Covid a nenahlášení kontaktu. Co si o tom myslíte vy?

27. led 2021

Prosím o vás názor. Přítel jezdí do práce s kolegou ten byl dnes na testech a nejspíš bude Covid +. Na testy půjde tím pádem i přítel a také počítáme s Covid +. Doma jsme všichni během týdne měli rýmu - děti i teplotu,takže nejspíš i my jsme pozitivní, kontakty jsme omezili. Přítel chce (v případě jeho +) nahlásit mě i děti, ja s tím nesouhlasim. Ano, šlo by o drobnou lež (řekne, že s rodinou v kontaktu nebyl) ale proč 3letou a 2m podrobovat testu, ne? Co si o tom myslíte vy?

blondynka400
27. led 2021

Proč vůbec někoho nahlašovat? Nevím v které části ČR žijete, ale běžně se ani po pozitivním testu nikdo neozve. Navíc to že je s někým rádoby pozitivním vůbec neznamená, že i on musí mýt pozitivní. A navíc v souvislosti s inkubační dobou mi přijde zvláštní, že by to děti zvládly od "toho dotyčného". Já bych děti děti nenechala testovat, nevidím proto důvod.

alcar
27. led 2021

To jeste nekde takhle funguje? 😆

marcicek84
27. led 2021

Pokud deti nechodi do skolky co ti kdo muze...byla bych v klidu...

jjasmina
27. led 2021

Kamoscin malej byl na víkend u babičky, následně babička byla pozitivní, malej i kámoška karantena + testy, je to správný postup, nehledě na vysoké pokuty, které hrozí a nehledě na to, kdyby to tak dělal každý, tak ...

gajdosovag
27. led 2021

Nahlásila bych to poctivě dle skutečnosti, testy u dětí jsou dělány šetrně.
Pokud se nenahlásíte a někdo vás nabonzuje je to opravdu velký průšvih.
Zažili jsme to u kolegyně v práci, nedodržela karanténu a byla kamarádkou "udána" na Policii... byl to mazec, jsou za to velké pokuty.

nat
27. led 2021

Tak proč se tady ptáte když jste zřejmě rozhodnutá ???Čím víc lidí takových tím líp že???Až se vás pak budou v nemocnici ptát proč musí být Vaše dítě hospitalizované také zaprete covid? Nezlobte se ale chce to používat rozum...

alcar
28. led 2021

Šmarja, tady jsou zase rozumbrady. Zustante 14 dni doma a cajk. Nikdo tohle resit fakt nebude. To by museli resit pomalu kazdeho cloveka, ktery se nekde s nekym setkal. Hygiena ma toho tri rite a v pripade zdravotnich komplikaci vas bez kecu a zjistovani normalne osetri jako kazdeho jineho cloveka s covidem. Tam fakt nikdo neresi, co, kdy, jak a s kym. 😉

alexovka
28. led 2021

Jasný, je to v cajku....však proč dodržovat nařízený postup? Vždy se najdou blbci, kteří nemají problém najít skulinu a nedělají co je třeba...Proboha, jde o pošimrání v nose, dětem nestrkají tyčinky hluboko! A 2M mimino nebude ani vědět, že se něco děje.

Fakt vám vyhovuje žít takto? Samé restrikce a nařízení a zákazy? Tak hlavně, že je to v cajku! 😡

leniczka23
28. led 2021

Pokud popř.dodržíte ty i děti karanténu od jeho pozitivního testu tak je fakt jedno jestli půjdete na test.

merope
28. led 2021

@alexovka Jakým přesně způsobem pomůže, když je hygiena vytrasuje? Osobně bych já na testy šla a dítě nechala doma. A na testy bych šla jenom proto, že 90 dní od pozitivního testu má člověk papír, že covid prodělal a neprudí ho nikde potom s testy (aspoň zatím, dokud se ta opakovaná nákaza moc nerozšířila).

Jako jediné, čemu by to mohlo pomoci, by bylo, že by pomohli trasovat dál, kdyby byli pozitivní - ale jelikož se hygiena typicky ptá na kontakty pouze 2 dny před pozitivním testem, tak pravděpodobně už nebudou trasovat vůbec nikoho. Ono mimochodem - kdyby se přítel důsledně doma izoloval, tak než se dostane na testy, tak hygiena ani nebude nikoho trasovat.

merope
28. led 2021

@gajdosovag Tak ještě nedávno půlka hygien děti vůbec netestovala a kdo ví, jak to je dneska. Hygieny občas fakt perlí. Posledně jsem četla, že po kamarádce chtěli rodné číslo kontaktů a když říkala, že neví, tak ji poslali, ať se jde zeptat (i když se doma důsledně izolovala od ostatních a hygieně to řekla).

alexovka
28. led 2021

@merope sama sis odpověděla, aby mohla hygiena trasovat dál. Jestli 3letá chodí do školky, rozhodně by to tam měli vědět, zvlášť když děti bývají často bezpříznakový. Tohle je hlavně o zodpovědnosti každého z nás.

My jsme prodělali Covid v říjnu, děti jsem testovat nechtěla, ze stejných obav jako zakladatelka. Jen se izolovali s námi. Nemám tudíž potvrzení, zda to prodělali a vzhledem k tomu, že u dětí můžou vznikat další komplikace po prodělání Covidu, rozhodně by mě to zajímalo.

Navíc kluk byl teď v karanténě kvůli dítěti ze školky - kdybych ho v říjnu otestovala, mohli jsme si další kolečko hygiena - karanténa - test odpustit (viz výše popsaných 90 dní).

cikitkapb
28. led 2021

Manžel byl Covid+ na přelomu říjen/listopad, 10 dní od pozitivního testu nařízená izolace od rodiny. Neměla jsem ho kam izolovat, tak byl prostě s námi doma. Já šla na test o 4 dny později než on s výsledkem negativní. Syn byl na testech 4 dny před manželem, kvůli výskytu covidu ve školce. Nahlášeno hygieně, když volali kvůli trasování, na test znovu nemusel. Dcera v té době byla 2 měsíční a na test taky nemusela. Jen museli být v karanténě 14 dnů místo 10, od manželova pozitivního testu. Takže asi tak. Vůbec bych z toho nedělala vědu. Ty si na test skoč, a s hygienou domluv, že děti nepůjdou. Dejte si 14 denní rodinnou ponorku a hlavně klid.

keksik002
28. led 2021

Tak pokud jste doma v karantene tak nemusí deti na testy, navic pokud zijete spolu je jasne ze jste přišli do styku 🤷‍♀️ oni zase hloupi nejsou

danulka04
28. led 2021

Samozřejmě že nahlásit, já vůbec nechápu, jak tohle může někoho napadnout. Jednou je tady nějaké nařízení, tak ho dodržuju, i když si o tom můžu myslet svoje. To taky porušujete např. předpisy v autě, jen proto, že se vám to nelíbí/nehodí? A dělat že s vámi partner nežije, no tak to už ani nebudu komentovat. Na hygieně nejsou pitomý, jediná vaše výhoda je, že na to nemají kapacitu to řešit. A taky tolik věříte vašim známým, sousedům, kolegům, že vás nikdo nenabonzuje? A jestli starší dítě chodí do školky nebo nějakého kolektivu, tak je to ještě větší průšvih, že nic neřeknete.

jitkaem
28. led 2021

Muj nazor je ten, ze kvuli takoveto nezodpovednosti jsme tam, kde jsme.

hezz17
28. led 2021

@jjasmina tak kdyz se budou chovat jako pozitivni a budou 2 tydmy doma, tak proc na testy.

ejmate
28. led 2021

Vždyť to že jste byli v kontaktu s pozitivní osobou neznamená, že musíte na testy. Sousedky děti dostali po kontaktu s pozitivní učitelkou ve školce jen karanténu a sousedka i manžel mohli dál fungovat bez karantény. A to jim toto prosím naridila hygiena. Nějak nechápu tu jejich logiku 🙄🤦

werumka
28. led 2021

@hezz17 Protože v rámci jedné domácnosti nevíš, kdy se nakazíš. Nemusíš vůbec, ale můžeš úplně klidně až na konci té 14 denní lhůty. Čím víc lidí v jedné domácnosti, tím větší riziko, že si to budou předávat postupně. Takže pak můžeš své děti v dobré víře po 14 dnech pustit infekční do kolektivu a nikdo to nemá šanci zjistit.

hezz17
28. led 2021

@werumka no a pokud budoi deti negativní, otec pozitívnj, tak deti pujdou jeste 5x na test aby se zjistilo...?

marti89
28. led 2021

U nás hygiena volala, na testy jsem děti tahat nechtěla, tak jsem nás nahlásila na dobrovolnou karanténu.

holkaokomodra
28. led 2021

Vůbec to nehrotte a ani se za to nestydte, já byla v kontaktu s nakaženou osobou hned dvakrát v rozmezí měsíce v obou případech nahlášeno a nikdy mě ani kolegyně netestovali... Nejspíš nás potřebovali v práci nebo co... My měli stažený zadky a divili jsme se, ze to nefunguje jak hlásají média a politici. Už jsem v tomto směru zcela vystrizlivela, na druhé straně moji maminku soupli do karantény za to že byla v telefonním kontaktu s nakazenym 😁😁😁😁 kdyby vám bylo hůř stejně vám ty testy udělají, ale pokud jste ok a berete ohled na okolí, klidně pst

holkaokomodra
28. led 2021

@jitkaem my jsme tam kde jsme kvůli tomu, že ten rádoby systém, kterému jsem také věřila nefunguje a ještě za to lidi pokutuji, asi máte to štěstí, že podobným zkušenostem zatím unikate

werumka
28. led 2021

@hezz17 Pokud se otec izoluje a dítě jde na test až ten sedmý až desátý den, jak je doporučeno, tak tam není prostor pro pochybnosti. Lidi si neuvědomují, že v domácnosti nejde počítat jeden poslední kontakt. Musí se počítat s tím, že se mohou nakazit celou dobu, co je nakazeny člen domácnosti infekční. Pokud po těch 7-10 dnech vyjde někomu test pozitivní, je potřeba opět prodloužit karanténu ostatním. Kdyby na tohle lidí dbali, tak se nemusí zavírat školky.

hezz17
28. led 2021

@werumka no jo, izolujte se v 2kk, 3kk 🙄

werumka
28. led 2021

@hezz17 No vidíš a právě proto je potřeba tenhle postup dodrzet a na test jít. Protože ten pracuje s pravděpodobností, že se nakazi někdo další, i když se nemocný izoluje. Protože to prostě důsledně v mnoha domácnostech nejde.

surikata131
28. led 2021

Já i manžel jsme se nechali otestovat, malou (1rok) jsme hygieně nahlásili, ale domluvili jsme se, že na testy nepůjde, jen jsme museli dodržet ještě její karanténu 10 dní po skončení naší karantény. Za mě jsem ráda, že to vím, jsme teď klidnější, že už to máme za sebou a snad to nějakou zas nechytnem a mohli jsme třeba i navštívit babičku, bez obav, že ji nakazíme. V případě rizikovéhokontaktu nemusíme 3 měsíce znovu do karantény...být vámi, tak nahlásím sebe a starší dítě, hlavně pokud chodí do školky, maximálně bych ututlala to 2m, ale nevím, jestli by takové mimi hnali na testy, pokud jste jinak s nikým nebyli v kontaktu

jjasmina
28. led 2021

@hezz17 my bysme šli už jen z důvodu abych nenakazila rodiče, prarodiče

martiniquest
28. led 2021

V pripade, ze se budete chovat zodpovedne - tj. dodrzovat karantenu, tak bych nic nehlasila, zbytecny stres. Nicmene od kamaradky vim, ze testovani deti neni zadna hruza.

krtcice
28. led 2021

Měli jsme Covid v říjnu, já s dětmi na testy musela jelikož manžel byl tou dobou už pár dní doma. Ale nikoho dalšího jsme nepráskali, a já taky všem říkám, že kdyby náhodou tak ať nás nenahlašují.