Vždycky jsme chtěli 2 děti, ale po prvním půl roce jsem zjistila, že mě to doma moc nebaví, a pozice ženy v domácnosti mě ubíjí. Po půl roce jsem dělala drobnou administrativu pro zamestnavatele na DPP, po roce měla zkráceny úvazek a od dvou let jsem byla na plný. To jsme měli ještě fungující babičku. Teď už fyzicky nestačí. :( je to 3. rok, co jsem v práci. Synovi je 5 let, chtěl by sourozence, snad každý jeho kamarád ve školce sourozence má. A mě se z práce nechce zase do toho kolotoče. Mám úžasnou práci, super kolektiv, je dobře placená, a zároveň beze stresu. A přitom cítím, že nejsme kompletní.
Přemýšlím, jestli třeba nepracují ještě moc krátce na to, aby se mi chtělo. Bude to za 2 roky lepší ? Nebo déle ? Jak jste to měly vy holky ? Měly jste děti hned v jednom nebo jste si daly pracovní pauzu a šly do druhého ? Chtělo se Vám?
Přesně toho jsem se bála, že když nebudu mít druhé "v jednom tahu," tak se mi do toho kolotoče bude chtít zpátky míň a míň.
Já jsem v práci 3 roky, syn má 6let a jsem těhotná. Cítím, že věkový rozdíl je v něčem dobrý, je rozumný, snad nebude tolik žárlit, spoustu věcí se dá už vysvětlit, pomůže a už má své záliby, za rok škola. Na miminko se už těším i když jsem si nejistá zase tím vším od začátku 😅 to si sedne.
Ja som myslela, ze na prvej materskej sa zblaznim od nudy. Od necelych 2 rokov malej som isla na plny uvazok do prace. Ale po cca 9m som zase otehotnela, takze v praci som bola necely rok a pol znova materska. Druhy krat to bolo (neviem preco) ovela lepsie. Vedela som, ze je to posledny krat tak som si to ovela viac uzila ☺️ Zlavila som z narokov na seba ako matku a aj na dieta a bolo to fajn. Vydrzala som 2,5 roku a teraz robim na ciastocny uvazok. ☺️
Prave proto jsem pauzu nechtela. Pak bych se horko tezko rozmyslela zda mit druhe dite.
Ano chtelo,vlastne jsem si v 5 letech dcery uzivala ty vylety,ze uz byla samostatnejsi,proste jsem jeste dalsi dkte resit nechtela,nakonec v jejich 6 letech se to zlomilo a jelikoz jsem otehotnela hned,tak jsem rodila v jejich 7 letech,kdy sla do 1.tridy a je to super ten rozdil i to,ze se muzu starsi venovat jak prijde ze skoly a navic se maji holky moc rady a taky muzu rict,ze s druhym uz doma takova nuda neni a jak jsem predtim pracovala brzo,tak ted do prace nespecham a uzivam si to...jo a jeste po tech dalsich 5 letech v praci jsem si rada tu pauzu udelala,je to i prevence pred vyhorenim...
Já mám půlroční pracovní pauzu, protože to “blbě” vyšlo a už se těším zpátky na mateřskou 😃 A to dělám svoji vysněnou práci na částečný úvazek, v super kolektivu, baví mě to.. ale asi od roka malé jsem si přivydělávala, tak mám možná pocit, že jsem si tu mateřskou dostatečně neužila.. ale zas jsem za ten pracovní půlrok ráda, myslím, že napodruhé si to užiju víc, když je to naposled a měla jsem možnost si “odpočinout” v práci
Mezi detmi mam 4,5 roku, u prvniho bylo tehotenstvi jak zachranna brda, tesil jsem se ze vypadnu z kolotoce v praci a po rd se tam uz nevratim. U druhe jsem az na zacatku tehu a s vedomim zamestnavatele dostala sluzebni pomer na dobu neurcitou, a jistotou ze se tam budu moct vratit jsem se tesila na druhe mimnkovske obdobi a naprosto moc a moc se pak tesila na navrat do zamestnani
Jo chtělo a docela dost. Fakt sem se těšila, to druhé i tu mateřskou sem si užila tak nějak víc. Mám mezi dětmi rozdíl 6 let a bylo to super.
Bude to spis cim dal horsi. Ja se vracela do prace ve dvou letech prvniho, druhe dite se narodilo, kdyz starsimu byly 4. Cim je to prvni dite starsi, tim vic uz se s nim da delat a rodic se min a min omezuje. Pak prijde mimino a je to zase pad do obdobi plinek, revu, vzteku a vytahanych teplaku doma. A cim vetsi vekovy rozdil mezi detmi, tim hur si spolu do budoucna vyhraji. Pokud chces druhe, tak bych moc necekala, lepsi to nebude.
Pauzu jsem nemela, jsem doma 6 let a v listopadu nastupuji. Nemela jsem se kam vratit, behem prvni rd jsem byla odejita, takzd bych musela hledat praci jinou s vedomim, ze nemam dokoncene PhD, a ze za par mesicu stejne utecu, protoze jsme meli detmi chteli mensi vekovy rozdil. Chteli jsme je po 2,5 letech, tehotenstvi nevyslo a ja se z toho chvíli vzpamatovavala. Nakonec mame deti 40 mesicu od sebe. Do procesu se tesim, ale je s tim spojeny i obrovsky strach, ne ze ne. Dalsi dite v uvaze vubec nemam a nechci.
No já nastoupila do prace v synovo 3 letech a ještě ve zkusebce se mi povedlo otěhotnět neplánovaně znovu, jenže to nevydrželo a odešlo, ale už sem byla rozhodnutá, že další dítě teda jo, ještě sem něco odpracovala, abych měla zas nárok na mateřskou a šli sme do druhého syna. Pak sme šli ještě do třetího dítěte, ale tam už sem do prace nešla a mají mezi sebou menší věkový rozdíl, právě proto, že už by se mi pak určitě nechtělo vracet zas z práce na mateřskou.
Děkuji za odpovědi 🙂 My jsme se rozhodli, ze do toho půjdeme. Prestaneme se chránit a uvidíme. Mě je už 35 let, a tak to může být na dlouho.
Jo ja v 36,5 si to myslela taky a vyslo to hned napoprve 😋 Jo a jeste jsem teds videla sourozene vztahy s rodilem 6-7 let v laznich a bylot o super,ty betsi deti si s temi mensimi pohraly,nebo pak i pohlidaly,proste na pohodu...tohle treba mi dalo ten hybny moment,ze druhe dite ano...
Já šla z práce se třetím... V roce jsem malou dala do soukromé dětské skupiny, do té doby jsem kombinovala práci z domu a hlídání od tatínka... Doteď mám zkrácený úvazek... Nejsem ten klasický mateřský typ 😅
Já se vracela po dvou letech do práce, doma mě to nebavilo, práci mám dobrou a za slušné peníze, vyšli mi i vstříct s pracovní dobou, prostě šupa.
Do druhého už se mi moc nechtělo, začala jsem se dovzdělávat(Aj) a pomýšlet v práci na vyšší příčky a ejhle, neplánovaně jsem těhotná🙂
A jsem ráda, že se mimčo rozhodlo samo, z vlastního rozhodnutí bychom ho asi neměli. Jsem teď 20tt, je mi fajn, budu rodit v 35 letech a malý bude mít 4,5 roku a vypadá to, že budeme mít doma páreček.
S prací je to horší, vidím, že už tady se mnou moc nepočítají (jsem poslední žena v týmu) a až se budu vracet, nabídnou mi max něco na tři směny, což při dvou dětech nepůjde.
Musím věřit, že nadřízení nezapomenou jaký jsem pracovník a i na mateřské budu dále pracovat na jazyku, abych se mohla vrátit na lepší místo, pokud nějaké bude.
Ale pořád si říkám, je to jen práce🙂
Mezi 34 a 37 jsem byla těhotná 3x, na první pokus. Nemusí to trvat dlouho. Ale zas je asi lepší s tím počítat, a nestresovat že to není hned.
Materska dovolenka je pre mna nieco co si neviem predstavit. Deti som mala 3 roky od seba, ani s jednym som cisto sediet doma a nepracovat nevydrzala ani sestonedelie. Mat 10 deti, nebolo by to u mna ine, si myslim. Bud to cloveka naplna starat sa len o deti a domacnost, alebo nie.
Měla jsem to stejně. Děti mám 6 let od sebe. V práci jsem si odpocinula a teď si mateřskou zase užívám. Starší je ve škole, dopo mám čas na mladší a odpo jsme i s mužem všichni spolu. A prosby od starší přesně jak tvůj. Proč jen ona je sama, proč všichni kamarádi mají sourozence a ona ne… Samozřejmě jsme chtěli hodně i my, ale tohle byl mimo jiné také impuls.
A pak mám kamarádku u které ta touha po druhem nepřišla a malá je jedinacek. Teď už by možná chtěla, ale je jí přes 40 a už to asi nepůjde.
Jinak si tedy nedovedu představit mít deti rok, dva, tři po sobě. To bych proste nedala 🙈
@veroniquecz on má každý rozdíl svoje + a -. Mám oboje. Rozdíl 22 měsíců a skoro 7 let. A fakt nemůžu říct, že by některý byl vyloženě horší nebo lepší. Je to jen jiné.
To já zase pauzu chtěla když se nedařilo otěhotnět bohužel nebo možná bohudík kdo ví se to povedlo v době kdy jsem byla pracovně spokojená a byl to na začátku i celkem šok protože už jsem nedoufala zase mám díky tomu krásnou mateřskou Starší je teď v 1.tride nevím jak bych to zvládala být v práci i tak je to docela ficak mi přijde ale zároveň si to i maximálně užívám i když práce je samozřejmě o dost více než jen s jedním
@veroniquecz Jj to si taky nedokážu představit a hodně ty maminky obdivuji že to zvládnou
Máme děti od sebe 2 a 1m,začátky v poklusu,ale dobrý,dcerka syna přijala skvěle, nezarlila.po narození syna jsem dcerku nenechala hlídat aby si nemyslela že ji odkládám a super. Od mateřské s dcerkou jsem se nenudila a se synem už vůbec ne,hodně s nimi trávím čas i když chodili oba do školky, teď už dcerka je v 1.tride ZŠ, syn jde za 2 roky do školy. Třetí dítě mít nechci, už mi byli 40. Neměnila bych.
Mezi prvním a druhým jsem pauzu neměla, byla jsem doma 6 let. Třetí bylo po 2 letech v práci a protože jsem dítě chtěla, a popravdě práce nebyla žádná vysněná,tak jsem se těšila. A taky bylo fajn být doma,když děti byly v 1 a 2 třídě. Teď je malý ve školce,oni v 5 a 6 třídě samostatní,tak je to fajn. Po 3 letech doma jsem se do práce ( v jiném oboru) těšila, mám zkrácený úvazek,takže super. Hlídání se většinou nějak vyřešit dá,zvlášť když jsou finance. Mně starší děti babička hlídala taky víc než toho posledního. A hlídá v podstatě jen ona, nikoho jiného nemáme.