Chci se zeptat, co je lepší, Ford Mondeo, nebo Škoda Octavia, Superb?

verunkaxxp
1. bře 2021

Ahooj, chci se zeptat co je lepší...
Ford mondeo novější (2016 rok výroby)
nebo Škodovky octavie, nebo superby rok podobný
Jaké jsou plusy a mínusy? 🤔
Jak je to s náhradníma dílama?
Mám malé mimčo, takže co je bezpečnější?
Předem děkuji za odpovědi. 🙂

zelenaesmolda
1. bře 2021

@verunkaxxp
Ford ma kratke pasy coz je nevyhoda pri poutabi vejce

amazonkajanik
1. bře 2021

@verunkaxxp když už, raději octavie (ne superb), levnější díly oproti fordu , ale záleží taky na motorizaci. Bohužel, tyhle roky výroby už letí mimo nás, ale co tak vím, tak provar je turbo diesel (díra na peníze), raději mpi, tsi, ale za mě, raději fabie, páč je lehčí a tím pádem jí bohatě stačí třeba obsah 1,4 který z octavie dělá lenocha. Navíc octavka nemá vzadu moc místa,kdežto zase mondeo jo, ale fabia určitě. Když mondeo, tak starší, ale i to je potvora na servis.

uzivatelkapetra
1. bře 2021

U škodovek platíš za značku nemalé peníze. Mondeo nevím, kdysi se říkalo fordem tam a vlakem zpět nebo Fix Or Repair Daily 🙂
Ale dnes už může být vše jinak.
Bohužel dnes už jsou ve všech autech DPF, GPF, což jsou kurvítka.
Na jaké ježdění auto chceš?
Co se týká bezpečnosti, bude všechno srovnatelné, opět v dnešní době je to všechno to samé

verunkaxxp
autor
1. bře 2021

@uzivatelkapetra Jezdění spiš po městě, občas na větší vzdálenosti. a děkuji za odpověď ☺️

aneta_v
1. bře 2021

@verunkaxxp měli jsme Superba combi 2.0 TDI, 125kw, r.v. 2010, posílali jsme ho dál po 8 letech a kromě opravy kabelu vedoucího k osvětlení zadní SPZ jsme na něm neopravovali nic (samozřejmě běžný servis jako olej, brzdy apod probíhal.). Do města je to teda koráb, ale jezdila jsem s tim po Praze a dá se. U Octavky bych se bála, že mi ji ukradnou, znám jen v okolí asi čtyři lidi včetně švagra z podzemních garáží 🤷🏻‍♀️

amazonkajanik
1. bře 2021

@verunkaxxp jestli na ježdění po městě, tak chceš zbytečně velká auta, ve své podstatě. A hlavně tím padá diesel, ten nemá krátké trasy rád

petronelka20
1. bře 2021

S Fordem nemam zkusenost, ale za sebe bych do skodovky nesla. Manzel ma octavku jako sluzebni (r.v.2019) a jako jezdi to hezky, ale... Kdyz si vezmu, ze treba v lete tyden nejel a pak nenastartova, chcipla mu baterka a musela se koupit nova. Na konci roku se mu na dalnici dalo auto do nouzovyho rezimu a auto bylo dva tydny v servisu nez vubec prisli na to, co mu je. Jako soukromy mame suzuki swift (r.v.2017) a za tu dobu vse v pohode. Auto mi stalo mesic a pul ted v ty nejvetsi zime a hned mi nastartovalo. Za celych 3 a pul roku zadny problem. Je to ale maly auto, takze ne pro kazdyho, ale zase uvnitr je mnohem prostornejsi nez i ta ockavka 😂

uzivatelkapetra
1. bře 2021

@verunkaxxp na takové ježdění bych zvolila menší auto už kvůli parkovacím místům, které jsou stejně velké už od dob maluchů a taky bych hledala teda benzín, který ještě nemá filtr pevných částic.
Hledala bych v kategoriích fabia, scala, i20, i30, leon a podobné modely

amazonkajanik
1. bře 2021

@petronelka20 sorry, ale baterii,pokud ji došla životnost, nelze brát jako nedostatek vozidla. Standardně, pokud se o ně dobře člověk stará (ano i autobaterie potřebují péči),mohou vydržet až 8let. Pokud člověk nejezdí pravidelně trasy kolem 20km, baterie se nestihne dobit z alternatoru a tím její "náboj " klesá. Proto je potřeba je občas hodit na inteligentní nabíječku a oživit. U těch starých dolevacich je třeba změřit hladinu vody a kyseliny a v případě rozdílu, dolít ...

fyii
1. bře 2021

@verunkaxxp obe auta jsou dobry, muzu porovnat. Ja mela v tu dobu superba novyho a bracha sluzebni mondeo- oba verze combi.Kazdy,auto ma neco pro a proti. Cena superba bude vyssi pac koncernovy auto, ale zase si tu cenu dost drzi. Jo je to korab, fakt mega prostorny auto. Mondeo mi prijde mensi, ale jezdilo taky,super. Opravy ani na jednom.zadny, jen bezny servis. Bracha si mondeo odkoupil po leasingu zene a dodnes co vim tak bez zavad jezdi. Nahradni dily jsou bezne dostupne. Bezpecny jsou urcite obe, zalezi taky na konkretni konfiguraci daneho auta. Takze at vyberes jakykoliv, vyberes dobre😉. Pokud chces cca 4 lety koukni na leasingovy auta co vraceji firmy, jsou presne servisovane a vetsinou "nucene" opecovavane kvuli zakaznikum a reputaci.

lessika
1. bře 2021

Tezko soudit...mela sem jak mondeo tak octavku. Mondeo byla laska v kuzi :D s prckem asi lepsi octava.

petronelka20
1. bře 2021

@amazonkajanik tak jelikoz je to sluzebni auto, tak s nim najezdi stovky km za tyden (auto je stare necele dva roky a ma najeto pres 120 000km), takze tam problem s nabitim nebude a podle meho by se ji po roce nemelo nic stat a tyden neni zas takova doba, aby uplne umrela. Jako mohla to byt i chyba baterky, to nerikam. Ale treba to, jak se mu to hodilo na dalnici do nouzaku, to me celkem vydesilo. A kupodivu s tim nemel problem sam, ale stalo se to uz i jeho kolegum (jelikoz toho jako servisaci hodne najezdej, tak dostavaji auta nove jednou za dva az tri roky, nemuzou v nich jezdit jakmile najedou 150 000km) a to maji take octavky. Treba jsem proti nim jen zaujata. Nebo je to tim, ze manzel najede za dva roky tolik, co ten, ktery jezdi jen soukrome najede za mnohem delsi dobu.

kevi1
1. bře 2021

Mamka ma cely zivot fordy, otec zase skody octavky. Za mna nic moc obe, uz aj otec od skodovky presiel. Najma tie zakladne vybavy su katastrofalne. Mamka ma teda fordy dlhodobo a kazia sa jej menej. Ako odchovanec octaviek a fordu nedam dopustit v rozumnej cenovej dostupnosti na VW v rozumnej, my si nemozeme vynachvalit a ja viac za auto nedam. Ale myslim ze kazdy si bude chvalit to svoje oblubene 🙂 mamka by ti forda odporucila vsetkymi desiatimi a podla mna ked uvazujeme starsie auto, tak tiez by som asi isla do forda, za mna su skodovky proste herky co nevydrzia dlho

anet_98
2. bře 2021

@zelenaesmolda Ford 2016 a novější mají už izofix. Jinak máme 2007 C Maxe a pás lepší než ve služební toyotě co má přítel 😅

anet_98
2. bře 2021

Nejde asi ani tak o typ auta, jako o typ motoru. My máme C Maxe 2007 a máme v něm motor z Peugeotu 1.6 Tdci. Nedáme na něj dopustit. Díly levný, zatím žádné velké komplikace, najeto 314 000.
Co se týče novějších aut - škodovky jsou celkově častější rodinné auta, ale cena dílů u novějších typu je strašně drahá a nepřijdou mi tak kvalitní jako u třeba dvojkovych typů - nejlepší mi přijde Octavia II 1,9 TDI, ale tu skoro nikdo neprodává a drží si ji zuby nehty 😅 jinak do škodovky bych dneska nešla rozhodně 🤷‍♀️

zelenaesmolda
2. bře 2021

@anet_98 no a?vsak sedacky na iso jsou do 18kg,pak se dite stejne pouta pasem

ldik
2. bře 2021

Zrivna jsme poslali dal 15 leteho forda a koupili 4 letou octavii. Tatka ma Mondeo. Takze mohu srovnavat. Prostoru uvnitr, hlavne na zadnich sedadlech, maji mondeo a octavia asi tak stejne.
Kdo tu psal o prostoru ve fabii si asi delal srandu. Manzel ma fabku sluzebni. Je to prcek. Uvnitr malo mista. Dali jsme tam dve detskw autosedacky - ty velke, mame deti 5 a 6 let, a katastrofa. Nemeli si kam dat nohy. Vyhoda je urcite nizka cena a lepsi parkovani s prckem ve meste.
Jizdni komfort lepsi ford - maji lepsi, "mekci" podvozky. Ty hnusny betonovy retardery to stary mondeo zvladne mnohem lepe. Octavka hopsa jako koza. Je takova tvrdsi, nevim jak to lip rict.
Dalsi - skodovky se hodne kradou. Nam to nevadi, parkujeme doma v garazi. Na parkoviste pred panelak bych ji nechtela.
Superb uz je jina, vyssi, liga. Pro me predrazena octavia.
No a nejduleziteji - parametry motoru. Na kratke jizdy chtejte benzin. A objem motoru aspon 1,4. A to se blbe shani. Ted vsude cpou 1,0 a jsou to chcipaci. My mame 1,4 a 110 kW a jezdi krasne.

anet_98
2. bře 2021

@zelenaesmolda já vím, ale ty jsi psala vajíčko, ne autosedačka 😅

janedv
2. bře 2021

@zelenaesmolda mame ford mondeo combi a nikdy jsme s poutanim vejce ani sedacky zadne problemy nemeli. Vzadu je isofix, vepredu poutame pasy a vse uplne v pphode.

@verunkaxxp ford mondeo combi mame a je to skvele, spolehlive auto. Ale chce to ne zakladni vybavu, to je fakt. Velky prostor, do kufru dam valco neslozene (na jezdeni ve meste se mi nechce vyndavat kramy z dolniho kose) a ani nemrknu.

kevi1
2. bře 2021

@ldik tie paramentry motoru uz v dnesnej dobe u novych aut neplatia tak, ako pises.

amazonkajanik
2. bře 2021

@petronelka20 tak to jestli to hodilo do nouzaku, může být právě spojitost s baterkou,resp s ukostrenim . Řešíme podobný problém u fabie, autoesa se vyvazali z reklamace, dělá nám to, co jsme ho koupili. Ale to je jediná (i když fatální závada) a jsme nadmíru spokojeni. Hold škodovky jsou hajs na pletenec drátů vedle baterky,stačí občas cmrndnout trochu vody od ostrikovace vedle a oni začnou puchřet, ale dostat se k nim 😣

petronelka20
2. bře 2021

@amazonkajanik u manzela to nakonec snad bylo turbo ci co, u jeho kolegu nevim. Neumim si ale predstavit, ze je to auto nase a oni se v tom skoro dva tydny stouraji a nevi co s tim, jelikoz se to neobjevilo ani na diagnostice. Kdyz si vezmu, ze dvakrat do mesice dolejva olej, tak by nas to asi taky zrujnovalo, na kazdy servisce se pta a nechava si to kontrolovat, zda mu to nekde netece a ono netece, ale stejne to chce litr oleje po v prumeru 1 500km a to se nam u jinyho auta nikdy nestalo. Ono kdyby se s tim jezdilo normalne (myslim nejaky normalni mesicni najezd), tak by to asi nebylo tak zrejmy a my bychom doma nebyli treba tak zaujaty 😂😂. Treba ta nejnovejsi rada bude lepsi, uvidime na konci leta 😂

dashyyy
2. bře 2021

@amazonkajanik no já ti nevím, my máme tdi i tsi doma a tsi a rozhodně je spolehlivější to tdi.. co nás stálo tsi peněz oproti tdi, nesrovnatelný.. takhle jednoduše se to podle mě rozdělit nedá, já bych už znovu do tsi nešla

amazonkajanik
2. bře 2021

@dashyyy ono záleží na motorizaci a rok výroby. Jé, ale teď mi došlo, že jsem zaměnila tsi s mpi, to potom jo. A úplně nejhorší je htp, ne nadarmo se říká "h.vno to pojede "😂 my teda máme fabku,benzin 1,4 16V 55kw , původně jsme šli po mpi, ale byly okamžitě vyprodané,nebo už složená záloha(jsme vyškolení od octavie,přítel měl 1,9 tdi a vysr ... se turbo). Problém je, že diagnostika hlásila původně egr ventil, ten je čistý. Blbne to při vlhku a začne řvát i alarm,když zamkneme. Problém je, že diagnostika nahlásí špatný problém, páč je to v elektrice a stane se, že ten egr dostane špatný impulz, zavře se,auto ztratí výkon,nebo spadne do nouzaku. Naštěstí třeba jen při parkování, nebo popojíždění v koloně (nějak tomu vadí nízké otáčky)Nu a my teď musíme zjistit, který káblik to je 😣
Ale když je v pohodě, tak lítá a krásně drží na silnici, díly oproti octavii podstatně levnější ( třeba i v řádu tisíců)

dashyyy
3. bře 2021

@amazonkajanik tak to my to máme přesně opačně, na tsi se vždycky prohneme.. teď naposledy týden před koncem technický odešla abs jednotka, já myslela, že mě trefí šlak.. rozvody stály v autorizáku skoro o dvacet víc a to servisujeme obě auta ve stejném.. ale přesně jak píšeš, záleží na motoru, protože my s manželem neumíme vybrat normální auto.. 😀 takže já mám 1,4tsi 118kw 😀 na druhou stranu jsme přesně věděli do čeho jdeme a co nás to bude stát..to naše tdi má mnohem vyšší roční nájezd, je mnohem větší a kromě pravidelné údržby, teď ťukám, se mu nic neděje.. a to jezdí po lesích a polích, tahá vozíky, manžel ho má převážně jako pracovní vůz

amazonkajanik
3. bře 2021

@dashyyy tak u nás rozvody (ale ne v autorizaku) vyjdou na 5tis. A nedávno se měnili 3 civky, jedna na jaře a dvě na podzim. Sranda byla v rozdílu cen servisu. Za tu první padlo 3,6 a za ty dve 1700 , páč si druhý servis vzal jen 4stovky za práci ze známosti 🤣

dashyyy
3. bře 2021

@amazonkajanik no já za ně dávala loni skoro 30 :-O měnili ale všechno od řetěžu, přes pumpu, ventily, prostě komplet.. a rozhodně to byl nejlevnější servis široko daleko, obvolala jsem tři autorizáky do 80km v okolí a po každý nabídce šla k zemi.. manžel původně, že by to vyměnil sám, ale zrovna na ten řetězák je potřeba speciální přípravek, který jen tak někdo nemá.. byla to skoro dvacka jen za materiál, všechno teda origo nový díly.. nechtěla jsem znovu riskovat, že mi to práskne v autě.. se mi to totiž potkalo, naštěstí motor přežil, takže v porovnání s novým motorem (cca 140 litrů za novej) to ještě dobře dopadlo 😀 ale shodli jsme se, že my dva spolu nemůžeme vybírat auta 😀 😀 to je jak cesta do pekel 😀

amazonkajanik
3. bře 2021

@dashyyy no tak to vyšlo ještě levně. Mladýmu, když odešlo turbo (9let nazpět) tak vyšlo na 80tis.
Paradoxně jsme auto půjčili známému na rozvoz zboží a on ho šetřil,což je chyba. Turbo potřebuje vyšší otáčky(odnesly to lopatky), plus ještě se ukázalo, že u nás někdo řádil s elektromagnetem a krom našeho auta, odešli ještě 3další,co měli turbo. Odpálili tím čip,nebo co na tom je...
Tak jsme auto opravili,chvilku jezdili a pak prodali. Bohužel jsme natrefili na podvodníka, který se začal soudit pro skryté vady a tehda pro nás záhadou to vyhrál (později v tv byl ten soudce obviněn z podvodů) takže auto bylo zdarma, plus ještě doplaceni povinného ručení, díky tehdejším poloprevodum , to stihl "nabourat" a šlo to na nás. Lítal v tom i pojistovak 😣

dashyyy
3. bře 2021

@amazonkajanik no to je teda šílený!!! lidi jsou fakt všehoschopní, tohle já nechápu ☹

amazonkajanik
3. bře 2021

@dashyyy jo, měli jsme smůlu,no. To samé autoesa. Roční záruka. Jenže při koupi jsem měla skoro měsíc do porodu, do toho nám nešel převod peněz (plus víkend) kvůli precerpani limitu a nějak jsme přehlédli, že v predavacim protokolu je, že to auto má "vše špatně " (nemělo by dle toho projít ani technickou),páč ze zákona se nesmí už uvádět, že stav vozidla odpovídá stáří, musí přesně definovat. No a díky tomu,když nám začal zlobit tem nouzak, nás poslali do háje, ale Dtest se nás zastal, jenže bylo už pozdě 🙄