Co si myslíte o bezobalových prodejnách?

dvorka100
23. lis 2018

V dnešní době plně plastů, které jsou opravdu všude se rozmohlo nakupování bez obalů přímo do svých doz sáčku atd. Mě by zajímalo co si o tom myslíte vy a zda li je tu hodně zájemců o nákup bez obalu

jenny91
23. lis 2018

@dvorka100 Já se rozhodně hlásím. Co vidím ve svém okolí (možná je to tím, že bydlím na vesnici a nakupovat jezdíme do menšího města), tak jsme absolutní výjimka. Osobně se ale snažím obaly maximálně omezovat. Svoje pohodlí jsem ochotná obětovat každopádně (ve smyslu, že si nosím co vlastní nádoby/síťky, kafe v kelímku už bych si nedala atd.), co se týká omezování produktů, taky se pokouším, ale tam už bohužel ne tak precizně (jogurt si nekoupím, olej hold potřebujem, špagety bez pytlíku taky neseženu...)

bylinka36
23. lis 2018

Za me super vec, u nas je jedna skvela prodejna a rada tam obcas zajdu na neco dobreho. Bohuzel ceny jsou tam nekde jinde, tak to pro me neni na bezne nakupovani, to bychom se nevlezli do rozpoctu...

lachtanice86
23. lis 2018

Super. Nakupuji tam. Ale čekáme přírůstek tak to ž důvodu financí asi budu muset omezit

dvorka100
autor
23. lis 2018

@jenny91 super, poslední dobou jsem zjistila že toho odpadu vyprodukujeme strašně moc hlavně když jde na nákup manžel to je vůbec děs. Je škoda že na menších městech jsou možnosti nakupovat bez obalů omezené

dvorka100
autor
23. lis 2018

@lachtanice86 u nás možnost nákupu bez obalů je cca 20 km daleko, myslíte že jsou potraviny o tolik dražší, že by se to nedalo z rodinného rozpočtu zvladnout?

jenny91
23. lis 2018

@dvorka100 Přesně tak, a mám často dojem, že lidi to tu ani neřeší tolik jako ve větších městech. (Vídám třeba běžně nákup, kde je jedno rajče, jedna mrkev a jedna cibule každé ve zvláštním sáčku...) Manžel je naštěstí v tomhle ještě svědomitější než já. (Inspirujeme se tak navzájem - on zase kvůli mě výrazně omezil živočišné produkty.) Jsem ale ráda, kolik toho i tak člověk může omezit, když se snaží a nevadí mu, že to třeba bude o trochu složitější. (Kosmetika, látkové pleny místo jednorázových, menstruační pomůcky na více použití...)

fatal_error
23. lis 2018

@dvorka100 ono je to ale fakt predrazeny. v beznym obchode koupim 500gr testovin za 20, v bezobalovym za 50 a tak dale. myslenka je to krasna, ale ceny neprimerene vysoky.

dvorka100
autor
23. lis 2018

@fatal_error ono to asi dělá taky to, že všechny tyto obchody se snaží mít Bio a takové ty lepší produkty a nemyslí na to, že by lidem stačila standardní kvalita za normální cenu

dvorka100
autor
23. lis 2018

@jenny91 tak to je úžasné že na vás manžel takto dá, asi mu to dám přečíst, že jsou chlapi kteří to taky zvládají a nepotřebuji na každých 10 rohlíku nový sáček 🙂

sudylichozrout
23. lis 2018

@fatal_error testoviny za 20 korun, pokud nejsou v megaakci, jsou vetsinou nepozivatelny blaf. Pade neni na testoviny moc.

sudylichozrout
23. lis 2018

Osobne v techto kseftech nenakupuju, trochu me v nich desi hygiena, zejmena spory plisni.

dvorka100
autor
23. lis 2018

@sudylichozrout proč zrovna plíseň?

jenny91
23. lis 2018

Co se týká cenových rozdílů, kamarádka nedávno zveřejnila na svém blogu dost podrobný soupis, koho by to zajímalo: http://sp-a-ce.com/2018/06/je-zero-waste-pro-bo...

jenny91
23. lis 2018

@dvorka100 No u nás bych za sáček dostala hubováno já ještě víc, než kdyby ho přinesl on 🙂 Ale líbí se mi, že se takhle vzájemně inspirujeme. Co bych si třeba dřív ještě koupila, od toho mě on odradil a naopak.

lachtanice86
23. lis 2018

@dvorka100 tak třeba 270g tvarohu za 40,- kč nebo kilo těstovin za 98,- kc, rýže 100g za 12,- kč, k tomu mám speciální stravu a manželovi dělám do práce 3jidla na den a večeři teplou. Vím kolik to stojí a vím o kolik spadne náš příjem kvůli m3mu rodičáku. A nevím o kolik se zvýší náklady na mesic kvuli mimču. Takže zatím matematika u které mám neznámou

dvorka100
autor
23. lis 2018

@lachtanice86 ale zase člověk ví že platí za určitou kvalitu, ale když na to není nedá se nic dělat

vendelinka08
23. lis 2018

U nas takovy obchod neni a myslim ze ani nebude...a nemelo by to byt tedy levnejsi kdyz je to bez obalu? Za obal se prece plati ne? Takze bych predpokladala..ze pokud chteji podporit prodej bez obalu...podpori to i cenou. Dle meho by to melo byt levnejsi...ale jak rikam ....jeste jsem na tento typ obchodu nenarazila...

vendelinka08
23. lis 2018

@dvorka100 a jak vis..jaka je to kvalita?

lachtanice86
23. lis 2018

@dvorka100 kvalitu dokážu najít i na farmářských trzích a cena bude nižší než v tomto obchodě

lachtanice86
23. lis 2018

@vendelinka08 jenže v těchto obchodech je naprostá většina zboží v bio kvalitě a cena je tedy několikrát vyšší, cena obalu je zanedbatelná

makronka222
23. lis 2018

Super napad, ale na me drahe. Nemela bych co jist pul mesice. Nosim si do obchodu svoji latkovou tasku na ovo, zeleninu. Vse zvlast navazim a na tasku nalepim stitky, nebo si nosim svoje sitovky na tyhle potraviny. Zbytek tridim.

janaelia
23. lis 2018

@dvorka100 Já jsem rozhodně pro snížení a co největší omezení plastových obalů. Na většině bych je úplně zrušila. Strašně mě rozčilují lidi, kteří si cpou něco co je v plastovém obalu ještě do sáčku, já tomu prostě nerozumím. Vidím to dnes a denně. Nakupuji často na farmářských trzích, u řezníků, používám látkové tašky, sáčky vůbec, ušila jsem si i pytlíky na ovoce a zeleninu.

sudylichozrout
24. lis 2018

@janaelia tak maso, i kdyz je treba zabalene ve folii na tacku, do sacku dam. Fakt nechci mit zadelanou tasku. To same treba plati o obyc horcici v kalisku. Ekologicky vzato je spotreba vody a saponatu na vyprani horcice, rozkydle po celem baglu, vyssi nez skodlivost mikrotenu, ktery konci v recyklu.

xxx3d
24. lis 2018

@dvorka100 neprožívám to.
Beru to jako něco, co vyletí jako nová dieta a až potom později se uvidí, jestli to bude jepičí dráha, nebo ne.
Hlavně jsem alergická na slovo neziskovka v celkovém kontextu bezobalového prodeje potravin.
Já si třeba pamatuju, když vyběhlo bezobalové nakupování převážně drogistických věcí do vlastních nádob, někde se to udrželo dodnes, většina obchodníků zavřela krám, nicméně hlavním trhákem byla cena, což se u bezobalovém zboží říct nedá.
Někdo může říct, že se bezobalové zboží prodává v bio kvalitě, ve špičkové kvalitě, atp. OK, ale nemělo by to být samozřejmostí, myslím v obecnosti, suma sumárum prostě.
Takže co je na bezobalu tak drahé? Dobrý pocit, že přispěji k "záchraně" planety?

jenny91
24. lis 2018

@sudylichozrout Ono pokud se ti to maso či hořčice v tom sáčku rozpatlá, tak už se ten sáček pak nezrecykluje. (Když ho špinavý hodíš do plastů, tak naopak spíš ještě umatlá další plasty, které pak kvůli tomu půjdou do směsi.) Já to třeba dělám tak, že jídlo skládám do tašku/báglu opatrně. Nikdy se mi takhle nic nerozpatlalo.

jenny91
24. lis 2018

@vendelinka08 Výše jsem posílala odkaz: http://sp-a-ce.com/2018/06/je-zero-waste-pro-bo... K té ceně se tam vyjadřuje někdo z bezobalových potravin v komentářích.

fatal_error
24. lis 2018

@dvorka100
@sudylichozrout takhle, jak pisu, myslenka je skvela, rada je cas od casu podporim, ale na bezny nakup to proste neni, zvlast na rodicaku. jinak ja kupuju celozrnny spagety v lidlu nebo semolinovy vretena tamtez a nepozivatelny blaf to fakt neni.

soleilll
24. lis 2018

Mně teda odrazuje kromě cen i skladování - v otevřených pytlích a bednách 24 h denně, padá tam prach a kdoví co... Myšlenka docela dobrá, ale provedení slabé.

sudylichozrout
24. lis 2018

@fatal_error lidl je snad jedinej kseft, kde se da obcas sehnat i slusny jidli za par korun. Pro ostatni kramy plati vyse napsane. Testoviny za dvacku maji priserne.

sudylichozrout
24. lis 2018

@jenny91 vidis, ja i kdyz skladam opatrne, k nehode obcas dojde.
Ja ti nevim, cely tenhle koncept mi prijde trochu jako potemkinada. Zbozi sem leti/pluje v obalech (pytlich) pres pul planety, uhlikova stopa jak krava a tady se to vybali, zabali do libiveho bioeko marketingoveho kabatku a hipster Prazandy nakupuji a maji pocit, jak ekologicke jsou. To, ze na sobe maji triko z HM, site v Bangladesi, foti selficka mobily, jejichz vyroba je i kvuli drahym kovum v cipech extremne neekologicka, letaji na romanticke dovolene do Parize a jezdi autem na nakupy do Alberta, samozrejme neresi.
Rada nakupuju primo od farmaru, recykluju jako vztekla, kdyz jsem mela zahradu, vypestovala jsem si, co slo... Ale jsem schopna rozeznat kseft s promakanym PR od veci, ktere maji opravdu smysl.