Čtvrté mimčo?

mamikry
8. pro 2023

Pěkný den,

máme doma tři krasavce, nejmladšímu jsou 2,5. Když se narodil, byla jsem si jistá, že rodím naposled. Jenže... ted na mě nějak leze zase miminkovská. Do toho se sousedům na patře narodilo mimínko a to jsou úplná muka. 😁. A co teď. Máte někdo čtyři? Je to velký mazec oproti třem? Asi do toho už nepůjdu, ale červík v hlavě hlodá.

glitterglue
8. pro 2023

Ja bych si pockala na nastup do prace a rozhodla se podle toho, jak budes zvladat. Za sebe rikam,ze 3 deti jsou moje maximum, co jsme schopni ukoordinovat a uhlidat, kdyz nemocne a nemuzou do instituci apod. Deti jsou radost, ale nejen jimi ziv je clovek (nebo ja alespon).

veronicka89
8. pro 2023

Jako klobouk dolu, ze si nekdo muze 4 deti dovolit...

gdpr
8. pro 2023

Podľa mňa sa to neda zovseobecnovať v prvom rade naco by som sa pozerala sú financie potom by som to zvážila podľa povahy detí, chorobnosti, náročnosti práce, či aj s nou by som vedela všetko zabezpečiť okolo deti predsa na RD nebudeš navždy. Ja za seba by som nechcela zatiaľ ani 3 finančne by sme to nemali problém utiahnuť ani s 5 deťmi ale chcem sa každému dieťaťu plnohodnotne venovať a stráviť čas pravidelne aj len s 1 aby nemalo pocit, že stále sa o mňa musí deliť a nemáme žiadne spoločne spomienky. Tak isto im chcem dopriať krúžky zatiaľ chodí len starsia ale keď si mam predstaviť 3-4 deti niekde voziť na iné miesto tak to u nás by bolo nerealne. Ďalej co ešte mi napadlo je auto klasické 5miestne asi určite vám stačiť nebude a ked budete chcieť ísť niekde spoločne bud stále deliť deti do 2 áut alebo kúpiť nové, čo znamená ďalšie financie.

mamikry
autor
8. pro 2023

@gdpr Pracujeme z domu, jsme zatim svymi pany, takze logistocky to neni tak hrozne, auto mame velke, financne bychom to taky zvladli. Ale vec, ktera me trapi, je prave ten cas na ostatni. To je asi nejvetsi argumet proto, abychom dalsi nemeli, no.

zekrt
8. pro 2023

@mamikry Kamarádka řiká, že dva drží a třetího vidí, ale čtvrtého už blbě uhlídá. Má 4 hned za sebou. Záleží kolik pak je starším, zda už jsou samostatnější.

mamikry
autor
8. pro 2023

@zekrt Starší už chodí oba do školy. Ti už jsou v podstatě samostatní. Straší i chvilku mrkne na nejmenšího.

jaydeep
8. pro 2023

Čekám čtvrte 🙂 dětem je téměř 17, 16 a 7,5..

ludovika6
8. pro 2023

@mamikry Mám čtyři a k tomu ještě i tři mladší 🙂. Ale jaký je rozdíl mezi 3 a 4 dětmi vlastně nevím🙂. My to čtvrté dostali jako prémii ke třetímu (dvojčata)🙃.
Každé dítě je na světě prostě samo za sebe. Rozdíl mezi třemi a čtyrmi, je stejný jako mezi dvěma a třemi, jako mezi pěti a šesti...Prostě velký, jedno celé dítě, osobnost, člověk. Rodič je už trochu víc trénováný, zkušený, odolný. Na druhou stranu taky starší, víc unavený a možná ne už vždy tak nadšený ze všech poprvé...

honatko092
8. pro 2023

@veronicka89 Já taky, jak jsou malí, ještě dobré, ale co pak? Co když budou chtít všechny na vysokou školu? Ale zakladatelko, pokud na to máte finančně i později, tak je to super 😊 Za mě jsou dvě někdy až moc 😅

alianan
8. pro 2023

A potřebuješ nějak chvátat, třeba kvuli věku?
Já mám 4 děti. Nejstaršímu je 18 let a nejmladšímu je jeden rok.
A ten velký rozestup mi přijde strašně fajn, všechny děti jsem si stihla a stíhám užít, nejstarší s radostí pohlídá prcky a přitom je samostatný a nepotřebuje nás za zadkem.
Finančně mi to také nepřijde až taková hrůza, i když manžel by to asi viděl jinak.
Je teda fakt, že jsme asi skromní, nepotřebuje letecké dovolené, stačí k moři autem a hory české.

Jediné co je fakt děsné je hromada špinavého prádla, už ani nevím, kdy jsem viděla dno koše na prádlo.

zekrt
8. pro 2023

@honatko092 Zrovna na vysoké si už na brigádách vydělají dost sami, pokud nepůjdou všichni na medicínu. 😄

zekrt
8. pro 2023

@honatko092 Draho vyjde jídlo, až začnou v pubertě žrát místo papání (pokud to jsou kluci). 😅

nat
8. pro 2023

@mamikry Mam 4 deti,puvodne jsem chtela jen 2 😀 Nejstarsi syn ma 17, nejmladsi 3 roky,vztah uzasny,nejlepsi mezi sourozenci,ostatni maleho berou,vedi o nem,ale zadne pecka,bala jsme se,jak to bude,ale vubec toho nelituji,jsem rada za kazdeho jednoho :-*

jajulin
8. pro 2023

@mamikry Máme 4 děti v relativně rychlém sledu (6-14 let) a neměnila bych. Často je u nás příliš mnoho řevu a hluku (miluji ticho a klid 😀 ), moho hádek, moc oblečení a ještě víc bot, kolik jídla se u nás protočí, to ani nejde popsat, ale na druhou stranu je to vyváženo větší dávkou smíchu, radosti a hrdosti, než kterou bychom měli se dvěma dětmi. Často si říkám, o kolik bychom byli ochuzeni, kdybychom měli jen 2 nebo 3 děti. Věřím a doufám, že naše děti budou jednou na své dětství vzpomínat v dobrém. Já třeba vidím, jak je větší počet členů v rodině učí umění komunikace, vyjednávání, strategie, někdy i ostrých loktů. Není žádné umění domluvit se s jedním sourozencem, ale umět se domluvit nebo prosadit ve smečce, to už je jiný level. Nemám pocit, že bych neměla čas věnovat pozornost každému z nich. Pracuji jen 4x týdně dopoledne a odpoledne jsem s dětmi. Jo, někdy mají regulerní pořadník na pohovor s rodičem, ale je stále dost času věnovat se i každému zvlášť. Např. zítra s dcerou jedeme na Louskáčka do divadla a uděláme si z toho celodenní výlet i s jídlem a nákupy. Potřebujeme si od těch našich chlapů odpočinout 🙂 . S nejstarším synem jsem zase byla na víkend v Paříži, Benátkách...
Pokud nemusíte řešit finanční a logistickou stránku, o zbytek bych se nebála.

honatko092
8. pro 2023

@zekrt Máš pravdu...ale i tak jsem při VŠ dělala brigádu a stejně mi mamka posílala cca 6000 Kč měsíčně (3k na byt, 3k na jídlo, dopravu a oblečení), a to bylo 10 let zpět. Na ostatní věci - zábavu, dárky, výlety jsem si vydělala tou brigádou. Nedokážu si představit dát třeba 24k za 4 děti na VŠ na měsíc 🤷🏻‍♀️

zekrt
8. pro 2023

@honatko092 Mně taky naši posílali. Ale měla jsem hodně spolužáků, co to tak neměli. V létě jezdili do Skotska trhat jahody apod. Někdo v posledních dvou ročnících už pracoval na snížený úvazek. Během dlouhého léta se dalo vydělat a našetřit.

jajulin
8. pro 2023

@honatko092 4 sourozenci naráz se většinou na VŠ nesejdou. Jak jsem psala, nemáme mezi dětmi moc velké věkové rozestupy, a přesto se nejstarší a nejmladší syn nepotkají ani na 8letém gymplu (pokud tam tedy nejmladší půjde 🙂 ). Ale i 2-3 děti na VŠ jsou dost velký finanční záhul, o tom žádná.

veronicka89
8. pro 2023

@honatko092 no mě přijde tak cca od 5 let že už to pomalu začíná ...sportovní vybavení, zábava, kroužky

andelka
9. pro 2023

@alianan mám chlapa a tři kluky, a sem tam chvilku dno koše vidím,ale přijde mi,že Vánoce jsou častěji 😁 pračka, myčka, sušička jedou snad furt.

andelka
9. pro 2023

My máme celkem čtyři děti (5-18 let) ale je nás na jejich financování a výchovu více. Manžel má jedno s ex, já dvě s ex a jedno máme společné. Většinu věcí kolem dětí řeším já,a je toho opravdu hodně. Je fajn, že máme větší rozdíly, na VŠ se nám asi všechny nesejdou ( prostřední kluci by mohli,ale jen teoreticky, starší asi nebude chtít). Popravdě ale jen my dva bychom si tolik dětí nemohli dovolit. Pokud ale máte financí dost, prostoru taky..je to na vás. U nás je tohle dost limitní, k tomu i fyzická a psychická odolnost. Je nám 40 a ten malý už je občas fakt vyčerpávající.

honatko092
9. pro 2023

@jajulin Taky mě to pak napadlo, že jsem napsala blbost, že 4 se nesejdou na VŠ. Ale 2 na SŠ a 2 na VŠ, taky žádný med 🙃

honatko092
9. pro 2023

@veronicka89 je to tak! 🤷🏻‍♀️

rnika
9. pro 2023

Máme 4 syny, vždy jsme věděli, že víc dětí chceme a šli jsme si za tím. Za mě je sudy počet fajn. Kluci se zbožňují. Ale tu "touhu" po miminku to u mě stejně nepotlačila. Dva jdou ve skole, třetí předškoláky, nejmladšímu jsou 4 a já bych hned šla do dalšího. Ale člověk už musí trochu i počítat....

mamikry
autor
10. pro 2023

@rnika To úppně chápu. Já bych jich měla 10, kdyby mi je někdo dal hotové. Ale už mám svůj věk a víc než 4 už bychom stejně nestihli.

petul32
10. pro 2023

@mamikry mame 3 deti (5 mes, 6let a 9let), strasne touzim po 4tem, ale zaroven vim , ze bychom museli redit bydleni a to je nyni velka financni prohluben, jinak na “provoz” vcetne vsem krouzku, vyletu,vš bychom meli krasne, ale nez vyresime bydleni tak uz nebudu chtit… rekla jsem si ze mu vekovy strop pro miminko je 35 let, uz ted vidim rozdil v silach u prvni dcery a posledniho syna

rnika
10. pro 2023

@mamikry To já naopak 😁(moje nejoblíbenější jsou miminka a těhotenství mi nevadí). Říkám si jestli jednou neskončim jako přechodný pěstoun. Pokud si myslíš, že to fin. zvládnete, běžte do toho. Největší investice teď bude velké auto, pokud ho už nemáte. Já zbožňuju ten dětský srumec kolem, děti si v takovém chumlu často vyhrají sami. Za mě tam jsou prostě hlavně plusy.

4formy
10. pro 2023

Cekam ctvrte 😃 ovsem tri mam s byvalym partnerem...muj stavajici partner deti nema takze 🤷🤷 proste bude ctvrte a pak mozna i pate 🤫🫣 to dame 💪 moc se tesim

marimanta
10. pro 2023

@mamikry máme dětí pět (14 - 2 roky), už si nepamatuju rozdíl mezi třemi a čtyřmi, ale pravda je, že když se teď doma vyskytnou jen tři, je tu takový divný klid 😎 Nicméně neměnila bych, naopak bych klidně brala ještě jedno, ale to už asi nebude 🙂

andelka
10. pro 2023

Holky, mně by zajímalo, jak to finančně zvládáte ( zvládnete) tolik dětí? Všechno ufinancovat a ještě tvořit nutné rezervy.. Naše děti naštěstí nemají ani soukromé školy, ani náročné koníčky, ani zdravotní omezení..i tak ale na vyskakování není.

mamikry
autor
10. pro 2023

@rnika Auto jsme uz pri tretim koupili velke. 😄 Krome deti je to i spousta kramu navic, ze jo. A ty se nekam dat musi i ted. O pestounstvi se s muzem bavime uz dlouho. Je to varianta, pokud bychom mesli do dalsiho. My bychom teda radeji jedno ditki na delsi dobu, nez to prechodne, ale uvidime.