Dala jsem dítěti zkažený jogurt. Může se něco stát?

tyna355
17. pro 2021

Ahoj holky, stalo se vam nekdy ze jste detem daly neco prosleho? Ja jsem na to teda hakliva a vse kontroluji ale ted jsem ve spechu dala male jogurt a pak jsem si vsimla, ze je zkazeny a zkysly. Jsem fakt blba, achjo. Snedla ho cely, ma 2 roky. Muze se ji neco stat nebo co ji mam prosim preventivne dat? Dekuji

martiniquest
17. pro 2021

Plesnivy, predpokladam, nebyl. V nejhorsim se pos*re. Dejou se horsi veci.

janinaklinku
17. pro 2021

@tyna355 stalo se mi něco podobného, dávala jsem malému jogurt, nechtěl ho, sklebil se u toho, tak jsem ho ochutnala a byl zkažený, ale prošlý nebyl. Snědl tedy asi jen dvě lžičky, ale nic mu nebylo. Myslím, že se ti malá z toho maximálně po..

marcicek84
17. pro 2021

@tyna355 minimalni trvanlivost neznamena,ze to je zkazene,plisen bys poznala,takze zkazeny rozhodne nebyl...

tyna355
autor
17. pro 2021

@marcicek84 byl prave prosly, byl do 30.10. a ja blba si toho nevsimla ale plesnivy nebyl

martiniquest
17. pro 2021

Tyjo, do 30.10.?! Zarazi me, ze ma nekdo doma takto prosle jidlo. Ja jsem na to pes. Dvakrat tydne kontroluji lednicku a cemu dobiha expirace, davam dopredu na urgentní spotrebu. Prijde mi to jako zakladni navyk. Doporucuju se naucit.

marcicek84
17. pro 2021

@tyna355 jak rikam prosly nerovna se zkazeny,je to min. trvanlivost ,ktera byva obvykle delsi!

tyna355
autor
17. pro 2021

@marcicek84 bezne takove veci neskladuju, proste se tam nejak zamotal mezi ostatni a prehledla jsem to, byl to jeden jediny s takovym datem spotreby

marcicek84
17. pro 2021

@tyna355 vsak bezne si to hlida kazdy,ale jak jsem psala kdyz je neco prosle,neplati prima umera,ze je to zkazene

klokanka31
17. pro 2021

@marcicek84 U mléčných výrobků to není minimální trvanlivost ale spotřebujte do...a v tom je rozdíl...

jjasmina
17. pro 2021

@tyna355 Já to tedy hlídám, ale příště pohlídat víc, snad sse nic závratneho nestane ale

irmamala
17. pro 2021

ty bláho, měsíc a půl prošlý, to má dcera dobrý apetit 😀 Teď už nic nevymyslíš, čekej a doufej.

zelenaesmolda
17. pro 2021

@klokanka31
coz jeste porad neznamena,ze byl jogurt zkazeny.Mama kolikrat jedla jogurt i mesic po zaruce a nebylo mu nic.

klokanka31
17. pro 2021

@zelenaesmolda Jo moje babička jedla třeba i majonézu tři měsíce prošlou,a nic jí nebylo 😄

mourovatakocka
17. pro 2021

@tyna355 Já jsem čuně, úplně běžně jím i mléčné výrobky po datu spotřeby a neřeším. U dítěte bych byla opatrnější, ale teď bych poradila jen už to neřešit. Stalo se, nic horšího než že jí to prožene, se nestane. Kdyby to nebylo dobré na chuť, tak ve dvou letech ti to dá vědět 😁

marcicek84
17. pro 2021

@klokanka31 jak bylo psano vyse,prosly nerovna se automaticky zkazeny...spotrebujte do nahrazuje min.trvanlivost...

sirinfirst
17. pro 2021

Je to kysaný výrobek, když tam nebyla plíseň, nic se neděje. Mléčné kysané jíme po expiraci poměrně běžně (ne tedy měsíc a půl 😀, ale stát se to může, že se přehlédne, hlavně klid 🙂 )

klokanka31
17. pro 2021
eviicka
17. pro 2021

Jogurty mají mnohem delší trvanlivost než je psáno, u nich je kratší kvůli jogurtovym kulturám, takže po datu obvykle bývají nezávadné, jen ne tak prospěšné.
Měsíc a půl je dost, ale jestli nebyla plíseň... Pokud byl jen prošlý, tak bych byla asi v klidu.

eviicka
17. pro 2021

@marcicek84 spotřebujte do a minimální trvanlivost je opravdu rozdíl, to ovšem ale neznamená, že po tomto datu je jídlo obvykle hned závadné.

maki90
17. pro 2021

@tyna355 pokud to byl opravdu jogurt, tedy kysaný, nebyla na něm plíseň a neměl nafouklé víčko, tak to bude v pořádku. Kolikrát sama jím jogurty klidně 2 měsíce prošlé... Jogurt zkysnout nemůže 😁 jsem veterinářka, mám teda i státnice z hygieny potravin,tak vím,o čem mluvím 😉

marcicek84
17. pro 2021

@eviicka maki90 to napsala docela jasne,resi se tu vlastne kravina...