Církevní pohřeb babičky manžela - jak probíhá?

anadriewen
20. led 2015

Ahoj holky, chodím sem již dlouho, ale teprve nyní jsem se registrovala, abych Vás mohla poprosit o radu a názor. Před pár dny po dlouhé nemoci zemřela babička mého manžela. V sobotu se uskuteční církevní pohřeb. Mám zkušenost jen s pohřby necírkevními, a proto bych chtěla poprosit o nástin toho, jak by mohl pohřeb probíhat... Dále a více mě trápí, že si nejsem jistá, kde je na pohřbu mé místo? Měla bych sedět s manželem mezi blízkými pozůstalými nebo ne? A pokud bych měla mezi blízkými pozůstalými sedět, měla bych přijímat kondolace? A komu bych měla kondolovat já? Jsem z toho zmatená, nechci nikomu ublížit, ale ani nechci aby si někdo myslel, že jsem se někam nacpala... Budu ráda za každou zkušenost. Předem všem děkuji.

tarra27
20. led 2015

@anadriewen nejlepší bude, když se poptaš manžela popřípadě tchýně....ta Ti řekne určitě přesně, jak to bude a jak si to předsavují.Ono taky záleží která církev...trošku jinak to mají katolíci, evagelici atd....

barborka09
20. led 2015

@anadriewen Popíšu jak to bylo u nás když zemřel můj děda. Takže vlastně můj manžel byl jakoby na tvém místě co se příbuznosti týče. Ještě než začal samotný obřad, byla v kostele otervřená rakev a tak jsme u ní všichni příbuzní stáli. Můj manžel vedle mne. Když začal obřad, taky jsme seděli vedle sebe, stejně jako všechny páry. Po obřadu se šlo za rakví k hrobu kde byl uložen. Pak jsme začli přijímat kondolence a to v pořadí nejdříve manželka zemřelého, pak jeho děti vč. manželů a nakonec vnoučata taky vč. manželů a manželek. Takže můj manžel stál vedle mě a příjímal kondolence. Můj muž nikomu nekondoloval ale příjímal kondolence. Ale jinde to může zase chodit jinak. Prostě se manžela zeptej a budeš moudřejší. Tak snad jsem aspoň trochu pomohla.

anadriewen
autor
20. led 2015

@tarra27
@barborka09
Holky díky, máte pravdu, zkusím se poptat manžela a tchýně, jak by si to představovali.

zuzanka_13
20. led 2015

@anadriewen určitě bych se poptala v rodině, není na tom nic špatného se zeptat.
Popíšu jak to chodí u nás v okolí... před lety mi zemřel děda, tehdy přítel tedy nesedel s nami (s nejbližší rodinou), protože jsme nebyli svoji, nežili spolu... - ted když uz jsme manžele, by určitě seděl se mnou v rámci nejbližší rodiny. Kondolence přijímala babička (manželka zemřelého), a můj tatka (syn), strýc (syn) a dědy sestra... moje mamka (v podstě snacha zemřelého) ani teta nepřijímali kondolence u hrobu, a my vnuci už vůbec ne... A druhý příklad, nedávno zemřel mému tchánovi bratr - na pohřbu jsme v kostele sedeli s manželem v kruhu blízké rodiny, kondolence příjímali pak manželka zemřeleho, dcery zemřelého a sourozenci (tedy i můj tchán), vnuci v žádném případě a moje tchýně (jakožto vlastně švagrová) také ne... takto to chodí tady, jinde to může být úplně jinak, takže fakt je lepší se zeptat.

anadriewen
autor
21. led 2015

@zuzanka_13 Diky za reakci.Jak je videt,jiny kraj,jiny mrav.Poptam se🙂

ro_manka
20. bře 2015

Přidávám se do teto diskuze protože jdu zítra na pohřeb dědečka mého přítele mam kondolovat i svému příteli? Děkuji za odpovědi.