Co s velikonočníma čokoládkama, co děti dostanou ?

95newmommy2020
10. dub 2020

Ahojky holky,
Zajímá mě, co děláte s tím, když vašemu dítěti dávají ostatní, příbuzní, lidi kolem apod. čokoládky a kolikrát nekvalitní “dobrůtky” . Například při příležitosti Velikonoc, Mikuláše apod.
Nejedna se sice o moje dítě, ale švagrová teď v podstatě zakázala dávat něco takového jejímu synovi. Je mu 10 a je obézní. Nicméně stejně se s tím tak nějak potýká. Ona nechce, aby to dostával prave i proto, aby mu to pak nemusela sebrat. A fakt neví, jak tenhle nešvar lidi zastavit nebo co s tím dělat, aby prcek neměl pocit, že se mu něco bere. (Vysvětlit mu, že jde o jeho zdraví sice lze, ale chutě jsou chutě) . Sice teď z ohledem na koronu toho bude míň, ale jde spíše o obecné řešení. Děkuji všem za odpovědi, jak tohle řešíte. Já i když se nad tím zamyslim, fakt nevím, jak to vyřešit ke spokojenosti všech stran.

eithelwing
10. dub 2020

Tak bylo by fajn, aby to v případě obézního dítěte okolí respektovalo. Minimálně rodina by to opravdu měla pochopit, jde o jeho zdraví!
Dceři budou tři roky, letos toho moc nedostane vzhledem k situaci.
Minulý rok už byla na koledě, no, dostala sladkostí až běda. Naštěstí byla ve věku, kdy jsme část sbalili a něco nechali a pomalu přidělovali. Ona je tedy od mala naučená, že sladkost ano, ale nemůže toho být hodně - kazí to zoubky, bolí bříško. Ve výsledku mi to přijde takto nejlepší, když dostane sladkostí víc, tak prostě přidělujeme a ví, že to nemůže sníst vše najednou. Ale nemá žádný zdravotní problém.

drakenn
10. dub 2020

My tohle vyřešili prosbou o nošení ovoce a zeleniny místo sladkostí. Rodina to respektuje.

95newmommy2020
autor
10. dub 2020

@eithelwing To je hezky naucena a navíc hned odmala. ❤️

95newmommy2020
autor
10. dub 2020

@drakenn tak to je dobrý nápad. A děti do berou dobře? Nejsou třeba zklamane, ze nedostaly něco sladkého?

martiniquest
10. dub 2020

Ty sladkosti, co neprojdou mym sitem, davam do tasky a povesim z boku na popelnici. Lidi bez domova si je moc radi vezmou

areh
10. dub 2020

Na Mikuláše jsem to dala do krabice a davam postupně, třeba za odměnu. Učíme na nočník a pod. Něco sním sama 😁 od Mikuláše ještě něco málo má...
Teď toho taky moc nedostane, spíš oříšky, sušené ovoce a pod.
Pokud tam bude něco, co mu dávat nechci, tak to prostě schovám. Ale synovi je 2 a půl, tak se to ještě dá...

klea81
10. dub 2020

Když byly děti menší, ty největší svinstva jsem vyhodila 😉

95newmommy2020
autor
10. dub 2020

@klea81 a děti to viděly nebo to bylo nějak natajňáka?

martt
10. dub 2020

@95newmommy2020 Mám 8 a 4 roky syny. Sladký dávám od začátku jen na příděl. Třeba jeden den dostanou za odměnu čokoládu a další dva dny nic. Rodinu už mám naučenou, že jim dávají sušené ovoce mrazem, čerstvé ovoce apod. Co dostali třeba vloni od cizích. Tak jsem jim to přebrala. Něco schovala a davala postupně. Ostatní třeba čokoládové zajíce a podobně jsem pak třeba na krajela nebo nastrouhala do buchty.

drakenn
10. dub 2020

@95newmommy2020 nemám pocit, že by byli zklamaní. Něco malého sladkého ve výslužce mají, ale opravdu převažuje ovoce a zelenina.
Babička a děda jsou zvyklí nosit jablíčka, jahody, hroznové víno, hrušky a ze zeleniny okurky, papriky, cherry rajčátka..dle sezóny, když jdou k nám na běžné návštěvy

jane46
10. dub 2020

Rodine rict co ano/ne. Ze je lepsi jeden Lindt kralik nez sacek smakulad. Ovoce a zeleninu mame doma porad, takze na Mikulase ci Velikonoce dostanou neco jineho, ale ne plnou tasku jak tu casto vidim, ale jednu kvalitni coko a treba hracku. Adventni kalendar si plnim sama. Ucit je se rozdelit s ostatnimi. A u obezniho musi preci rodina drzet basu.
Koledy atd jsou problem... Jeste nemam zkusenost, co vsechno deti pritahnou. Ale dala bych vybrat jednu dobrotu co chce i kdyby to nebylo zrovna super a zbytek vybrala co muze a ostatni vyhodila nebo darovala.

martiina_k
10. dub 2020

Náš prcek je 2r 9m a odmítám mu do tří let dávat sladké. Ač jsem si myslela, že to rodina nepochopí, všichni to respektují a nikdo nám žádné sušenky, čokolády apod. nekupuje. Když něco chtějí dát, dají ovoce, nebo pytlík oříšků apod. A u obézního dítěte fakt nechápu, že mu někdo je schopný dát čokoládu ☹

kacenka115
10. dub 2020

@95newmommy2020 syn teda nedostává od malička, tak mu to nepřijde. Rodinu jsem informovala, že pokud koupí sladkosti, tak to buď nedostane vůbec a nebo na příděl. Takže rodina už poctivě nosí balíčky s ovocem, loni dostal i velikonoční puzzle, na Mikuláše taky. Naštěstí synovi to nevadí, jak to jedem od malinka + mu většina sladkostí ani nechutná, jak na to není zvyklý. Otázka jak to pak budem řešit třeba ve školce...

95newmommy2020
autor
10. dub 2020

@martiina_k tomu hlavně tchyně cpe horem spodem. Navix má v oblibě slevy a nejvíc kupuje v Lidlu a Kauflandu takový ty jejich značky. Ta ho cpe i tajne. Ta má na to názor, ze to “vytáhne”

ivis_b
10. dub 2020

Syn 3,5 roku, doma zadne cokolady, bonbony atd. nikdy nedostal. Rodina je vyskolena, nic takovyho mu nekupuji, dostava ovoce, susene ovoce, orisky, pripadne treba mamka pece na Velikonoce zdravejsi pernicky, mene cukru, bez polevy. Do tri let jsem byla striktni, proste jsem mu to nejak nenapadne vzala a on si na to ani nevzpomenul, pripadne jsem vysvetlila, ze je to nezdrave, zkazi se mu zoubky atd. Od tri let kdyz neco dostane (bohuzel nekteri doktori stale v ordinacich rozdavaji bonbony, nebo i lyzarsti instruktori mu po vyuce lyzovani dali lizatko), tak mu to pokud mozno neberu, vysvetlim, ze si to muze dat, ale ze to neni zdravy a nemuze toho jist moc. Ale ma dobre stravovaci navyky, je vychovany na zelenine, takze kdyz si jednou za mesic da jeden bonbon nebo lizatko, tak uz to neresim, protoze vim, ze po bonbonu si da s chuti mrkev a okurku. Jako rodina pokud by to nechapala, tak bych udelala bugr. Zvlast kdyby byl obezni. Tak to proste zadne vyjimky neexistuji. Promluvila bych s nimi bez pritomnosti ditete a podala to tak, ze pokud s tim neprestanou, tak mu to nekompromisne budu brat s on bude smutny, tak st si rozmysleji, jestli tohle chteji.

martiina_k
10. dub 2020

@ivis_b děláme to úplně stejně. Do tří let striktně bez cukru, potom trošku povolíme, ale nic se nebude přehánět. U doktorů nebo i v obchodě a na různých akcích se nás vždycky nenápadně zeptali, zda mu můžou dát bonbon, když jsme řekli že ne, tak to ani nevytahovali.

miba10
10. dub 2020

@95newmommy2020 u nás se místo sladkostí dává maso 😂šunka, klobásy atd. Dcera mi sladkosti nechce. Ve 2,5 letech neměla ještě ani sušenku. Ne že bych jí ji nedala, ale nechce ji. Ze sladkého má max mazané, vanocku nebo strudlik od Kubika. Jinak jde po mase 😂 syn bude to samé. Ten ani kaši nechce. Ale stačí zamavat suncickou..... 😂

veruuu_kubesovic
10. dub 2020

Tak na Mikuláše chystám balíčky já, stejně tak se mě moje mamka se ptá co 2letý syn jí a to jak k Mikuláši tak i na Velikonoce - zatím dostal ovoce, přesnídávky, Sunar, kukuřičné křupky atd 🙂 a starší dcerka měla u ní od Mikuláše zásobu kindervajíček, nějakou malou hračku a ovoce (jedná se o balíčky, ne hromady zásob...)
A jak řeším sladkosti? prostě jim je nedávám, neřeším starší 5,5letou dcerku, která sem tam nějakou mlsku dostane, ale rozhodně ne denně, stejně když je v obchodě, radši si vybere něco na tvoření a největší radost má právě z těch kindervajíček než z čehokoliv jiného....

sweet81
10. dub 2020

S manželem se vždy o zbytek postaráme😂

magdanaty
10. dub 2020

Chápu, že příbuzní chtějí malého obdarovat, tak co kdyby jim maminka rovnou doporučila nějaké zdravější varianty? někdo to prostě sám nevymysli.. dcera toho dostala šíleně na Mikuláše, celej šuplík v lednici a tři adventní kalendáře.. taky nemám to srdce ji to brát, tak jsem ji to dávala postupně, poslední kalendář dojedla v únoru. A samozřejmě jsem ji bez výčitek s konzumací pimahala;)

hanka_12345
10. dub 2020

Ja.vzdy upozornim-nelupovat kokina. On to jeste neji (3roky) nema o to ani zajem... vsichni cjapou a davaji ovoc.kapsicky, pribinacek, nebo ttreba takovy ty.sýry.ve tvaru tycinky-to zboznuje...dostane tasticku s temato vecma

popelka1984
10. dub 2020

U nás v balíčkách převažují Kinder vajíčka, od babicky dostane třeba 5, pak ode mne atd., různé sladkosti od Milky a Kinder, dohlížím aby to do něj napadalo jak do studny. Dále třeba sušené banány, oříšky a brusinky ale v čokoládě nebo jogurtu, ovšem nekupuji jen tak nějaké sajrajty s tukovou polevou, palmovým tukem a podobně. Já nahradím nějaké sladkosti hračkou. Takové ty obyč vajíčka a zajíce co dostává když koleduje padnou třeba do buchet nebo palačinek.

m.e.l
11. dub 2020

V posledni dobe spise kluci dostavaji do kasicky . .
. tchyni jsem to jeste stale nevysvetlila na 100%, je presvedcena ze kdyz z kazde navstevy neodvezeme neco sladkeho tak kluci trpi. . . No trpim ja, kdyz jednou za pul roku vlezu do skrine a vetsinu vyhazim . . . 😤 Kluci moc po tom sladkem uz nejdou. Ke vsemu cpat sladkym dite, ktere v noci blbe spi je pak utrpeni pro nas. . . Mladsi dava nastesti prednost ovoci a kdyz nevidi jist sladke nas tak je to nenapadne vyzadovat. Jedina nerest je 1 piskot kazdemu nez se jdou myt. . . a v lete zmrzlina. Pak samozrejme dost casto pecu, takze si myslim ze neni potreba je jeste docpavat cokoladou . . . no spise tukem s cukrem. 🤔

petradova
11. dub 2020

@ivis_b proč jsi až tak extrémně striktní,co se týče sladkostí?

ivis_b
12. dub 2020

@petradova Nevidím důvod cpát tříleté dítě kinder vejcem. Ty jo?

hanka_12345
Autor odpověď smazal
Zobraz
petradova
13. dub 2020

@ivis_b tak je to o množství...Jen mi to prijde zbytečně prisne.Ani si nemyslim,ze tim v budoucnu něčemu zabranis..Az bude mit nekdo ze tridy ve skole narozeniny a nabídne svym spoluzakum bonbon,to si tve dite OPRAVDU nebude moci (dejme tomu jako jediné)vzit ?Odrikaneho chleba nejvetsi krajic!Jinak o te nutnosti...”nutnost cpát” dítěti sladkost to rozhodne neni..spis mala radost ze života😉.Taky nejim cokoladu denne,ale kousek si pro potěšení dám,a o tom to je,ne?Raduj se taky trochu..☺️

te_reza
13. dub 2020

To hnusný sní chlap nebo to vyhodím a zbytek si sežeru sama 😂

kacenka115
13. dub 2020

@petradova Pro takto malé děti je to dost nevhodná potravina. Neexistuje racionální důvod, pro to aby hlavně malé děti dostávaly sladkosti. Obzvláště když se děti stejnou mírou radují i z ovoce nebo zeleniny. Syn měl do 2 let stravu naprosto bez cukru,pak hlavně kvůli nedostatečné podpoře manžela jsem trochu povolila. Takže sem tam buchta, jedna Bebe sušenka, když vidí jinde může ochutnat malinký kousek (tak šestinu dílku) čokolády, bonbon (ty mu ani nechutnají), v létě místo zmrzliny sorbet. A fakt mu nic nechybí. Radostí v životě má dost. ;) + když vidím ty šíleně buclaté děti, i roční, žmoulat tatranku, tak mi je z toho smutno. Třeba z toho vyrostou, ale třeba taky ne...

martiina_k
13. dub 2020

@petradova náš třeba taky nedostává čokolády ani sušenky. Je mu 2r 9m a do tří let to chci udržet. Jsem přesvědčená, že do tří let (resp. prvních 1000 dní života) se zakládá na celoživotní metabolismus a já chci pro prcka nastavit ten nejlepší vklad do života. Nikoho o tom ale nepřesvědčuju, ať si každý dělá co chce. Po třetím roce povolím, není to tak, že by si nesměl potom vzít, jak píšeš. A myslím, že radostí má v životě dost 🙂 na čokoládě jeho život opravdu postavený není.