Ahoj, s manželem máme 7 děti, ja mám 3 z předešlýcho manželství, on ma dva a další dva máme adaptovány, není to tak že bysme si adoptovali děti z dětského domova, jsou to děti z manželovi rodiny. Teď přemýšlíme nad naším vlastním dítětem, které by už bylo nás obou, ale nejmladší teď začal chodit do školky, tak mám dílema jestli do toho jít. Co myslíte?
@zuzkasim nezajímají mě jen názory, zajímájí mě i zkušenosti jestli bylo pro někoho lepší jít do práce a nebo do dalšícho dítěte. Třeba se v něčem zhlédnu, i když vím že bude konečně rozhodnutí na mně.
Otázka věku, zajisteneho (velkého) bydlení, platu muže (taktéž velkého, uz ted na 9 lidi). Pro mě i dalších podstatnych věcí, které pro jiného podstatné být nemusí - auta tedy spíš dvou a též velkych, možnost hlidani (to možná mohou starší sourozenci, pokud jsou velcí), zdravotniho stavu atp.. Ale jak píše @zuzkasim co chtějí ostatní je jedno
Zkušenost mám takovou, že při tolika dětech je velmi těžké věnovat se jim dle jejich potřeb. Znám rodinu, kde si rodiče myslí, jak skvěle jim to funguje, nejstarší dcera je však pasovaná do role matky, má na starosti mladší sourozence, ale opravdu hodně (v přiměřené míře to považuju za normální, tady už ne). Druhá dcera už je ve věku, kdy toho též spoustu zvládne, takže se nadstandardně stará o mladší už i ona. Všechny děti jsou chytré, šikovné, nemají žádné vážné zdravotní potíže, takže rodina nemusí řešit tyto věci. Další rodina funguje tak, že maminka je naprostý flegmatik, dost věcí vůbec neřeší, což okolí (např. školka nebo škola) nese někdy nelibě, děti jsou ale spokojené, mají dost velké věkové rozestupy, vlastně najednou jich v rodině vždy byli jen 4. Tam se jim zvládají věnovat dost, finančně si vyloženě nevyskakují, ale ani nestrádají. Řešili i dost vážné zdravotní problémy dětí, to byla vždy velmi náročná období. A pak blízká rodina, 7 dětí, maminka se jim věnovala celý život hodně, byli vždy moc fajn, ale některé děti nebyly zrovna nadšené, že pochází z tak velké rodiny. Finančně to pro ně bylo dost náročné, zdravotně celkem v pořádku. Všechny, co znám, jsou v podstatě s jedním partnerem, sourozenci spolu vyrůstají od malička, nejsou tam vztahové problémy mezi dětmi. Chápu touhu mít společné dítě s životním partnerem. Netuším, jak moc jste schopní, jak staré jsou předchozí děti (takže taky kolik vám je), jaké mají mezi sebou vztahy, jak to zvládáte finančně, jaké máte podmínky k bydlení, jak zdravotně, jak byste to zvládli s další mateřskou, jak pevný a stabilní je váš svazek... musíte zvážit sami. Rozhodně mám dojem, že věnovat se více dětem je hodně náročné.
A vy si vydělalatrdost na to, abyste zabezpečili tolik dětí? Nebo spolehate na stát? Nechápu dotaz, buď dítě chcete a zajistíte ho nebo to prostě nezvládnete.
My máme jedno a mám pocit, že je to tak akorát 😀
Zvládáte teď (finančně, časově, prostorově, energeticky)..? Cítíte, že máte kapacitu na další? Pokud jo, tak hurá do toho. Pokud už teď jste na hraně možností, tak ne
Jenom jedno? Ja bych si udelala min dalsi tri a pak se napakovala na socialnich davkach. Proc bys chodila do prace?
Vyrůstala jsem v podobné rodině, kdy měla máma dvě děti z prvního manželství a táta tři, potom další společně. Ti nejstarší jezdili k nám jen občas. Máma po celou dobu pracovala, abychom měli vše potřebné. Dnešní doba je ještě víc finančně náročná než dřív. Dost záleží zda i máte nějakou pomoc z rodiny. Jako upřímně si myslím, že jedno společné dítě se už v takovém počtu ztratí.
Ne
Teď je vás 9... jak to třeba děláte s autem když někam jedete? 🙂 Jinak za mě - ne. Jestli jsou děti už ve školách, potřebují péči, pomoc s úkoly, školou, prostě trošku "rodičovat". Nejmladší do toho hodí vidle a odstaví starší na druhou kolej. Já mám tři děti, rozestup mezi prostřední a nejmladší je 5 let a sama vidím, jak se vše točí kolem mimina a starší holky trpí... Milujou jí, ale když doma není, vyloženě si to užívají... Chápu touhu po společném dítěti, ale neudělala bych to těm starším...
@zuzkasim
Ja mam odpozorovane presne to iste.Kamoska,co ma 4 deti a k dispozicii slecnu k detom a babicky,to zvlada s prehladom.Ta je ale za vodou.
Ked som vsak bola za jednou velmi dobrou kamoskou v CR,v tom case cakali 7.dieta,tak som bola zhrozena.Presne,jak si pisala.Dve najstarsie,v tom case 9 a pol a 7 uz mali na starosti dalsich 4 surodencov....Ja ked som videla 15 mesacne dieta nepriputane v jedalenskej stolicke alebo ze ta 6 rocna isla sprchovat a prebalovat mladsich surodencov,tak som sa chytala za hlavu....
Inak nikdy nechodia niekam na dovolenku vsetci.Vzdy idu iba 2-3 deti,ostatne su doma.
Na tej najstarsej je vidno,ze ma toho na pleciach nalozene dost teda.....
Ina kamoska je z 8 deti a sama deti nechce.Ostatni surodenci maju 1-max 2.
Pokud vsechny deti uzivite a citite se na to, proc ne.
Proč tě zajímají názory ostatních? My ostatní se budeme o vaše dítě starat? Pokud dítě chcete a víte, že to po všech stranách zvládnete, je to vaše soukromá věc. Vzhledem k anonymu mi to trošku zavání trolem, ale i kdyby ne, je to opravdu jen vaše věc a veřejné mínění nepřevezme vaši péči ani zodpovědnost.