Chlamydie a neprůchodnost vejcovodů, máte zkušenost?

nita1984
5. kvě 2016

Rok a půl se s manželem snažíme o mimčo, poslední měsíc a půl v péči CAR... měli jsm enaplánované první IUI, bohužel, přišel nečekaný výsledek. Pozitivní chlamydie.... oba jsme z toho byli v šoku vyfasovali jsme na 25 dní ATB a zákaz sexu i snažení. Po ATb mám přijít na kontrolní stěry a pak dr doporučil laparoskopii pro zprůchodnění nebo odebrání vejcovodů (podle jejich aktuálního stavu). Podle výsledku laparky bu´d IUI nebo dle nich raději rovnou IVF....

Upřímně vím, že pro IVF zatím rozhodnutá nejsem, doufala jsem, že IUI bude řešení.... jste někdo po podobné diagnóze? Jak to dopadlo? Otěhotněly jste přirozeně po laparoskopii nebo snad bez ní???? Případně po IUI? Neb všechny po chlamydiéch vážně skončí u IVF ?

Díky za všechny zkušenosti.

vannilla
27. čer 2016

Ahoj, nevím, zda ti pomůžu. Chlamydiovou infekci (trachomatis) jsem prodělala poprvé před devíti lety, tenkrát bez partnera, vyléčila jsem se 3 týdny antibiotik, poté se mi objevili asi po dvou letech vztahu se současným partnerem,tak jsme se léčili raději 5 týdnů oba. Od té doby uběhlo pět let a nyní jsem otěhotněla bez problémů přirozeně, navíc napoprvé. Takže je to asi individuální. Záleží, jak dlouho je v sobě máš a jak ta infekce prostoupila daleko. Znala jsem z doslechu v práci smutný příběh - dívka, v osmém měsíci porodila mrtvá dvojčátka a prý byla na vinně aktivní chlamydiová infekce.

urtica
27. čer 2016

@nita1984 Ahoj, kdysi jsem četla nějakou statistiku a tam bylo uvedeno, že po prodělání jedné chlamydiové infekce je riziko problémů s plodnosti cca 10-20%. Partnerovi bylo lékařem řečeno, že populace je chlamydiemi promořena daleko víc než se všeobecně myslí, jen to u spousty lidí probíhá bezpříznakově a skrytě.

Já sama jsem prodělala před lety masivní a (vinou dr.) dlouhodobě (asi rok) neléčenou chlamydiovou infekci pánevního dna, od té doby trpím chronickými bolestmi břicha - přesto - problém s otěhotněním nebyl. Na druhou stranu - pokud se snažíte rok a půl, pak bych laparoskopii asi zvažovala (záleží taky na Vašem věku - v pětadvaceti bych tomu dala ještě čas, v pětatřiceti už bych asi neváhala). Jen nerozumím tomu proč odebírat vejcovody - byť třeba neprůchodné.

nita1984
autor
27. čer 2016

@urtica neprůchodné vejcovody jsu zdrojem zánětů a postupně i ideální živná půda pro rakovinu.

urtica
27. čer 2016

@nita1984 Ehh...já nevím, nejsem doktor...co jsem ale zjistila je, že lékaři mají tendenci odebírat tak nějak všechno, co se jim nehodí do krámu a není bezprostředně nutné k životu.
Jenže orgány nejsou samostatné a izolované ostrůvky. Když mojí matce odebírali dělohu, přemlouvali ji, aby si nechala vzít všechno (přesně jak píšete - zdroj zánětů a rakoviny...) , ale už se zapomněli zmínit o tom, že vedlejším efektem je předčasná menopauza, osteoporoza (v padesáti letech jí rupl obratel) a další - to se dozvěděla až později, na úplně jiném oddělení, kde jí dávali dohromady polámané kosti. Samozřejmě předpokládám, že vejcovody asi nebudou hrát tak klíčovou roli, přesto bych se asi do přehnaného odstraňování čehokoliv úplně nehrnula...zdrojem zánětů nejsou vejcovody ,ale bakterie a před těmi se lze chránit dodržováním určitých pravidel.

ivatko0406
27. čer 2016

@nita1984 ahoj, podelim se o zkusenost. Pred 4 lety mi byla diagnostikovana nepruchodnost, oboustranna

ivatko0406
27. čer 2016

@nita1984 pardon - odklikla jsem driv - dopisi hned dal.....oboustranna nepruchodnost plus vrozena vada - esovite vinute tuby vejcovodu. Moc sanci mi nedavali. Kratce pote jsem o partnera prisla, takze jsem chvili byla sama atd ale - pak jsem potkala sveho muze a vzhledem k me diagnoze jsme si prilis pozor nedavali - jen tak alibisticky - a jejda - po necelem 3/4 jsem byla tehotna, synovi jsou dva. A ted jsme si rekli, ze v cervnu dame sanci druhemu. A mam pozitivni tehotensky test! Takze otehotnet se evidentne da i s vejcovody, co nejsou podle ucebnice. S chlamidiemi zkusenost nemam, uvedla jsem jen tu s vejcovody. Drzim palce!

yeticek
6. dub 2017

@nita1984 ahoj, jen jsem se chtěla zeptat, jak to dopadlo? řeším něco podobného, byly mi zjištěny protilátky na chlamydie a o dítě se snažíme 2 roky. zvažuji laparo, ale lékaři mi říkají, že je to zbytečné, když jsou vejcovody slepené nic nepomůžu... chci tedy zjistit, v jakém jsou vejcovody? zjistili ti něco po laparoskopii?