Ahoj,omlouvám se za anonym,ale nechci to úplně rozebírat pod svým nickem,i když to není nic choulostivého. Jde o to,že dneska na procházce se synem jsme procházeli kolem mladého páru na lavičce,nebylo jim víc než 18 možná ani to ne. Malý se loudal,takže než jsme kolem nich prošli trvalo to snad 5 minut. Bavili se spolu,zjistila jsem teda že jsou to cizinci. Najednou se holka začala smát,ale vyjekla tak,že jsem se za ní automaticky otočila. A koukám 6e drží mobil nastavený směrem k synovi,chvíli jsem si říkala jestli si ho jako fotí nebo natáčí,no zřejmě fakt jo protože s ním i hýbala směrem kam zrovna malý šel. Nechci bejt za hysterku ale vůbec mi to neudělalo dobře. Nechápu proč si vůbec někdo fotí cizí dítě. Teď zpětné mě hrozně štve,že jsem nic neřekla. Ono to nemělo úplně cenu,asi by mi nerozuměli,kdybych požádala ať to smaže,možná by nechápali a ještě se mi vysmáli. Zřejmě by ani nepochopili proč mě to tak vadí,jsou mladí,asi to nemyslela špatně,ale z druhé strany, mě by ani jako mladý tele nenapadlo fotit si cizí lidi,natož děti. Já nevím,co si o tom myslíte? Je přehnaný to vůbec řešit a pozastavovat se nad tím?
@jjasmina chtěla jsem,fakt se to ve mně pralo,nakonec jsem stáhla ocas,už jen protože jsou to cizinci,řekla jsem si,že mi nebudou rozumět,pošlou mě do háje a já se budu muset odejít s ostudou a "nepořízenou" ... Asi nezbývá než na to zapomenout 😬
A nefotili si spíše selfie? V takovém případě to může vypadat, že je telefon namířený na někoho jiného a u mladého páru je to dost pravděpodobné😊
@lenkajan nene, šlo vidět že míří na malého i se na něj (nebo jemu) smála
Tak nemusíš umět super všechny jazyky, ale takové no foto, please, to rozumí každý. Eventuálně se dá použít překladač, abys tlumočila svůj požadavek.
Ja nevim, jestli by s tim vubec slo neco delat, pokud jste byli na verejnem prostranstvi, ale vadilo by mi to. Sve deti nikde na sitich nevystavuji a treba toho bych se bala.
@levandule_k vidíš tak tohle mě vůbec nenapadlo ,v tu chvíli jsem zapomněla mluvit i český 😏
Reagovala bych, minimálně bych se ozvala a chtěla to vidět. Teď už to nevyřešís no.
KOukali jste někdy na "neváhej a toč!" dost mi to zní, že motivace toho páru byla podobná - prostě jim to přišla zábavná situace, tak si ji chtěli natočit.
Jenže je to vlastně perfektní materiál ně nějakou šikanu anbo tak, takže to video vůbec vzniknout nemělo.
Na druhou stranu si myslím, že "se stalo" a nikde z toho žádný průšvih nebude.
Asi bych jim něco řekla. Záleželo by na mém momentálním rozpoložení. Nicméně pokud jim bylo fakt tak těch 18, tak bych se nijak zvlášť ničeho neobávala. Ti mlaďoši to mají úplně jinak. Žijí strašně vizuálně, spotovitě, exhibičně. Asi je ani nenapadlo, že by vám to mohlo vadit.
Ty jo, dneska asi nějaká móda. Seděla jsem s dcerkou v restauraci a přišla ke mě zřejmě ukrajinka, jestli si může malou pochovat. Říkám, že ne. Odešla. Za 5 minut přišla znovu, jestli si ji může aspoň vyfotit. Zvýšila jsem hlas, že neexistuje a jestli je normální. Ona si zaplatila velké pivo a odešla. Absolutně jsem to nepochopila.
Já dokud se nepotkala s dětmi v blízkém okolí, tak mě ani nenapadlo, že cizí děti se nefotí a že by to někomu mohlo vadit.
Já bych to taky řešila rovnou na místě, i když chápu, že po bitvě každý generál, jak se říká... Třeba bych se taky na nic nezmohla... Každopádně já i když fotím svoje dítě, tak se snažím nefotit cizí děti, fotím ji tehdy, když je sama nebo aspoň když jiné dítě je otočené zády atd... Ne vždycky to jde, ale snažím se a skoro vždycky to jde... Cizí děti samotné by mě ani nenapadlo si fotit nebo točit na video, nechápu nějak proč bych to dělala, ale je možné, že pubertaci, co navíc zatím samozřejmě nemají děti, uvažuji jinak, to je úplně jiný svět 😁
Resila bych to hned, mam i takovou zkusenost, nemluvim teoreticky. Byla jsem s dcerkou v parku a kolem nas se ometal pan s velkym fotakem. Vybaveni tak za 200 tisic a fotil si dceru, jak si hraje. Ani se nezeptal. Tak jsem k nemu sla a ptala se, co to vyvadi. Rikal, ze je fotograf a foti vse, co je krasne. Tak jsem ho donutila ty fotky vsechny smazat a kvacila jsem s dcerkou pryc. Nevim, kdo to byl, ale nastval me strasne.
Stalo se mi to stejne akorat protistrana byli pubertaci na hřišti tak cca 12 let, mirili telefonem na ruzne objekty vc mého syna a smáli se, měli tam tu apku jak pridela objektu na který se zamíří třeba brýle čepici uši apod. Neřešila jsem to jen jsem se na ne výhružne podívala 😂
@merope to vážně?
řekla bych, že záleží na kontextu
v případě parku a smějících se náctiletých bych to asi neřešila, v případě, kdy by si dítě hrálo na hřišti, v parku a někdo se ochomítl s focením - pak ano
stejně jako v restauraci, na zahrádce, v dětském koutku
Řešila bych to hned. Mam nemocné postižené dítě, které často udělalo nebo se ocitlo v situacích, které nebyly zrovna vhodné k focení a přesto se našly hyeny, co si to točily. A to jsem tehdy zasáhla, i když jsem měla taky starostí nad hlavu. Syn mi v metru zkolaboval, vynášela jsem ho z metra z bezvědomí, v křečích, měl status epilepticus, volala jsem sanitku a čekala s ním dole ve vestibulu. No a mezitím kolemjdoucí, místo aby třeba nabídli pomoc, tak si nás točili takže to jsem teda fakt byla sprostá.
@bassetlady Přesně - prostě někdy ve dvaceti jsem věci jako že by se cizí děti fotit neměly, vůbec netušila. Potkala jsem se s tím tuším nějak až kolem třicítky - mám skoro pocit, že možná dokonce až někdy později, když jsem někde chtěla fotit synovce a sestra mě upozorňovala, že mám dát pozor, aby tam nebyly cizí děti. Ale zase to může souviset s tím, že tenkrát byla jiná doba obecně - málokdo měl u sebe foťák, takže skoro každý byl spíše vděčný za nějakou tu fotku (pokud se k němu vůbec nějak dostala - navíc teda v tištěné podobě, digitální foťáky spíše začínaly).
@merope opravdu je jiná doba, dříve se toto neřešilo. Ono tehdy opravdu s tou papirovou fotkou moc dělat nešlo. Pamatuju když jsme na vysoké cca 2003 dělali první pokusy s digitálním foťákem, kamarád u fontány taky fotil cizí děti a nikdo se nad tím nepozastavil. Dneska nemyslitelné.
@lachipie to mi je moc lito. Někteří lidi se chovají jako hyeny 😢
@eviicka Presne tak, ja ked som pred nejakymi 20 rokmi cestovala, tak som vela fotila, aj ludi na ulici a vela deti. Dokonca som mala niektore z tych fotiek na vystavach. Bolo to kedysi uplne ine. Pamatam si, ze na Cypre jedno dieta zbadalo, ze ich fotim, tak este zavolalo dalsie a za chvilu sa za nami tahala cela tlupa deti a vsetky sa chceli fotit. Aj viackrat sa mi niekde nieco take stalo. Dokonca niekedy to videli aj rodicia a este sa na mna usmievali.
Keby niekto fotil mojho maleho, asi by som sa pozerala, kto to je a ako posobi a podla toho by som sa rozhodla. Keby to bol niekto ako ja, tak ho necham 🙂
No me by na tom nejvic vadilo to,pro jaky ucel ty fotky budou pouzity (viz pedofilove) a pak byly i pripady unosu vytipovanych deti,takze urcite bych nebyla v klidu a okamzite by tyhle fotky museli smazat...
Tak já s tím bojuju taky, moje švagrová mi bez zeptání strká na instagram mého syna, chápu, že je teta a vlastní děti, ani rodinu nemá, ale měla by se zeptat a chystám se jí to říct, protože hned po narození jsem jí řekla, že si nepřeju, aby foto a video s ním strkala na internet😡
@2hanah Ale to ji rekni. Jsi zakonny zastupce a musis ji udelit souhlas se zverejnenim.
Resila bych to hned na miste a byla bych hodne zla a nekompromisni. Jedna vec je slusne se zeptat a udelat fotku tak, aby nebylo poznat, kdo je na fotce, druha je fotit drze oblicej ciziho ditete.
Kdyby šlo opravdu o me dítě a měla bych jistotu že si fotily dceru tak bych to řešila hned a poprosila bych je že chci vidět fotografie. Mě se tedy stalo jednou v Tunisku že přišla za mnou maminka od holčičky že se chce sednou vyfotit měla jsem tenkrát obarvene vlasy na blond a tam oni to mají jako vzácnost a já kývla že jo ale pak mě to dost šrotovalo v hlavě. Ale dítě bych určitě nedovolila vyfotit
@2hanah svagrova také věčně dává fotky na FB INSTAČ ale vždy se zeptá ale taky se mě to nelíbí
Ak by si niekto takto vyfotil moje dieťa, ja by som si vyfotila jeho.
A tak v klidu jo. Nějaká mladá holčina si vyfotila tvé dítě. Možná byl vtipný, nebo roztomilý, já bych to jako nehrotila a vůbec nad tím dál neuvažovala. Jiné by to bylo kdyby to byl nějaký úchyl. Ale prostě jen dvě pubertální děcka.. 🤷♀️
Já bych to řešila okamžitě na místě