Zajímá mě kdo z vás daroval a kolikrát... Mám kamarádku, která byla již 6 x a přemýšlí že by šla znovu, napadá mě zda to není již hazard se zdravím....
Prý pokud se dodrží 3měsíční pauza tak to nevadí ale nejsem si tím moc jistá. Sama jsem 2x byla takže vím co to je ale po sedmé už mi to přijde moc
JINAK PROSÍM, NEZAJÍMAJÍ MĚ KECY O TOM KOHO K TOMU CO VEDE, PENÍZE A MORÁLNÍ ŘEČI....Děkuji
Ale to jsou přesně ty řeči které jsem řešit nechtěla. Kompenzace, přivýdělky....Jinak její případ to rozhodně není. Ona to opravdu dělá z dobroty srdce. Pokaždé peníze věnovala na Dobrého anděla! Sama vydělává cca pětinásobek kompenzace. Pro peníze jsem to udělala já když jsme neměli v zimě na topení a nehodlám to nikomu nikdy obhajovat. Jde mi jen o zdravotní roziko, jelikož jí na klinice tvrdili že pokud dodrží pul roční rozestup nic se nestane
@stekkna pak se tedy omlouvam, ale kdyz jde do toho nekdo 7x, pusobi to tak. S hormony neni radno si zahravat. Doktori nakecaji lecos, rozhodne to neni zdravi prospesne. A co vim, vajicka se odebiraji pod celkovou narkozou.
Tohle bych svymu telu 7x s odstupem par mesicu tozhodne neudelala. To je charita na ukor sveho zdraví
No, já bych řekla, že je každého věc, jak často prodává svoje vajíčka... jeho tělo, jeho zdravotní rizika.
@kristynatita To si právě myslím také :/
@stekkna nedarovala jsem osobní zkušenost nemám, ale jen taková myšlenka...
Už když se holčička narodí má určitý počet vajíček na celý život, další se netvoří, po vyčerpání jejich životnosti nastává u ženy přechod... Když si necháš stymulovat ( dokonce opakovaně ) vaječníky tak to přece muže ovlivnit a tu budeš ve 40 v přechodu...
A další domněnka... tělo funguje tak, že když mu budeš dlouhodobě dodávat něco co i umí tvořit samo tak to tvořit přestane ( proč by to dělalo když toho má dost ...) takže pokud budeš tělo dopovat hormonama může ztratit schopnost si je samo produkovat...
Pokud má ale kamrádka děti, další nechche a je jí jedno že ve 40ti bude v přechodu.. at pokračuje
@lovely_creature je to trochu jinak, každý měsíc začne ve vaječníku růst několik foliklů, i když většinou jeden z nich je dominantní ... ve chvíli kdy doroste a praskne ten dominantní, tak ty ostatní co rostly příjdou nazmar (pokud ale nějaký jiný folikl byl skoro stejně velký jako ten dominantní, tak praskne také, uvolní se tak 2 vajíčka, můžou z toho být dvojvaječná dvojčata).
Při přípravě na darování vajíček se hormonama podpoří růst všech vajíček která se v tu chvíli ve vaječníku chystají, takže dozrávají i ta vajíčka, která by bez stimulačních léků dozrát nestihla. Žena tak při stimulaci nepřichází o nějaká vajíčka navíc, jen jich víc dozraje 😉
@stekkna zdravotní rozika tam jsou, můžou jí zůstat rozhozené hormony a s tím může přijít spousta problémů.
Navíc pokud chodí darovat stále na stejnou kliniku, tak je to neserióznost té kliniky, dávají přednost zisku před zdravím dárkyně. Asi má teda dobré výsledky, dost vajíček a těhotné příjemkyně, jinak by ji klinika opakovaně nestimulovala.
Pokud tvoje kamarádka chodí pokaždé na jinou kliniku a tají že předtím už několikrát darovala jinde, koleduje si o malér. Nová klinika nemůže zkontrolovat kolik jakých léků kdy brala a jak reagovala, takže jí můžou nasadit zbytečně vysokou dávku hormonů. přiidá se OHSS a může být dost zle.
To už bych spíš chápala nutnost peněz pro vlastní rodinu než tímto způsobem vydělávat peníze na charitu 😨
@stekkna - velké riziko je rakovina prsu, která po takových vysokých dávkách hormonu hrozí...jsou samořejmě i další a není jich málo, ale tohle by byl pro mě ten největší strašák. a nejhorší na tom je, že tohle se projeví třeba až po 10 letech do stimulace hormonů... Myslím, že věřit klinikám se někdy nedá, člověk si musí hledat informace sám.
Co se týče toho, co tady nechcete číst, tak to nečtěte, ale takové příspěvky sem bohužel patří, já si osobně myslím, že finanční částka neodpovídá podstupovanému riziku, ale je dobře, že žena za tohle aspoň něco dostane, spíš bych se nesrovnala morálně, že po světě budou lítat moje děti a já je nebudu znát, pro mě by to byl problém darovat vajíčka...
@marcicek84 Děkuji, nejde o to že to nechci číst. Zrovna rakovina prsu mě nenapadla. Jiné ano ale prsu fakt ne
Sedmkrát mi přijde ze zdravotního pohledu fakt dost. Ale jinak jako jedna z těch, co s kvalitou vlastních vajíček bojuje, jsem ženám, co jsou ochotné to podstoupit (bez ohledu na to, zda ze zisku nebo z dobroty), neskonale vděčná. A pro @marcicek84 - slibuji, že se případně o geneticky cizí potomky vzorně postarám 🙂
@jezz13 - tady nejde o to, že by se druhý nepostaral, ale já s tím mám morální problém, nedokázala bych s tím vědomím, že nevím co mými biologickémi potomky je, žít, proto bych darovat nemohla. To jestli to někdo udělá po peníze, nebo čitě z toho, že chce pomoct, to na tom nehraje roli a je to každého věc, pokud je srovnaný s tím, že někde po světě "běhají jeho děti" .Spíš se zeptejte sama sebe, kdybyste neměla problém s vajíčky, zda byste své zdravé vajíčka dokázala jen tak darovat a nevědět o svých biologických potomcích. Já tohle prostě nedokážu a nebojím se to přiznat, ale myslím, že na tom takhle nebudu sama, protože zase tolik těch dárkyň není...
@stekkna
Cituji úryvek z článku, který se týká IVF:
"Podle primářky onkologické kliniky Fakultní nemocnice v Motole Jany Prausové při hormonální stimulaci dochází nejen k vyplavení většího počtu vajíček, ale stimulovány jsou i nádorové buňky, které mají hormonální receptory. „Podnítí je to k většímu růstu, a proto může rakovina vzniknout. Takže bohužel ano, tam taková příčinná souvislost může být, zvlášť pokud se to dělá opakovaně,“ dodala."
@marcicek84 Myslím, že důvodem nedostatku dárkyň jsou spíš ta zdravotní rizika a náročnost celého procesu stimulace než morální otázky. Takže ne, nemyslím, že bych měla morální problém darovat vajíčka, pokud by to technicky bylo tak snadné jako třeba darovat krev.
Ale chápu, že každý to vnímá jinak - kamaráda žena raději nemá děti, než aby je měla z cizího vajíčka, druhá kamarádka je nemá, protože zas její manžel nechce přistoupit na dárcovství spermií. Moje kamarádka, která čekala mimčo ve stejném termínu jako já, se po mém potratu dokonce sama iniciativně ptala svého gynekologa, jestli by mi případně mohla vajíčka darovat (což nejde a navíc jí už vyřazuje věk)...
@jezz13 - jenže váš prohled je už zkreslený, víte, že potřebujete dárkyni, takže rozhodně nemůžete napsat, sama bych nedokázala darovat. Ano ta zdravotní rizika jsou opravdu vysoká daň pro zdravou ženu velká oběť. U mě převažuje ten morální problém, takže to dále neřeším ( i u mnohých dalších), u těch, co s tímto provblém nemají zase pak převáží ovykle ten strach o vlastní zdraví a není se čemu divit...
Tak vám přeji, aby vám to jednou vyšlo a měla jste vytoužené miminko...
@marcicek84 Děkuji. Však já Váš morální postoj chápu a rozhodně Vám to nevyčítám, jen si myslím, že je opravdu spíš menšinový a u většiny žen hraje větší roli to zdraví. Taky se skoro divím, že při těch zdravotních rizicích vůbec někdo vajíčka daruje. Přiznávám, že sama bych do toho nešla, už takhle mám rakovinu prsu v rodinné anamnéze a dlouho jsem zvažovala, zda tedy vůbec jít do vlastní stimulace nebo to zkoušet dál přirozeně.
Ale vás zajímala ta morální stránka a z tohoto pohledu bych opravdu problém neměla, ostatně dávala jsem krev, plazmu i vlasy, (krev dokonce daroval i můj pes), takže si nemyslím, že je teď má odpověď ovlivněná vlastní potřebou 😉
holky starší tema, ale znovu otevřu. Jak jste se po darování vajíček cítily?Moc to boli?
No samozrejme, ze to neni vubec telu prospesne. Hasite si hormonalni system, mimo jine. Ta "odmena" vubec neodpovídá tomu, co clovek telesne musi riskovat a podstoupit. Vubec se divim, ze to nekdo muze brat jako privydelek, coz bude asi pripad Vasi kamaradky. Jinak si totiz nedovedu vysvetlit, proc by to nekdo podstoupil rovnou 7x...