Chtěla bych udělat na Vánoce radost - ale komu? Liberec

petradova
15. lis 2015

Omlouvám se za netradiční, nebo spíš těžce pochopitelný název diskuze.
Jde o to, že bych chtěla Vánoční svátky zpříjemnit a udělat velkou radost NĚKOMU. Ukázat, že i např. osamělým, nemocným, ne zrovna "svatým" či chudým lidem patří vánoční radost stejně tak, jako ostatním. Moc jsem přemýšlela, koho drobnou či větší radostí potěšit.
Azylové domy? Kojeňáčky či dětské domovy? Psí útulky? Bezdomovce?
Představovala jsem si třeba, že bych bezdomovcům ve městě na Vánoce rozdala ve cukroví nebo jinou drobnost....jsem divná? 😅
Napadá některou z vás, koho v Liberci takto potěšit, popř. kdo by co uvítal? 🙂
Děkuji...

renca1978
15. lis 2015

Ahoj ja kazdej rok o Vanocich posilam darky pres organizaci Clovek v tisni...Nakoupim zvirata kozy,slepice ....dostanu certifikat a mam obrovitanskou radost ze jsem mohla nekomu pomoct.Jedna se o pomoc nejchudsim lidem planety.Mrkni na jejich webovky😉

petradova
autor
15. lis 2015

O tom vím, ale já myslela něco konkrétnějšího, aby to bylo co nejvíc osobní, jde mi v podstatě o tom, že přesně budu vědět, kterému člověku (nebo klidně i zvířeti) bylo pomoženo. Jinak každoročně jsem kupovala dárek pro jedno dítě z DD, které si napsalo své přání pod vánoční stromek umístěný v obchodním centru. A už let máme Adopci na dálku. 🙂

nonnni
15. lis 2015

@petradova a proc ti tolik jde o to, abys to nadseni videla osobne? Jakoze jinak ta pomoc nema cenu, kdyz nebudou moci dekovat primo tobe?

Docela me to zarazi, budto chces udelat radost a je ti jedno, ze nebudou vedet, ze je to primo od tebe, nebo ti jde o to, aby ti nekdo dekoval a byl vdecny a pak nejde o nezistnou pomoc, kterou by toto zrovna o vanocnich svatcich urcite byt melo.

neumim si predstavit, ze nabehnes do DD, nebo kojenaku a zacnes obdarovavat. Te nepusti ani pres vratnici. Muzes zaslat dar, treba konejak v Krci vzdycky potrebuje vitaminove doplnky na podporu jidla napriklad, ale k detem se stejne nedostanes. Ten spi utulek...no nevim, zkusit to muzes. Nahanet bezdomovce s vanilkovyma rohlickama je take mimo, napec to a dej to do azylovych domu a ubytoven, ale necekej, ze ti nekdo bude extra dekovat.
@renca1978 nerada ti kazim radost, ale ty ovce a kozy jsou jedna z nejvetsich pitomosti, co se v ramci charity kdy vymyslelo a NIKOMU to zadny uzitek neprinasi. A toto rikam, jako clovek , ktery v Africe zil a vi, jak presne takove dary dopadaji.

kacca11
15. lis 2015

No, přiznám se, že bezdomovcům bych asi radost nedělala, jejich životní styl je ve většině případů i jejich vlastní volbou, takže bych na ně neplýtvala.

Dobrou možností jsou určitě dopisy Ježíškovi, kdy koupíš dárek některému z dětí, co si psalo, případně pomoc třeba útulku. Anebo stačí rozhlédnout se třeba v okruhu svých (i vzdálenějších) známých a obdarovat někoho nebo nějakou rodinu, které se nedostává třeba tolik peněz.

My s mužem úspěšně bojkotujeme veškeré veřejné sbírky a akce, ale pravidelně přispíváme mému vzdálenému postiženému synovci na léčebné pomůcky.

kacca11
15. lis 2015

@nonnni Já si spíš říkala, jestli to není nedůvěra v systém - že přispěje a nadace peníze semele tak, že z toho pro nikoho nic nebude. Jinak s tebou souhlasím, je to divné.

A souhlasím i ohledně koz, nechápu, kdo to může kupovat. To není o tom, že to někomu pomůže, ale jen o pocitu toho, kdo to koupil, bůhvíco pro tu Afriku neudělal.

nonnni
15. lis 2015

@kacca11 tak pise, ze kupuje darek diteti do DD, coz je celkem presne urceny dar, urcitemu cloveku, akorat ti nikdo primo nedekuje, ale je to legitimni a nezistne a tak me napada jen ta touha byti poplacana po rameni za charitu.

Ty kozy ani nikomu pomoci nemohou, protoze okamzite chcipaji...kdyz je nikdo nenauci ty kozy chovat a starat se o ne, tak to ani jinak dopadnout nemuze. Vozi to do onlasti, kde neni pastevectvi znamo a rozsireno a dopada to tak, ze ozu privazi ke kulu a za tyden odvazou jeji mrsinu...

petradova
autor
15. lis 2015

Holky mě NEJDE o to, aby mi někdo líbal ruce a díval se na mě vděčnýma očima. Jde mi opravdu o to, jak psala kacca11, že nemám důvěru v systém sbírek. CHCI vědět, že se to opravdu dostane kam má...A proto říkám, že je mi jedno, zda obdaruji děti, důchodce, osamocené lidi či zvířata.
Před rokem jsem věnovala spoustu hraček a kojící polštář do mateřského centra. Myslíte, že jsem čekala za rohem, až přijde nějaká maminka a řekne: Ty bláho, kdo to sem přinesl? Mohla bych jí vidět? ☹(. Prostě jsem to předala vedoucí centra a odešla jsem.

No...tak koukám, že touha někomu pomoci se tady bohužel plete s touhou poplácání po rameni 🙄 . Připadá vám, že jsem počítala s tím, že obdarované dítě z DD , kterému jsem koupila dárek, tak že uvidím jeho reakci? Asi těžko.
Zpátky k tématu: Nemáte konkrétní tip na někoho, komu by se radost dala udělat?

ivular
15. lis 2015

Omlouvám se za offtopic, ale i kdyby chtěl někdo pomoct za poplácání po rameni s vděčnýma očima, tak je to pořád POMOC a potřební takového dárce rádi poplácají. Chci proto říct, že @petradova a jiní, kteří touží pomáhat, si rozhodně zaslouží obdiv, ať už jsou jejich motivace jakékoliv.

nonnni
15. lis 2015

@petradova psala jsem ti konkretni tip...objednej pres nternet balik vitamnovych doplnku (muzes klidne mailem zkonzultovat s rediteli kojenaku, c presne potrebuji...nepotrebuji obleceni a hracky) a nechat to poslat postou primo na misto. Mohou ti i vystavit darovaci certifikat, aby sis to mohla odecist z dani, pokud jsi OSVC.

Nebo nakup furu psiho zradla a odvez to do utulku.

Mapec cukrovi a hod to do azylaku a na ubytovny, nebo DD.

Ja porad nejak nechapu, jak jinak by sis ty pomoc predstavovala, kdyz darek pro dite z DD ti prijde ne dost osobni...

Pokud te primo zajima nejaky individualni clovek/zvire a poptej se majitelu/zrizovatelu/reditelu, kdo je potrebny...treba v tom DD nema nikoho, kdo by ho navstevoval a rad by, abys tam chodila mu treba cist, nebo si s nim povidat. nNebo si ho vzit domu na stedry den...je toho strasne moc, co muzes udelat...

veraga
16. lis 2015

@petradova Já ti přesně rozumím. Taky ráda dělám radost tak, abych ji viděla na vlastní oči. Nerozumím reakcím těch, kteří to chápou jako poplácání po rameni. Holky, už jste někdy něco darovaly osobně? Je obrovský rozdíl něco dát osobně a vidět, jakou má obdarovaný radost, než anonymně něco poslat a jen si představovat... Ono to totiž není jen o radosti obdarovaného, ale i o radosti dárce.
Já přispívám do útulků. Tedy do těch, které nezřizuje město, ale dobrovolníci. Většinou není problém rozdat krmivo a pamlsky osobně a případně nějakého obyvatele i vyvenčit. Právě občanská sdružení a nadace často trpí velkým nedostatkem krmiva, zdravotnického materiálu a veterinárních přípravků. Na rozdíl od zařízení pro lidi nemívají sponzory.
My si žrádlo pro útulkáče dáváme navzájem místo dárků. Jo, jsme švihlí. 😅

koordinatorka_odboje
16. lis 2015

psí útulky jsou ideál 🙂 Já letos asi ponesu do bzeneckého http://www.utulek-bzenec.estranky.cz/

petradova
autor
16. lis 2015

Děkuju za tip s útulky, nakoupíme dobroty a zvířecí hračky 🙂 .

petradova
autor
16. lis 2015

Jinak pro Veraga: díky za podporu🙂 a musím konstatovat, že máte překrásný stromek! 😲

tommis
17. lis 2020

@petradova Ahoj....Tvou výzvu jsem objevil na internetu. A jsem za ni moc rád! Ostatně byla také důvodem, proč jsem se tu zaregistroval. Konečně jako single a "neotec" tu vlastně nemám co dělat🙂 Ale jedno mne zavolalo. Také bych chtěl udělat na Vánoce někomu radost a jen tak prostě říct, že nikdo tu na tom světě nejsme úplně sám, přestože nám naše Osudy někdy promítají úplný opak. Nojo...? Jenže kdo o tu prostou lidskou radost stojí? Nemocní připoutaní na lůžku? Bezdomovci? Opuštěné děti? Útulky? Současný svět ovládá zlý VIRUS.. Pojmenujme jej správně. VIRUS KONZUM. Kononavir jen dokazuje škodlivost konzumu, pokud se ho lidem momentálně nedostává. Bez omašleného Iphonu se se mnou nikdo bavit nebude🙂 Ale mně nejde o Iphony, ani jiné prázdnoty. Mně jde o plnost ducha. A tak si říkám, koho svým duchem potěšit, a jakým duchem naplnit svého? Klademe si stejné otázky a oba na ně nenacházíme odpovědi. Ale je dobře, že si je klademe! A je mooooc dobře, že na ně hledáme odpověď! A je přímo naší výhrou, že je chceme zodpovědět! Tomís

tommis
17. lis 2020

A když už jsme u té radosti🙂)) Můžete mi některá z vás poradit recept na jednoduché a zdravé cukroví, které zvládne i "Ajeťák"(myšleno šikovnost A JE TO)...tedy v kuchyni bývám "A JE TO" občas na novou řadu seriálu.

petrak15
17. lis 2020

Moje kamaradka vymyslela na Slovensku projekt: Kolik lasky se vejde do krabice od bot, je to myslene pro osamocene seniory v domove duchodcu. Loni rozdali pres 22 000 balicku. Skoda, že neco podobneho nefunguje tady.

tommis
17. lis 2020

Kolik Lásky se vejde do krabice od bot....To je krásné! Moudré i nadčasové. Tvá kamarádka je vnímavější, než si vůbec v této chvíli můžeme domyslet! Nechť se jí daří! T