Covid a očkování seniorů. Je někdo, kdo je nebude přemlouvat?

15. led 2021

Předně, nechci vyvolat hádky ani dohady, ale zajímá mě, čistě osobně, zda tu je někdo, kdo nebudou své prarodiče 80+ přemlouvat (pakliže sami nechtějí) k očkování, protože se neztotožňuje s očkováním, ale spíše s promořením a udržením starších lidí v bezpečí.

makovice88
15. led 2021

Moji babice je 84 a na ockovani se nechysta a premlouvat ji urcite nebudeme. Ta druha jeste vek nema, ale take nechce jit.

petruse20
15. led 2021

Má babička prohlásila, ať si tu vakcínu strčí.... víš kam. Přemlouvat ji určitě nehodlám, je svéprávná. A hlavně když si vezmu, jak funguje ten jejich systém a že kapacita je už vyčerpaná, tak je zbytečné to zatím řešit.

marcicek84
15. led 2021

Určitě nebudu nikoho přemlouvat, očkování je dobrovolné, senioři o této možnosti vědí, ale je jejich věc, jestli očkování chtějí nebo ne.

jaja01k
15. led 2021

Mojí babičce je 81, na očkování jít chce, ale kdyby nechtěla, rozhodně bych ji k tomu nepřemlouvala. Tohle si každý musí rozhodnout sám, u nás v rodině jsou na to různé názory, někdo očkování chce, někdo ne, já to neřeším, je to každého věc, nikoho nebudu přesvědčovat k očkování nebo neočkování.

areh
15. led 2021

My dědu 97 let necháme naočkovat (chce). Nikam teď nechodí, jinak je to čipera a samostatný člověk,ale kdyby byl nakaženej, mohlo by to špatně dopadnout (u něj i obyčejná chřipka). Udržet ho v bezpečí by u něj znamenalo nechat ho zavřeného doma a to je pro něj horší než se nechat naočkovat.

petrasipkova1
15. led 2021

Ne, řekla bych fakta, možné důsledky očkování a neočkování a každý ať se rozhodne pokud mu to ještě myslí normálně. Náš děda naštěstí očkovat chce, od rána se ho snažíme přihlásit, od jara je zavřený doma, chodí jen na zahradu a my každou navštěvu trneme, že ho nakazíme, to samé prababička, takže ti už se těší, že se naočkují a vše bude snad v pořádku a budou se moc vrátit do relativně normálního života.

azanka
15. led 2021

Babička, 86 let, chce. Pomohli jsme jí s registrací. Rozhodla se sama a i kdyby se rozhodla jinak, je to její věc.

hezz17
15. led 2021

Ja jsem pro ockovani, az na nas bude rada, tak pujdeme. Manzelovo babi je 89 a nechce jit. Nikdo ji nepremlouva. Respektive spis ji od toho rodina odrazuje nez premlouva.

hezz17
15. led 2021

Ale nevim co si predstavujes pod tim "udrzet seniory v bezpeci" ja to chapu jako izolaci, coz berou mnohem hur nez nemoc.

marcicek84
15. led 2021

tak ono hlavně očkování neznamená, že tu nemoc nemůže senior chytit, taky může a má to chránit před těžkým průběhem, ale u těch hodně starých stačí i banální průběh a už mají komplikace, takže ani to očkování není úplně všehospásné...je to nepovinné a mělo by to tak zůstat bez nějakého nucení a musí se rozhodnout každý sám...

malinkaelinka
15. led 2021

Nikoho k ničemu nepremlouvam, sama nesnáším, když mi někdo kecá do života, takže to nebudu dělat ani já. Moje babičky jsou naprosto svepravne, zařídí se podle sebe.

ninive211
15. led 2021

Já ani manžel už prarodiče v tomto věku nemáme, ale kdyby ano, nepřemlouvali bychom, pokud by nechtěli, jsou svéprávní a mohou o sobě a svém zdraví rozhodovat sami. Každopádně za mě je důležité, aby se očkovaly právě především tyto rizikové skupiny, u nichž hrozí těžký průběh a nás ostatní "nerizikové" ať nechají být !a žít "normálně"). V mém okolí, nikdo, co vím, že covid prodělal, neměl extra těžký průběh (nemám ale v okolí věkovou kategorii 80+), spíš jen lehký nebo téměř bezpříznakový..

surikata131
15. led 2021

A důvody proč nechcete své seniory očkovat? Co se bojíte (nebo oni sami), že jim vakcína způsobí? Že se nechtějí očkovat mladí se dá pochopit, ale lidi nad 80 let? Vždyť když chytnou covid, tam mají hodně vysoké riziko, že to nepřežijou. My už jsme jednoho osmdesátníka přihlásili, ostatní prarodiče jsou mladší, ale až budou mít možnost, tak se přihlásí taky.

surikata131
15. led 2021

@ninive211 ale lidi v tomto věku nemají takový přístup k informacím, ažna výjimky neovládají internet, kognitivně už na tom taky nemusí být úplně 100%, tak proč to s nimi neprobrat...

ninive211
15. led 2021

@surikata131 Neříkám neprobrat, ale rozhodně nepřemlouvat ve stylu "musíš se nechat naočkovat, jinak chytneš covid a umřeš".

zmrzlinka
15. led 2021

Manzelovo baby se bude očkovat.Chce vídat své vnoučata a pravnoučata a chce chodit zase do cukrárny 😂 Ja jsem taky zaockovana a v pohodě 😉

elinkav
15. led 2021

Babička 90 let covid měla, očkovat se rozhodně nenechá. Druhá babička 85let se taky nechystá.

priefi
15. led 2021

Moje babička už nežije, ale kdyby žila, nenechala by se naočkovat. Od doby, co ji donutili očko proti chřipce a ona měla jako reakci chřipku, jakou v životě neměla, tento typ vakcín zásadně odmítala. Chtěli jí naočkovat i tu prasečí a podepsala reverz. Já bych jí určo nepremlouvala, sama mám z očko smíšené, zejména negativní pocity a nejsem moc nadšená z toho, že mojí rodiče chtějí očko, ale volba je na nich.

drep
15. led 2021

Všichni moji prarodiče (nad osmdesát a křehcí) očkovat chtějí, kdyby nechtěli, tak bych je ani tak Nepřemlouvala, jako spíš trpělivě vyvrátila antivax hoaxy a lži, myslím, že by to stačilo.

hojda
15. led 2021

Babičce je 90 a očkovat se nechá. chce sama, chceme se normálně potkávat, rizika z nákazy jsou u ní mnohonásobně vyšší než zatím nepotvrzená možná rizika z očkování.

martiniquest
15. led 2021

Nikoho nepremlouvam ani na jednu stranu. Pouze sve matce jsem na rovinu rekla, kdyz mi posilala ruzna kospi videa, ze rizikovejsi clovek nez ona asi ani neexistuje, takze nechapu, nad cim rovna ona premysli (vaha 150 kg, vek 60, po mozkove mrtvici, hypertenze, porucha imunity a astma)

hojda
15. led 2021

@martiniquest Přesně, Já bych se tedy pro jistotu zeptala, jaký k tomu má důvod, protože bych nerada, aby se rozhodovala na základě nějakého hoaxu, což staří lidé opravdu nejsou schopni zjistit.

sylvusska
15. led 2021

Babicky(81) jsme se 3x ptali, zenji zaregistrujeme vakcinu. Nechce. Ze nikdy nepodstoupila zadne ockovani. Nenutime ji to. Je byvaly zdravotnik, tak umi odhadnout rizika.

lachtanice86
15. led 2021

Moje babička 82, jako bývalá lékařka jít nechce, manželovi babičky a dedove jít nechtějí, neřešíme ani my ani naši rodiče

mafulin
15. led 2021

Můj 88 lety dědeček umřel na podzim dva týdny po té, co ho naockovali proti chřipce. Do té doby byl zdravý, samostatný, každý den chodil na procházky po lese.. takže mít nějaké prarodiče, tak je rozhodně přemlouvám, aby se očkovat nedali a snažili se spíše svoji imunitu podpořit, než si ji úplně zlikvidovat očkováním. Protože je spousta jiných nemocí, na které se dá umřít.

bervidova
15. led 2021

Tak moje babi (93 let) byla očkovaná dneska, protože je klientkou domova, takže jsme šly dnes na očkování obě dvě. Bylo to její rozhodnutí.

hojda
15. led 2021

@mafulin To bylo jeho první očkování na chřipku? Na co umřel?

marcicek84
15. led 2021

https://denikn.cz/minuta/539384/ tak ono to taky ty stare evidentne muze dost ohrozit na zivote

V Norsku zemřelo 23 osob krátce po naočkování vakcínou proti koronaviru. U 13 z nich již pitva potvrdila, že k úmrtí přispěly vedlejší účinky vakcíny. Vesměs šlo o „velmi staré a nemocné v terminálním stadiu“, uvádějí norské úřady.
V Norsku se očkuje většinou vakcínou BioNTech/Pfizer, v menším množství vakcínou Moderna. Až dosud bylo očkováno 33 000 lidí, tedy 0,6 % populace, z velké části senioři. Zprávu o úmrtích jako první sdělil úřad Statens legemiddelverk, obdoba americké FDA či českého SÚKL.

holubinka
15. led 2021

Nikdo z mých příbuzných (ani téměř devadesátileté babičky) o očkování neuvažuje a já jsem ten poslední, kdo by je k tomu přemlouval.

pexi
15. led 2021

Nemám rodiče v tomto věku, ale nepřemlouvala bych. Maximálně řekla svůj úhel pohledu a více se, pokud by nechtěli, neangažovala.
Btw. Malé statistické okénko: I kdyby jste třeba pěti milionům lidí dali jen vypít sklenici vody, tak je statistický pravděpodobné, že někdo z nich bude mrtvý už do druhého dne. Nechci tím nijak znevažovat důležitost zkoumání vakcín a vedlejších účinků, jen poukázat na to, že zdravotní komplikace mohou přijít i nezávisle na očkování, zvlášť u lidí, kteří mají i další nemoci apod...