Dobrý den, dostala jsem za úkol zjistit jak si veřejnost představuje obsah práce duly a co si pod tímto názvem vůbec představíte? A kde jinde se zeptat než mezi ženami. Děkuji všem kdo odpoví na trochu nevšední dotaz.
Tak tak, dula je člověk, co vás provází těhotenství, porodem, po porodu šestinedělím, podporuje nastávající maminku psychicky, doprovází ženu k porodu, usnadňuje komunikaci mezi zdrav.personálem a rodičkou, chápe fyziologii porodu i emocionální potřeby rodičky. Dula zná rodičku i její přání a představy týkající se porodu. Pomáhá ženě, která si to přeje, po celou dobu porodu a určitý čas po narození dítěte 🙂
Dulu jsem mela a jsem s ni v kontaktu i ted. Je to byvala porodni asistentka s patricnym vzdelanim, co dela skupinove i soukrome predporodni kurzy, vede predporodni i poporodni cviceni. V sestinedeli navstevuje rodicku doma, poradi s kojenim, zkontroluje mimcu pupik, mamine treba jizvu po cisari. Pokud ma matka jeste nejake dotazy a pochybnosti, dula vse vysvetli a spolu to rozeberou. Dula treba ukazuje, jak koupat, jak nosit, jak uvazat satek nebo nositko atd. V soucasnosti se s ni radim o prikrmech, ockovanich atd. Neni to sci-fi, takhle to funguje u mne 🙂
Dulu jsem mela taky pred i po porodu a muzu rict,ze me hodne pomohla a poradila,pak k nam chodila domu a kontrolovla prcka a i me a muzu jen doporucit...jsem s ni v kontaktu do ted a kdyz neco nevim,tak volam ji a ona me radi,takze Dula je super vec....kdybych mela jeste dalsi mimi tak jdu do ni znova 😵 presne jak pise mmmk...
Tuhle "pomocnici" jsme dosti studovala když jsem volila nemocnici a někoho kdo by mi mohl pomoci v době "nejtěžší"
Dula je člověk,který je svámi po celou dobu dorodu,..nebývá však zdravotník nýbrž ta psychická podpora a pomoc,většinu tuhle práci dělají mnohonásobné maminky s vlastními zkušenostmi!Plata jsem se na dulu odborníků a ty jí na svém pracovišti neradi vidí,..protože se stává že jim zasahuje do zdravotnictví a né jen do samotné psych. podpory matky.Slyšela jsem dokonce že se stalo že dula chtěla rodit za každou cenu přirozeně ač to ze zdravotního hlediska matky a dítěte nebylo možné.Naopak jsem slyšela porod s dulou vychvalovaný a prý nenahraditelný.Problém je prý pak v tom komu při konci budete důvěřovat.....jestli své dule,..která za vámi může docházet domů již od začátku těhotenství nebo odborníkům!!!!!!!!!!!!! 😉
Není nevšední. Já jsem dulu zažila v předporodním kurzu. Já bych řekla, že je to průvodce těhotenstvím a porodem.
Není to zdravotník většinou, takže má na těhotenství a porod jiný pohled. Je to taková novodobá porodní bába 🙂