Dá se naučit více předvídat a plánovat?

12. lis 2023

Hezký den,
V této diskusi nechci řešit děti, ale sebe. Mám celoživotní problém, že neumím předvídat a plánovat. Pokud už plánuju, tak je to k ničemu, protože u mě na 100% platí, že jak něco nevidím, tak už to pro mě neexistuje.
Takže jedu na 1 nebo 0. Buď nemám na WC papír, nebo máme koupených 80 roliček, protože vždy v drogerii koupím.
Dneska jsem počítala, že máme 70 houbiček na nádobí, ale nemám šampón a myju se dětským. Příště v drogerii ale zase koupím houbičky, protože teď mám zakódované ty houbičky.
Vyhazujeme jídlo, protože nemyslím na to, že je v lednici, nebo naopak nemáme co jíst, protože mi nedojde, že máme prázdnou lednici.
Takto je to se vším. Děti nemají včas zimní boty a bundy. Často jim nepřipomenu úkoly, ty taky nepodepisuju, protože na to zapomínám.
Školní věci kupujeme se školou. Nenapadne mě projít penály, že tam něco nemají, až když mají poznámku.
Všude mám nepořádek, protože začnu uklízet, odejdu vedle a najednou zapomenu, že jsem uklízela, protože začnu dělat něco jiného. Jak už jsem psala, když danou věc nevidím, už pro mě neexistuje. Často když někde jsem, tak se ani neozvu a doma se pak boji, co se děje. Prostě mi to nedojde.
Klasické rady jako seznamy jsou nepoužitelné. Dělám seznamy, píšu si to do mobilu, fotím... Lístky ztrácím a do mobilu se buď nepodívam, nebo ho zapomenu doma.
Takto bych mohla pokračovat do nekonečna.
Měla jste to některá podobně a dokázala jste to změnit? Jak?
Měla jste to některá podobně a dokázala jste to změnit?

martinka_33
12. lis 2023

Tyjoo on je na tom nekdo hůř než já 😮.. to vypadá na poruchu pozornosti. Chce to si veci psát a pak se modlit, ze nezapomenes kam sis to napsala. Chce to rituály, fakt tyhle vsední cinnosti delat dokola kazdy den stejne, aby presly do krve. No a dal nevim 😅 Necham si poradit.

erchia
12. lis 2023

Zkušenost nemám, jsem v podstatě opak 🙂 Nicméně ohledně úklidu kamarádka před časem sdílela nějakou aplikaci, co to všechno prý pohlídá, tak třeba tohle by byla jedna z cest 🙂

irmamala
12. lis 2023

Jezis to je krasna sebereflexe🙂 Taky jsem docela nesystematicka, ale co mi pomaha je si proste vsechno si psat a kontrolovat. Kazdou picovinu si pisu do kalendare a nakupuju nejradsi pres rohlik, kdy chodim po vsech mistnostech a co me napadne prihazuju do kosiku.

teenyel
12. lis 2023

Take co nemam napsane, ihned zapomenu. Takze telefon nevyhnutelne nosim vsude s sebou. Na ruce mam hodinky a nastavene upozorneni, kdyz ztrati dosah bluetooth, abych vedela, ze mobil nemam u sebe. To umi i nejobycejnejsi fitness naramky za par stovek. Naprosto vsechno ihned pisi do kalendare v mobilu a na displeji mam na uvodni obrazovce velky widget ve forme poznamkoveho listku, kam si pisi, co je treba udelat nebo koupit. Hned co neco dochazi, napisi si to a jakmile odemknu telefon, mam to hned na ocich. Sesity a penal kontroluji, kdyz dcera pise ukoly. Ty mi pak stejne nosi zkontrolovat, tak ukol podepisi hned co ho dostanu do ruky. A pokud mi rekne, ze je neco treba koupit, zase jde ihned upominka do kalendare a poznamka do widgetu. Co koupim, zase hned mazu. Jsem protiklad v planovani, musim mit naplanovano naprosto vse a jakmile je zmena, mam naopak problem i malou zmenu potom resit. To je dozajista take porucha 🙈 ale s tim zapominanim jsem na tom taky blbe.

cilkat
12. lis 2023

Co chytrý mobil, ketrý by ti ty věci aktivně připomínal? Pak už jen udržet to, že máš u sebe mobil a že to do něj musíš psát... Ale to je jedna věc z tisíce - to už se naučit jde. Učit se tisíc věcí zároveň fakt nejde, no.

andelka
12. lis 2023

Tohle přesně je můj manžel. Naštěstí má mě ( se sloní pamětí, předvídáním a seznamy na kde co) Doplňujeme se.

autor
12. lis 2023

Seznamy, aplikace, lístečky, sešity...
Nic nefunguje dlouhodobě. Jak se kouknu, odložim, něco mě vyruší a nevrátím se k tomu.
To vše jsou věci, co zkoušim opakovaně.
Zkusím to objednávání online, to není špatné.

annasmyckova
12. lis 2023

to zní jako holčičí verze ADHD

la_amanita
12. lis 2023

@annasmyckova taky jsem to chtěla říct, že to může být porucha pozornosti.

annasmyckova
12. lis 2023

@la_amanita řeším to doma u dcery a naivně si myslela, že to věkem přejde..asi ne, jak to čtu 🙂

martulka88
13. lis 2023

Spoustu věcí si píšu - například jedeme na nákup, kouknu do letáku a zároveň po bytě, abych na něco nezapomněla. Já kupuji věci do rezervy a zatím se nám nestalo, že by byl problém - např. toaleťák máme vždy jedno balení do rezervy, ale povětšinou máme minimálně rolí vždy v rezervě. Mouky, mléka, pití kupujeme v akci a víme, kolik toho využijeme do další akce. Vždy, když něco dochází, tak koupíme. Když potřebuji léky, sepíšu si seznam. A jelikož hodně zapomínáš, asi bych hledala, jak je to možné a popřípadě vyhledala pomoc. Každý zapomíná, ale pokud je to už hodně, je to porucha. Co ti dost usnadní život, piš si poznámky do telefonu - ten máme povětšinou po ruce a nestane se, že pak zapomeneš. Já mám problém, že hodně přemýšlím v noci. A pak proto nemohu usnout. Pomůže mi si to napsat do telefonu a pak dokáži usnout, že vím, že si to vyhledám.

autor
13. lis 2023

@martulka88 když bych se v noci podívala do mobilu, už neusnu.

drzticka81
13. lis 2023

Jak jsou stare deti? Ze by ti pomahaly aspon s vecmi kolem sebe, ukol - donest tobe podepsat, prinest kontrolovat pouzdro - ze by proste prevzaly zodpovednost za sebe.

autor
13. lis 2023

@drzticka81 jedno dítko převzalo, druhé má ADHD...

martulka88
14. lis 2023

Musíš si nastavit noční režim 🙂 A opravdu jen na zapsání. Popřípadě papírek u postele.