Dceru tlačí velké lyžáky🤷‍♀️. Kde může být chyba?

berculka
30. pro 2021

Dobry den, jezisek nadelil dceram lyzaky, protoze pojedeme na hory. Vsude jsem cetla, ze nadmerek ma byt 1-2cm. Mladsi dcera 4 roky ma nadmerek 1cm. Vlezla do bot a "tlaci", ma pokrcene palce.
Starsi dcera 6 lez ma nadmerek 2cm a "tlaci ", ma pokrcene palce.
Nevite kde muze byt chyba? Prece nemuzu na nohu 19cm dlouhou objednat nove lyzaky se stelkou 22cm??
Nevim co s tim, nebo jsem botu malo utahla, ze noha sjizdi dopredu ke spicce?? Diky za postrehy

rebe
30. pro 2021

Jak víš, že mají pokrčené palce? Lyžáky vždycky "tlačí" tak, že jsou tvrdé, nepohodlné, pevné kolem nohy a kotníků. Mohou být i nízké a tlačit do prstů shora, noha tam prostě nemá mít volnost pohybu. Lyžáky je potřeba mít na noze alespoň deset minut, aby si noha trochu zvykla na ten tlak, až pak jde posoudit, jestli opravdu tlačí. Prvních pár minut po obutí "tlačí" vždycky. Nemůže to být ten případ, že jsou prostě nepohodlné?

j.a.n.i
30. pro 2021

@berculka A hlavně jestlijezisek nadelil nove, tak trva minimalne nekolik hodin, nez se ta vnitrni boticka vymackne podle nohy.

takyjedna
30. pro 2021

Zkusila bych jim jenom tu vnitřní botičku, a jestli mají centimetr nadmerek, tak je to až až. Jinak je jim to akorát nepohodlné nebo se jim nechce lyzovat... Lyžáky se kupují napevno, to nejsou sandále.

pribylovapetra
30. pro 2021

@berculka a mají patu napasovanou vzadu? Lyzaky by měli měřit s pokrcenou nohou tak jak při lyžování. Teda pokud vnitřní délka odpovídá.

irmamala
30. pro 2021

Dceru tlačí všechny boty, které jsou upnuté, třeba i outdoor, ale neznamená to, že jí jsou malé, ale prostě nesnáší ten tlak na nohu. Já bych teda brusle, lyžáky apod nikdy nepořídila bez vyzkoušení, já sama jsem 2x měnila lyžáky, i když mi rozměrově měly sedět, proste neseděly. Předpokládám, že půjdete s nimi nechat namontovat vázání, tak bych vzala boty sebou a poradila se.

zuzkasim
30. pro 2021

Máme stejný problém. Dcera lyžovat umí, je jí 8, takže v lyžácích už nějaký čas pobyla, přesto mi stále dokola tvrdila, že ji tlačí do palce, i když objektivně byly dlouhé dost. Na druhou stranu, pokud jí nesedly z jakéhokoliv jiného důvodu, asi nemá smysl ji nutit, aby v nich byla celé dny týden v kuse. Má teď výrazně větší, které ji netlačí, na noze jdou dobře utáhnout (lyžovat jsme teď ještě nebyli). Jsem z toho docela nešťastná, ale nemáme jiné řešení.

konidana
30. pro 2021

@berculka syn ve 4 letech neakceptoval zadne lyzaky. Chtela jsem mu pujcit na 1 den v pujcovne, ale proste tu tvrdou botu nedal. Ten rok proste jezdil na plastovych lyzich pridelanych k jeho botam. U sestileteho ditete to bude asi take nezvyk pokud jeste podobné boty nemelo.k

zelenaesmolda
30. pro 2021

A nejsou jim treba uzke?

blondynka400
30. pro 2021

@berculka kupovat lyžáky bez vyzkoušení je nesmysl. Opravdu to není jenom o délce, ale i o šířce, značce zda bota sedne a nebo ne. Starší vždy taky potřebovala větší, než by "měla mít" , u mladší to třeba není. Já osobně mám třeba taky boty udělané větší než bych měla mít a to mám dělané na míru od Strolz a jsem fakt hodně dobrá lyžařka, ale prostě když mám boty na délku tak velké "jak mám mít", vadí mi to....

blondynka400
30. pro 2021

@zuzkasim za mne z toho nemusíš být nešťastná. Starší to má stejně a vesele semnou jezdí ty nejtěžší černé v Alpách jako drak. Jak jsem psala sama mám lyžáky cca o číslo větší než bych měla mít a problém v tom nevidím .-)

zuzkasim
31. pro 2021

@blondynka400 Fajn, je příjemné slyšet, že se to takhle dá. Byli jsme boty zkoušet i u kamarádů, kteří mají menší vybavení po svých odrůstajících dětech, kamarád je vynikající lyžař a na vybavení si dost potrpí, taky nechápal, kde ji ta lyžáka může tlačit, ale říkal, že pokud si vyloženě takhle stěžuje i když má na sobě jen samotnou vnitřní botičku, že to nemá smysl. Hlavně, ať se dá lyžovat, když už jsme letos vybavení obnovili a stálo nás to nemálo peněz.

blondynka400
31. pro 2021

@zuzkasim zkus lyžáky značky Salomon, zda by jí nesedly, tam mi to přijde asi nejlepší na tyto problémy a až bude větší, tak koupit boty, které se dají upravit (jak vnitřní botička tak skelet). Taky doufám, že to vše zase nezavřou, letos jsme sice Rakousko už jednou stihli, ale jednou je málo 🙂