je stejně všechno jinak. Všechno dopadne ve tvoje nejvyšší dobro ☺️.
Tak já mám teda obavy z budoucnosti... Ale třeba z toho, zda budeme mít za 20 let co pít, zda budou za pár let stále účinná ATB, zda lidstvo nepokosí nějaká infekce, která se světem rozleze díky tajícím ledovcům...... Dej si nějaké reálné cíle a přestaň se zabývat "nesmysly" 🙂
@michelleponky Tak domy v Praze jsou nedosazitelne temer pro kazdeho, to te vubec nemusi vzrusovat. Pokud chces dum, musis za Prahu, okruh 50 km od hranic Phy. Ale osobne si myslim, ze zit jako clovek muzes i v byte. Zila jsem v uplnem centru Phy, ted bydlim na okraji. A nemyslim si, ze by to nejak snizovalo kvalitu bydleni. Ano, mam strop 2,5 m misto 3,5 m, ale na plochu mame byt daleko vetsi a i lepe cleneny. Je to jen o prioritach.
@karolinka252 Děkuju, jde přesně o to, že kdekoli čtu, jak někdo má pro své děti byt a podobně. U diskuze ohledně spoření dětem samé komenáře jak pro ně mají majetek. Jak mají dvě děti a pro každé mají byt + jim spoří. a tak podobně. A já z toho mam nervy a přijde mi to nereálné a říkám si, že to prostě musí být milionáři, jinak nevím jak toho docílit. Ostatní komentáře co tu jsou, jsou docela z cesty, nechci žádné rady jak naložit s pěnězma ani co kupovat dětem. Nebo jaké založit spoření. Spoření mám a o tom tu nepíšu ani slovo. Pouze mi šlo o ten fakt, jako celkově situace. A aby tu řešil někdo mé cíle jako nesmysly? Tak se omlouvám, že mám cíl mít střechu nad hlavou.
@michelleponky Tak teď ti rozumím ještě míň než v úvodním příspěvku. Řešíš bydlení pro děti, až budou dospělé, nebo aktuálně nemáte kde bydlet, když chceš mít střechu nad hlavou?
@michelleponky To je přesně to, co nemáš dělat, srovnávat sebe s někým jiným. Mně je srdečně u zadku, že má někdo pro svoje děti byt, peníze, je mi to opravdu jedno. Ty se zařiď podle sebe, a pokud máš cíl mít vlastní střechu nad hlavou, jdi si za ním, ale reálně a podle sebe. Já taky nechytám deprese z toho, když čtu, jak někdo řeší, kam letět letos potřetí na dovolenou. Nemám na to, mám taky jiné priority a je mi to hlavně jedno. Tobě by mělo být taky, hlavním měřítkem jsi Ty.
@michelleponky Třeba mají ty byty pro děti z dědictví po rodičích nebo výhodný odkud od města, kde jsou ceny hodně nízké, z exekucí,...Co jsem pochopila, tak děti zatím nemáš, takže je zbytečné se zatěžovat tím, kde jim sehnat majetek až budou dospělí. Řešila bych co bude v dohledné době.
@jajulin Aktuálně máme kde bydlet, sice se už nevejdeme, ale nic jiného nám nezbývá. Řeším to, že už teď je vše drahé a děsím se toho, co bude. Než naspoříme, kde ty částky budou pak? Co děti? Chci mít pro ně zázemí a chci, aby něco měli.
Mám svůj byt, i když na sídlišti v paneláku a jsme zdraví, takže si žiju svůj sen...I když občas není růžový. Synovi dám do života lásku, péči, zážitky a k maturitě ho snad taky dokopu, pokud by se k tomu neměl. Víc už ode mě nepotřebuje, aby se postavil na vl. nohy a žil zase stůj sen.
@michaela666 Děti mám dvě.
@michelleponky majetek mít můžeš a nemusíš být milionář. Mě bylo 20, když jsem šla s prvním manželem do hypotéky a stavby domu. Manželství nám nevyšlo a dům mi zůstal. Za 2 roky je dům zaplacený. Do toho jsem potkala nynějšího manžela a ten měl svůj dům a v něm bydlíme. Takže další nemovitost. A teď spořím dětem a chtěla bych pořídit chatu, protože čekáme třetí dítě a pro něj bychom nic neměli. Celý život vlastně jen něco splacime, ale ty nemovitosti neztrácí hodnotu. Takže pokud chceš něco vlastnit a zabezpečit děti je potřeba se rozhodnout a jít do hypotéky a něco pořídit.
@michelleponky Upřímně řečeno, mě přijde fakt zvláštní chtít mít pro svý děti byt. Pokud zrovna v rodině nějaký byt přebývá, tak proč ne. Ale stresovat se, že jim nekoupím každýmu jeden? Myslím že je dobrý mít nějakou finanční rezervu, aby se jim kdyžtak dalo pomoci v nouzi. Ale o svůj byt by se měly především zasloužit samy.
@michelleponky Děti hlavně potřebují milující mámu, která bude v klidu a nebude brečet, kvůli majetku co by mohli mít za 20 let. Za mě je důležitější to co jim předáš ze sebe - morální hodnoty, zodpovědnost, sebeúctu a cílevědomost, tak aby si ten majetek zvládli v budoucnu sami opatřit prací. Pak budou hrdé na sebe, ale i na tebe.
@fandysek_1 jenže ne každý a obzvlášť v dnešní době má takové štěstí a potažmo finance na tolik nemovitosti.... ono je pro spoustu lidi výhra mít alespoň jednu 🤷🏻♀️
@bigbig jeezis, to rozhodne nechci mit pro kazdou byt :D nic takovyho. Spis mit pro ne nasetrene penize do zacatku dospeleho života. To nejsem magor chtit pro ne byt :D
@michelleponky Já vůbec nechápu, o co ti jde. Máte byt, ale je malý. Na dům v Praze nemáte. Takže? Buď se přestěhovat někam, kde na dům dosáhnete, nebo si pořídit větší byt. Tento prodat a k tomu docáknout 1-3 milion v hypotéce. Ale vůbec nemá cenu se srovnávat s kýmkoliv jiným. Překvapuje mě, že tě baví se takto týrat.
@michelleponky myslím si, ze benefit je děti slušně vychovat a dat jim vzdělání. Rozhodne není standardní jim dat nemovitost 🤷🏻♀️
@veroniquecz Njn, tak to ale vždy bylo a vždy bude. Ne každý byl bohatý. Někdo měl zámek, někdo chudou chalupu, někdo spával na mezi.
@fandysek_1 navíc kde budete vy? Přeci dětem nedáte nemovitosti a sami nebudete mít kde být 🤔
No tak přestaň brečet, vrať se zpátky na zem a dej si nějaký reálný cíl. A objednej se k psychologovi.