Ahoj, prosím o radu. Jsem nevěřící, ale byla jsem požádána, abych šla jako druhý kmotr svému synovci a obstarala křestní roušku a svíčku. Dívala jsem se, že se dá napsat i nějaký citát, můžete mi nějaké doporučit či poslat odkaz, kde bych je našla? Něco krátkého, výstižného, resp. raději než biblický citát, nějaké životní moudro z Bible (pokud tam jsou).
Předem moc děkuji za pomoc.
Můžeš se inspirovat třeba tady, co si dali někteří na roušku. Některé roušky jsou bez citátu. Na jedné je, Kéž chodíš ve světle Kristově a žiješ z víry až do konce. To je takový obecný citát https://www.fler.cz/shop/kannaj
Jinak pokud dáš přímo verš z Bible, dej tam i zdroj. Slovo Bible se neuvádí, Stačí kniha odkud to je např. Iz 41,13 (Což je Izaíáš 41,13)
Verše přímo z Bible jsou také hezké, mně se třeba líbí „Já jsem Hospodin, tvůj Bůh, držím tě za pravici, pravím ti: Neboj se, já jsem tvá pomoc.“
Bible, Izaiáš 41,13
Verše z Bible tady https://krestanem.cz/biblicke-verse-v-obrazcich-6/ ale chce to trochu pročíst, ne všechny jsou úplně vhodné na roušku
@marge_s Pro @serafinovicova, to asi úplně význam nemá, ale jako kmotra chce asi dát synovci něco hezkého a ne to něčím odbít. Podle mě je hezké, že si ji rodiče vybrali jako kmotru, pravděpodobně mají hezké vztahy a tímhle jí chtějí dát najevo, že je pro ně důležitá a je důležitá pro jejich dítě.
Obě moje děti tam měly jenom Jsem dítě Boží...😉
@levandule_k ja vim, ja vim. Bojuju mezi timhle a tim, ze ten hrnicek by byl lepsi 🤣 hezky vztah muzu mit a netahat do toho krestanstvi 🤷🏾♂️
@marge_s ?? Prosím? Kdo tu mluví o hrníčku? Byla jsem sestrou požádána a nemám sebemenší důvod to odmítat. Ano, vím co to obnáší, jen místo víry k Bohu ho budu vést ve víru v něho samého. To si myslím, že v dnešní době má větší význam a smysl. Jsem druhý kmotr, který dle pravidel může být nevěřící. Chci malému věnovat pěknou roušku, která bude jak památnou na daný den, tak bude mít nějaký hlubší význam do budoucna v podobě daného citátu. Nic víc, nic mín.
Mockrát Vám děkuji za rady a doporučení, na vše se podivám a pročtu 🙂
@serafinovicova ahoj, ja nejsem zadna velka ortodoxni verici, ale proc chces byt coby neverici kmotrou? Funkce kmotry spoviva hlavne v tom, ze diteti bude tak trochu pruvodcem v krestanskych vecech - muze se k ni prijit poradit atd... jestli jsi nevericí, jak pomuzes v otazkach napr. o hledani boha nebo viry? Jak chces v kostele odpovidat na otazku - jestli veris v boha kladne, kdyz to neni pravda - to u takhle velke zivotni udalosti sveho synovce budes v kostele lhat? Ja chapu ze je to moc hezky den a asi budete mit i moc hezky fotky do alba, ale rouska, svicka a uz vubec krest neni o sloganu a hezkych fotkach... A nechci aby to vyznelo nejak negativne, ale krest je pro opravdu verici velka vec a asi by to melo byt opravdu velmi promyslene. Kdybys nesnasela nastavajiciho sve sestry sla bys ji i pres to za svetka na svadbe?
@marge_s Ten hrnek je trochu mimo mísu, když má na přání rodičů obstarat roušku a svíci. Jinak buď v klidu @serafinovicova pokud není věřící, není pokřtěná a nemá za sebou biřmování, tak ani nemá status kmotry, se kterou se pojí povinnost pomáhat ve věcech víry tj. uvádět do křesťanského života a vzdělávat ve víře (křesťanské). (Teda píšu za katolíky, jak to mají jiné církve netuším.) Serafinovicova má status svědka u křtu, který může být úplně v pohodě nevěřící. Takže tady půjde o to, že je pro její sestru důležitá a chce ji mít ve svém životě i takto.
Předpokládám, že kdyby jednou cestu k Bohu našla, přijala svátosti, stane se plnohodnotnou kmotrou.
@serafinovicova já bych citát nedávala, moji kluci neměli nic.
@kmarie81 Když bude mít její kmotřenec životní dilema ohledně víry, tak ho třeba jenom vyslechne a řekne řiď se svým srdcem, hledej odpovědi sám v sobě. Je naprosto normální pochybovat a zažít krizi. (Za mě je lepší zažít krizi víry a najít si sám cestu, než je slepě přijmout to, v čem je vychován rodiči. Není růstu bez krize.) To je možná lepší, než kdyby mu dala přednášku se skvělými argumenty. Víra je něco velmi intimního, aspoň za mě a nejlepší, je když tomu dotyčný dojde sám, protože chce, ne že mu to někdo vtluče do hlavy jak při teleshopingu.
@serafinovicova Já tě chápu a chápu i tvoji ségru, proč tě tam chce. Pro mě je také moje ségra důležitá a chci, aby byla při důležitých věcech v našem životě, protože s ní chci sdílet určité okamžiky.
@levandule_k no nikde neni napsano, ze kdyby kmotrou nebyla, ze synovec pro radu k ni neprijde a nebude i nadale jednou z nejdulezitejsich osob v jeho zivote- dulezite je jak se k sobe lidi chovaji a maji radi nez jakou maji predepsanou ulohu. Ale ona chce jit do funkce kmotry s tim, ze nesplnuje jeji nejdulezitejsi napln a charakteristiku - totiz ze veri v boha a povede dite k vire. To je jako by se nechala zamestnat jako ucitelka matematiky, ale s detmi si povidala o lasce - protoze si mysli ze cisla pro zivot nejsou tak dulezita.
@kmarie81 Z jejich příspěvků nevyplývá, že by se někam cpala, ale bylo o to požádána svou sestrou. Viz. můj příspěvek výše, ona je druhý kmotr, který může být i nekatolík, nevěřící, ten druhý kmotr je do matriky zapsán jako svědek u křtu. Jsem si jistá, že první svědek splňuje všechny náležitosti tj. je věřící, má potřebné svátosti a zaváže se s pomocí ve vychovávat ve víře k Bohu. Jinak by to farář nedovolil. Takže její znalosti a víra v Boha jsou irelevantní. Mít status druhého kmotra u křtu, respektive svědka u křtu, i když nejsi věřící je normálně legální podle církevního práva.
@levandule_k ale ja nenapsala ani slovo o tom, ze se nekam cpe. Jen proste nechapu, proc byt kmotrou, kdyz neverim v boha - za me stejny jako jit do sprchy, ale nepustit si vodu, vylezt ze sprchy a mit pocit ze sem umyta - prece sem byla ve sprse... Muze byt tou nejlepsi tetickou na svete a na krtu bude samozremne taky jako dulezita osoba v zivote synovce. Co kdyby se ji jednou jeji synovec zeptal na moralni otazku ze zivota - a ty teto, kdyz se te farar tenkrat v kostele ptal, jestli veris v boha - tak si rekla ano a to si teda lhala? A ona mu proste odpovi - jo proste sem tam tenkrat kecala (to je v zivote prece zcela normalni chovani), mama chtela, abych byla kmotra tak co.
@levandule_k ten hrnek neni mimo misu, na ten si muze dat citatu do zivota habakuk. Vic mimo misu je poverit takoveho cloveka nakupem svice a rousky bez jakehokoliv vysvetleni k cemu to je a proc.
Priznavam, tohle "zesvetsteni" svatosti me stve. Cirkevni veselice a velkopatecni zabijacka. (True story). Nedava to smysl.
" Co kdyby se ji jednou jeji synovec zeptal na moralni otazku ze zivota - a ty teto, kdyz se te farar tenkrat v kostele ptal, jestli veris v boha - tak si rekla ano a to si teda lhala? A ona mu proste odpovi - jo proste sem tam tenkrat kecala (to je v zivote prece zcela normalni chovani), mama chtela, abych byla kmotra tak co." - velmi prihodna poznamka.
Zakladatelko, neber to jako ze prudim, jen jako namet k zamysleni.
@marge_s K čemu to je, jí klidně může vysvětlit rodina, může použít google, nebo místo rad o hrníčku jí to můžeš napsat i ty. Prostě chtěla, aby ta křestní rouška byla hezká, tak hledá vhodný motiv a citát.
Já se přiznám, že pořád v tom nevidím problém, že je jako svědek u křtu, druhá kmotra a není věřící.
Tak, když nevěří, tak asi nebude odpovídat a bude ticho, proč by na sílu říkala, že věří, když nevěří.
V našem městě se pořádal velikonoční jarmark, stánky na náměstí s velikonoční výzdobou a jídlem. Za mě zase komercionalizace Velikonoc, ale vzhledem k počtu aktivních věřících a nevěřících, se ani nedivím.
Jako, že si někdo na Velký pátek uděl svatbu v kostele? To jako nějaký farář fakt udělal? Tak velkopáteční zabíjačka byla u katolíků nebo nevěřících? Ono totiž pro lidi, co nevěří je Velký pátek, pouze státní svátek ne postní den.
@levandule_k tohle je tezky vysvetlovat nevericimu viru - ani ja a ani @marde_s na nikoho neutocime. Jen je proste za nas nesmyslny propujcovat se k necemu, co je s virou spojene - a krest je asi to nejvic - a zaroven vykrikovat ze jsem neverici. To je proste absurdni a postaveny na hlavu. Ale vira jako nehmatatelna vec nejde vysvetlovat, ta se proste citi. A nemas pravdu v tom ze druhy kmotr nemusi verit a byt pokrteny ,to co popisujes je svedek u krtu - proto je taky v krestnim listu napsany jako svedek a ne kmotr, protoze proste kmotr neni. Ja tazatelku neznam a vazne si o ni nemyslim nic spatnyho, a uz vubec si nemyslim, ze je neco spatnyho na tom, rict sestre ze chci a budu tou nejlepsi tetou na svete, ale neverim v boha a synovec si zaslouzi opravdovou kmotru. Nez celou tuhle svatost a dulezity den pro synovce znevazit lží. Rodinny divadlo si muzou zahrat kdykoli jindy a ne v kostele.
@kmarie81 Ještě poznámka, usilovat o funkci, na kterou z tvého pohledu nemá předpoklady, je pro mě synonymum pro cpaní se někam.
@levandule_k tak rodina ji to zjevne nevysvetlila a obavam se, ze ani nevysvetli. Ja si to proste nedokazu predstavit a cejtim z toho "krtiny budou, protoze je to hezky". V zasade bych mohla byt ve stejne pozici, sourozenec je bez vyznani, ja katolik. Jsme si ohromne blizci, ani s rodici toho nesdilim tolik. Ale fakt bych ho takhle nezaukolovala. Anebo jo, ale asi bych hodne vysvetlovala, proc mi na tom zalezi.
Velikonocni jarmark je mi putna :D je to stejne jako s Vanocema, cert to vem, to neni banalizovani svatosti.
Ale vadi mi treba kdyz se moji pribuzni, kteri jindy maji proti krestanstvi milion reci, se chteji na Vanoce pred veceri modlit, protoze "se to slusi a hodi" a jeste chteji, abych tomu sefovala, protoze "to umim". Stejne debilni pozice. Nemuzu si "narok na modlitbu" privlastnovat, nakonec do hlavy jim nevidim, ale v hloubi dusi je mi to extremne nekomfortni.
S tou zabijackou - bylo to v novinach, ze jista vesnice ma jako novou tradici velkopatecni zabijacku. Omg, kdyby tomu aspon nerikali "velkopatecni". Nebo u pribuznych na jizni Morave - cirkevni velkolepe veselice pred zacatkem postu, kostel plny krojovanych rozjuchanych lidi, ale za tyden o postu udelaji zabijacku. Tak kurna - kdyz radoby cirkevni tradice, tak at to aspon udelaj se vsim vsudy.
@kmarie81 Ale já v příspěvku v 18:12 a 19:13 mluvím, že tam bude figurovat jako svědek u křtu, že dítě určitě bude mít kmotru se všemi náležitostmi, protože jako nevěřící serafinovicova nesplňuje požadavky na kmotrování, ale na druhou stranu...
" Kmotři mohou být dva – muž a žena. Církev dokonce připouští ke křtu jako druhého kmotra i křesťana-nekatolíka. Nekatolík však může být do matriky zapsán jen jako svědek křtu a druhý kmotr pak musí být katolíkem, který splňuje podmínky stanovené právem,“ říká Michal Podzimek, kněz litoměřické diecéze a soudce Interdiecézního církevního soudu v Praze." https://www.katyd.cz/clanky/okamzikem-krtu-kmot... Takže označení druhý kmotr i pro nekatolíka mi dle toho článku přijde ok. Sama autorka diskuze o sobě mluví jako o kmotru číslo 2.
Mě jen zajímalo, proč to tobě a @marge_s vadí, že bude mít takovou roli jakou bude mít. Tak doufám, že to neberete jako útok 🙂
@levandule_k no v tomhle pripade je to spis o tom, ze tazatelka dost znevazuje tuhle roli, protoze kdyby chapala co to kmotrovstvi je a i jako neverici citila respekt vuci vire - to jde, nemit neco rada nebo s necim nesouhlasit a presto to respektovat, tak by do toho proste nesla. - To by se jejich citu k sestre nebo synovci nijak nedotklo. Takhle to z celeho to vekleho dne vlastne dela jen frasku a divadlo .... a to je za me asi vse.
@levandule_k protoze to neni vitani obcanku, ale svatost. A kmarie81 to pise moc hezky. Je to banalizace neceho, co ma pro krestana ohromnou hodnotu.
Oznaceni druhy kmotr neni ok, protoze se tam pise o krestanovi-nekatolikovi. Nepodeziras zakladatelku, ze je krestan-nekatolik, ze ne :D
@levandule_k to ze je nekdo nekatolik neznamena ze je neverici. To je to co tam citim ze je spatne a absolutne mimo misu - to ze je neverici a bude kmotrou. Jinak tazatelka muze bit klidne i pokrtena a neverici - to se nevylucuje. Ale byt neverici kmotrou, to je proste blbost.
@marge_s Velikonoční jarmark od pátku do neděle, je pro takový trochu svátek obžerství, a lehce se mi to příčí. Snaha zavést další konzumní tradic, jež je totálně duchovně vyprázdněná. Svým způsobem je to pro mě velmi podobná akce jako zabíjačka. I pokud je Velkopáteční zabíjačka organizována nevěřícími, tak se mi to také trochu příčí, protože Velký pátek je přísný den půstu od masa, ale pro nevěřící lidi nemá Velký pátek význam... Takže, kdo jsem já, abych je soudila...
Veselice před začátkem půstu je snad ok, ne? No zabíjačka během půstu, za mě to mohli naplánovat krapítek lépe, ale žíly mi to netrhá.
@marge_s Jo díky za upozornění, na křesťana nekatolík. Osobně tipuji autorku na ateistku, nebo někoho, kdo věří, že nás něco přesahuje. (Ale nejsem její tisková mluvčí :D ) Jsem si jistá, že kdyby nesplňovala požadavky, farář to nedovolí, ostatně zná církevní právo lépe než já. Mně její pozice nevadí a nepřijde mi, že by nějak narušovala svátost.
@levandule_k chapu, jsi neverici, tak necitis ten rozpor. To je jako by ji sestra poprosila, jestli ji odoperuje syna i kdyz neni chirurg a ty si argumentovala, ze je to v poho, protoze ve vnitrnich smernicich nemocnice se pise, ze kdyz nebude pritomen chirurg, tak drobejsi rezna poraneni muze osetrit i lekar z jineho oddeleni - ale porad lekar. Tot metafora kmotr - neverici... katolik - krestan.
@levandule_k ten velikonocni trh je od patku do nedele? 🤣 ok, pak je to totez.
Mne prijde hloupe, ze kdyz se slavi nejaky vesely cirkevni svatek, tak super, vsichni jsou rozjuchani velci krojovani katolici, ale kdyz jde pak o to tu druhou stranku (treba odlozit tu zabijacku), tak to pak uz takovi katolici nejsou. Ze vlastne jedou prave to “ono je to hezky”, ale je to proste jen folklor, hra. Tezko se mi to popisuje, aby to nevypadalo, ze moralizuji, ale jo, fakt mi to v podstate zneuzivani krestanskych symbolu dost vadi.
@levandule_k no ja si prave myslim ze tazatelka je pokrtena a proto papirove splnuje
@marge_s no abych to uzavrela, tak tazatelka se ptala na nejake spiš zivotni nez biblicke moudro na krestni rousku - tak trebas tyhle by se mohli hodit a v teto situaci by byli i trefne - Šaty dělaji člověka nebo Lepši vrabec v hrsti nez holub na střeše - je to moudre, trefne a ze zivota. A jestli nekomu prijde ze je to vysmech - tak za me urcite mensi nez nevěříci kmotra na krtinach.
@serafinovicova nooo, ja teda nejem zadny bigotni blazen, ale ….je to nutne? Pokud to pro tebe nema zadny vyznam, tak bych nedavala nic. To neni pametni hrnecek. 🤔
Anebo: bych si zjistila co byt kmotrem obnasi a co to znamena. A treba te neco osviti 😉