Holky co je zdravějsí četla sjem někde, že máslo. Ale nekdo říká že Flora apod. děkuji
Podle mě máslo, taky mi více chutná.
Rozhodně máslo (a taky o moc líp chutná 😉 )
Používáme doma obojí..ale jsou jídla,které si s umělou Ramou nedokážu představit...Jako třeba chleba s marmeládou,nebo chleba s ředkvičkama....tam jedině máslo🙂))
Takže u nás taky vyhrává máslo,myslím,že je lepší🙂
rozhodně máslo, ještě koukám aby nebylo říznutý, můj mlsný jazyk to neomylně pozná...podle mě jsou ramy a spol umělý srágory a moc zdravý nejsou, to už si radši nenamažu nic, nebo použiju třeba lehký sýr nebo tvaroh.
na vaření a pečení taky radši máslo
Jiste ze maslo 🙂 Ale vseho s mirou, to ze je "zdravejsi" neznamena ze je zdrave! Margarina ma ale misto v receptech na nektera testa jako napr. listove, lepe se s ni tvori vrstvy. Margarina byla puvodne urcena prave jen k peceni. Na chlebu ci v br.kasi si margarinu nedokazu predstavit, a uz ani nevim kdy jsem ji naposledy, pokud vubec, kupovala.
ha někde jsem četla že margarínům chybí pouze jediná molekula na to, aby to byl plast......
za války se margaríny užívaly hodně...nebylo nic jiného......
hlavne to nejde jen takhle delit.. je velky rozdil maslo x margarin x kvalitni rostlinny tuk.. cpat se porad jen zivocisnym maslem s 82% tuku pro lidsky organismus zrovna zdrave neni...
mel by byt tusim pomer 40% zivocisne a 60% kvalitni rostlinne tuky..
holky ale to čemu se říká "máslo" v obchodě není čístý živočišný tuk ... uvadějí tam procenta TUKU, ale už nepíšou jakého. Je to klasika jako s mlékem - odstředí se tuk a pak se to dolévá normálně rostliným tukem .. brrr 🤐
my kupujem Irské máslo - je dražší, ale je to opravdu máslo, takové jaké znám z venkova. Dá se krásně roztírat i když se vytáhne z ledničky a nechá jen chvililinku povolit. No a místo margarinu máme Lupark - slané máslo, kde je živočišné máslo a margarin.
Myslím si, že EU i jiné orgány mají pohlídané, co se může a nemůže jmenovat máslo - to, co má tento název, by měl být sktečně čistý mléčný tuk, a ta nejrůznější máslíčka a raníčka (či jak se všechny ty směsky jmenují) jsou směsový tuk.
za mě máslo - kupuju si buď irské nebo francouzské s mořskou solí 🙂
máslo
Tak margarin ne, ale kvalitní rostlinný tuk ano. Ono máslo, jakožto živočišná složka taky nemusí být zrovna ok!
My se doma přeučili na rostlinné tuky - kvůli dcerčino alergii na mléko....chuťově sice máslo nenahradí, ale dají se najít i takové margaríny, které jsou opravdu kvalitní...
jinak o tom co je zdravější se dá vcelku polemizovat - z farmakologie ze školy mi utkvělo, že máslo je svým složením pro tělo dospělého člověka snad ten nejhorší tuk. A kupodivu pomalu nejlepší je sádlo. 😀
my používáme jen kvalitní rostlinné tuky. Nejíme mléčné výrobky už skoro rok. Nemyslím si, že jsou zdravé 😢
...když už, tak kvalitní máslo........natírat si chleba "plastem" se mi opravdu nechce....
ať se mi to líbí nebo ne,tak u nás prostě lednicí prosviští vše-od másla,sádla až po Perlu,rostlinné kupujeme hlavně velkým dětem na svačinu-dá se mazat hned po vytažení z lednice,a když dostanou nenadálý ,,hlad,,tak je to pro některé jediné přijatelné,prostě už mě nebaví poslouchat poznámky typu-máslo se nedá namazat,sádlo mi nechutná,a tohle máslo nechci-tak jsem to vyřešila takto a mám klid,ale sama za sebe tvrdím,že klasické máslo a sádlo jsou nejlepší,rostlinné a polorostlinné jsou plné emulgátorů a já nevím čeho ještě a co to dělá s našimi žaludky nechci radši vědět,a olej je to samé-stačí se podívat kolikrát v zimě v obchodě když se zadaří a mají tam lahve co prošly mrazem,jak jsou zahuštěné
Ahoj holky,
kupodivu úplně nejzdravější je ale sádlo. Nedovedu si teda představit, že bych si denně mazala na chleba sádlo, to ne. Ale sádlo doma máme, kupuju máslo i margariny. Ale oboje používám s mírou. Nedovedu si představit, že si k snídani uděláme kakao a k tomu pečivo s margarinem. To rozhodně ne. A když použiju na pečivo margarin, tak my tomu říkáme, že jen zamažeme dirky (u chleba) a položím třeba plátek tvrdého sýra. U nás doma má všechno své místo. A když olej, tak nejlepší, co se týká složení, je vždycky jednosložkový olej a kdo by to byl řekl, je to olej řepkový.
A co odborník, to názor. Co člověk, to názor.
No já zrovna hledám informace, co dávat prckovi na chleba... Vždy jsem si myslela, že lepší je máslo, že margarín je plast, ale našla jsem tenhle článek http://www.istob.cz/index.php?option=com_conten... a asi to nebude tak černobílé... Vy kdo používáte kvalitní rostlinné tuky - který margarín je podle vás kvalitní? Díky moc
u nás se používá máslo...jen teda na vaření na pečivo jsou u nás taveňáky a lučiny popřípadně marmeláda/med
Já jsem pro pravé máslo, margaríny jsou průmyslové umělotiny a vychvalují je hlavně jejich výrobci. 🙂