zdravím, budete dávat děti do školky, v případě že ne, budete psát čestné prohlášení , abyste nepřišly o ošetřovné,
Naše školka je stále zavřená a zatím nemáme žádné informace, že by se měla otevřít. Takže to teď neřeším, rozhodnu se podle situace, až to bude aktuální. Každopádně pokud školka otevře a děti tam nedám, tak o ošetřovné přijdu. Děti ani nikdo v naší domácnosti není v rizikové skupině.
naše školka ještě žádné informace ke znovuotevření nevydala 🙂 i tak dcerku do školky nedám, půjde až od září, jsem na rodičáku s mladším synem...
stejně si myslím, že pokud školku otevřou, bude jen pro děti pracujících rodičů 😉OČR nepobíráme
u nás nám všechny školky v běžném režimu pro všechny děti otevírají od 11.5, dcerku budu dávat od toho 11.5. jsem sice na rodičáku,ale vidím jak jí děti i učitelky chybí. máme aktivní děti,tak je to náročné. sice v pokynech z minulého týdne máme že musí mít roušku, ale ta je od pátku zrušená. Budu jí dávat jen dopoledne, po obědě ji budu vyzvedávat
@martisek11 Školku u nás otvírají 11.5 syna do školky min. Do konce května dám a pak uvidíme. U nás je povinnost aby vyzvedaval jen jeden stejný člověk a to ted nevím jak to v červnu uděláme.
@martisek11 tak cestne prohlaseni muze byt jen pokud mas chonicky/onko nemocne dite nebo zijes s nejakou ohrozenou skupinou ve spolecne domacnosti ;).
@martt povinnost to vyzvedavani byt nemuze, mohou to pouze doporucit (u nas to je stejne, resila jsem to min.tyden).
@fifina86 ano, žijeme v domě s rodiči, oni tedy v přízemí, my patro, není to přímo společ. domácnost, ale stejný dům, zahrada, potkávají se denně děti a babi a děda-senioři, s přidružen. chorobami, tohle do čest. prohlášení může být? myslím, když není přímo společ. domácnost, ale stejný dům a společné prostory některé
@martisek11 tohle je ;)
@martisek11 no já právě také nevím co dělat, školky nám otvírají 11.5., ale raději bych ještě na ošetřovném byla. Pokud byste věděl něco víc, pisněte prosím
@veruuu_kubesovic Nemůžou nastavit podmínku,že pouze pro děti pracujících, takhle by to bylo diskriminační, maximálně mohou vydat doporučení, pokud třeba jsou nějaké učitelky kritické skupině a tím pádem nechtějí nastoupit do práce a tedy se musí řešit personální otázka a omezené otevření MŠ (třebaže riziko nákazy je podle mě momentálně fakt mizivé...pokud nejste z oblasti, kde je koronavirus teď rozlezlý ve větší míře jako třeba Domažlice, Cheb...)
@ninive211
ale můžou, proč by nemohli? když řeknou, že školka bude jen pro děti pracujících rodičů, co my ostatní co jsme na rodičáku s mladším dítkem zmůžeme???
@veruuu_kubesovic v tom případě by se neplatilo skolkovne.u nás budeme mít otevřený všechny školky v běžném režimu.kdo nebude dávat dítě ani v jeden den v květnu tak bude osvobozen od skolkovneho
@veronikav31 tak to je jasné 😉 dcerka 5let má školku povinnou, takže školkovné neplatím...
@martisek11 ale u školek tohle neplatí. Otevřením školek ošetřovne zaniká.... Školky uzavřely kraje, ne vláda. Školky nemají omezení počtem děti, rouškama.... Některé skolky fungovaly nepřetržitě...
@veruuu_kubesovic u povinné se školkovné neplatí,to vím.
@veruuu_kubesovic A jak školka ví, že i když máš doma mladší dítě, že třeba u toho neděláš na HO z domu, hm? Nikde při přihlášce dítěte (ani dál v průběhu) nedodáváš potvrzení o zaměstnání, i ženská, co nemá doma mladší dítě, tak zrovna nemusí být zaměstnaná, ale třeba na pracáku apod. Tohle je prostě diskriminační a mělo by se zde apelovat maximálně na tak solidárnosti matek na rodičáku, že dají přednost těm pracujícím, pokud je nedostatek místa (většina z nich dá, že jo), ale ne to nařídit befelem. Naopak myslím, že pokud bys trvala na tom, že chceš dítě do školky dát a oni by ho odmítli vzít s pseudoargumentem, že jsi přece "na rodičáku, tak to nepotřebuješ", tak se můžeš právně bránit. Školka NENÍ hlídací instituce pro pracující matky, ale vzdělávací instituce pro všechny děti bez rozdílu, i ty, které mají "hendikep" mladšího sourozence.
Prosím vás a kdo očr teď vystaví? Kde vyplním to prohlášení.
@veruuu_kubesovic upřímně,pro pracující rodiče školka být jen nemůže,jen v případě nouzového stavu pro děti doktorů,sester a složek záchranného systému.nouzovy stav už není.a jen tak mimochodem, koronavirus tady bude i v září,ten nezmizí a ti co se ho bojí,tak by neměli dávat děti do školky vůbec a v tom případě by měli uvolnit místo těm co o školku mají zájem (netýká se samozřejmě povinné školní docházky)
@veruuu_kubesovic není pravda 🙂 Do školky může jakékoliv dítě i maminek které p.nepracuji a nebo jsou doma na RP s mladším 🙂
@ninive211 i kdyby to diskriminační bylo, školka pouze zjišťovala zájem, doteď se nijak nevyjádřila jestli znovu otvírá nebo ne...
A já jsem doma, takže si dcerku ráda doma nechám, o nic ve školce nepřijde a půjde až v září na "odkladový rok" 🙂
Ano, dávám. Jsem samoživitel a nemůžu si dovolit být dlouho doma. Babička je, bohužel, daleko a navíc je v rizikové skupině.