Pro zpestření a pro možnost dostat se dále od baráku zvažuji koupi cyklosedačky. Na kole jsem nějaký ten rok teda neseděla 🙂. Pořád ale váhám. Jezdila bych sama. Nějak si nedokáži představit, že je dítě za mnou, nevidím na něj. Zároveň mám i strach, kdyby sebou malá třeba nějak škubla, aby to kolo nerozhodilo a nespadly jsme. Na jednu stranu mě to velmi láká, ale na druhou stranu pořád váhám. Hodně jsem slyšela, že je samozřejmě úplně jinde těžiště. Prosím ty, co mají osobní zkušenosti - jaký je rozdíl v jízdě s a bez cyklosedačky? A i další postřehy. Budu jezdit převážně po polních cestách. Po silnicích minimálně. Takže určitě to nebude jízda po hladkem rovnem povrchu. Děkuji za všechny rady. Dcerce budou dva roky.
Pokud nejsi moc zkušená cyklistka raději bych volila vozík. Je mnohem bezpečnější, jak pro tebe, tak pro prcka.
My zkoušely od cca 10 měsíců. Pokud ty polňačky budou bez šutrů, tak myslím pohoda, jen je potřeba vybírat cesty, kde to extra nedrncá nebo se snažit to trošku odpružit nohama (když je potřeba, tak si na kole stoupnout). Podle mě je praktičtější, než vozík, ten všude neprojede
@bledulka84 Děkuji za info. Vozík ne - to je pro mne zbytečná investice. A přiznávám, že si ani nedokáži představit tu jizdu pres koreny atd. Kolem se vyhnu, ale vozikem blbe. Aspon tak se mi to z pohledu neznalce zda.
Ahoj, já jsem jezdila na kole s dcerkou hodně. Kolem těch 2 let, protože v tu dobu jsme dali kočár pryč. Taky nejsem kdovíjakej sportovec, ale to kolo je pohoda, naučíš se to se sedačkou rychle. Do kopce je to docela záhul, když pak vezeš třeba 15kg navíc 😀 Jinak velké kořeny nejsou moc ok, je to masakr 😀
Ale určitě to doporučuju, člověk je pak neskutečně mobilní a dětem se to líbí 🙂
Doporucuji, jen mne se pres horni stangli meho kola spatne nastupovalo, bezne bych nohu prehodila pres sedlo. Ale i to se da zvladnout. Fixace ditede pri kole oprenem o zed se musi take nacvicit (aspon poprve by Ti nekdo mel pomoci). A detska sedacka trochu peruje / houpe, tak ty drncaky jdou zvladnout. Nezapomen na helmu pro mimi - my ji meli na takovou spolujizdu a odrazeci motorku ci odrazedlo. Vydrzela od ca 1,5 roku do 4, ted budem brat novou...
Holky, inspirovalo mě to. Ta sedačka se dá teda připevnit i na dámské kolo? Nemám žádné, ale vypadá to jako hodně praktická věc, tak bych si ho i se sedačkou pořídila 🙂. Syn bude mít 18 měsíců, hodně nosíme a kočárek jsme používali minimálně, tak se mi to líbí jako dobrý doplněk k vycházkám.
Kdybych to použila na cestu do města a kolo třeba chtěla někde zamknout, tak tu sedačku asi někdo může lehce odnést, co? 😒
@olga_ raději se poraď, my máme cyklosedačky dvě a každá pasuje na jiné kolo. Jedna je teda staršího typu, tak nevím, jestli je to tím, možná se dneska dělaj už sedačky, které pasují na všechna kola 🙂 Jinak já mám dámské a pasovala mi tam také.
Ta sedačka je tam připevněná natvrdo, to by ti spíš ukradli kolo i se sedačkou, než jen sedačku, sedačka drží na tyči pod sedákem kola.
@jujatko Se zadní cyklosedačkou je jízda horší než s kolem naloženým brašnami - těžiště je výše a dítko se může nepředvídatelně hýbat :D , ale s opatrností a cvikem se to dá. Mě více vyhovovala přední cyklosedačka, kdy na dítě vidím, mohu si s ním povídat, ono vidí dopředu a pořád se na něco ptá, ukazovali jsme si... Dítě na přední sedačce sice trochu znepohodlní šlapání, ale podle mne je celková stabilita na kole lepší. My měli takové obyč. starší sedátko, které bohatě stačí. Dělají se i na dámská kola. @olga_ a to ti spíš někdo ujede i s kolem, kdo by krad sedačku bez kola:D
Kamarádka původně chtěla přední sedačku, ale v cykloobchodě jí ji nedoporučili, prý nemá potřebné atesty, takže koupila zadní...
Sama jsem se zadní sedačkou, měla jsem tu sníženou štangli na kole a dá se to, chce to si zvyknout.
My měli Hamax siesta - zadní - jezdili jsme cca od 10 měs. obou synů. Koupili jsme si adaptér navíc - přidělali na obě kola (moje i manžela) a dle situace přendávali sedačku. Za jízdy je to s těžším dítkem makačka - jezdili jsme do 20 kg. Nejhorší je stabilita kola při sesedání a nasedání - ale s cvikem to jde. Jezdíme hodně, nyní už mladší sám či na tyči. Se sedačkou jsme v poho dali 50 - 60 km 🙂
Nemáte někdo zkušenosti se sedačkou typu Hamax? Zvažujeme typy Sleepy, Siesta a Kiss... Díky za odpověď!
My podedily hamax stary pres 15 let a take poslouzil, takze si zvaz, zda ty funkce opravdu vyuzijes - napr zaklin na spani neni nikdy dostatecny...
Díky holky, už jsme koupili Siestu, manžel tomu zatím moc nevěří, že "ten plast" nikam neuletí. :D Malej zatím vyvaleně kouká, takže o spaní nemůže být ani řeč. 🙂
Vubec bych se toho nebala, jezdila jsem se synem od 9m do 3let, pak uz jsem byla tehotna...Mel to rad, jezdili jsme cele leto, na hriste, bazen, nebo i jen nakoupit. Teziste je jinde, ale po 2 projizdlach si to sedne a dite nema sanci nejak rozhybat kolo. .