Celková vs. částečná anestezie. Která je lepší a jaké jsou výhody/nevýhody?

hezz17
5. kvě 2020

Dokázal by někdo z ciste medicinskeho hlediska rozebrat, která anestezie je lepší? Výhody, nevýhody. Zdravý člověk, 35 let.
Díky.

amazonkajanik
5. kvě 2020

@hezz17 nejsem doktor, ale pojem částečná snad není. Máte na mysli celkovou,nebo lokální? Třeba u operace triselne kýly lze použít lokální. Táta to měl,ale nevím,jestli mu to dávali do páteře,nebo jak,ale byl od pasu dolů umrtven. Já mám za sebou 4 celkové,z čehož jedna byla taková ta malá,kdy jde člověk ten den domů. Jinak velká je riziková jen v případě,kdy člověk při vyšetření něco zamlci (léky,atd) v mém případě u první byl průšvih,že si nedělali vyšetření a spoléhali se na to,co napsal doktor. Byla špatně uvedena váha a tlak. Hůř mě uspavali a při probuzení nastaly komplikace. Jinak u těch dalších v pohodě a nebyly to zrovna jednoduché operace.

piskoteka
5. kvě 2020

@hezz17 celková anestezie vyžaduje monitorování životních funkcí (i nějakou dobu po zákroku), plus podporu dýchání intubací. Pro tělo je to zátěž a i pro zdravého člověka není nic bez rizika. Co se týká jiných forem anestezie, je buď lokální (umrtvení např injekcí jen v určitém místě, nebo analgosedace (vpravení kombinace uklidňujících a bolest tišících léků do žíly), bez nutnosti podpory dýchání. A nebo epidurální anestezie- napíchnutí páteřního kanálu a umrtvení od pasu dolů. Což není taková zátěž pro tělo, ale má také svá rizika. Bylo by jednodušší porovnat výhody a nevýhody kdybych věděla o jaký zákrok se jedná 😉

hezz17
autor
5. kvě 2020

@piskoteka operace kolene. Takže by celková nebo spinal.

drep
5. kvě 2020

@hezz17 spinální znamená umrtvení injekcí do páteře “od pasu dolů”. Na koleno jsem to nikdy nepoužila, u nás je preferovaná periferní nervová blokáda. Je mnohem selektivnější a obecně doporučená, spinál považuju za obsolentní na tento typ výkonu. Riziko je přechodné či trvalé poranění nervu, toxická či alergická reakce. Celková je úplné uspání, s nutností zajištění dýchacích cest (ale ne intubací, ale neinvazivněji laryngeální maskou). Rizika alergická reakce, poranění zubů, aspirace atd. Nicméně riziko poranění nervu je reálnější, já sama blok třeba aktivnímu sportovci (který se tím sportem živí) trochu vymlouvám. Pokud se nedělá plastika či něco invazivnějšího, tak osobně preferuju čistě celkovou, pokud se v koleni víc vrtá, tak blok končetiny a celkovku.

piskoteka
Autor odpověď smazal
Zobraz
zavodnice
5. kvě 2020

Já byla na operaci kolena ve spinálce a už bych nešla. Chtěla jsem celkovou, ale ukecali mě výměnou za to, že se budu moct dívat. Takže jsem se divala na monitor, měla jsem to i s přednáškou, to bylo super. Ale ten vpich šíleně bolel, to bylo strašný. Po operaci jsem zůstala ochrnutá dýl, než všichni čekali, to už tam nevěděli, co se mnou. Nakonec to k sobě samozřejmě přišlo. No a ta díra v zádech mě bolela snad 14 dnů úplně strašně. Jinak než na zádech se ležel nedalo a nevedela jsem, co mě bolí víc, jestli díra nebo koleno.

hezz17
autor
5. kvě 2020

@drep Mamka a manžel měli spinal a oba říkají už nikdy vice. A oba presvedcovali že je to lepší varianta.

berenika39
5. kvě 2020

Se spinálem jsem podstoupila dvou a půl hodinovou operaci - osteosynteza - sešroubování a spojení rozlámaného kotníku. Bez problému, mluvili se mnou, nic jsem necítila, sledovala jsem hodiny, když jsem byla ke konci už nervozní, přispali mě na chvíli. Nebylo mi špatně po narkoze, Vpich mě nebolel, udělali to profi, bez problémů. Ukázali mi nohu, a já se zeptala, jestli je to moje noha....musel jsem ležet nějaké hodiny potom na zádech bez polštáře, ale to se dalo - medikovali mě, léky proti bolesti, takže jsem byla stejně solidně mimo. A potom pohoda. Takže koleno bych klidně viděla na spinál. MOje zkušenost, můj názor.

hezz17
autor
5. kvě 2020

@amazonkajanik
@berenika39 nejde mi o osobní zkušenost. Tu mám sama s obojím. Jde mi o to porovnání medicínské. Vliv na mozek, možné poškození páteře atd.

amazonkajanik
5. kvě 2020

@hezz17 tak možné komplikace a vliv na.mozek jsou asi stejné,jako vedlejší účinky léků 🙄 1ze 100, 1 z 1000

drep
5. kvě 2020

@hezz17 čistě medicínsky není v dnešní době spinál doporučenou technikou na operaci kolene. Oproti periferní nervové blokádě je zbytečně centrální (míšní kořeny vs samotný nerv) a má jen omezenou dobu trvání, takže k zajištění pooperační analgezie je k prdu (a to je hlavní výhoda regionálních technik, protože během výkonu zajistit bezbolestnost je jednoduchý, horší je to pooperačně někde na standardu). Riziko pooperačního kognitivního deficitu není vázané na techniku, je stejné u regionální jako u celkové a obecně bych se kognitivního deficitu u mladého člověka ani moc nebála). Obecně laická představa (kterou teda bohužel sdílí řada praktiků a internistů), že regionálka je “šetrnější” a “ bezpečnější” je naprosto mimo, jak krásně říká můj šéf “neexistuje bezpečná anestezie. Existuje ale bezpečný anesteziolog”. Takže obecně bych si spíš vybrala dobrého anesteziologa a dala na jeho doporučení.

berenika39
5. kvě 2020

@hezz17 ok, tak to bohužel....

hezz17
autor
5. kvě 2020

@drep díky za vyčerpávající odpoved ♥️

bartakova_veronika
5. kvě 2020

Vezmu to z jiného hlediska .. přímo císařský řez kdy jsem se nemohla rozhodnout a sestra mi jasné řekla že ona by do spinální nešla, raději do úplně narkózy ... Že tam byli rodičky co měli právě spinální a stejně jim museli dát plnou narkózu protože to prostě cítili ... Tchyně byla nedávno na operaci a kolenem a dávali ji plnou narkózu s tím že ráno nástup a večer po 12ti hodinách jela domů ...

drep
5. kvě 2020

@bartakova_veronika Na sekci je spinál doporučená a celosvětově jednoznačně preferovaná technika, takže to jistě byla opravdu erudovaná sestra. Sekce je naprosto specifickej případ a ač regionální techniky nabídnu, ale nenutím, ale sekci vysvětluji fakt detailně. Protože celkovka na sekci je prostě spjatá s nejvyšším rizikem komplikací, Včetně fatálních. A kdykoliv se jí na sekci můžu vyhnout, tak jsem fakt ráda. Spinál může selhat, pak se dá konvertovat na celkovku, ale doporučovat celkovku primárně, protože co kdyby spinál selhal, to je teda brutálně neodborný a neprofesionální a dost razantně bych to jako anesteziolog dané sestře vysvětlila.

hezz17
autor
5. kvě 2020

@drep v papírech k anestezii z nemocné je periferní nervová blokáda popsaná jako ne úplně spolehlivá metoda-dlouha doba nástupu účinku. Technická náročnost. A ze často není znecitliveni dostatečne a přechází se k CA 😑

drep
5. kvě 2020

@hezz17 já osobně periferní bloky nikdy nedělám samostatně a když na tom pacient trvá, tak mu to vymlouvám. Blok má ten hlavní benefit v zajištění léčby bolesti po operaci. Kosti bolí hodně a blbě se to tlumí, takže pokud chtějí v koleni dělat plastiku vazů, šťourat kost atd, tak blok smysl má. Spinál je spolehlivější než periferní blok, je mnohem jednodušší na píchnutí, ale v dnešní době je fakt indikovaný hlavně na sekci, varixy, operativu pánevního dna.
Ale u dlouhé operace být vzhůru, ležet nehnutě, poslouchat kecy na sále, to fakt díky, ale ne (sama jsem zažila a nikdy víc, díky jezdectví mám s bloky různých částí těla i osobní zkušenost). Takže blok v podstatě vždykombinuji se sedací či celkovkou.

vrabcak0007
5. kvě 2020

@bartakova_veronika ke koleni nevim, ale co secisare 5yka, tak po prvnim akutnim jsem ted mela druhy radeji naplanovany...spinalky jsem se bala, ale naopak mi ji vsichni v nemocnici doporucovali a to hlavne kvuli mimcu..ze ty drogy se k nemu proste dostanou taky skoro okamzite a tudiz spi i ono a je pak horsi je pri tom cisari probrat k zivotu...spinalku mi pichli..udajne dobre, nic me nebolelo..teda ten vpich...bolelo me to, kdyz do me rizli a okamzite mi zacal padat tlak, takze me stejne fofrem uspali..takze tak no..

bartakova_veronika
5. kvě 2020

@drep řekla mi jen svůj názor že ona by do spinal nešla že bylo hodně případů kde stejně museli uspat .. já jsem spíš byla pro celkovou narkózu ale jak to najednou bylo takové rychle tak jsem zpanikařili a nebyla si jistá .. říkala jsem si že v našem městě manžel nemůže být u porodu císařským řezem tak půjdu úplnou narkózou ... Ale na sál jsem šla o den dříve než bylo plánované, dceři se chtělo už ven a o den dříve mi praskla voda 😁 takže asi tak a proto jsem asi i spanikarila zda tak nebo tak .. vůbec nelituji jak jsem šla, jo sice po probuzení mi bylo trošku nevolno ale dalo se .. nejhorší je že jsem nemohla zaboha usnout a jeste ve dvě ráno jsem cucela do stropu 🙈 malá se narodila v 17:25 a já prostě nespala v noci 😂

bartakova_veronika
5. kvě 2020

@vrabcak0007 já měla první porod a naplánovány ale nakonec to šlo stejně o den dříve .. malé se zachtělo o 16 dní nakonec stejně ven 🙈 měla jsem komplikace, špatně průchody a nebyla otočená, měla špatnou polohu, neměla místo, hlavici zmáčknutí k děloze .. po narození ji mela sisatou ale naštěstí se to vše srovnalo ... Porodní váhu měla taky nízkou a i celkové byla malička ... 14 dní v inkubátoru a já si užila 5 týdnů v porodnici 🙈 prvních 14 dní to šlo to jsem měla volnost než se malá narodila a já na Jipce

drep
6. kvě 2020

@bartakova_veronika no, další oblíbená hláška mého šéfa je, že každý má právo na vlastní názor, nikoliv však na vlastní fakta a faktem je, že celková anestezie je spjatá u sekce s nejvyšším rizikem jak pro matku, tak pro plod. A od sestry v nemocnici bych čekala, pokud nabízí “svůj názor”, že Resoektuje současný stav odborného poznání a doporučených postupů, nikoliv že doporučuje. Hlavně že naše odborná společnost pořád řeší, proč máme tak moc sekcí v celkovce, což je velmi nežádoucí jev. Asi díky podobným “nápomocným” sestrám. Bylo by mi fuk, kdyby to ženě poradila jako kámošce u kafe, ale v nemocnici, kde každý zdravotník zastupuje postupy lege artis, je to k vzteku.
Vím, že pro tebe je to banalita, jestli celková nebo spinál. A respektuju, že v diskuzích na modrém koni to maminky proberou ze své jedinečné, ale naprosto neobjektivní perspektivy, ale když doporučuje zdravotník na sekci celkovku, je to jak kdyby doporučoval na infarkt místo koronarografie a stentu klid na lůzku a teplý čaj.