Holky, v březnu jsem tu zakládala diskuzi na téma nevlastní dcery. Zda si ji vzít do péče či ne. Nakonec přes zásah policie ji máme u sebe a již ji máme i svěřenou do péče.
Máme u sebe i matčiny ostatní děti, kluk 4 a 17. Tatínek toho staršího nemá problém, nám podepsat papíry a dítě svěřit. Nemají spolu dobrý vztah, kluk u něj žít nechce a u matky se žít nedá, utekl od matky, utekl od babičky, ukecal mého manžela, jestli by nemohl jít za sourozenci.
Kluk 4 tu je, ale pouze na souhlas matky, otec nesouhlasí s ničím, zatím vše řeší OSPOD. Tohle rozebírat nechci.
Chůva, kuchařka, uklízečka - téma které potřebuji nějak vyřešit sama v sobě.
Aktuálně máme všechny děti u sebe - kluk 17, holka 14, kluk 13, holka 11, kluk 4 a mimčo 4 měsíce.
Chůvu bych chtěla na pomoc ke čtyřletému, přišel k nám s plínkami, dudlíkem, je ještě na mléku, moc potravin nejí, mluvit neumím. Školka nepřipadá v úvahu, "bojí" se cizích lidí, pokud někam jdeme (i na procházku), drží se za ruku a nechne se ode mě. Venku si hraje a blbne pouze s manželem. Nebo koho k němu? Nevím zda chůva je to správné, ale nějakou pomoc na pár hodin bych potřebovala.
Kuchařku a uklízečka - využíváte někdo? Neumím vařit ve velké, a 4 puberťaci hodně sní, navíc dva od ex spoustu jídel nejí (matka doma nevařila a do školy na obědy nechodili, matka nechtěla platit),
Úklid - při 6 dětech, mám pocit že jen uklízím, peru, suším, žehlím, ..
Využíváte někdo tyhle služby? Jaké jsou adekvátní ceny? Vzít raději sólo uklízečku a kuchařku, nebo jednu paní na všechno?
Ukldi ]÷>
Okamžitě zapojit ty velké, než si někoho najdeš. Jinak si koleduješ o vyhoření.
Já bych asi hledala duchodkyni, něco jako placenou babičku, která vypomůže s tím, co je potřeba.
Držím palce, ať si vše sedne. Nemáš to lehké a také smekám.
Ty starší děti už jsou velké, také bych je zapojila, hlavně do uklidu a péče o čtyřletého.
Já mám 4 děti a pračka, sušička a myčka u nás jede nepřetržitě, takže chápu. Já bych si to snažila co nejvíc ulehčit, první, co bych zrušila je žehlení, nikdy jsem nežehlila, kromě košil do obleku a za těch dvacet let si nikdo nevšiml, že jsme nevyžehlený.
A vařená, já zas neumím vařit v malém, na to přijdeš, hlavně to chce velké hrnce, tady rada není.
Hodně vše dělám v troubě, to se dělá samo.
My jsme měli pouze paní na úklid, ale příbuzná takto začínala taky s paní na úklid, je to ještě čiperná důchodkyně a nakonec se s ní domluvila na tom, že jí i hlídá a uklízí. Je to prostě taková služebná, zatímco ona pracuje. 🙂 Není moc mateřský typ, ale pracuje z domu. V té době paní vše obstará, uklidí, hlídá, vezme malou ven. Nevím teda jak to je s vařením. Mě nakonec přišlo, že paní na úklid není moc efektivní. Sice je krásné, že v jednu chvíli je vše krásně uklizeno naráz, ale do 2 dní je stejně zase bordel k nepoznání a několikrát týdně by to dost lezlo do peněz. Takže já vsadila na elektroniku - myčka, pračka, sušička, robotický vysavač a mop od Karcher. Všechno jede denně. Občas si vypomůžu obědem že školní jídelny. Když jsem to počítala, vyjde mě to vlastně i levněji, si za 80 korun zajít pro oběd než uvařit. Některé jídelny i rozvážejí nebo to přímo nabízí obec a obědy vozí až domů.
Uvažovala bych o té chůvě, hlídání, abyste si psychicky odpočinuli, aby se malý rozvíjel, měl podněty, ideální by byla třeba učitelka MŠ v důchodu. Vaření.. vařila jsem asi maximálně pro 6-7 lidí, obvykle je nás doma pět, museli jsme pořídit větší hrnce, velký pekáč..ale dá se to. Si člověk zvykne. Úklid..máte čtyři dospívající, nechala bych pomoc na nich. Za ušetřené peníze bych pořídila nějaký zážitek, výlet..
Ještě bych nezavrhovala tu školku, vybrat nějakou maličkou, kde mají zkušenost se speciálními potřebami, asi by to chtělo i asistentku, ale možná bys byla překvapená, že to nakonec jde.
Zatím bych to neřešila, ať si klučina zvykne u vás, ale od nového roku bych na dopoledne školku zkusila. Asi máte přidělenou nějakou sociální pracovnici, řešila bych přes ní, bude mít přehled. Stejně bude potřeba nějaké psychologické vyšetření kloučka, tam tě nasměrují, co dál. Ve školce by pak i mohli s dítětem dál pracovat a dělat nápravy, to by tu pomohlo hodně, ono se to nezdá, ale různé nápravy zaberou strašně moc času.
@michaela666 díky, s jednou paní na úklid (asi jen ta kuchyně, možná pračka, sušička) bude lepší komunikace.
@amazienka velké zapojené jsou, ale ti co k nám přišli musí hlavně dohnat a doučit školu, pak není tolik času na úklid a nechci aby uklízení jen moje děti. Teď jsme zatím v bytě ale do měsíce nás čeká stěhování do velkého, ať máme každý svůj prostor. Tam už plánujeme nějaký organizér domácích prací.
@alianan náhradní babička nebo důchodkyně není špatný nápad. Díky! Žehlím právě jen pracovní oblečení, oba s manželem podnikáme a nemůžu jít na schůzku v nevyžehleném. Teď vaří převážně manžel ale zabere to hodně času a taky bojujeme s tím množstvím.
@cherie24 díky za pohled. Spíš budu tedy řešit kuchyň a občasné hlídání. Samozřejmě všechny elektronické vymoženosti máme, ale ještě nevymysleli robota co utře prach, kdo poklidí to co se "samo" vytáhlo nebo to "nikdo" v rukách neměl. Takovou levnou jídelnu tu nemáme, poptávala jsem ve škole (ale není to možné), z domova důchodců vozí jen důchodcům. Jedinou možností je "vyvařovna", klasická cena je 150kč/menu s dovozen.
@andelka zkouším hledat chůvu, někdy by stačilo kdyby je vzala ven. Dnes byl ten 17ti lety venku hodinu s tím 4letým a stihli jsem doma tolik práce jako jindy za celé dopoledne. Takže chůva je jasná, poptám se na nějakou důchodkyně, co byla učitelka. Vaření též aspoň teď na nějakou dobu na někoho přehodím.
@alianan školku nezavhrnují, ale s plínkami ho nevezmou, a odplekování je dost náročné. Na jaře půjdeme na zápis a od září školka (zatím ho nemáme v péči, takže musí rodiče).
Psycholog už byl, ve výsledku je nevychovaný, zaostalý. Nic mu není, jen se mu nikdo nevěnoval.
Na to vaření bych možná zkusila pomalý hrnec, všichni si ho chválí, večer nahážeš a ráno máš uvařeno a nemusíš se tomu skoro věnovat, jen doděláš třeba přílohu 🙂 hodně sil, jste skvělí, že jste se dětí ujali.
Co detska skupina? Soukromá skolka? Kde je malo deti? A jinak to vidim podobne! Sikovne důchodkyně - byvala ucitelka v MŠ a kuchařka ve skolni jídelne (restauraci)… Myslím, ze nikdo normalne neumi uvarit a dochutit tolik porci. Hodne zdaru! Je uzasne, co delate pro ty deti.
@verunnaj tak to by musela mít minimálně dva 🤣 má to 3,5litru,takže to je pro dva puberťaky a zbytek má smůlu
Autor to chce jen větší hrnce a časem to půjde samo... Nás je 5, z toho dva ji za dva (hodně sport) a kolegyně si ho chválila,ale max pro 3 lidi, nebo dva a dvě malé děti
odkud jsi?
Váš příběh/diskuzi jsem náhodou četla včera..
Musim se vám klanit jak jste se k tomu postavili a věřím, že to musí byt šíleně náročné 😬
A držím palce ať vše dopadne dobře.. 😊
Nejdříve bych zapojila na úklid ty starší a pak třeba zkusit 1x za týden/14dni paní na úklid ať pořádně uklidí... Co se týká vaření, taky neumím vařit pro tam početnoi rodinu.. 😊
Ale co třeba se porozhlednout na jídlo co vozí domů, u nas takhle vozí nějaká jidelna pro seniory atd. 😊 Ale zas to bude finančně náročné...
U nás třeba jsou teplé obědy a večeře většinou studené nebo když je chuť tak to co zbylo z oběda, nebo livance, palačinky.. Nejaky takovy rychlovky.. 😊 Tak možná "omezit" teple večeře a ty starší at se něco naučí a večeře dělají oni a hodně pomáhají 😊ale zas chápu že to jsou pubertaci a my někdy jako, rodiče si to raději uděláme sami než tim jejich tempem.. 😁🤭😊
Ve větších městech jsou docela využívané služby náhradních babiček jak už tady padlo. Když jsem bydlela v Brně, tak to hodně využívali Vietnamci, kteří opravdu hodně pracovali a chtěli aby se děti naučily co nejdříve jazyk a místní zvyky. To by mohlo být fajn řešení na výpomoc obecně.
Až by se starší zorientovali ve škole, část povinností ať určitě převezmou. Teď bych je taky nechala soustředit na nové prostředí, školu a vztah se čtyřleťákem.
Opravdu klobouk dolů, že jste do toho šli. Já mám paní na úklid, 1x týdně za 700kč, udělá kuchyň, koupelny, vytře a vysaje, je tu cca 2 hodiny. Provozní bordel řešíme denně, ale je to velká pomoc. Plus na jídlo krabičky, my bereme Zdravé stravování, mají možnost jen polední menu, nebo rodinné porce, celodenní… ale je to dražší samozřejmě. Taky pomoc neskutečná, aspoň na část týdne. Plus tu paní na hlídání, fakt ideál nějaká starší paní, bývalá učitelka, aby s ním trávila čas jeden na jednoho, rozvíjela. Můj dvouletý má takhle hlídání dva dny v týdnu co jsem v práci a na paní se těší a já jak vidím, kolik toho spolu stihnou, tak je to úplně úžasné, když ten člověk má fakt jen dítě a neřeší veškerou okolní agendu.
Ten robot na utírání prachu by byl moc fajn 😁 mě se nakonec nejvíc líbí si čas od času pozvat někoho u firmy. Jinak jsme měli pravidelně soukromě paní na úklid. Ta firma právě přijede a udělá takový velký úklid, třeba i s tepováním židlí a gauče. Utře prach, prostě fakt velký úklid co grunt.🙂 Na to pravidelné mi to přišlo úžasné s miminkem. To fakt doporučuju. Když člověk řeší jen plíny a krmení a miminko, které se nedá odložit, tak ten pravidelný průběžný úklid je k nezaplacení. A to vy doma teď miminko máte, tak vůbec neodrazuji od toho, to vyzkoušet. 🙂 Pak s většími dětmi už mi to přišlo takové zbytečné. To stejné člověk jen řeší špinavé hadry, rozházené hračky a špinavé nádobí a to je potřeba dělat průběžně, ne jen jednou týdně. 😀
O 17, 14, 13 leté děti se někdo musí starat? Já už jsem si od 10 let uměla uvařit (jednoduchá jídla), jít nakoupit, uklidit, vyžehlit. Ve 13 letech jsem byla samostatná jednotka, samozřejmě ve škole. V 17 letech jsem se považovala za dospělého člověka, od 15 let brigády, škola. Pokud bych měla takto staré děti, tak se absolutně na nic neptám a zapojím je, samozřejmě v míře jejich možností, do celého chodu domácnosti i hlídání dětí. Nepřetěžovat, ale zapojovat. Prý paní na úklid, to mi vážně se třemi takto starými dětmi připadá naprosto zbytečné. Aspoň budou trávit míň času na mobilu a počítači a uvědomí si, že mít domácnost není automatické.
@goldenova Ono by bylo fajn si přečíst všechno. To sedmnáctileté a čtrnáctileté dítě nejsou její vlastní děti, jsou to děti od bývalky jejího muže a byly dlouhodobě zanedbávané. U ní jsou chvíli. Takže plácat se po rameni, jaký jsi byla v jejich věku borec, je dost mimo mísu.
@autorka
smekám, jak ses k tomu nakonec postavila.
Mám velkou rodinu, takže pár doporučení: vyvařovat ve velkém se dá naučit, časem odhadneš míru, taky uvidíš, jakou mají hlavně starší děti spotřebu. Já používám s oblibou multifunkční hrnec, mám velký, takže v něm v pohodě navařím pro všechny a ještě zbyde (nemám zatím 17ti letého žrouta, ale to přijde). Pokud máš možnost dovozu jídla, tak klidně využívat i to.
CO se domácích prací týče, já si zvu čas od času firmu na úklid, chlápka na čištění sedačky. Jo, uklizeno nevydrží dlouho, ale ta firma udělá hlavně ty hrubší práce, umejou okna, já už pak řeším jen ten provozní binec. Pračka jede pořád, tomu se nevyhneš, já teda žehlím, ale to proto, že mám to prádlo ráda vyžehlené. Nastavila jsem režim "kdo žehlí, žehlí u telky a vybírá pořad", a už se mi starší děti začínají přetahovat o žehličku. Kočky si obstarávám sama, ale už se děcka taky sama hlásí o čištění kočičích WC apod.
Jako největší problém vidím práci s tím čtyřleťákem. Tam by bylo fajn tu chůvu najít. Klidně poptat přes agentury, nebo v místních skupinkách, v tomhle si musíš poradit sama, ty sama víš, co máte v okolí dostupné. Pokud je jen zanedbaný, tak má šanci to všechno dohnat, ale chce to fakt intenzivní práci a tu mu teď s vlastním miminem sama nemáš moc šanci dát.
Puberťákům nastavit povinnosti v domácnosti - úklid a hlídání mladších sourozenců. Budou chtít kapesné, navléknout to na stanovená pravidla.
Tak či tak bych si najala paní na úklid na 1 krát za týden. Budeš stejně s tím čtyřleťákem lítat po speckách a vyšetřeních.
Na jídlo si pořiď pomalý hrnec, větší horkovzdušnou fritézu, časem třeba i v kombinaci s Thermomixem nebo jiným typem tohoto robota.
Frflání bych neakceptovala - frflá, ok, připraví večeři nebo klidně jídlo na celý den ze surovin, co jsou k dispozici doma, žádné objednání dovezeného jídla. Ověřeno v praxi za tebe - podobná akce funguje skvěle, velmi rychle všem chutná vše.
@somalicats Vidíš, i v krátkém textu ti může uniknout pointa. Ta nebylo poukazování na to, jaký jsem byla borec, ale na to, co všechno je možné naučit děti v určitém věku. A pokud byly zanedbávané a jsou u ní chvíli, tak to je ten nejlepší čas nastavit pevný režim a stabilitu, od kterých se budou moct odrazit. Hezký večer...
Tise sleduji, ale opravdu se klanim.Jste uzasna,drzte se❤️
@goldenova no, moc bych na Tvem miste nepoukazovala, ze jinym neco unika v textu, byt kratkem. Autorka vyfasla jeste zanedbaneho ctyrletaka a ma sve vlastni mimino. Cili postupne ta starsi decka urcite k domacim povinnostem privede, ale nebude to tak rychle, kdyz doted nemeli zadny rezim ani rad a ona ma na starosti jeste ty mrnata.
@goldenova děkuji za radu, ale mám tu tři děti které "nejsou moje", 17 kluk je tu tři dny, utekl prvně od matky k babičce, teď utekl od babičky k otci ale s otcem se nesnesou. 14 holka je manželova z prvního manželství, na konci března jsme ji přes zásah policie dostali k nám, opakuje ročník, spoustu učiva neumí, co je to hygiena nevěděla, bojuje sama se sebou. 4 kluk je u nás chvíli, je na plenkách, na mléku, nemluví, moc toho neumí a bojí se lidí. Tyhle tři jsou sourozenci od matky manželovi dcery.
Moje děti 13 a 11 umí pomoc a pomáhají ale nechci všechno nechat na nich. A teď mám 4 měsíční mimčo.
Dáš mi nějakou jinou radu, než že jsi borec?
@simkrk díky! Úklid je asi to nejmenší co mě trápí. Bojujeme s tím jídlem, co vařit, kolik toho vařit. Oba pracujeme z domu, takže tohle vidím jako největší problém.
Dovoz jídla tu moc není, nebo je dražší, cca 150kč/menu. Vyvařovnu ani jídelnu tu nemáme.
@somalicats díky! Na pomalý hrnec se podívám a objednám, horkovzdušnou fritezu máme a tam by si nejraději dělali jen hranolky.
Úklid bude asi to nejmenší co mě bude trápit. Musíme vyřešit hlavně to vaření a toho čtyřletého, ten zabere nejvíce času, navíc začínám mít pocit že bude závislý na manželovi.
Ještě mě napadlo, nepomohli by s tím ctyrletakem z rané péče?
@brunetka11 díky, konečně rada na jídlo. Moje ji skoro vše, kromě špenátu.
Spotřebiče do kuchyně objednáme o víkendu, už dostali za úkol puboši zjisti co existuje za pomocníky a rovnou ke každému nějaký recept toho co budou jíst
Služby nevyužívám, ale ve tvé situaci bych neváhala a hned začala hledat. Osobně bych brala jednu paní na úklid i vaření zároveň. Ať je to jednodušší organizačně a nemusím řešit každou paní zvlášť.
Chůva ke čtyřleťakovi je taky dobré řešení, jen to nesmí sklouznout k tomu, že většinu pozornosti bude mít jen od ní.
Máš naloženo hodně, potřebuješ pomoc ať nepadneš na pusu. Opravdu klobouk dolů, jste skvělí, že jste se k tomu takhle postavili. 👍