Ahoj, jsou tu mezi vámi nějací dárci plazmy? 🙂 Kam chodíte? Já se chci podělit o zkušenost protože sama chodím často, konkrétně do Plasma place Anděl a je to úplně v pohodě, nijak to nebolí a je tam moc milý personál který vám ochotně asistuje a stará se o vás.
Často se setkávám s tím že lidi by i chtěli pomoci ale bojí se že omdlí atd., nemusíte se bát 🙂 jděte do toho a zachraňte třeba někomu život - nikdy nevíte kdy budete potřebovat pomoc i vy!! Odměna 600 Kč je navíc třešnička na dortu, takže máte zaplacený i váš čas a případnou cestu.
Myslím že mají i víc poboček.
Byla bych moc ráda kdyby můj příspěvek někomu třeba dodal kuráž a povzbudil k darování ❤
Ja chodila darovat krev do nemocnice, na plasmu nemam zily. Bezplatne, ciste pro dobry skutek. Az budu zas moct, tak opet zacnu.
Chodila jsem od 18 let,nejdřív dávat krev, poté plazmu - tedy bezplatně. Už nedávám 5 let,protože mám žíly fakt už hrozné,už u prvního porodu měla sestra problém mě napíchnout, tak jsem si řekl,a že jsem darovala litrů dost a je třeba myslet i na své zdraví. Ale mrzí mě to, měla jsem to fakt jak závislost 🙂
@pavla555 @brusinka91 @bervidova Děvčata, máte můj obdiv. Ten má kdokoliv, kdo chodí darovat krev nebo plasmu bezplatně přímo do nemocnic. Já bych ráda ale nemohu. Přitom jsem zdravá celý život, žiji zdravě, stravuji se zdravě ale kvůli novorozenecké žloutence to nejde.
@barchen já mám radost z toho, že po nástupu do současné práce před 11 lety, jsem naverbovala řadu kolegyň a některé dávají dodnes. Některé s námi šly a nevzaly je (kvůli malé váze nebo kvůli špatnému Rh faktoru v těhotenství),ale i to se počítá, prostě do toho chtěly jít 🙂 Manžel na začátku vztahu měl asi 10 odběrů a myslel si, jaký je to frajer, dnes jich má 145 a nikdy by tomu nevěřil, kdyby mu to před lety někdo řekl 🙂
@malarenatka34 Ne, ty plazmu nedaruješ, ty ji prodáváš... a život povětšinou zachraňuje krev a plazma darovaná v nemocnicích, soukromé společnosti ji nají na kšeft a výrobu.
Ahoj já chodím do Cara Plasma a jsem nadmíru spokojená. Jelikož už je toto centrum v Praze tuším déle než 4 roky tak asi díky zkušenostem mě nebolí ani vpich. A taky tam obdržím 600 Kč za odběr a navíc mají super věrnostní program kdy za každý 6 odběr dostanu vždy nějaký dárek 🙂 Prý jde darovat v centru i bezplatně a věnovat příspěvek na pejsky a potom si odečtete z daní peníze a dostanete 200 Kč na jídlo ale já chodím za ten příspěvek. Je to pro mě lepší.
Toto téma mně zaujalo, tak poprosím jak to tedy je??? Je tu někde třeba zdravotní sestřička nebo doktorka, která opravdu ví?
V nemocnici je to pro potřeby pacientů v našem systému - tedy opravdu dárcovství a dostane se potřebným a tyto komerční stanice odebírají za příspěvěk a pak draze prodávají?
@verinikki Ano, je rozdíl přímo v nemocnici a rozdíl v komerční společnosti, obvykle farmaceutická společnosti. Jelikož tohle upravuje i zákon, tak např. fin. částka, kterou nabízí komerční společnosti nesmí být brána jako "obchod", tak se jedná o "náhradu nákladů pro dárce". Nemocnice Vám dá max. občerstvení a pak zákonné podmínky jako volno, daňové úlevy, příspěvek od zdravotní pojišťovny a dobrý pocit.
Ja chodila v Pardubich na plasmu a v Mlade Boleslavi na krev...tesila jsem na sve 18.tiny az budu moc chodit s tatkou, ten je take pravidelny darce... Ted co jsem tehu, tak nemuzu, ale po porodu bych chtela zase zacit chodit... I kdyz levou ruku uz mam hodne rozpichanou tedy za tech 8 let co chodim darovat...
Souhlasím s ostatními darovat znamená si za to nebrat žádné peníze. Sama mám za sebou přes 20 bezplatných odběrů krve, pak jsem musela přestat kvůli nízké váze. Jestli někdy přiberu, tak budu ráda opět chodit. Ale opět jen do nemocnice.
Darování plazmy, krve, kostní dřeně je krásný a záslužný čin, schvaluji a dárce obdivuji.
Co mi bytostně vadí je ten pojem darování, který je odměňován. Jako, že už to není dárcovství v tom pravém smyslu, ale benefitní darování. Tak by se to mělo jmenovat.
Když se řekne darování plazmy, krve, atd. mělo by to být darování.
Nikoho neodsuzuji, chápu, že každá kačka dobrá, jen ten termín - "darování" - je pak mimo.
Sama se chystám na odběr plazmy, krve, uvidím jestli budu vhodná.
@malarenatka34 a jak casto chodis?
Po diskuzích tady se hrdě hlásím mezi "dárce" 🙂
Já nemohu, ale manžel chodí darovat (bez odměny, má jen paragraf - volný den) každých 14 dní, kdyby šlo po týdnu, chodil by taky...a musím tedy říct, že jsem se od zdravotníků z více stran dozvěděla, že to je pro organismus takhle často strašně škodlivé. Sestra na hematologii, kam chodím já, mi řekla, že většina lidí, co leží v nemocnici s leukémií atd, jsou bývalí dárci plazmy...mamky kamarádka dělá jinde přímo na odběrech a sama ho zrazovala, ať nechodí tak často, že to fakt zdraví neprospívá a hlavně, že krev odtud se vozí bohatým zákazníkům do Německa atd, že naprostá většina nejde do českých nemocnic...nemám to podložené, jen info přímo od zdravotníků...nechci nikoho zrazovat, jen prosím choďte s rozumem. S mým chlapem v tomhle nehnu :/
@sarkoc S tím přeprodáváním pro klienty z Německa to koluje po netu už nějakou dobu. Jeví se to jako hoax... Ale pokud by bylo na tom něco pravdy, sedí to spíš na plazmu než na krev, u krve by nemocnice porušovaly zákon. Ale zpracovat krev na deriváty a dál s tím pracovat není pro nemocnici nic složité..tak kdoví.
Byla jsem dvakrat v Usti nad Labem. Den predtim jsem vypila 4,5 litru vody a v den odberu za dopoledne dalsi 2,5 litru.
UZ NIKDY TO NEBUDU ABSOLVOVAT.
"Sestra" reznice me blbe napichla, palilo to jako cert, ale tvrdila,ze tak je to v poradku. Samozrejme se krev v hadicce zastavila a srazila. Ta nadhera nemeskala a foukla mi to vsechno zpet do ruky. Trvalo x mesicu, nez se to vstrebalo a od ty doby mam s rukou porad problemy. Jeste tam na me zacala rvat, ze jsem uplne blba, ze nemam lizt na odber, kdyz jsem pila tak malo 😠
Ne, uz nikdy 😑 Mozna by lepsi personal motivoval lidi k vice jak jedny navsteve 😉
Daruji ve Vinohradské nemocnici pouze krev. Plazmu nemůžu, nemám 60 kg, což je podmínka. Je zajímavé, že v soukromých centrech stačí 50... Chodím ale často služebně do jednoho soukromého centra a teda co tam vidím za zjevy... Klidně mě srazí ve dveřích, jak si utíkají pro to svoje pětikilo... Minule se tam jedna od pohledu smažka rozčilovala, proč ho nevezmou, když má trvalé bydliště na úřadě... V životě bych nedávala za peníze.
Ahoj, chvíli jsem chodila k Unica plasma, přístup skvělý, nemůžu si je vynachválit, nicméně jsem s tím měla problémy jako omdlévání, velké modřiny, zhoršení celkového stavu. Dle mého názoru je lepší darovat plnou krev, plazma se z ní dá vyrobit. Plazma, která je proplacená nejde pro použití do nemocnic, ale na vědecké účely.
Ja chodim (no ted behem tehotenstvi a materske ne, ale pak zas budu 😉) do Krce a DAROVAT bezplatne. Jsem tam spokojena, davam tam i krev.