Ahoj. Co a kam s nevhodnymi darky prosim? Pro dospele (peny do koupele,bomby,soli -nemame vanu, pletova kosmetika, tuha mydla). Pokazde dostanu od rodiny hromadu kosmetiky,ktere nepouzivam. Pokazde podekuji,ale upozornim,ze se jen sprchujem takze peny,soli, bomby nevyuziju. Rodina vi,ze pouzivam leta kosmetiku jedne znacky,je prirodni bez cehokoli navic,plet mam velmi problematickou a tohle mi proste sedi a nechci nic jineho zkouset a riskovat prusvih. Jenze szejne dostanu hromadu kremu balea,3 kremy na ruce,ktere nepouzivam,peny,soli. Nevim co s.tim? Neco poslu dal,ale fakt dostanu pokazde krabici prpduktu. Kremy se snazim aspon vypatlat na telo,ale.se zbytkem nevim.
Tuhá mýdla dávám do prádla. Říct důrazněji předem, že žádné mýdlo, sůl, pěnu do koupele nechceš a že používáš jen značku xy a třeba říct, co místo toho chceš.
Řekla bych slušně dopředu, že nic takového nechci a nemám pro to využití. Kdybych i přesto dostala, darovala bych je někam do azylového domu pro maminky s dětmi nebo do domova pro seniory.
Do tomboly na ples. Nafotit na bazar "za odvoz". Jestli jsi z města, některé věci se dají i třeba postavit na popelnici a někdo si je vezme. Nebo do nějaké charity. Tuhé mýdlo se využije jako vůně do skříně. Nejvíc mě sejří ty krámy, které se ani nedají poslat dál. 🙈
Prodat, nebo darovat.
Já to nosila do prace (dělala sem v domově důchodců), babičky pak byly za mýdla apod rády :D jinak bych to klidně hodila na bazar za odvoz nebo něco na zub. Nebo to třeba nabidnout kamarádkám.
Mně podobné dárky, pokud dotyčný ví o tom, že vanu nemáte, evokují ty dárky "putovní" - nevím, co dát, nechce se mi přemýšlet, tak kouknu do skříně, zda tu nemám nějakou zbytnou blbost, kterou bych mohla střelit. V opačném případě, pokud to dotyčný fakt koupil (evidentně bez přemýšlení) by mi bylo líto vyhozených peněz. Tuhá mýdla, jak je psáno výše, lze použít jako voňku do skříně. Ostatní pokud nechceš přímo vyhodit, tak skuz swapnout za něco jiného na nějaké FB skupině (nebo prostě nabídnout zdarma za odnos).
Já takhle skoro pravidelně dostávám od tchyně šampony nebo krémy z Oriflame (tu značku sama občas používám, spíš dekoratovní kosmetika jako řasenka, ale fakt ne produkty na suchou pleť a extra suché vlasy, to má ona sama). Tak jsem ty věci odvezla k nim na chatu a nechala je tam. Ona si už časem nebude pamatovat,že je dala mně jako dárek.
Podobné dárky vždycky nabídnu na regionální swapovací skupině na Facebooku. Vyměním za nějakou dobrou kávu, nebo prostě něco, co mi udělá radost... vždycky se to udá, zvlášť takové ty balíčky a podobně. Před Vánoci ještě líp 😀 Snažím se předem upozorňovat, že víc oceníme jedlé balíčky nebo třeba kytku, ale chápu, že někteří si to prostě nepamatují... nebo tchýně mi dává věci, co sama někde dostane. Od té dostávám zvlášť svíčky, ty krémy na ruce a prošlé oříšky a čaje... učitelka, no 🙂
Tuhá mýdla strkam do skříní mezi prádlo, hezky pak voní... A co se mi přes rok nahromadí, tak pak dám do nějakých vánočních sbírek, na charitu pro azylovy dům a podobně, co se zrovna v okolí naskytne...
Kolegynim do prace nebo na charitu.
nevyhazujto.cz. Tam uz jsem udala nekolik krabic nepotrebne kosmetiky, kterou nevyuziju a doma se nashromazdila 😀 i vselijake jine kramy... vetsinou je zajemce do par minut.
Ja spis bojuju s tim, ze clovek co mi to dal me asi opravdu chtel potesit a i kdyz se netrefil, je mi lito tech penez a usili, je mi pak blby se toho hned zbavit...
@lobella já bych také darovala starouškum do domovů důchodců, penzionů a kdyby brali v nemocnicích, tak i tam... častokrát stáří lidé nikoho nemají nebo maji, ale ti na ně zapomínají, a i takovýto dárek by jim udělal radost 🙂. Na Vánoce je akce Ježíškova vnoučata, co třeba zkusit tam?
V práci máme místo (na chodbě u jídelny, kde projde nejvíc lidí), kam dáváme přesně takovéhle věci: "volně k rozebrání". Běžně tam lidi nechají celou krabici vyřazených věcí. A rozebrané to bývá v řádu hodin, nejdéle pár dní.
Dala bych na swap za něco co máš ráda. Nebo pak před Vánoci do Krabice od bot, dárky seniorům atp. Jinak já nemám moc dobrou zkušenost s upozorňováním rodiny, že bych ocenila něco jiného. Zvlášť u těch starších jsem většinou za nevděčnou. Tak než spory raději řeším pak swap nebo podaruji někoho dalšího.
Daruj to potrebnym
@lobella já už jsem letos v lednu dávala kosmetiku do swapovaci skupinky na netu, látkové věci jako chňapky apod.šlo na charitu, případně nosím známým. No a hlavně se snažím postupně všechny informovat... Takže už jsem odbourala alkohol, voňavky pro manžela ( v létě jsem jich 5 nesla známým) a letos aktuálně prosím všechny o NE šampony, tak snad se jednou dopracujeme 😅🤦.
@pratensis to je super nápad!
@lobellakdyž jsme ještě bydleli v paneláku, tak ve společných prostorách měli podobné odkládací místo jako @pratensis - knížky, kytky, nádobí... Myslím, že kosmetika by zmizela hned 😉
Jinak nám už se většinu takových nevhodných/pro nás nevyužitelných dárků podařilo odbourat, ale když už náhodou něco, tak to daruji dál (ne jako dárek, ale prostě nabídnu třeba kamarádce, jestli by to nevyužila).
@lobella Nedá se zkusit jednak výrazněji upozornit, že to či ono opravdu nevyužiješ a případně předem říct, co by se ti hodilo a tím se podobným dárkům vyhnout? Mně přijde šílené, že opakovaně dostaneš něco, co všichni ví, že to nepoužiješ.
Co to pak nějak "udávat" po rodině, aby fakt viděli, že je ti to k ničemu?
Takove veci swapuju na mistni fb skupine
@lobella třeba sem:
https://nasregion.cz/pro-lidi-v-nouzi-se-v-mlad...