Chce po mně peníze za nic. Co dělat?

nathuskaa
28. bře 2023

Dobrý den, řeším takový problém.
1.3. 2023 jsem začala cvičit s osobní trenérkou( holcina trénuje cca 15 holek). Za 8.000,- měsíčně se vším všudy s tím, že jsme spolu nepodepsaly žádnou smlouvu nic. Byly jsou pouze ústně domluvené na 3měsíční spolupráci. Po měsíci jsem byla z finančního hlediska(neočekávaná koupě domu) nucena ukončit spolupráci a trenérka po mně žádá náhradu jednoho měsíce z důvodu ušlého zisku. Já jí naprosto chápu ani jedna z nás se nezachovala moc fér vůbec nevím jak se k tomu postavit. Čekají mně teď velké finanční výdaje a i přes to ze chápu i její situaci nechce se mně vyhazovat 8.000 za nic.. holky pomoc

nathuskaa
autor
28. bře 2023

@nathuskaa jen zdůrazňuji že jsem nebyla předem či na začátku spolupráce informována že pokud spolupráci ukoncim dřív budu ji muset zaplatit náhradu za jeden měsíc

ai30
28. bře 2023

@nathuskaa Ustni dohoda je stejne zavazna jako dohoda pisemna. Pokud jste se dohodly a zacaly spolupracovat, nemuzes ji jen tak rict, ze smolik, ale koncis a myslet si, ze je to vyrizeno. Asi by se to dalo chapat v pripade zraneni, nevim, jak muze clovek znenadani koupit dum, ale pocitam, ze tech 8 tis ti s domem ani extra nepomuze, ani kvuli tomu nezbankrotujes.

nathuskaa
autor
28. bře 2023

Dobře děkuji za odpověď 🙂

petrasipkova1
28. bře 2023

Takhle, v písemné smlouvě je uvedeno, jaké jsou podmínky odstoupení od smlouvy. Pokud jste se na ničem nedomluvily ústně, tak bych to řešila tak, že nic takového neexistuje a zaplatila jen za jeden odchozený měsíc.

lauriak
28. bře 2023

A keby si sa s nou dohodla ze zaplatis este jeden mesiac a budes aj chodit cvicit aby to nebolo len tak "do vzduchu"?
Ja ked porovnam 8000kč a cenu domu tak ten vydaj mi pride ako kvapka v mori. Snad ta uz takato suma nezrujnuje.

22hanah
28. bře 2023

@lauriak co všechny máte???? To se topíte v tisícovkách nebo co???! Třeba jí po koupi nebo při hypotéce zbyde zrovna jen těch 8.000,-Kč na jídlo!!!! Trenérka je vychcaná jako díra do sněhu, chce zadarmo tolik peněz za nic a autorka to má jako vysolit??? Předem upozorněná na to nebyla, trenérka neměla být líná a nechat si to ošetřit písemně, kde by se obě jasně dočetly, co plyne z předčasného ukončení, nedala bych jí nic, kdyby byla dobrá, najde si hned jiného klienta, takhle chce tahat peníze, protože čuchá příležitost.

irmamala
28. bře 2023

A ty jí nechceš zaplatit nic, ani ten odcvičený měsíc?

nathuskaa
autor
28. bře 2023

@irmamala odcvičený měsíc mám již zaplavený. Platila jsem ho hned první den když jsem začala cvičit

levandulovy_caj
28. bře 2023

doklad o zaplacení ti dala?

nathuskaa
autor
28. bře 2023

@lauriak samozřejmě že mě napadla i tato možnost ale přestavba domu, práce, brigáda a částečná starost o babičku mně v tom brání časově

nathuskaa
autor
28. bře 2023

@levandulovy_caj ano dostala jsem fakturu e-mailem

nathuskaa
autor
28. bře 2023

@22hanah děkuji za podporu přesně jak říkáte. Sice je 8 tisíc při koupi domu kapka v moři ale každý kdo byl v podobné situaci jako já ví že každá pětikoruna je dobrá

levandulovy_caj
28. bře 2023

mě teda taky přijde 8tis dost, de facto za nic....to bych to snad raději odchodila 😀

te_reza
28. bře 2023

8000*15 lidí je nějakých 120 tisíc? Co to je za trenérku za takový prachy? Právně nevím jak tohle je, to zkus spíš nějakou online poradnu, ale platit by se mi to taky nechtělo.

ai30
28. bře 2023

@nathuskaa Tak jedna vec je bavit se o tom, co se ti chce nebo nechce platit a druha vec je, k cemu ses zavazala. Na necem jste se domluvily, trenink jste uz zapocaly. Jestli na to mas cas nebo nemas sis mela rozmyslet pred tim, nez sis u ni tu sluzbu objednala. Ona je v pravu, ty se muzes snazit s ni dohodnout na nejakem kompromisu, uprimne by mi prislo jako nejrozumnejsi jeste ten mesic odcvicit, kdyz sis na to nasla cas pred mesicem, asi se tolik nezmenilo, aby sis ho ted nenasla.

irmamala
28. bře 2023

@nathuskaa A co je uvedné v té faktuře? Jen ten měsíc? Pokud ano, zbytek bych neplatila. Já zas takový poctivec nejsem. Pochybuju, že to požene k soudu.

nathuskaa
autor
28. bře 2023

@ai30 plně chápu co jste napsala jen s jednou poznámkou že nedovedu předpovídat na koupi tohoto domu jsem čekala pět let a zrovna když jsem začala mít větší výdaje a přestávala doufat že se majitel rozhoupe tak se ozval že do toho jde 🙈 takže jsem opravdu nepredpokladala že se do této situace dostanu zrovna když se rozhodnu utrácet

kryany
28. bře 2023

@nathuskaa za sebe,pokud jste se ustne nedohodly na podminkach odstoupeni od smlouvy s pokutou,nema narok jej po tobe vymahat.Pokud by to bylo v pisemne smlouve,pak ano.Trenerce bych rekla,ze toto nebylo v ustni dohode a jelikoz ti pisemnou nepredlozila k podpisu,kde by toto ujednani bylo,tim padem jsi s tim dopredu nebyla obeznamena a nesouhlasis s dodatecnou pokutou a nic navic jiz platit nebudes.Jeste bych ji napsla,ze jednani z jeji strany o vymahani smyslenych dodatecnych pokut,neni v poradku.

kryany
28. bře 2023

@ai30 v ustni dohode pochybuju,ze toto resili,tedy bych rekla,ze se nezavala k nicemu co se pokut tcce,trenerka to zkousi,za me je toto chovani vymahani dodatecnych pokut praktika smejdu

ai30
28. bře 2023

@nathuskaa No ja to chapu, ale pravne to na te situaci proste jeste porad nic nemeni. A uprimne nejak nechapu, v cem se ta holka 'nezachovala moc fer'. Ty sis u ni neco objednala a uz se ti nechce chodit, to je vsechno.

ai30
28. bře 2023

@kryany Pokud to neresily, resi to obecne obcansky zakonik a podle toho ma pravo na usly zisk.

lvl16
28. bře 2023

Zaplatit bys to měla, to je jasné. Na druhou stranu to je docela dost peněz, takže bych se s trenérkou zkusila domluvit, že za sebe seženeš náhradu 🙂. .

podaji
28. bře 2023

Tyhlety komercni radoby cvicitele a trenery miluju. Lidi jsou bohuzel tak hloupy ze nez aby si nasli nejaky napr oddil, spolek atd a tam trenera za pakatel, najdou si cupr trupr napsany inzerat a plati bavory...ja osobne bych zo neplatila. 1.mesic ma zaplaceny. Chyba na obou stranach. Napsala bych omluvny mail a tim by to pro me haslo...

kryany
28. bře 2023

@ai30 usly zisk z ceho? Vsak at si tam najde nekoho jineho,nikdo ji nebrani.Je to ustni dohoda,navic ji o tomto neinformovala,nema narok,at jde k soudu,neplatila bych. A co kdyby mela uraz nebo autonehodu a nemohla pokracovat ve cviceni,to by taky vymahala usly zisk?
Za me bez pisemne smlouvy ma smulu na pokuty.

aktakd
28. bře 2023

A co kdyz ta trenerka dalsi lidi odmitla prave kvuli teto klientce a s tim prijmem pocitala? Te trenerce taky ty penize ted v rozpoctu chybi. Zkusila bych se s ni domluvit na nejakem kompromisu.
Uprimne, neni to od vas uplne fer z niceho nic takto vypadnout. A pouceni pro trenerku je chtit aspon nejakou zalohu nebo platbu predem no.

kryany
28. bře 2023

@aktakd ale kdyz odmitne nekoho,ten muze cekat prave na uvolneni mista,tak logicky by mela nahradu hned...

somalicats
28. bře 2023

@kryany Autorka psala, že se domluvily na tříměsíční spolupráci. Z toho taky může vyplývat, že jde o tříměsíční trénink a pokud je tak koncipovaný, tak do něj těžko někdo naskočí v téměř polovině.

@nathuskaa I ústní dohoda je dohoda. Předpokládám, že ta dotyčná má webovky, měla by tam mít ceník a něco na způsob obchodních podmínek. Pokud tam má uvedeno, že v případě zrušení tréninku má nárok na nějakou finanční částku, tak máš smůlu a musíš jí to zaplatit.

rebe
28. bře 2023

@nathuskaa Vždyť sama píšeš, že jste se domluvily na tříměsíční spolupráci. Tak jak to myslíš, že jsi nebyla informována, že se na to nemůžeš jen tak po měsíci vykašlat. V tom je přece ta pointa tříměsíční spolupráce. Představ si to naopak, že dostaneš tříměsíční zakázku a po měsíci ti řeknou díky a čau. Stažení domluvených tří měsíců na dva mi přijde jako velmi férový kompromis.

kryany
28. bře 2023

@somalicats
@rebe
no chyba je ta,ze k tomu nebyla smlouva s temi pokutami v pripade odstoupeni od smlouvy,takto je za me pokuta nevymahatelna a taktez to lze brat jako neferove chovani trenerky,ktera o tom neinformovala dopredu,to asi mela.