Český fousek, Český Strakatý pes, Welsh Corgi. Máte zkušenost s těmito plemeny?

reeeza
7. říj 2024

Ahoj 🙂
Máte někdo zkušenost s některým z těchto pejsků??

reeeza
autor
7. říj 2024

@reeeza případně i Maďarská Vizsla, Samojed, Pomsky, Shiba-inu

alianan
7. říj 2024

A co psovi dáš? Jak moc s emu chystáš věnovat, většina těch plemen potřebuje mraky práce a času.
Máš dost různorodá plemena, teda pomsky je kříženec ne plemeno.

FOusek je myslivecký pes, potřebuje hodně práce a vyžití, umí být dost ostrý.
Českého strakatého reálně neznám, ale charakteristika je "houževnatý, temperamentní pes do nepohody". Takže to bude neutahatelný akční zvíře, co bude chtít pracovat venku za každého počasí.
Vyžla - neutahatelný lovečák.
Šibina - dost svéráz, povely ji moc neberou, seveřani jsou trošku až do kočky. Naprostý opak těch plemen před tím.
Pomsky - kříženec, drahá dizajnovka, nikdy nevíš po kom bude mít povahu nebo komu bude podobný. Za mě předržený vořech.
Corgi mi přijde fajn, chce práci a vyžití, ale oproti předešlým fajn volba.
A samojed je svéráz, ale dobrosrdečné zvíře, stačí mu běžní vyžití jako jsou výlety, nějaké základná výcvik.....

CO tě vede k výběru tak rozdílných psů? Přijde mi, že jenom vzhled.

reeeza
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
reeeza
autor
7. říj 2024

@alianan Děkuji za názor a info ohledně plemen 🙂👍 To je to na co jsem se ptala, ne na váš názor ohledně naší volby plemene 🤷‍♀️ I když bych spíš uvítala osobní zkušenost přímo majitelů..

To jsou teda vážně krasavci- Corgi, Samojed, Pomsky, Shiba 😅

Vůbec nás neznáte, nakolik jsme aktivní, zkušení, náš životní styl atp. Soudy a domněnky tedy ponechám bez komentáře. Můžete si totiž myslet, co potřebujete 🙂

mourovatakocka
7. říj 2024

@reeeza Český fousek nám na sídlišti zkouší dávit psy, má jich takhle na kontě myslím devět, ne všichni ti napadení psi to dali. Třeba se to počítá jako zkušenost. Pokud se tady musíš takhle ptát, máš taková dost různorodá plemena, pak teda mnoho zdaru 😒

reeeza
autor
7. říj 2024

@mourovatakocka Tak to se nedivím, pokud mají loveckého psa v paneláku (?). Tohle je spíš o neschopném majiteli, podceněném výcviku a nevhodných podmínkách pro psa, než o rase psa. Ale budiž no 🙂

reeeza
autor
7. říj 2024

@mourovatakocka zase tak různorodá nejsou, jedná se vesměs o lovecké psy a špice 🤷‍♀️

exbordelar
7. říj 2024

Dle odpovedi soudim, ze @alianan je zkuseny pejskar, ne-li primo obornik 👍🏼
Ja bych jen doplnila, nebo spis varovala, hlavne ty neutahatelny psiska nemej v kombinaci s miminkem.
Ja doma jednoho silence mam, a dost blbe jsme to nacasovali - mimino a pes pubertak, kdy se z roztomileho stenatka stal totalni neposlouchajici idiot 😅 Takze vecne nervy. Ale uz ma pubertu davno za sebou, takze uz je zase "normalni" a docela posloucha 😀 Zrovna ted jsem s nim v lese a rikam si, ze na porizeni takoveho typu psa je potreba mit na nej cas a venovat mu poradny vycvik, kdy byhom byli spolu pravidelne jen my dva. coz se tremi malymi detmi je temer nemozne. Bohuzel je v hierachii potreb az na predposlednim miste. On teda netrpi, ale ja padam dost casto na hubu. Nesnesla bych, aby zvire bylo u me nestastne. Ale zrovna tohle plemeno je dost sveraz a obecne se rozhoduje sam, a nenadelas nic 😅
Takze jestli planujete mimco, zvolila bych nejake (male) klidne plemeno, nebo pockala, az se s mimcem zabehnete a podle toho bys videla.
Ty plemena, cos vyjmenovala, ty jsou spis pro zkusene pejskare.
Rozhodnuti je samozrejme na vas, jen popisuji svou zkusenost, abyste neudelali stejnou chybu jako my. Ale nelituji 🤗

exbordelar
7. říj 2024

Jinak abych byla konkretni, v cem tkvi uskali velky neutahatelný pes silenec vs. miminko: pri vycviku psovi nevenujes 100% pozornost. Jen chvilkama, kdy zrovna dite nic nepotrebuje. Ale vetsinou neco potrebuje - kojit, prebalit, utesit, vyslect vrstvu, oblect vrstvu, nezastavovat, protoze zrovna je na usnuti, kdyz je dite vetsi a chodi, tak si jde zrovna smerem ktery nepotrebujes, strka do pusy ruzne kameny a hlinu, pozdeji ma dotazy a pri obdobi vzdoru je furt nejaky problem. To vse vede k tomu, ze ten vycvik se vede nedusledne, a tim padem si pes posiluje vedomi, ze kdyz neposleche, tak se mu vlastne nic nestane a je to v pohode. Proste matka, jejiz pozrnost je roztristena na nekolik stran, nemuze dobre vycvicit psa.
Ale jestli hlavni panicek bude partner a bude se mu opravdu pravidelne venovat, chodit s nim na cvicak, hned jak prijde z prace, pujde se psem, tak proc ne...
Pak je dalsi uskali, abys mu pak nevycitala, ze cely den padas z ditete na hubu a on misto, aby ti pomohl, tak se jde venovat psovi 😀
Hlavne to neber, ze to myslim nejak spatne, jen proste licim neprenosnou zkusenost 😇

reeeza
autor
7. říj 2024

@exbordelar moc děkuju za názor!!

No jelikož potrubím a nedaří se nám, miminko je nejspíš v nedohlednu...tak na pejska ještě tak minimálně rok máme opravdu spoustu času a bude mít naší plnou pozornost.

Nakonec máme výběr Strakáč x Corgi x Vizsla 🙂

exbordelar
7. říj 2024

@reeeza jee, to me mrzi 😟 Nakonec to nedopadlo? Moc jsem ti to prala❤️

kamino
7. říj 2024

Jak je psáno - jedno z hlavních měřítek je jak jste aktivní. Pokud opravdu hodně, viszla a strakáč může být volba. Korginy jsou paličky, ale jsou klidnější a nepotřebují běhat denně pár kiláků, aby byly alespon trochu unavené jako viszly.. Strakáče jsem párkrát potkala na focení i hlídání a tam mi přijde že jsou povahy ještě neukotvené, někteří mazlíci, někteří ostřejší, každopádně pohyb pro ně byl také důležitý.. méně jako u maďarů, ale byl.