Dobrý den, maminky.. mam takový netradični dotaz. V únoru jsme darovali ze zdravotních důvodů psa ( podezření na alergii) pes byl od stenete uceny samote, nebot jsme i my chodili do práce a mel sve misto a neucili jsme ho fixaci na osoby. Paní ktera si ho vzala , snim byla týden doma. Mazlila se snim a místo mel pes tam kde si on lehl, tudíž si ho rozmazlili. Po týdnu musela opět do práce a pes o samote začal vyt. Tak mi paní vyvolavala a vyhrožovala utulkem, nabídla jsem se ze si ho vezmu zpatky. To paní odmítla ze to snim ještě zkusí. Ted po měsíci se mi opět ozvala , že pes neustále vyje a ze si ho mám vzít zpátky nebo ho vypustí ven a je ji to jedno . PO MESICI ! Máme se psanou darovaci smlouvu. A ja ted nevim jestli si ho mám vzít zpátky nebo ji říct ať se stara když si ho rozmazlili. Jedna se o to , že u nás nevyl, byl uceny samote a kdyby vyl jistě by si sousedi stěžovali i nám nebot jsme šli třeba večer na ven a on byl sám doma do 11 večer. Tudiz ted stojim před otázkou. . Nebot pokud si ho vezmu zpatky , jelikož se alergií po vyšetřeních vyvrátila, ceka me prevychova psa a opět zvládal samotu sám doma než se vrátíme z prace. Zrovna jsme se přestěhovali a kdyby mi tady pes vyl 8 hodim když se nám kryjí ranní směny s manželem, tak by me sousedi nejspíše vystěhovali. Děkuji za každý názor
Jen bude se to tu chrlit... Proč jste si pořizovali pejska, na kterého jste neměli čas a naučili samotě . toto je velmi smutné a je mi ho strašně líto... Asi bude nejlepší najít mu jinou milující rodinu která s ním bude trávit čas... Pes je společenský tvor
My jsme ho ale nedávali pryc kvůli nedostatku času nebo proto ze by mel byt sám. Je spoustu lidi co chodi do práce a mají pejska. Byval sam doma max 1,5 hodinu když muž odesel do práce a ja z prace domu přišla. Jinak jezdi s námi i ráno autem vyprovodit syna do školy, tchán si ho braval na zahradu.. Já jsem i paní před měsíce nabídla ze si pro neho přijedu.. jedna se mi o to ze netuším jak se k němu Ren měsíc chovali. Nejedna se mi o to ze bych si ho vzala zpatky, to si radeji vezmu zpatky nez by skoncil v utulku.. to bych nikdy nedopustila. jedna si jen mi o to ze netuším jak narocna je převychova psa . Dnes jsem si i domluvila schůzku na veterinarni klinice kde mi nabídli Pomoc při zvládnuti tohoto chování.
Co s takovou paní? Určitě jí pejska vzít. Pokusit se mu najít jinou rodinu. Můžete požádat o pomoc nějáké organizace, které se věnují umisťování pejsků do nových rodin (například vím o Psí štěstí na facebooku, ale je jich mnoho) mohli by vám pomoci i se smlouvou kde se podobné situace řeší přímo tam. Pokud jí ho necháte bude tam nešťastný/skončí v útulku/nebo umře někde hlady... ale to asi víte i sama. Přeju ať mu najdete milujicí rodinu.
To ne.. nechci aby cestoval od rodiny k rodine.. spíše se mi jednalo o to jestli někdo nemá zkušenost z prevychovou psa.... Nejspíše si pro neho pojedeme.. možná jsem špatne napsala dotaz. Nehledáme mu touto cestou nový domov... spise me zarazí chování paní. Kdyby mi ho před měsícem dala když jsem si pro neho okamžitému chtěla jet když mi vyhrožovala už tenkrát tak jsem se ted nemusela radit. Mela ho tenkrát 5 dni a hrozne se divila ze steskni. Nabídla jsem se ze ho okamžitému beru zpatky. . Nechtěla...
Přeji ať to dobře dopadne... Určité někdo poradí, ale spíš bych kontaktovala odborníka... Myslím že nebude potřebovat převýchovu, pejsci jsou chytří a pamatují si...
@jessi13 A v kolika m. jste ho dali oné dobrodějce, a kolik je mu teď? Pokud je to pořád ještě stěně, tak do roka roka a půl, tak se s tim, myslím, bude dát něco dělat;) Já bych to zkusila, když bude výt, tak pak odborníka, co poradí. Našich čubina taky kvičela jako stěně a přešlo ji to. Pamatuju si, že jí táta ráno vymazal morkovou kost zevnitř taveňákem a zabavila se tím min.na 4 hodiny:D Třeba se pejsek zajede zpět do vašeho režimu a bude vše ok!)
@jessi13 Aha tak to jsem špatně pochopila 🙂 Ono si hodně lidí myslí, že si pořizují "hračku, mazlíka" a když nemají čas nebo náladu tak je někam odloží. Jenže takhle to nefunguje a "paní" bych doporučila koupit si křečka... toho může šoupnou do akvárka když jí nebude bavit. Zkušenost s převýchovou bohužel nemám. Nicméně tedy přeji, aby se vrátil do normálu co nejdřív. 😉
Vztah jsme k nemu neztratili... nekolikrat jsem pani volala a ptala se jak se mu daří a zda je v poradku... a nikdy bych nedopustila aby spatne skoncil..
@majkoz ano, ihned jsem dnes jednu kliniku informovala, a domluvily si schůzku. Za prve aby mi zkontrolovali zda je pejsek v poradku a nebylo sním špatně zacházení, a za druhe aby mi poradili jak na zvládnutí strachu a úzkosti. Barnes nema jeste ani rok, takze pracovat se sním da.. jen s tim nemam zkusenosti tak jsem spíše hledala radu,,,
Takze jsme se konecne nejak s pani domluvili, pejska samozrejme bereme zpatky... takze pokud by mel nekdo zkusenosti s prevychovou..... neradi bychom neco zvrzali a zanedbali...
Mne je z tveho prispevku fakt smutno. Vezmete si stene, date ho pryc, ted si ho zase berete zpatky a mate akorat strach, zda to na nem nezanechalo nasledky ☹ Pes je ziva bytost, samozrejme, ze ho ztrata rodiny poznamenala. Chudak ☹ Pracovat s nim samozrejme pujde, je velka sance, ze s trpelivosti se nauci zase radu a poslusnosti. Tedy pokud zase nebude menit prostredi, toto nabourava jeho duveru k vam a lidem obecne ☹
@jessi13 První chybu jste udělali vy,že jste pejska darovali už jen při podezření na alergii.Dcera měla od malička astma,dokud jsem ji léčila kortikoidy byly neustále problémy.Pak jsem domů pořídila postupně 2kočky,2morčata,zakrslého králíčka.Čím víc zvířat jsme měli ,tím byly holky zdravější.Já sama mám alergii na psi,ale před 3,5lety jsme si pořídili Choďáka,ano 3měsíce to pro mě bylo peklo,ale ustála jsem to.Postupně jsem vysadila léky a zlepšila se mi alergie i na pyl,prach atd.Odstranit alergen ne vždy řeší problém.
Pejska si vezměte zpět,určitě se vám podaří,aby zase byl v pohodě a spokojený.U nové majitelky může výt právě proto,že se mu pořád ještě stýská po vás.
@soyevita ano udělali ..první vyšetření dopadlo alergie a silne astma ( vyšetření plic, krve , alergeny ) syn a ja jsme meli tři měsíce v kuse hnusnou hnisavou rynu a opakovala se bronchitida... synovi tekla krev z nosu a měl na tele pupínky a porad se škrábal. Pak jsme změnili kvuli konfliktu doktorku ( dokud budeme mit psa , nechtěla ho léčit atd atd. nejradeji by ho mela v bubliknove folii ) a tam se dělaly testy znovu a vyšly na zvířata v pohodě , akorát to astma zůstalo a alergie na potraviny v tele... kdyby jsme to tenkrát věděli , psa bychom si určíte nechali, ale byla jsem zbte doktorky tak vystresovana a chtěla pro syna to nejlepší. ..
Obvodní... Na alergo asi dudek nebo někdo odnej?🙂
Obvodni mame Yvona Heidrichová. Ale s obvodni jsem problém neměla. .
@jessi13 Víš co, neřeš hned převýchovu. Chovejte se tak, jako by byl pejsek na hlídání na pár týdnů, a jinak se nic nemění. Vše při starém... Věřím tomu, že bude v pohodě. Nějakou převýchovou se začněte zabývat, až uvidíte na vlastní oči, že je problém. Třeba ta baba ani nemluvila pravdu. Držím pěsti;)
@jessi13 "hodne me zarazil její přístup.. nez sním pracovat tak no pustím do přírody a nechám na pospas..." No, mě zase zarazil ten tvůj. Ale co už, stalo se, co se stalo a je třeba jít dál. Psa vezměte zpět a najeďte do starých kolejí. Neřeš hned psí psychology a odborníky na převýchovu. (Obzvláště veterináře, ti jsou až na výjimky od léčení, ne od převýchov). Jestli baba nekecala, mohl pes výt jen kvůli změně prostředí a majitele. Pokud bude separační úzkost přetrvávat, zkuste se psem pracovat nejprve sami. Teprve až zjistíte, že samonáprava nezabrala, poraďte se s odborníkem.
Souhlas, neřešila bych to hned nějak urputně, on si pes nejspíš velmi rychle vzpomene, jak to funguje u vás doma.
Nicméně pokud by nějaký závažnější problém přece jen vyvstal, tak moc nedoporučuju radit se s veterináři - jsou to odborníci na léčení, ale psímu chování rozumí zhruba stejně, jako kterýkoliv pejskař v parku, leckdy i míň. Jestli jste z Frýdku, tak velmi doporučuji ostravskou psí školu Koira - Magda Šimečková a Lenka Blachová jsou jedny z nejlepších odbornic na problémová chování v republice. A navíc jsou to děsně fajn baby 😉
Stačí věta... Nebo ho vypustí a bude ji to jedno..
Nikdy to neprokazete, že to udělala.. Ale pokud máte svědomí tak to nedopustite.. Třeba se pejsek u vás bude chovat jinak..pokud ne a už jste k němu ztratili vztah, můžete mu najít jinou rodinu a najít si někoho kdo ho vycvičí