Co dělat s pračkou, když prádlo nevoní?

mamiiinka
9. dub 2015

Přestože používám kvalitní prací prášek i aviváž,tak mi prádlo nevoní. pociťuji tu změnu asi od doby co sme se přestěhovali. Může to být jinou vodou? Taky se mi prádlo začalo jakoby chlupatit, je možné že jsem vyprala i kapesník, ale to bude tak měsíc zpátky. Co s tím?děkuji🙂

sim007
9. dub 2015

@mamiiinka vycistit filtr......jednu pracku na prazdno s octem treba....

anjelita
9. dub 2015

To bude zaneseny mazem. Nejlepsi je na to ocet a jedla soda. Nebo se taky prodavaji primo prostredky na cisteni pracky.

ipkh
9. dub 2015

@mamiiinka ja mam taky nekdy pocit, ze to neni ono. Kvalitni praci gel, avivaz a nic...
Vycistila jsem rucne a nekolikrat vsechny gumy, zahyby, filtry, pouzila cistic pracek, pak i 30 dkg kys.citronove, ale stejnak to porad neni ono...
Nechavam ji po pouziti otevrenou, otviram i suplik na prasek...
Zkusim jeste ten ocet, ale uz jsem uvazovala o koupeni nove...

jitavrtule
9. dub 2015

ono bavlněné prádlo s vyšší gramáží má občas tendenci natáhnout pachy z pračky - takže i když vyčistíte pračku (filtr +ocet), tak prádlo si bude dál smrdět. Nám pomáhá čas od času čistě bavlněné věci (trenky, trika) taky vyprat s dávkou octa (normálně dvě decky do bubnu).

kattyd
9. dub 2015

me také jednu dobu pradlo smrdelo, pomohlo 1 prani naprázdno, na vysokou teplotu s octem. Od te doby davam občas cistic pracky z DM nebo ten ocet a vse je ok.

kocour1
9. dub 2015

Také mám pocit, že mi prádlo nevoní tak, jako např. mojí mámě...a to si pořád kupuji ty samé aviváže jako ona a i prášky🙂...tak to asi bude ono...pustím ji na prázdno a přidám ten ocet a uvidíme, zda to pomůže. Je pravda, že jsem ji ještě nikdy nečistila🙂

ipkh
9. dub 2015

Ja jsem ji cistila nekolikrat, kyselinou citr., tim pripravkem z DM...
Nejvic mi smrdi pradlo kde je nasity pruh gumy - na trenkach (ale vyprane jsou dobre 🙂 )

jitavrtule
9. dub 2015

@ipkh a na to ten ocet do praní právě pomůže. u nás taky nejvíc (tj. čas od času) zasmrádají trencle a pak bavlněná pracovní trika .

kamilka007
9. dub 2015

@mamiiinka Kdyz zacne nase pracka smrdet, natvrdo do zasobniku naliju dva uzavery Sava a pustim dlouhy cyklus na 90•C. Ocet jde pry taky, ale dulezita je hlavne ta vysoka teplota.

mafeska
10. dub 2015

@kamilka007 savo jo? jaký tam liješ? Já jednou prolila pračku octem, zapla na 95 a rozsvítily se mi všechny možný kontrolky takže se jí od tý doby bojím nějak čistit, je jí 7 let.. Peru ale dost často na nízké teploty takže vyčistit by potřebovala, kvůli mému dobrému pocitu hlavně.

ipkh
10. dub 2015

@jitavrtule Díky, zítra vyzkouším 😉

jitavrtule
10. dub 2015

@kamilka007 hele já bych asi úplně nesouhlasila, že zásadní je ta vysoká teplota. Resp. ono záleží, co je za problém a proč se čistí. Tam, kde je tvrdší voda, je zásadní právě kyselost octa nebo kys. citronové při tom čištění. Klasické Savo, na bázi chloru, vodní kámen a usazený minerály nerozpustí. Ono dobře desinfikuje a odstraní kousky měkké špíny a případný plísně, to jo, ale ocet rozpustí i ty minerální blevajsy co jsou nalepený v hadicích a trubkách a na bubnu.
@mafeska když ocet do pračky, tak to chce buď dát do bubnu v tý zavřený piksle na gel (dávám já) nebo nalít tím šuplíčkem na prášek až když se napustí voda. Když se to chrstne přímo do bubnu jen tak, tak to nic moc neudělá, vzhledem k tomu, že pračka (teda aspoň ta naše) začíná cyklus tím, že se vypustí zbytky z bubnu a pak se teprve napouští čerstvá voda na daný cyklus. Ale každopádně by to nemělo pračce nijak vadit, nesvítily ti kontrolky spíš proto, že to bylo na vyvářku (u nás to taky bliká jak vzteklý na 95 a přitom je to OK)?

mafeska
10. dub 2015

@jitavrtule nene kdysi jsem běžně vyvářela pracovní oblečení příteli (teďka už se pere v práci) a nikdy na mě nic nesvítilo až po tom octování. lila jsme to do bubnu, kdybych to nalila do nějaký nádobky na tekutý prášek bude to strašně bouchat..

jitavrtule
10. dub 2015

@mafeska to jo, bouchá to 🙂

kamilka007
11. dub 2015

@mafeska Klasicky, co s nim treba myju podlahu. No chystam se na to po vikendu, tak jeste rotmyslim i kombinaci s octem, kdyz to tu ctu. Jen aby mi z te pracky pak neco zbylo. 🙂

qz
11. dub 2015

To by me taky zajimalo. A co chlupy, co je rozpusti?

peggy_5
11. dub 2015

@qz Ty chlupy by mě taky zajímaly... musí jich být plná...

zo_ja
12. dub 2015

Vyčistit filtr a pustit ten ocet, soda na max. teplotu a cyklus. Pouštím na 95° s předpírkou atp.
Mně teda osobně ocet smrdí, smrdí mi i aviváže a absolutně nesnesu např. Persil, smrdí mi už krabice, šíleně. (manžel koupil asi v akci, ale je to příšerný, nedá se to ani vyvětrat 2 dny v non-stop větaný místnosti, tak se moc těším, až to doperu. Ještě že se dá občas venku.
Ocet nesnáším, když pak žehlím, je to běs.

Ale tak mě taky napadá, pokud tam byl problém s prázdnou pračkou, vzít starý hadry - co máš - plínky, ručníky, který snesou tu vysokou teplotu a dát tam to, aby buben nebyl prázdnej.

Nebo zkusit třeba mýdlový ořechy s nějakým olejíčkem, jeslti Ti to taky bude smrdět.
Ten olej se dává stejný jako do aromalamp, můžeš ho dát i k pracímu prášku, vybrat si vůni, která Ti vyhovuje, stačí pár kapek.
Dávám jen jako tip pro zjištění příčin. Nakonec ty olejíčky jsou moc fajn, já miluju grep, mandarinku, levanduli. Voní to pak hezky všude okolo.

Dej vědět, co nakonec pomohlo!

jitavrtule
12. dub 2015

mně ocet taky smrdí, šíleně. ale do pračky dávám jablečný a ten mi smrdí podstatně míň než ten klasickej z brambor. z prádla ho už pak necítím, ty dvě decky na X litrů vody do praní zmizí jak nic. Ale prádlo tak hezky čistě voní potom (ne jako po prášku, ale prostě svěže, jako kdyby schlo na sluníčku)

mamiiinka
autor
13. dub 2015

tak to vypadá, že ocet pomohl 🙂 přesto raději pomalu šetříme na novou pračku, kdyby náhodou... :D Děkuji za tipy. 😝

ipkh
13. dub 2015

Vyprano na 95 st., prazdna pracka, pul l obyc.octa... Tak uvidim...
Na novou mam taky zalusk, AEG 7 kg...